Tujina

Dve leti od napadov na uredništvo Charlie Hebdo

Pariz, 07. 01. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred dvema letoma so islamistični teroristi v Parizu napadli uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo in judovski supermarket ter ubili 17 ljudi. Večdnevno dogajanje je šokiralo svet, a je bilo le uvod v val terorizma v Franciji in Evropi, ki je bolj kot kdajkoli v strahu pred islamističnim nasiljem. Charlie Hebdo medtem ni klonil.

Pri tedniku Charlie Hebdo se ne dajo in ostajajo zvesti svoji provokativni satiri, zaradi katere so se znašli na muhi teroristov.
Pri tedniku Charlie Hebdo se ne dajo in ostajajo zvesti svoji provokativni satiri, zaradi katere so se znašli na muhi teroristov. FOTO: Reuters

Minevata dve leti od terorističnega napada na satirični tednik Charlie Hebdo in judovski supermarket, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi. Francoski notranji minister Bruno Le Roux in pariška županja Anne Hidalgo sta že v četrtek položila vence pred nekdanjim sedežem tednika Charlie Hebdo v pariškem 11. okrožju in še na dveh drugih prizoriščih večdnevnega nasilja, ki se je začelo 7. januarja 2015, danes bodo te kraje verjetno obiskali številni Francozi.

Brata Cherif in Said Kouachi sta 7. januarja 2015 malo pred poldnevom s kalašnikovkami vdrla v uredniške prostore tednika Charlie Hebdo in ubila 12 ljudi, med njimi najbolj znane francoske karikaturiste. Po dveh dneh na begu so posebne enote policije storilca, ki sta izrazila pripadnost Al Kaidi na Arabskem polotoku, ubile v tiskarni severno od francoske prestolnice.

Brata Kouachi sta bila v stiku s tretjim napadalcem Amedyjem Coulibalyjem, ki je prisegel zvestobo zloglasni Islamski državi. Coulibaly je dan po napadu na Charlie Hebdo ubil policistko na jugu Pariza, še dan pozneje pa za talce zajel stranke v judovskem supermarketu ter štiri med njimi ubil, preden je v trgovino vdrla policija in ga pokončala. V treh dneh terorizma je umrlo skupaj 17 žrtev.

Kljub poostrenim varnostnim ukrepom niz terorističnih napadov v Franciji

Vlada v Parizu je kmalu po napadih sprejela najobširnejšo zakonodajo na področju obveščevalnih služb v Evropi, v Parizu je že dve leti v veljavi najvišja stopnja preplaha pred terorizmom. A vsi ti ukrepi v Franciji niso preprečili hujših napadov, ki so sledili.

Islamistični skrajneži so 13. novembra 2015 v nizu napadov na bare in restavracije ter koncertno dvorano Bataclan v Parizu ubili 130 ljudi. V množico ljudi na Angleški promenadi v letovišču Nica pa je 14. julija lani s tovornjakom zapeljal tunizijski napadalec in ubil 86 ljudi.

Medtem se pri Charlie Hebdo ne dajo in ostajajo zvesti svoji provokativni satiri, zaradi katere so se tudi znašli na muhi teroristov. Obletnico je tednik v sredo obeležil s posebno izdajo, polno črnega humorja, v kateri je videti karikaturo nasmejanega moškega z glavo ob cevi kalašnikovke, ki jo drži džihadist, zraven pa je napis: "2017, končno luč na koncu predora".

A pri tedniku se kljub temu še naprej počutijo kot tarča. Njegov urednik Laurent Sourisseau je v petek v pogovoru za francosko agencijo AFP povedal, da je svet do njihove satire oziroma črnega humorja manj strpen. Hkrati pa je odločno zagovarjal pravico do tega, da je časnik žaljiv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
07. 01. 2017 21.27
in tri tedne od tragedije v Berlinu! wilkomen referiugees
macro
07. 01. 2017 17.42
Je suis Peepa Pig
ssecnik
07. 01. 2017 17.11
+8
Glede na to,kako se delajo norca iz vseh (letalska nesreča ), so jih še premalo dobili po buči.
taxidenis
07. 01. 2017 15.36
+0
Provocirajo z karikaturami na verski osnovi (ne tikaj drugih drugi ne bojo tebe )
vladaricaumov
07. 01. 2017 17.00
+2
Al pa, kako se zdej norcujejo iz ISIS nevest Anglezi. Ne vem, zakva so se na te zenske spravi
Apostol1
07. 01. 2017 17.02
+4
To je resnica , normalno da se ne strinjam s terorizmom ,ki jemlje nedolžna življenje ampak tudi s terorizmom nad verska čustva vernikov s katerimi so jih terorizirali karikaturisti in uredniki Charlie Hebdo se ne strinjam in se tudi nikoli ne bom , nekdo bo sicer rekel da to ni terorizem ker ne jemlje življenj ampak na nek način je ker je izzval to kar se je na žalost zgodilo
macro
07. 01. 2017 17.43
+1
macro
07. 01. 2017 17.45
Lutka Achmed mrtvi terorist na tubu je zakon