Tujina

Duel, ki to ni bil: 97 minut (neuspešnih) poskusov Martina Schulza, da bi zatresel stolček Angele Merkel

Berlin, 04. 09. 2017 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
82

Obeta se televizijski duel. Tako so nemške televizijske postaje napovedovale soočenje "kanclerskih kandidatov" - aktualne kanclerke Angele Merkel in njenega izzivalca Martina Schulza. Duela pravzaprav ni bilo, Schulz, ki si je s populističnimi izjavami nabral nekaj simpatij, pa je predvsem pokazal, da ne predstavlja resne alternative Merklovi.

Merkel-Schulz
Merkel-Schulz FOTO: AP

Nemški volivci bodo 24. septembra volili novo vlado. Neodločenosti glede tega, kateri stranki nameniti glas, je veliko. A če so pričakovali, da jim bo pri odločitvi pomagalo sinočnje edino televizijsko soočenje najresnejših kandidatov za novega nemškega kanclerja - aktualne kanclerke Angele Merkel (CDU) in Martina Schulza (SPD), so pričakovali preveč.

Kanclerja Nemci seveda ne volijo neposredno, a takšna soočenja naj bi volivcem ponudila možnost, da vidijo, kakšnega šefa države bi jim prinesla izbira ene ali druge velike stranke.

Kaj lahko pričakujejo od Angele Merkel, volivci po njenih 12 letih na čelu države, vedo. Zato ni presenetljivo, da se je v analizi ob koncu soočenja izkazalo, da je 77 odstotkov volivcev dejalo, da so na televiziji videli prav takšno Merklovo kot so jo pričakovali. Kljub nekaj očitnim nihanjem v razpoloženju, je delovala kot nekdo, ki ima niti trdno v rokah, je zmeren in kljub predvolilni tekmi ne obljublja "raja na zemlji".

Schulz na drugi strani je marsikoga presenetil. Dolgoletni predsednik Evropskega parlamenta, ki je poskrbel za večjo prepoznavnost te ustanove, ki caplja v senci močnejše Evropske komisije, se je odrezal bolje od pričakovanj, kar je na koncu duela dejalo tudi 51 odstotkov vprašanih v fokusni skupini.

Alternativa Merklovi?

Njegova stranka ga je po soočenju pričakovano razglasila za zmagovalca, a resni analitiki so nekoliko bolj pozorno pogledali za na videz bolj igrivo in všečno predstavo Schulza. Ta je natresel precej populističnih in na prvo žogo všečnih stavkov. Proti Merklovi uperil nekaj rahlo strupenih puščic, voda na njegov mlin je bilo tudi dejstvo, da za razliko od Merklove ni bil "na ražnju" zaradi svojih preteklih odločitev v času, ko je Evropa klecala pod težo migrantske krize. Pravzaprav so voditelji soočenja kar nekoliko pozabili, da bi na odgovornost poklicali tudi Schulza, ki je do več vprašanj zavzel stališče "ni me bilo zraven", čeprav je bil predsednik Evropskega parlamenta, njegova stranka pa je koalicijska partnerica Merklove.

In zaključek analitikov je bil - Schulzu je kakšen od več napadov tudi uspel. Večino je Merklova sicer uspešno odbila. Nekaj simpatij si je zagotovo nabral tudi z zaključnim govorom, ko je zelo neposredno nagovoril medicinske sestre in druge (slabo plačane) skupine, Merklova pa je v zaključnem govoru precej manj igrala na čustveno karto.

A je klecnil pri najpomembnejšem, so ocenili analitiki - ni dokazal, da je resna alternativa Merklovi in bi Nemčijo popeljal v neko povsem novo smer. Kar kanclerko ohranja v prednosti.

Analitiki so se strinjali, da je Schulz s svojo predstavo najbrž dal nekaj vetra v jadra svoje stranke, ki se po trendu volilnih anket že nekoliko pripravlja na to, da bo Merklova najbrž tudi tokrat premočna. A večino volivcev je debata Merkel-Schulz pustila brez močnejše reakcije. "Žalostna predstava pomanjkanja idej," se je glasil eden od komentarjev. Končni rezultat fokusne skupine, ki je pozorno spremljala soočenje, pa: 32 odstotkov prepričanih, da se je v duelu bolje borila Merklova, 29, da Schulz, 39 pa, da je šlo obema enako. Čeprav menijo, da bi Schulz bolje poskrbel za njihovo socialno blagostanje (49-odstotkov) kot Merklova (15-odstotkov) pa jih kar 55-odstotkov prepričanih, da bi bila Merklova veliko boljša izbira za vodenje v turbulentnih časih na svetovnem političnem parketu. Le 19-odstotkov jih kot boljšega v mednarodni politiki vidi Schulza. Razmerje med kandidatoma pa je po duelu ostalo 53:39 - v prid Merklove.

Ignoriral bi Trumpa in Erdogana. Merklova: To bi bila slaba ideja

Globlji vpogled v vsebino soočenja pojasni razliko v podpori na postavki mednarodne politike. Slaba ura soočenja je minila v duhu debate o migrantski krizi in integraciji. Angela Merkel je zaradi odločitev, ki jih je takrat sprejela, še vedno tarča kritik tako doma kot po Evropi, kjer je s politiko odprtih meja razjezila predvsem madžarsko, slovaško, do določene mere pa tudi avstrijsko politiko. Merklova vztraja, da bi zdaj v istih okoliščinah ravnala enako, Schulza, ki je menil, da je bilo premalo dialoga z evropskimi partnerji, pa je poučila -  "da je včasih treba delovati".

Vseeno se politika strank na tem področju ne razlikuje veliko, pa čeprav je Schulz Merklovi očital počasno obravnavo azilnih prošenj in se zavzel za individualno obravnavo prebežnikov, ko mu je ona poočitala, da njegova stranka nasprotuje daljšemu seznamu varnih držav, kamor bi lahko vračali prišleke.

Da bo Nemčija še naprej varovala človekove pravice, sta se prav tako zavzela oba kandidata. Priznala sta, da so težave tako z izobrazbeno strukturo migrantov, za katere se je izkazalo, da so v veliki meri nekvalificirana delovna sila, in z integracijo, čeprav Schulz vztraja, da "integracija muslimanov ni nič težja kot integracija kogar koli drugega". Merklova pa je dejala, da islam je del Nemčije, pa čeprav temu v neki anketi oporekata skoraj dve tretjini Nemcev - opozorila jih je, da je v državi več milijonov muslimanov, ki so prišli v preteklih valovih migracij, a se držijo oblike vere, ki je skladna z nemško ustavo.

Dvojec se je ustavil tudi pri vprašanju, ki ni le nemški izziv - kako ustaviti sovražne pridigarje in dotok denarja iz držav, ki zagovarjajo skrajnejša stališča islama, v Evropi pa se trudijo vplivati na priseljene muslimane. Oba sta obljubila strožje ukrepe in nadzor nad verskim početjem v državi - tudi zapiranje spornih šol in molilnic.

Merklova je Nemcem tudi obljubila, da se jim na teror ne bo treba navaditi. In še - da je nauk migrantske krize ta, da je treba težave reševati na izvoru - torej s pomočjo izvornim državam in sklepanjem dogovorov o vračanju zavrnjenih migrantov.

Merklova je kot del svojega reševanja migrantske krize, izpostavila tudi sporazum s Turčijo, ki je precej pripomogel k zajezitvi migrantskega toka. In glede trenutno razvpitih svetovnih voditeljev, ki bi jih lahko uvrstili med diktatorje, pa tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ubrala precej bolj umirjene tone. Če bi se Schulz kar nehal pogovarjati z nepredvidljivim prvim možem Turčije Erdoganom, je Merklova opozorila, da bi imela takšna poteza - čeprav so turška pogajanja za vstop v EU pravzaprav mrtva - hude posledice. Dodala je tudi, da kljub razlikam s Trumpom, Evropa še vedno potrebuje zavezništvo z ZDA. In le malo kdo je zares prikimal Schulzu, ko je ta dejal, da bi se pri reševanju svetovnih problemov na ameriški celini, bolj kot na Trumpa oprl na mehiško ali kanadsko oblast. Ta v primerjavi z ZDA na mednarodnem parketu pač nima enake teže.

Schulz nad avtomobilsko industrijo

Precej več simpatij kot zunanja politika, je Schulzu prinesla sicer relativno kratka debata o domačih problemih - od plač, do pokojnin, delovnih mest in varstvu potrošnikov po škandalu z avtomobilskimi izpusti. Volivcem je obljubil, da bi dosegel, da avtomobilski giganti plačajo za svoje goljufanje ljudi, ki jih zdaj skrbi, da bo njihovo vozilo postalo neuporabno.

To je precej radikalnejše stališče kot ga ima kanclerka, ki je zato tudi tarča obtožb, da je "kanclerka avtomobilskega lobija". A čeprav je dejala, da je besna, ker je par posameznikov očrnilo nemško avtomobilsko industrijo - paradnega konja nemškega gospodarstva, vojne koncernom ni napovedala. Iz pragmatičnega razloga - avtomobilska branža je eden glavnih nemških delodajalcev.

Namesto o prihodnosti, debata o preteklosti

Dobra ura in pol debate sicer kakšnih novih razkritij ni prinesla. Nemci bodo v prihodnjih dneh lahko videli še soočenja drugih strank, kampanja se nadaljuje. A televizijsko soočenje je bilo bolj ali manj pogrevanje tem zadnjih dveh let, kar je razjezilo tudi nekaj gledalcev. Čeprav bodo volili oblast za prihodnost, je namreč soočenje v veliki meri spregledalo področja kot so digitalizacija, robotizacija in razvoj informacijske tehnologije - vse troje že reže v trg dela, prav tako so večinoma odpadle teme o okolju, ki sicer Nemce, zaradi prehoda avtomobilske industrije v bolj zelene oblike, precej zaposluje.

Ob odsotnosti kakšne resnejše debate o izzivih prihodnjega sveta, pa so mnogi prepričani, da smo bili priča "trepljanju" dveh politikov po ramenih, s tem pa nekakšni napovedi še enemu obdobju velike koalicije. Ali bo do tega res prišlo, bo jasno vidno po volitvah. Vprašanje, kaj bi prinesel eden ali drugi kancler pa je pomembno tudi za Evropo. Predvsem zato, ker je politična igra EU še vedno v veliki meri politična igra Nemčije. Če bo Merklova ostala na svojem mestu, večjih sprememb njene evropske politike ni pričakovati, tudi Schulz pa radikalnih premikov najbrž ne bi prinesel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 20.11
+2
Angelca je za multikulti, Šulzi iz levice pa ne. :)
Kollerik
04. 09. 2017 17.57
+2
Bravo frau Merkel.... nemci spet najpametnejši, kot ponavadi. Prav neverjetno je, kako jih je tista nesrečna druga vojna spravila k pameti,..... za razliko od nekaterih naših podivj*ancev...
ONniON
04. 09. 2017 17.21
-1
multikulturna drekasta nemčija
nikhrast
04. 09. 2017 18.38
+0
Saj je Slovenija tudi multi-kulti, polovica folka ima priimek na -vić.
PUTINOVI?
04. 09. 2017 16.28
+0
zdej vidite kdo vam vodi državo merkel pa trump ona dva sta vaša precednika in dnevna filaž novic...
vertex
04. 09. 2017 15.10
+4
dolga leta sem bil pristaš jj ampak sedaj sem končno tudi jaz ugotovil da ni sposoben,škoda da nisem tega prej ugotovil
PUTINOVI?
04. 09. 2017 16.31
Kollerik
04. 09. 2017 17.54
+1
ja bravo, vertex...legenda. Iskrene člestitke in upam , da bo še več takšnih, ki so si prišli k pameti....
Odrešenik666
04. 09. 2017 13.23
+2
Se dobro, da slovenci vedo kaj je za nemce boljse od samih nemcev...:)
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.54
+5
Tudi če bi vedeli ...se ne bi spremenilo nič . ...ker tisti " zgoraj " ....tega ne pustijo . ...Na nas je , da kimamo...pojamramo na forumih ali bližnjem bifeju...to pa je tudi vse . Kaj nas brigajo neki nemci ...in svet okoli nas .
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.55
+4
In za nemce velja isto ....ali pa je kdo mnenja - da imajo nemci ....Izbiro ...
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.22
+1
Kakšno soočenje je to bilo ....kjer mutti zagovarja svoje teze po nareku zda in alkoholikom brez izobrazbe ...ki je mimogrede bil še pomembna " živina " v bruslju ( ne izvoljena seveda ) ....Če ne bi bile stvari za narod tragične ... bi rekli temu - komedija .
trumpet2018
04. 09. 2017 13.12
+6
Podobno pisanje kot pred volitvami v zda, da Trump ni resna alternativa HIllary, da je populist, objavljanje lažnih anket, kopiranje CNN-a itd. bla, bla, že vse videno , samo v drugi preobleki. Kaj je narobe s tem, če je Trump popularen? Kaj je narobe s tem da hoče zavarovati meje in prenehati z uvozom migrantov? Merklova pa dela ravno nasprotno, morali bi jo zapreti zaradi veleizdaje, ne pa da kandidira. Skregano z logiko in z zdravo pametjo
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.15
+1
Če sva poštena ...katero obljubo je izpolnil trump ??? Vsaj eno ...??? ...
gremonadesno
04. 09. 2017 13.21
+3
prihod ilegalcev se je zmansal za vec kot 80 % , sluzbe rastejo vsak mesec za okoli 100K do 200 K , prepoved vstopa 6 drzavam ki je leglo terorizma ,.., pa komaj 8 mesecev je na polozaju .
trumpet2018
04. 09. 2017 13.24
-3
bom samo citiral Bildija ker imate levaki 5 minutni spomin kot zlata ribica in to bom napravil vsakič ko bo kdo cvilil da Trump ni nič napravil : Trump je spravil kup velikih firm nazaj v ZDA, preprečil odhod kupa velikih firm iz ZDA, z ukrepi preprečil odlive velikega kapitala v davčne oaze in priliv kapitala iz teh oaz nazaj v Ameriko, .... dal je voljo podjetnikom za vlaganja v Ameriki in spodbudil nastanek morja malih novih podjetij, izboljšal je odnose z Rusijo in Izraelom, omejil škodljivo delovanje Merklove glede migracij, z ukrepi je pristrigel krila marxističnim levakom ala Rothschild, Soros in podobni, ...., začel s pregonom korupcije v ZDA in onemogočil javno mafijo, ...., dolar postaja vse vplivnejša svetovna valuta, ....., Amerika postaja vse manj odvisna od nafte Arabcev, ....., migracije ilegalne v Ameriko so v upadu kar povečuje konkurenčnost domačih delavcev, ....., povečal je konkurenčnost Ameriškega gospodarstva in pristrigel krila Kitajskim protekcionistom ..... vspodbudil je povečanje obrestnih mer v ZDA in to bo še pojačal, da se splača varčevat in se ne tiska denar kar v tri dni kot pod levakom Obamo ki je z nekontroliranim tiskanjem skoraj uničil dolar, ...... prirpavil se je pred jedrskim napadom ki bo posledica Obamove in Clintonove administracije ko so prodajali plutonij in nuklearno tehnologijo sovražniku, ...... uvedel olajšave za te ki zaposlujejo doma, in obremenitve za te ki odnašajo delovna mesta v tujino, ...... redno zmanjšuje število zakonov in predpisov in debirokratizira državo .... muslimanom je povedal in pokazal kje jim je mesto,... uvedel nazaj katoliške praznike oziroma legitimnost judovskokrščanske tradicije ....., dosegel izjemen trademark Amerike saj pod njim ves svet govori samo še o Ameriki...... ameriški turizem pod njim presega vse rekorde, ...., z zakonodajo je zaščitil ameriška podjetja pred samovoljo birokratov, .... zaradi njegovih gospodarskih napovedi ameriške delnice prebijajo vse zgornje nivoje....... močno je znižal rejtinge dominantnih fake news medijev ..... internet je rešil pred Obamovo grožnjo cenzure in omejevanja interneta ....
gremonadesno
04. 09. 2017 13.24
+1
Krepitev vojske , in nov zakon ki omogoca policiji vojasko opremo , ki jim jo je Obama odvzel .
trumpet2018
04. 09. 2017 13.31
+0
..... več deset tisoč novih delovnih mest, brezposelnost na 4 procentih kar je najmanj v zadnjih 15 letih, levaki pa še kar cvilijo da ni izpolnil nobene obljube. notorični lažnivci.
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.35
+0
Edina obljuba, ki se je drži, je povezana s sesuvanjem države, se pravi z "izsuševanjem močvirja v Washingtonu", pa še v tem primeru le deloma: država, ki deluje tako, da naredi bogate še bogatejše, namreč ostaja, tista, ki pa bi lahko ali pa tudi je v preteklosti služila ljudem - večini državljanov, pa ni po neoliberalni politiki nič drugega kot "zver, ki jo je treba izstradati".
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.36
-1
Danes postaja tudi tistim Američanom, ki so podpirali Trumpovo geslo Najprej Amerika, bolj ali manj jasno, da "Amerika" v njegovem mentalnem in narcisoidnem svetu ne vključuje vseh Američanov, marveč da je z njim Trump v resnici mislil na Najprej bogatim.
trumpet2018
04. 09. 2017 13.38
-1
tako lažeš da samemu sebi verjameš. kot bi poslušal T. L. in njene lažnive pravljice za otroke in naivne brez možganov
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.45
+0
To, da bo država poskrbela izključno za bogate (en odstotek državljanov), delovanje prostega trga pa za vse preostale (devetindevetdeset odstotkov), je seveda ena najbolj perverznih prevar v znani svetovni zgodovini, kar si jih je domislila katera vladajoča politična elita. Resnici na ljubo pa je treba dodati, da ne gre za Trumpov izum, za kaj takega je preslabo miselno usposobljen, temveč za izum neoliberalne politike pred dobrimi tremi desetletji, ki sta jo inavgurirala britanska
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.46
-1
Margareta Thatcher in Ronald Reagan. Seveda pa ni treba podcenjevati Trumpovega odličnega talenta, da bo znal ta izum uporabiti in še izpopolniti v svojo korist in v dobro ozkega bogataškega sloja.
trumpet2018
04. 09. 2017 13.50
+2
to ni res, Trump je zmanjšal obremenitve za manjša podjetja, malo manj beri fejk news, pa ne boš takšnih pisal
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.51
-2
Na tvoj zgornji...bildijev komentar bom dodal samo to ...ko neka subjektivna ocena bildija ...ki je vmes napisal ....da je rotschild levak ...nima smisla niti brati ...kaj šele komentirati ....
VolkBrenin
04. 09. 2017 14.02
-1
Vse kar je res naredil trump je ...da je za miljarde in miljarde prodal orožja tistim , ki ga seveda nujno potrebujejo...oziroma ga " morajo potrebovati " ...
Kollerik
04. 09. 2017 17.54
+3
nikhrast
04. 09. 2017 18.41
+1
Pa da še kdo vzame Trumpa resno, folk, ste resni?
Skunk Works
04. 09. 2017 12.15
+7
Samo desnica naš še lahko reši, kot pri Madžarih in Višegrajcih, pa še za to je precej precej pozno......bomo videli, ali ljudje želijo svobodo ali suženjstvo in izbris lastnega naroda...
Brakedirt
04. 09. 2017 12.25
+0
ja pa fehtat ne pozabi, s temi procenti ki jih imate ne bo nic.
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.13
+1
Rozi ...Kaj konkretno lahko reši desnica ???
trumpet2018
04. 09. 2017 13.18
+0
cerar bo odpadel kot zrela hruška, ljudje ga ne marajo, je nesposoben blefer, zastonj cvilite po forumih, po anketah velika prednost SDS, pa nisem pristaš JJ-ja, to so samo dejstva. če so ankete pravilne, čaka levake totalna pušiona na volitvah, dovolj dolgo ste kradli narodu in živeli na tuj račun
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.34
+1
Trumpi...s kom se to pogovarjaš...kaj cviliš sirota...? ...Kakšen cerar ...
trumpet2018
04. 09. 2017 13.46
+0
a zdaj sem pa sirota. a mogoče bereš moje misli in vidiš koliko imam v davčnih oazah :)
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.48
+2
Trumpi...a je cerar desni ...?? Kaj ima to veze z mojim vprašanjem...Kaj konkretno lahko reši sekta ....??? ...In ne nazadnje - cerar ni moja izbira ...kaj torej cviliš....
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.58
+2
Če te prav razumem . ...ti " misliš " koliko imaš v davčnih oazah... ??? !!! ....Lepo ...jaz sem svoje čase mislil - da bom živel v pošteni demokratični družbi ...
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.59
+2
Hudič je ...če ima človek " nekaj " samo v mislih ....
trumpet2018
04. 09. 2017 14.03
-1
pjevač, še druge nicke aktiviraj, mogoče bo pomagalo :)
VolkBrenin
04. 09. 2017 14.17
+2
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.37
+5
Kakšna je bo njena izjava - ko bo erdi poklical v njen štab ( kot že večkrat) ...zahteval svež denar in sprejem v eu - kar itak hočejo že 30.let) ...v zameno da ne spusti novih migrantov v eu ...
Verbena
04. 09. 2017 11.37
+5
Nemški volivci so pragmatični , tradicionalni ... že leta 1949 je zmagala CDU , kancler je postal Adenauer , ki je zaslužen za povojni gospodarski čudež , leta 1969 vlada SPD s kanclerjem Brandom , ki se je zavzemal za Kohl vlada 16 let , njegove so tudi zasluge za združitev obeh Nemčij , ker pa v 90-tih letih ni uspel izvesti reform domačega gospodarstva , je odšel kot prvi kancler zaradi poraza na volitvah in leta 1998 ga je premagal vodja SPD -ja Schroeder , ki je vladal 8 let , nato pa zopet CDU ... zelo mi je pa kljub temu všeč čut Nemcev , da z volitvami jasno pokažejo , da si nekoga ne želijo več , ker mu nekaj obljubljenega ne uspe , kot se je to naredilo Kohlu !! ... ne tako kot pri nas , ko imamo v vladi tudi tiste stranke , ki so sestavljale že neko predhodnjo vlado , ki ni naredila nič od obljubljenega , ko bi bilo potrebno izvest res potrebne reforme na večih področjih !!! ... komu bodo torej zaupali Nemci ?? ... po vsej verjetnosti zopet Merklovi !!! ....
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.52
+2
Ni vse tako črno belo...ampak ok ... recimo schroeder je šel v upravni odbor rosnefta... ( kar merklova obsoja) ...in bo nemška politika vpila o vmešavanju rusov v nemške volitve - če ne zmaga mutti - bodo krivi rusi - če zmaga - bodo rekli nemci , da so se rusi neuspešno vmešavali v nemške volitve ... in mimogrede - v " nekih drugih " časih - je bila nemška politika lahko - zelo drugačna... ( brand vilko je dolgo vodil nemško politiko - iz " ozadja " ...tudi ko ga že dolgo ni bilo več na " sceni " ) ...Končni zaključek - ker je nemčija okupirana s strani zda od 2.svetovne vojne...je iluzorno misliti - da so nemci pragmatični - ker lahko storijo samo to - kar dovili ameriška politika .... nič več in nič manj ....
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.53
+5
Verbena
04. 09. 2017 12.22
+3
..potem bom rekla , da so bolj tradicionalni ... vsak politik pa je tako podrejen nekomu , ni pomembno ali v Nemčiji ali pri nas ali kje drugje ... politika upravlja z nami , s politiko pa drugi !!!
VolkBrenin
04. 09. 2017 13.12
+3
Hmmm ... Zelo zanimivo...VSAK politik je izvoljen od ljudi ( demokracija kajne !!! ??? ) ...torej je normalno, da bi ljudje od njih pričakovali , da delajo za dobrobit volilcev . ... pa naj bo to nemčija ali pa xy...Tako piše v ustavah " demokratičnih držav " ...VSI demokratični politiki so podrejeni lobistom ( tej delajo za koga ? ...za narod NE ) ...S politiko torej upravljajo " izbrani " - tisti v ozadju z interesi in kapitalom. Mi smo podrejeni bruslju...bruselj evidentno zda ... ZAKAJ imamo potem politike ...zakaj volitve...in zakaj se to imenuje demokracija... ??? ... Ker je vse en gromozanski nateg mase ljudi... Iluzija da o čem odličamo, da imamo kakšen vpliv . ..Iz tega razloga - so tudi nemški volilci ...kaj naj rečem - samo ovce - ...nič tradicionalnega v tem ... Lažna iluzija svobode in soodločanja za vse ljudi . Brez vpliva lahko nemo opazujemo . To je vse .
HorstWiesel
04. 09. 2017 11.28
+7
A bojo spet na veliko migrante vabil?
mastablasta
04. 09. 2017 11.15
+0
a nemčiji morda gre slabo da rabijo neko radikano drugačno smer?
bb5a
04. 09. 2017 10.43
+28
Merklova bi morala odgovarjati na sodišču, za izdajo Nemčije in celotne evrope, ne pa da se prosto sprehaja naokoli...
mikica247
04. 09. 2017 10.51
-11
mikica247
04. 09. 2017 10.53
-15
Sama sreča je da jo imamo, drugače bi bila evropa že v vojni.
Apostol1
04. 09. 2017 11.01
-3
gremonadesno
04. 09. 2017 11.10
+16
mikica , pravi , da imajo nemci samo 6 miljonov tujcev .,,. leta 2013 jih je bilo 7,5 miljonov , sedaj jih je ze 15 % , v roku 10 let bo ta procent blizu 30 .,,. kaj je to druzga kot genocid nad lastnim narodom , ki ga mediji vsiljujejo nad Nemci in nasploh nad belci !
LLLEPI
04. 09. 2017 11.28
+7
Ne steje ljudi ki imajo nemsko drzavljanstvo vendar niso nikoli postal nemci
omega _v6
04. 09. 2017 11.42
+4
bb5a Se strinjam Angela je naredila Evropi več škode kot Adolf!!
emilzapata
04. 09. 2017 10.42
+24
pred nekaj dnevi sem imel priložnost videti naslednjo sceno, ker živim v neposredni bližini poslopja, kjer živi 12 afriških migrantov, sami fantje stari 15-25 let. Upokojenci +60-70let šepajo pa plantažah sadja in vinogradih, da bi vsaj malo izboljšali svojo katastrofalno finančno situacijo, mladci pa gledajo skozi okno in balkon, in se jim rogajo in kadijo. Torej Angela kako je s tem?!!!
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.21
+5
Angela pravi...da se morajo aklimatizerat....Videvam takšne scene tudi sam - tudi po nemčiji...In to je lepa osnova " za skrajno desno " - kar pa ni dobro ..
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.24
+7
Vsekakor bi si morali zaslužiti za bivanje sami ....ker je nemška " sociala " kakršna je ( in angleska) ...so to najbolj priljubljene destinacija za migrante .. ( selitev teh je preveč obširna tema - ker je večina ekonomskih ....in ne pred vojno bežečih )
Morana7
04. 09. 2017 11.48
+0
Težava je v njihovem statusu s katerim se ne morejo normalno zaposlit, ker so še v postopku pridobivanja državljanstva, druga težava je jezik. Nemci so zato dali en predlog, kako te ljudi zaposlit za simbolično vsoto a kot sem uspela prebrati se migranom samim ta opcija ne zdi ok, ker zakaj oni delali za ta evro dva, če ne dobijo v zameno samske sobe ipd. Torej do nadaljnjega lahko brezdelno postavajo naokoli in razmišljajo o tem kdo vse jim je kriv, da so se skupaj z dejanskimi begunci pririnili v EU.
Apostol1
04. 09. 2017 10.41
-11
Prav vesel sem da se bo spet zgodilo nekaj veličastno pozitivnega v tem svetu kaosa in Trumpa in Kima in na splošno Amerike , ki je s svojim vmešavanjem destabilizirala mnoga področja po svetu no to bo ponovna izvolitev ene najboljših političark zadnjih 20 let in to je Angela Merkel ,ki hvala bogu ni sam nek preračunljiv politik pač pa kar ji dopuščajo razmere tudi velik humanist in Nemci že vedo zakaj jo volijo ker imajo pod njo gospodarsko rast in stabilnost in to je pa dobro tako za Evropo kot tudi za Slovenijo
VolkBrenin
04. 09. 2017 10.25
+4
Mutti je postala populistka...z izjavo...》 Turčija ni primerna za v eu ...o tem se bom pogovorila z mojimi kolegi v bruslju . ...《 ... blebetanje pač... V neki drugi oddaji o beguncih ...je bila njena izjava .... 》 mi to zmoremo ( torej nemci sprejeti vsako leto 500000 novih - kolikor naj bi jih nemška ekonomija za funkcioniranje potrebovala ) ...
BigBoss
04. 09. 2017 10.26
+21
Prav če zmorejo samo naj jih pripeljejo z letali ne, da tavajo po celi Evropi potem pa težijo z kvotami.
VolkBrenin
04. 09. 2017 11.18
+2
Rtv...moj komentar ni namenjen prevozu in oceni delovne sile, ki naj bi jo nemška ekonomija potrebovala ...ampak izključno " izkrivkjenim" izjavam najmočnejše političarke na svetu...in za takšnega " vrhunskega " politika je to velik lapsus in populizem... Kar se tiče omenjenih - je jasno - da bi nemčija lahko navozila ustrezne kadre na drug način - ampak to so že druge teme ....
BigBoss
04. 09. 2017 10.24
+5
In zakaj sta bila samo na dva v sočenju? To je pristransko že tako imata največ podpore.
Vabis
04. 09. 2017 10.24
+19
Gelco bi morali postavit pred EU sodišče,ne pa da kandidira še za en mandat na vrhu Nemčije...
BigBoss
04. 09. 2017 10.24
-2
gremonadesno
04. 09. 2017 10.22
+24
Podpredsednik EU , je rekel , da bo evropa multikulturna ne glede na zeljo ljudi , da stara evropska kultura ni nikoli obstajala . zato pa BBC ze fura propagando da so bili stari rimljani in anglezi črnci ,..,,. taksne izdaje kot jo videvamo sedaj še ni bilo !!