Tujina

Družinski portret Plutona in njegovih lun

Washington, 24. 10. 2015 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

''Še enkrat nas je Plutonov sistem presenetil,'' je najnovejše fotografije Plutonove lune komentiral znanstvenik pri projektu Hal Weaver. Luna Kerberos je namreč manjša, kot so pričakovali in naj bi nastala s spojitvijo dveh objektov.

Fotografija lune Kerberos je nastala s kombinacijo štirih posnetkov, ki jih je posnela sonda New Horizons 14. julija letos. Od lune je bila sonda oddaljena 396.100 kilometrov.
Fotografija lune Kerberos je nastala s kombinacijo štirih posnetkov, ki jih je posnela sonda New Horizons 14. julija letos. Od lune je bila sonda oddaljena 396.100 kilometrov. FOTO: NASA/JHUAPL/SWRI

Ta teden je na Zemljo priromala še fotografija Plutonove lunice Kerberos, ki jo je fotografirala sonda New Horizons. Tako so Nasini znanstveniki sestavili ''družinski portret'' Plutona in njegovih petih lun (Haron (Charon), Niks (Nix), Hidra (Hydra), Stiks (Styx) in Kerber (Kerberos)).

Luna Kerberos je na podlagi fotografij manjša, kot so pričakovali znanstveniki in ima površje, ki močno odbija svetlobo. ''Še enkrat nas je Plutonov sistem presenetil,'' je komentiral znanstvenik pri projektu Hal Weaver.

Družinski portret: Charon ima premer kar 1212 kilometrov. Nix in Hydra sta podobne velikosti, v premeru merita okoli 40 kilometrov, Kerberos in Styx pa na najdaljši razdalji merita le okoli 10 do 12 kilometrov. Manjše lune so vse elipsaste, kar je sicer karakteristika večine manjših objektov v Kuiperjevem pasu.
Družinski portret: Charon ima premer kar 1212 kilometrov. Nix in Hydra sta podobne velikosti, v premeru merita okoli 40 kilometrov, Kerberos in Styx pa na najdaljši razdalji merita le okoli 10 do 12 kilometrov. Manjše lune so vse elipsaste, kar je sicer karakteristika večine manjših objektov v Kuiperjevem pasu. FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI

Luna naj bi bila na najširšem delu široka 12 kilometrov, na najožjem pa pet kilometrov. Znanstveniki menijo, da bi lahko lunica nastala s spojitvijo dveh manjših objektov. Zaradi odboja pa menijo, da je na površju vodni led.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
24. 10. 2015 18.47
+3
vaše pisanje je neprimerno za 24 kokošk -amerikanosi