Tujina

Dukat začasno ustavil odkup mleka s 180 kmetij

Zagreb, 22. 02. 2013 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagrebški proizvajalec Dukat je v mleku ugotovil povečane koncentracije aflatoksina. Odkup so začasno ustavili zaradi varnosti potrošnikov. Gre za približno 24.000 litrov mleka oz. štiri odstotke Dukatovega dnevnega odkupa mleka.

Zagrebški proizvajalec mleka Dukat, ki je v lasti francoske družbe Lactalis, je začasno ustavil odkup mleka s 180 kmetij v Slavoniji, ker so v njem ugotovili povečane koncentracije aflatoksina M1. Gre za približno 24.000 litrov mleka oz. štiri odstotke Dukatovega dnevnega odkupa mleka.

Preberite tudi: Kako se aflatoksini prikradejo v mleko? Z zastrupljeno krmo, ki jo pojedo krave, nalagajo pa se v jetrih živali. Tam so prisotni še 14 dni po zaužitju kontaminirane krme. Ali to pomeni, da je lahko sporno tudi meso teh živali? Kako pa je s kokošjimi jajci? Kako nevaren je lahko aflatoksin za ljudi?

'Gre za varnost potrošnikov'

Kot so sporočili iz Dukata, so odkup mleka začasno ustavili zaradi varnosti potrošnikov. Za to so se odločili na podlagi lastne vzporedne analize kakovosti svežega mleka ter dodatnih preiskav v neodvisnih laboratorijih, ki so na 180 kmetijah ugotovili zvišane vrednosti potencialno rakotvornega aflatoksina M1.

'Ko bo mleko znova neoporečno, ga bomo odkupili'

Poudarili so, da bodo z odkupom znova začeli, ko bodo lahko kmetije ponudile zdravstveno neoporečno mleko. Novo analizo mleka na spornih kmetijah bodo izvedli čez pet dni.

Dukat kmetom zagotovil dodatke h krmi

Zajtrk
Zajtrk FOTO: Thinkstock

Dukat je kmetom zagotovil dostop do dodatkov k živinski krmi, s katerimi je mogoče v kratkem času nevtralizirati aflatoksin v mleku.

Kmetje sicer trdijo, da nihče ni izvedel analize njihovega mleka, tako da ne vedo, na podlagi česa je Dukat sprejel svojo odločitev.

V Dukatu so poudarili, da bodo storili vse, kar bodo lahko, da bi s kmetij čim prej dobili zdravstveno neoporečno mleko, ker je to skupni interes kmetov, proizvajalcev in potrošnikov.

Povečano koncentracijo aflatoksina so v nekaterih vrstah mleka Dukata našli v začetku februarja, ko so ga tudi umaknili s prodajnih polic. Podobno so storili tudi z nekaterimi vrstami mleka družbe Vindija, obe hrvaški znamki pa je bilo mogoče kupiti tudi v Sloveniji.

Zatem so iz Dukata sporočili, da bodo uvedli dodaten sistem nadzora, da bi se izognili podobnim dogodkom. Oba hrvaška proizvajalca sta tudi sporočila, da so drugi njuni izdelki varni in zdravstveno neoporečni.

Hrvaška sanitarna inšpekcija je sicer v začetku tedna ugotovila presežne vrednosti aflatoksina v Dukatovem trajnem mleku s 3,8 odstotka maščobe.

Takrat so preverili 12 vzorcev mleka iz Konzumovih, Lidlovih in Mercatorjevih trgovin na Hrvaškem. Pri še treh so našli višje vrednosti aflatoksina, med drugim tudi pri trajnem mleku blagovne znamke Mercator, ki ga za slovensko trgovsko verigo proizvajajo v Tuzli v BiH, ter mleka znamk Meggle in Lidl.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soniksk
23. 02. 2013 14.25
to mi je všeč, vsaj delajo analize in skrbijo za zdravje potrošnikov.
Mil?007
22. 02. 2013 16.31
+7
Ja in kaj imamo mi v Sloveniji s tem, da neko tuje podjetje v tujin od kmetov v taisti tuji državi odkupuje mleko in ga potem prodaja v neki tretji spet tuji državi. Dejte mi lepo prosim razložit zakaj bi moralo to koga v Sloveniji zanimat??
Boris Blagotinšek
22. 02. 2013 16.42
+1
imamo, s Hrvati smo si delili poplave in gotovo se zna kaj zastrupljenga najt tud pri nas
Mil?007
22. 02. 2013 16.51
+6
Ja že mogoče, zdaj mi pa prosim naštej reke, ki tečejo iz Hrvaške v Slovenijo.
Ramzess
22. 02. 2013 14.50
+8
Zaradi nekaj kmetij, odpovedal vsem, ...Dukat itak nič ne izgubi, kmetje pa se bodo morali dokazovati, kar pa tudi ravno mačji kašelj.