Tujina

Ebola je v samo enem dnevu terjala skoraj 200 žrtev

Ženeva, 11. 09. 2014 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ebola je v le enem dnevu zahtevala skoraj 200 življenj ljudi, ki so se okužili z virusom. V prihodnjih dneh se bo stanje še poslabševalo, na bolje pa bi lahko šlo šele čez dva ali tri tedne. Afriškim državam, ki se borijo s tem virusom, namreč primanjkuje zdravil in opreme.

Zdravstveni delavci, ki obravnavajo paciente z ebolo.
Zdravstveni delavci, ki obravnavajo paciente z ebolo. FOTO: Reuters

V samo enem dnevu je zaradi ebole umrlo skoraj 200 ljudi, kar je slabih deset odstotkov vseh žrtev zadnjega izbruha, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki dodaja, da je po uradnih podatkih skupaj umrlo najmanj 2296. A žrtev je verjetno še več.

WHO je v zadnjem izbruhu tega virusa v petih državah Zahodne Afrike zabeležil 4293 primerov okužb. Nima pa še novih podatkov iz Liberije, ki jo je izbruh virusa najbolj prizadel. Zato bi bilo lahko število žrtev še večje. WHO namreč pričakuje na tisoče novih okužb v Liberiji v prihodnjih treh tednih.

"To je še vedno zelo resna situacija," je liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf dejala v torek in izrazila bojazen, da se bo položaj še poslabšal. Zdravstveno osebje se namreč sooča s pomanjkanjem zdravil in medicinske opreme.

Dejala je, da se bo stanje slabšalo še dva do tri tedne, nato pa bi se lahko vse skupaj začelo umirjati. Liberijski obrambni minister Brownie Samukai je Varnostnemu svetu Združenih narodov dejal, da ebola predstavlja smrtno grožnjo za njegovo državo.

Vodja oddelka za pandemske in epidemske bolezni pri WHO Sylvie Briand je dejala, da je število okužb podcenjeno, trenutno pa se po njenih besedah trudijo ugotoviti, kolikšna je ta podcenjenost. "To je vojna z virusom. Je zelo težka vojna. Zdaj skušamo dobiti nekaj bitk, vsaj na nekaterih mestih," je dodala.

Primanjkuje postelj

Zadnji izbruh ebole se je začel decembra lani in se je počasi širil, skoraj 60 odstotkov vseh žrtev v Liberiji pa je umrlo v zadnjih treh tednih. Organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je sporočila, da je liberijsko okrožje Montserrado, ki vključuje tudi Monrovijo, potrebuje tisoč postelj, dobrodelna zdravstvena organizacija pa jih lahko ponudi le 400. Laurence Sailly, ki vodi oddelek za izredna stanja pri MSF, pravi, da skušajo druge nevladne organizacije spodbuditi, da bi povečale svojo participacijo v treh državah, ki jih je ebola prizadela.

Sicer pa je v ZDA prispel ameriški zdravnik, ki se je okužil z ebolo. Je četrti pacient, ki so ga s tem virusom pripeljali v ZDA, nastanjen pa je v bolnišnici v Atlanti, kjer sta dva ameriška bolnika že uspešno okrevala po okužbi z ebolo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EUROS2
11. 09. 2014 20.50
+4
Iz atalante te tudi prisel ta umetno mut6irani virus iz tamkajsnih laboratorijev, kot bilosko orozje za pobijanje ljudi po svetu, za zdsaj predvsem africanov in azijatov (razne gripe, sarsi in ostali farsi....)...WaHO je soigralka pri tem masakciranjuu africskanov ker so ze pred casom prav pred izbruhom te epidemije, prav WHOIs je mesece strasili z izbruhom nove epidemije.hemoralgicne mrzlice..??!! Kako so le vedli.....???.. kako so to pred izbruhom ze mesece vedli..???. tako da je tam veliko asgentov ki delajo za te hudiceve mafki-bankirsko-farmacevtske lobije, ki so naredili te mutirane viruse in ze imajo tudi cepivo in zdravila vendar jih dajo le svojim "zdravnikov" ki so soodgovorni za zacetek sirena te, kot tudi vseh ostalih dosedanjjih epidemij... prvo so jo spustili med otroki, okuzili tudi nejaj dvoletnih otrok... nato pa se delali norcke, da sploh be vedo od jkod se je pojavila ta ebola.... Tam umirajo otroci, oni pa svoje zdravnike en-dva-tri takoj p[ozdravijo... govorijo pa ves cas da ni zdravila ni cepiva... Vprasanje je le, DO KDAJ BO SVET MIRNO SPREMLJAL ZE LETA TA GENOCID v Afriki... in ce ne bodo nic ukrepali bodo oni naslkednji na vrsti... takrat pa bo ze prepozno.... Spasavaj se ko mozes ker potem ti pride teta matil;da v goste...
hondica
11. 09. 2014 15.54
+0
God bless America!
zemljemerec
11. 09. 2014 15.24
-2
Kar v USA jo pošljite !
gjah
11. 09. 2014 13.39
+6
Ljudje tam sploh ne zažigajo trupel! Evropejci smo to znali že v črnem srednjem veku, ko je razsajala kuga.....
4krogci
11. 09. 2014 13.11
+1
Čudno testno zdravilo deluje, kar so dokazali tisti, ki so se vrnili nazaj in nato s pomočnjo njega ozdravel, dol ga pa zgleda nočejo postlat!! Po drugi strani pa tudi: kaj počnejo teli humanitarci dol, če se okužijo z ebolo?? Ker baje se ne prenaša po zraku! kakšen s** turizem mogoče???
Cmrlj3
11. 09. 2014 14.58
+3
če kdo zakašlja vate se lahko še vedno okužiš.
bulmastif
11. 09. 2014 11.38
+7
Afriškim državam, ki se borijo s tem virusom namreč primankuje zdravil in opreme + pozabli ste Higiene!