Tujina

Eden od krvnikov duhovnika v videu grozil Franciji: 'Izkusili boste trpljenje naših bratov in sester'

Pariz, 29. 07. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
59

V javnost so prišle informacije, da naj bi francoska antiteroristična organizacija štiri dni pred umorom duhovnika objavila fotografijo enega od morilcev z opozorilom, da bi ta oseba lahko v kratkem izvedla napad v Franciji. Avstrija je Franciji izročila dva osumljenca za novembrski napad v Parizu.

IS je objavila nov video z grožnjami Franciji, v katerem nastopa eden od morilcev duhovnika v cerkvi na severu Francije, 19-letni Abdelmalik Petitjean, poroča Sky News. V videu, ki je nastal malo pred umorom duhovnika, Petitjean naslavlja francoskega predsednika Francoisa Hollanda in premierja Manuela Vallsa z grožnjo: "Časi so se spremenili. Izkusili boste trpljenje, ki ga doživljajo naši bratje in sestre. Uničili bomo vašo deželo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Francoski premier Manuel Valls je v pogovoru za časnik Le Monde priznal, da je bila napaka, da je bil eden od džihadistov do začetka sojenja izpuščen na prostost z elektronsko zapestnico. "Moramo na novo nastaviti in izumiti nov odnos z islamom v Franciji," je dejal in dodal, da je odprt za zamisel, da bi začasno prepovedali financiranje gradnje mošej iz tujine. Zavzel se je tudi, da bi se imami, ki delujejo v Franciji, izobraževali v tej državi in ne drugje.

Petitjean je 26. julija skupaj z 19-letnim pajdašem Adelom Kermichom v cerkvi v Normandiji zadrževal več oseb, nato pa duhovnika Jacquesa Hamela prisilil, da je pokleknil pred oltarjem, preden mu je eden od napadalcev prerezal vrat. Napadalca sta hudo poškodovala še eno nuno. Ko sta zapuščala cerkev, so ju ubili policisti.

Za oba napadalca je policija vedela, da imata skrajna nagnjenja. Sky News poroča, da je bil Petitjean na seznamu sumljivih oseb oziroma potencialnih teroristov od 29. junija letos, ko so ga turške oblasti opazile na enem od svojih letališč, ko je poskušal vstopiti v Sirijo. Kot navaja časnik, se je iz še neznanega razloga kmalu za tem Petitjean vrnil v Francijo, kar se je zdelo francoskim obveščevalcem sumljivo, zato je 22. julija, štiri dni pred napadom, francoska antiteroristična organizacija Uclat objavila njegovo fotografijo z opozorilom, da bi ta oseba lahko v kratkem izvedla napad na ozemlju Francije.

Rože in sveče pred cerkvijo v v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena, kjer sta 19-letnika umorila duhovnika in hudo poškodovala eno od zajetih nun.
Rože in sveče pred cerkvijo v v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena, kjer sta 19-letnika umorila duhovnika in hudo poškodovala eno od zajetih nun. FOTO: AP

Oba napadalca sta bila na seznamu nevarnih oseb, Kermiche je bil pogojno izpuščen in je nosil elektronsko zapestnico, za Petitjeana so izdali posebno opozorilo, a sta napad vseeno lahko izvedla. Vse to je sprožilo veliko nezaupanja v delo vlade in varnostnih služb v Franciji.

V Franciji sicer vladajo poostrene varnostne razmere, ki so jih ponovno uvedli po napadu v Nici, kjer je storilec s tovornjakom umoril 84 ljudi. Po napadu v cerkvi, pa je francoski notranji minister napovedal okrepitev policijskih vrst in med rezerviste vpoklical 2500 francoskih državljanov.

Avstrijske oblasti Franciji izročile osumljenca

Avstrijsko tožilstvo je aprila sporočilo, da preiskujejo sume, da je bil Pakistanec vpleten v napade v indijskem mestu Mumbaj leta 2008, v katerih je umrlo 166 ljudi.

Avstrijske oblasti so Franciji izročile domnevna pripadnika celice Islamske države, ki je novembra lani v Parizu izvedla teroristični napad, v katerem je umrlo 130 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. Alžirca in Pakistanca, ki naj bi v Evropo prispela skupaj z begunci, so aretirali decembra v Avstriji.

Po navedbah tožilstva avstrijske in francoske oblasti verjamejo, da sta neimenovana moška, stara 29 in 35 let, do Grčije potovala skupaj z dvema moškima, vpletenima v pariški teroristični napad. Tam so Alžirca in Pakistanca pridržali za 25 dni, ker sta imela ponarejena sirska potna lista.

Ko so ju izpustili, sta konec novembra prispela v Salzburg, kjer ju je policija 10. decembra aretirala v enem od migrantskih centrov. Francija je zaprosila za njuno izročitev, čemur je sodišče v Salzburgu pritrdilo v začetku julija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
29. 07. 2016 20.34
+3
raje je šel ubit duhovnika kot v knjižnico brat koran? ni čudno da pobijajo ljudi če ne znajo brat. kolega musliman pravi da je bil prestrašen ko je bral koran ko je videl kaj drugi muslimani počnejo ker enostavno ne uporabljajo glave. pokazal mi je verz ki pravi da če si rešil enega človeka si rešil cel svet.
LLLEPI
31. 07. 2016 11.52
+1
Pa se tiste ki so jih in jih uvazajo v EU je treba poslat z njimi nazaj od kjer so prisli
Borec21
29. 07. 2016 18.25
+3
če tile mUsliji mislijo da bodo kr tako teroriziral EU potem so se zmotil. Če ne drug jih bo začele mafija preganjat ker bodo vplival na poslovanja v velemestih in ne bo prilivov mafijci pa vemo kako delujejo tko da se lahko še nekaj časa širokoustijo samo dolg se ne bodo ker bo podzemlje vzelo red v svoje roke.
donato
29. 07. 2016 19.50
+2
Samo Mafija nas lahko reši, ker države so nesposobne. ker delajo preveč "v rokavicah" z morilci-teroristi!
RedDevil20
29. 07. 2016 17.52
+9
Ne glede a so bosi, nagi, pametni, neumni, vse te, ki niso nemci,avstrici,slovenci, vse bi bilo nujno potrebno vrniti nazaj od koder so prišli. Ker s tem, ko so prišli, smo si zadali hud udarec, Evropa vsak dan po malo tone. No, pametni politiki, kaj se bo z mano zgodilo, da me en od teh živali napade, in ga jaz prebutam, ubijem, v samoobrambi, ker sem zaščitil sebe,svoje otroke, bom verjetno moral z zapor, ker nisem strpen?! ČESTITAM. ZARADI TEH ŽE IN BO NASTADALA CELA EVROPA, UMIRAJO NEDOLŽNI. POLITIKI, VI, SAMO VI STE KRIVI. Boste dali družini, ki bo kakšen njen član umrl zaradi teh živali po milijon evrov?! Prva Tomička, pol pa naprej. VEM DA NE! KO SE GRE ZA MOJO,NAŠO, SLOVENSKO KRI, ME NE USTAVI NIHČE, NOBEN ČLOVEK, KAJ ŠELE KAK BEDEN-TAJKUNSKO POŽREŠEN ZAKON! Najbolj pa sovražim Merklovo, izdajalko. Koliko denarja je že dala družinam ubitim, samo to me zanima? No, kaj srečamo tudi mi, tu na severu države, kjer Slovenija sploh neve za nas, na Koroškem, v malem kraju. Pride en okrog 21:30 v trgovino na blagajno, v roki ma sixpack pira, ampak ker je ura že čez, mu prodajalka ne da pira. Tip neki zamomla v nevem kakem jeziku, da vn denarnico, pokaže da ma kao slovensko-sirsko državljanstvo in to je to. Tip v trgovini pokaže kiro ma državljanstvo. Hvala bogu, da se ni razstrelil al neki,
Niky21
29. 07. 2016 18.13
+6
nazalost je res tako.....slovenija zasciti cigane pa begunce.....svoj folk pa ožema do zadnjega
Borec21
29. 07. 2016 18.27
+5
prejšnji teden sem se plejal čez Otočec cigotov po travi ko šudra ležijo mi pa delat na vročino halo mene bo preganjal FURS za vsak cent uni pa ležijo druzgsa kot otroke itak ne znajo delat in to je država 25 let samostojnosti če bo tako naslednjih 25 let ne bomo dočakal ker nas bodo ti preplavl.
piko2263
29. 07. 2016 15.40
+13
Edino zdravilo za njih bi bilo, da bi vso bližnjo in daljno žlahto ustrezno kaznovali z deportacijo iz države, ker nihče ni nič posumil oziroma javil oblastem. Razen, če bi žlahti uspelo dokazati nasprotno, da res niso nič vedeli. Potem bi sami med seboj hitro poiskali in izločili osebe, ki so motene...
Borec21
29. 07. 2016 18.29
točno tko to je sigurno dobr recept pa noben ti ne more rečt da jim nisi hotel pomagat.
luciluk
30. 07. 2016 16.31
piko se strinjam s tvojim mišljenjem. Ali pa uporabiti Izraelske metode, kakšne so ne vem, vem pa da Palestici v Izraelu ne terorizirajo nikogar. Problem so Palestici na okupiranih področjih,
kvaternik
29. 07. 2016 15.00
+7
Inter mediji, pa tudi domači mediji, bi ne smeli več mimo dejstva, besa evropskih prebivalcev, nad prefinjeno politiko vsiljevanja islama in njihove kulture. Takoj bi se moralo zamenjati Junckerja, Merklovo, pri nas Cerarja. Nedvoumno se dogaja izdaja od goraj imenovanih, pa ne zaradi njihove dobrote, velikosrčnosi. to so navadne šleve, slabiči, ki svoje narode porivajo najmanj v strah in negotovost.
modrook
29. 07. 2016 14.59
+5
Njihova sreča je, da se mi civilizirani zavedamo posledic določenih dejanj, zato evropejci še niso udarili nazaj. Vendar to ne bo trajalo v nedogled, ko bo prišlo do točke brez povratka, potem bo pa tekla kri, z obrestmi, v stilu francoska revolucije. Če bi bili muslimani pametni bi te elemente sami nevtralizirali. Saj poznamo vsi pregovor kaj se zgodi ko se dober človek razkuri.
sagesse
29. 07. 2016 13.40
+27
Slovenski aktivisti,mirovniki,filantropi in fani združene levice,,no kako si kaj razlagate zadnje dogodke v evropi.A smo krivi kajne,,ker so bile križarske vojne pred 2000 leti,,ali smo slovenci krivi,ker je nato napadel irak ali afganistan.jah tale multi-kulti vas je čisto zmedel,,nočete si priznati,da ste bili na popolnoma napačni poti in da vsi tisti ppretepi z slovenskimi policisti,ko ste želeli odprte meje in ko ste poskušali onemogočiti slovensko vojsko--izdajalci... v bitu ste petokolonaši... kateri ste za svoje idelae multi-kulti sposobni uničiti slovenijo....
opazovalec_
29. 07. 2016 13.22
+22
Kje ste zdaj vneti aktivisti in dvolični pristranski mediji skupaj s 24kur?
StašaLoko
29. 07. 2016 11.47
+21
Države Evrope naj spremenijo zakone in dovolijo da se narod samoobroži. Samo to rabimo.
LLLEPI
31. 07. 2016 11.58
+1
Eu sprejema zakone proti svojim drzavam in drzavljanom vazni so samo politiki in njihovi neobdavceni dohodki drzavljani pa lahko izginejo saj jih lahko zamenjajo muslici
Profesormarck
29. 07. 2016 11.04
+1
Hitro se izkašljajte,škarje so že nabrušene..milan že kliče....
superjezek
29. 07. 2016 11.04
+24
S pobijanjem nedolžnih ljudi, da o otrocih ne govorim, bodo pa političarji, ki so vam povzročali trplenje zaradi pohlepa res trpeli. Ravno nasprotno smejijo se nam in vam. Vsaka reva zna nedolžne in nič sluteče pobijat. Ker se z samomori spravljate na nedolžne in take ki so komaj začeli živeti vas opravičeno imenujejo REVE! Reve zato ker si ne upate lotiti politikov!!
dzek.the.ripper
29. 07. 2016 10.23
-9
In kaj tocno naj bi sedaj izkusili, potem ko so se spravili na zupnika? Pobili so ju, kot macke (...and i like it)
HolyRomanEmpire
29. 07. 2016 10.30
+30
Takšna simbolicna dejanja lahko prerasejo v več, odvisno od zavednosti populacije. Če bi se to zgodilo v Saudovi Arabiji, da takole en tujec ubije njihovega Imama, garantiram da pobijejo do zadnjega kristjana v njihovi državi. Stvar mentalitete. V Evropi nam le te primanjkuje.
HolyRomanEmpire
29. 07. 2016 10.19
+4
24 puranov zresnte se
kemuri
29. 07. 2016 09.20
+58
Pobijate zaradi povračilnih ukrepov ? Zakaj , ker bombandirajo vaša teroristična gnezda ? Najprej ste teroristi, potem pa še kujete zamero če jih fašete ? Hehehe..narobe Svet . Pa vi ste ISIS, kolikor je meni znano pobijate v imenu ideologije..kaj zdaj, a zdaj ste pa obrnili ploščo ? Ti ljudje so popolnoma zblojeni zakaj pa pobijate po Afriki, prazna plemena ali pa krščanske vasi in mesta , vaše ljudi ki vam nič žalega ne želijo ? Če bi kdo lahko v Evropi napadal z namenom povračilnih ukrepov bi bili to privrženci Al Asada, ki so ga napadli zavezniki in ga želeli zrušiti z oblasti , edino to bi bilo logično , vse ostalo je smešno zavajanje in laganje, namreč ISIS je nastal pod pokroviteljstvom predvsem ZDA za namene napadat Al Asada, s tem tudi ni nobene logike v izjavah teroristov da se gre za povračilne ukrepe .
HolyRomanEmpire
29. 07. 2016 10.26
+10
HolyRomanEmpire
29. 07. 2016 10.26
+8
24 ur administrator redno banna ljudi ki si upajo razmisljat
aaaaaa122121
29. 07. 2016 10.53
+1
hehe ja leta 2003 so zda bombardirale teroriste:) kaaj je ze imel irak z recino 11.9?keri pacienti jao, to mora bolet:)
kemuri
29. 07. 2016 21.43
trdovrat
30. 07. 2016 15.29
Mislec, kljub tvojemu vzdevku, zgleda da spadaš med tiste, ki ne morejo razmišljati!
SEJBOBOL
29. 07. 2016 09.02
+3
ZRTE vsi pogledi so zaZRTI vate ....
korintos23
29. 07. 2016 09.06
+0
SEJBOBOL
29. 07. 2016 09.07
+1
Ne poznam ga , le sodim po njegovih kreacijah :)
Rolesx
29. 07. 2016 09.08
-3
Pravilno. Naj še ža.ba.ri zvejo rezultat slovenskih predstavnikov ki niso iz Ljubljane. Naj ljudje berejo lepe novice ne pa teh teroristov vsak dan
Demo X
29. 07. 2016 08.49
+60
Evropa si mora po hitrem postopku nehat mečt pesk u oči in si priznat, da je sveta vojna v polnem teku. Vidm le zgubljene politike z grenkimi nasmeški, ki nimajo pojma kaj počnejo, medtem pa skrajneži po socialnih omrežjih predstavljajo svoje načrte kako zavzet Evropo (in to jim presneto dobro ratuje). V družbi folk z mišljenjem kot je moj izpada rasističn in nestrpn ampak vse se načeloma za Evropejce odvija v zelo slabo smer.
zombie 1
29. 07. 2016 09.31
+7
felixkp
29. 07. 2016 11.29
-2
dokler bomo mslili, da jim res ratuje, jim bo res.
Campeones34
29. 07. 2016 08.46
+6
Tip zgleda kot Benzema:p
Imposibl11
29. 07. 2016 10.15
+2
Rolesx
29. 07. 2016 08.46
-11
Dodajte še nekaj o fitanju s 24 ur na naslovnico. O nogometu pa ničesar.Slovenski predstavniki včeraj niso igrali saj niso iz Ljubljane.
proofreader
29. 07. 2016 08.46
+11
In vi z objavo sodelujete pri propagandi ISIS-a. Pametni tuji mediji so se odločili, da ne bodo več objavljali fotografij in imen teroristov.
križnagorc
29. 07. 2016 09.18
+7
proofreader
29. 07. 2016 09.21
-6
Če podpiraš ISIS, boš pač izvedel na njihovih portalih.
devlon
29. 07. 2016 08.45
-6
najstniki...zdivjani hormoni, pa to