Tujina

Džihadisti obglavili še Libanonca

Bejrut, 07. 09. 2014 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skrajneži Islamske države so obglavili libanonskega vojaka. Na družabnih omrežjih so zaokrožile fotografije, ki prikazujejo oboroženega skrajneža, kako obglavlja vojaka, ter več pripadnikov IS, ki stojijo okoli trupla.

Pripadniki Islamske države
Pripadniki Islamske države FOTO: Reuters
Džihadisti skupine Islamska država (IS) so obglavili libanonskega vojaka, ki so ga avgusta ugrabili na severovzhodu Libanona, so v soboto zvečer poročali libanonski mediji. Vojaka, domnevno šiita Abasa Medledža, naj bi skrajneži usmrtili, potem ko je poskušal pobegniti.

Na družabnih omrežjih so zaokrožile fotografije, ki prikazujejo oboroženega skrajneža, kako obglavlja vojaka, ter več pripadnikov IS, ki stojijo okoli trupla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

IS je sicer 30. avgusta v video sporočilu zagrozila, da bo usmrtila devet libanonskih vojakov, ki jih zadržuje, če libanonska vlada ne bo izpustila islamistov iz svojih zaporov.

Vojake je IS ugrabila med spopadi z libanonsko vojsko 2. avgusta v mestu Arsal na severovzhodu Libanona. Arsal, ki meji na Sirijo, je pretežno sunitsko mesto, ki podpira sirske opozicijske upornike v njihovem boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Skrajneži IS pustošijo predvsem v Siriji in Iraku. V teh dveh državah so osvojili obsežna območja in na zasedenem ozemlju razglasili kalifat.

Poleg tega so svetovno javnost pretresli z brutalnimi usmrtitvami. Nedavno so na spletu objavili posnetke usmrtitve dveh ameriških novinarjev.

Eden od njiju je bil Steven Sotloff, posnetek njegove usmrtitve pa so objavili v torek. Varnostni svet Združenih narodov je v soboto ostro obsodil "nagnusni in strahopetni" umor in pozval k porazu IS.

Sotloff, ki je imel tudi izraelsko državljanstvo, je deloval kot svobodni novinar za več medijev, med drugim revijo Time. Ugrabili so ga 4. aprila v Alepu na severu Sirije.

Razkrili podrobnosti neuspešne reševalne akcije

The New Yorker medtem razkriva podrobnosti ameriške operacije, s katero so želeli iz rok Islamske države rešiti avgusta obglavljena novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Scotloffa.

Kot poročajo, so ameriški obveščevalci junija opravili obsežne pogovore z nekaj bivšimi talci islamske države, ki so v ujetništvu nekaj časa preživeli z novinarjema.

Eden od izpuščenih talcev je opisal, da je bil kompleks, kjer so jih zadrževali v provinci Raka, ki velja za utrdbo džihadistov, in v bližini naftne rafinerije.

Taborišče naj bi delovalo z jasno dnevno rutino ujetnikov in čuvajev, ki so govorili z močnim britanskim naglasom. Nad Foleyjem in Sotloffom so se po pričanju talca fizično izživljali na "vse mogoče načine".

Na podlagi izjav nekdanjih ujetnikov so ameriški agenti sestavili zemljevid območja in tloris stavbe ter informacije poslali v Washington, kjer je agencija NSA, svetu znana predvsem iz afere Snowden, s pomočjo satelitskega nadzora uspela identificirati stavbo, v kateri so zadrževali talce.

Na kraj so poslali pripadnike elitne enote Delta, ki pa med temeljito preiskavo stavbe talcev niso našli, so pa našli dokaze, da so novinarja zadrževali v njej. V operaciji sta bila ubita dva pripadnika Islamske države, pilot ameriškega helikopterja pa je bil ranjen v nogo.

Operacija je trajala le nekaj ur, Američani pa so računali, da bodo z osvoboditvijo talcev džihadistom poslali sporočilo, da se pred njimi ne morejo skriti. A očitno so bili slednji hitrejši in so talce prepeljali na novo lokacijo.

Is
Is FOTO: Reuters

ZDA nad džihadiste z letali

ZDA so začele izvajati prve letalske napade na skrajneže Islamske države (IS) v osrčju območja arabskih sunitov v Iraku. Na prošnjo iraške vlade obstreljujejo položaje IS blizu ključnega jezu Hadita v provinci Anbar na zahodu Iraka, je sporočila ameriška vojska.

Letalske napade izvajajo v podporo iraških varnostnih sil in sunitskih plemen, ki branijo jez, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz poveljstva ameriške vojske.

Ob tem so poudarili, da če bi jez prišel v roke skrajnežev ali pa bi bil porušen, bi to lahko povzročilo poplave, ki bi ogrozile ameriško osebje in poslopja v prestolnici Bagdad in njeni okolici.

Jez Hadita oskrbuje z vodo milijone Iračanov, kot tudi njihova polja. To je drugi največji jez na hidroelektrarnah v Iraku.

Po navedbah lokalnih iraških virov je bilo v operaciji ubitih več deset skrajnežev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je prvič, da ZDA od začetka letalskih napadov na položaje IS na severu Iraka, ki so jih začele 8. avgusta, izvajajo letalske napade v podporo sunitskim plemenskim milicam.

Doslej so napade večinoma izvajale v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, čeprav so avgusta ameriška letala južneje nudila omejeno podporo vojski in šiitskim milicam pri razbitju ofenzive IS na mesto Ameril.

Jezovi so sicer glavna tarča džihadistov. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal prevzele iz rok IS prejšnji mesec.

Kurdske sile so pred tem danes sporočile, da so znova zavzele strateško pomembno goro Zartak, s katere se širi pogled na planjavo, ki se razteza do Mosula. Goro so avgusta zasedli skrajneži IS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3