Družina Chavez naj bi obogatela za dve milijardi dolarjev

Vladanje Huga Chaveza je imelo zelo ugoden vpliv na premoženje njegove družine. Ob Chavezovi smrti bogastvo njegove družine ocenjujejo na dve milijardi dolarjev, večino premoženja pa naj bi družina ustvarila po nezakoniti poti.

Družba iz Miamija CJIA, ki se ukvarja z ocenami tveganja in globalnimi analizami, je objavila poročilo, v katerem ocenjuje premoženje družine Chavez. Po besedah predsednika CJIA Jerryja Brewerja je jasno, da se je premoženje družine občutno povečalo v letih, ko je bil na čelu Venezuele Hugo Chavez. V 12 letih njegove vladavine si je družine po oceni CJIA ustvarila bogastvo v višini dveh milijard dolarjev. Takšno premoženje je primerljivo z osebnim premoženjem bratov Castro.

Na CJIA dodajajo, da si je družina večino denarja prilastila na račun korupcije. Chavezov prihod na oblast namreč ni rešil problema korupcije, pač pa je le ustvaril nove centre moči, med katerimi je bila tudi Chavezova družina. Ti centri moči oziroma kriminalne skupine znotraj Chavezove administracije so si po trditvah CJIA od leta 1999 uspele prilastiti približno 100 milijard dolarjev iz poslov z nafto in si ga potem razdelile. Del denarja naj bi dobila tudi Chavezova družina.

Poročilo omenjene družbe so povzeli številni mediji, a takoj so se pojavile tudi kritike, da gre za družbo iz ZDA in da je ta očitno pristranska.

Chavez

Chavez z nekaterimi družinskimi člani (Foto: Reuters)

Družina Chavez je bila sicer že večkrat na udaru zaradi svojega premoženja. Po navedbah španskega časnika El Mundo je denimo družinska kmetija, ki je pred političnim vzponom Huga Chaveza obsegala 30 hektarjev, v letih njegovega vladanja narasla na 600 hektarjev, Chavezova mama pa se je iz skromne ženske prelevila v gospo, ki je nosila le oblačila priznanih modnih znamk in se večkrat podvrgla plastičnim operacijam. S svojimi dejanji so člani družine Chavez tudi večkrat poskrbeli za razburjenje v javnosti. Nazadnje je Chavezova hčerka Rosines dvignila veliko prahu, ko je na spletu objavila svojo fotografijo, na kateri v rokah drži velik šop ameriških dolarjev. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 218
 
odprioci 12.03.2013 17:39:25
Vidim, da je večina nasedla kultu osebnosti. chavez ni bil angelček, niti približno in ja zda zdaj lažje diha ko ga ni, kar pa ne pomeni da je on neki "veliki vodaj".
Več komentarjev