Tujina

Drugi znani primer polidentičnih dvojčkov

Brisbane, 28. 02. 2019 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniki so identificirali šele drugi znani primer polidentičnih dvojčkov - enojajčnih dvojčkov z različnima spoloma. Prvi primer polidentičnih dvojčkov so odkrili leta 2007, vendar so lahko zdravniki tokrat prvič spremljali razvoj takšnih dvojčkov še pred porodom.

Štiriletna deklica in deček iz Avstralije sta po materini strani identična, vendar pa si delita le del očetovega DNK-ja. Genetsko ju to vmešča med enojajčna in dvojajčna dvojčka.

Profesor Nicholas Fisk, vodja ekipe, ki je v porodnišnici skrbela za mamo in dvojčka, je dejal, da je polidentičnost dvojčkov odkril že med nosečnostjo. To je prvič, da so razvoj takšnih dvojčkov lahko spremljali še pred rojstvom, poroča BBC.

Razvoj polidentičnih dvojčkov so lahko zdravniki prvič spremljali še pred porodom.
Razvoj polidentičnih dvojčkov so lahko zdravniki prvič spremljali še pred porodom. FOTO: Profimedia

"Ultrazvok, ki smo ga izvedli v šestem tednu nosečnosti, je pokazal, da bodoča mama pričakuje identična dvojčka," je povedal Fisk ter dodal, da so šele pri ultrazvoku, ki so ga izvedli v štirinajstem tednu nosečnosti, ugotovili, da sta spola dvojčkov različna.

Identična ali enojajčna dvojčka nastaneta, ko se eno jajčece po oploditvi razdeli na dva dela in tako ustvari dva zarodka. Takšna dvojčka imata enak spol, po videzu sta si enaka, prav tako pa si delita tudi enak genetski zapis.

Neidentična ali dvojajčna dvojčka pa nastaneta, ko sta oplojeni dve jajčeci. Takšni dvojčki si po videzu niso nič bolj podobni kot drugi sorojenci, razlikujeta pa se lahko tudi po spolu. Dvojajčni dvojčki so pogostejši kot enojajčni.

Šele drugi znani primer enojajčnih dvojčkov z različnima spoloma.
Šele drugi znani primer enojajčnih dvojčkov z različnima spoloma. FOTO: iStock

V primeru pol-identičnih dvojčkov znanstveniki predvidevajo, da je bilo eno jajčece istočasno oplojeno z dvema različnima spermijema, potem pa se je ločilo na dva dela. Takšen zarodek ima za razliko od običajnega eno kromosomsko skupino več – skupaj tri kromosomske skupine. Raziskovalci pravijo, da tri kromosomske skupine navadno niso združljive z življenjem in zato ponavadi takšni zarodki ne preživijo.

Prvi primer polidentičnih dvojčkov so zabeležili leta 2007 v ZDA. "Redkost polidentičnih dvojčkov pomeni, da ne moremo opraviti splošnih rutinskih testov," je pomembnost odkritja pozdaril Fisk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanislava Zidar
28. 02. 2019 20.31
-5
Direktno rečeno poznam 2 primera dvojčkov v paru sam nisem sigurna če so 1jajcni
Bibi2
28. 02. 2019 20.12
+7
Mh... jih je pomoje še kar nekaj.. samo v teh delih sveta, ki jih znanstveniki ne povohajo...
SuperBog=?lovk
28. 02. 2019 17.43
-10
zakaj se gre? kaj je to polidentičen? totalno neraumljiv članek 24 bla,bla
MrKritik77 .
28. 02. 2019 19.55
+28
Je komplicirano, vsekakor pa ne nerazumljivo. Še enkrat počasi in natančno preberi tekst v članku, potem pa še dvakrat. Sicer še vedno ne boš razumel, za kaj gre, se boš pa naučil kar precej slovničnih pravil. :-)