Tujina

Droge nekdanjega diktatorja spravile v zapor

Pariz, 07. 07. 2010 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Parizu so nekdanjega panamskega diktatorja Noriego obsodili na sedem let zapora, zaplenili pa mu bodo tudi 2,3 milijona evrov. Zaslužil naj bi jih s pranjem denarja, prisluženega s trgovino z drogo.

Noriegov odvetnik (na sliki) je po objavi sodbe dejal, da se mu zdi sedemletna zaporna kazen "izjemno stroga", medtem ko bi bilo tožilstvo bolj zadovoljno z daljšo. Zahtevalo je namreč deset let zapora.
Noriegov odvetnik (na sliki) je po objavi sodbe dejal, da se mu zdi sedemletna zaporna kazen "izjemno stroga", medtem ko bi bilo tožilstvo bolj zadovoljno z daljšo. Zahtevalo je namreč deset let zapora. FOTO: Reuters

Sodišče v Parizu je nekdanjega panamskega diktatorja Manuela Noriego obsodilo na sedem let zapora zaradi pranja denarja, prisluženega s trgovino z drogo. Odredilo je tudi zaplembo 2,3 milijona evrov na francoskih računih 76-letnega generala.

Noriego, ki je Panami vladal med letoma 1981 in 1989, so ZDA aprila izročile Franciji, kjer ga je čakalo sojenje zaradi pranja denarja kolumbijskih mamilarskih baronov preko francoskih bank. Za njim je bila namreč razpisana mednarodna tiralica zaradi obsodbe v odsotnosti. Noriega in njegova žena Felicidad sta bila obsojena na deset let zapora, vendar se je nekdanji diktator iz zapora v ZDA boril proti izročitvi, poleg tega pa je tudi zanikal vse obtožbe.

Zaradi obtožb, da je prek nekdanje banke BCCI opral 2,3 milijarde evrov denarja od trgovine z mamili, se je v Parizu konec junija začelo novo sojenje. Nezakonito pridobljeni denar naj bi Noriega prek svoje žene in posebej za to ustanovljene družbe porabil za nakup treh luksuznih stanovanj v Parizu. Noriega vztraja, da denar ne izvira iz posla z mamili, ampak gre za bogastvo njegove žene, dediščino njegovega brata in plačila ameriške obveščevalne agencije Cia.

V ZDA je Noriega služil kazen zaradi trgovine z mamili. Ameriške sile so ga prijele leta 1989 med invazijo v Panami, obsojen pa je bil leta 1992, in sicer najprej na 40 let zapora, kasneje pa so kazen znižali na 30 let. Njegovo izročitev zahteva tudi domača Panama, kjer je obtožen odgovornosti za umore političnih nasprotnikov v času, ko je bil na oblasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
08. 07. 2010 12.45
največ droge preproda CIA
tedo974P8medo
07. 07. 2010 17.23
Ubogi Noriega, kaj bo delal, ko pride ven iz zapora? Verjetno se bo dolgočasil na neki obali s "skromnimi" prihranki, ki mu jih še niso našli :)
ninja.subversion
07. 07. 2010 15.50