Tujina

Maščevalni Egipt v zračnih napadih ubil najmanj 50 pripadnikov IS, od Francije kupil še 24 letal

Kairo, 16. 02. 2015 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/B.G.
Komentarji
268

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je zaradi obglavljenja 21 krščanskih Koptov, ki so bili ugrabljeni v Libiji, napovedal maščevanje teroristični skupini IS. V zračnih napadih so ubili najmanj 50 teroristov, pravijo.

Žalovanje v Egiptu - 4
Žalovanje v Egiptu - 4 FOTO: Reuters

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je obsodil obglavljenje 21 krščanskih Koptov, ki so bili ugrabljeni v Libiji. Libijski veji teroristične skupine Islamska država (IS) je napovedal maščevanje. Decembra in januarja so v libijskem mestu Sirte ugrabili najmanj 21 Egipčanov.

Egipt napadel položaje IS

Po nedeljski objavi posnetka so letala Egipta danes že obstreljevala cilje IS v Libiji. "Napadi so točno zadeli svoje tarče in falconi naših zračnih sil so se varno vrnili v oporišča," je v izjavi pojasnila vojska, podrobnosti pa ni razkrila. Jasno je tudi dala vedeti, da so tako "maščevali egiptovsko kri in vrnili milo za drago zločincem in morilcem". Na egiptovski državni televiziji so obenem prikazali posnetek lovcev, kako vzletajo v napade na IS. Kot poročajo oblasti, naj bi v napadih ubili najmanj 50 pripadnikov Islamske države.

Abdel Fatah al Sisi
Abdel Fatah al Sisi FOTO: Reuters

Po grozljivi usmrtitvi je egiptovski predsednik Sisi sinoči sklical izreden sestanek nacionalnega obrambnega sveta in razglasil sedemdnevno žalovanje. V televizijskem nagovoru pa je dejal, da si Egipt pridržuje pravico do odgovora na umore, kakršen se državi zdi primeren. Dodal je, da bo Kairo izbral vse ''potrebna sredstva, da bo maščeval kriminalna dejanja''.

Koptska cerkev je svojim vernikom sporočila, naj imajo ''zaupanje v narod, da ne bo miroval, dokler ne bodo zla dejanja maščevana''.

Libijski parlament je ostro obsodil egiptvski zračni napad na Libijo, ker gre za kršitev ozemeljske suverenosti.

Na drugi strani pa Združeni arabski emirati stojijo ob strani Egipta in pozivajo k izkoreninjenju IS.

Tamkajšnji mediji medtem poročajo, da naj bi teroristi IS ugrabili dodatnih 35 Egipčanov.

Žalovanje v Egiptu - 1
Žalovanje v Egiptu - 1 FOTO: Reuters

Francozi Egipčanom prodali 24 francoskih bojnih letal

Egipt in Francija sta sicer prav danes podpisala pogodbo o nakupu 24 francoskih bojnih letal rafale. 5,2 milijarde evrov vredno pogodbo je v Kairu ob prisotnosti francoskega obrambnega ministra Jean-Yvesa Le Driana in al Sisija podpisal direktor francoske družbe Dassault Aviation Eric Trappier. To je prva prodaja letal rafale v tujino, državi pa sta posel sklenili po le treh mesecih pogajanj.

Posnetek podoben prejšnjim

Petminutni posnetek obglavljenja, ki so ga na spletnih straneh podpornikov IS objavili v nedeljo zvečer, so obsodile tudi ZDA in Velika Britanija.

Posnetek je podoben že do zdaj videnim posnetkom skupine. Prikazuje več moških v oranžnih oblačilih, kako morajo korakati pred svojimi krvniki. Eden izmed teroristov je spregovoril v angleščini s severnoameriškim naglasom, navajajo tuji mediji. Dejal je, da bodo z ''Alahovo pomočjo, osvojili Rim'' in da bodo ''vodo oceana, v katerega so vrgli truplo Osame Bin Ladna, zmešali z našo krvjo''.

Prepočasen odziv

Mina Thaber z egiptovske komisije za pravice in svoboščine, ki je komunicirala s sorodniki ugrabljenih, je dejal, da so bili vsi, razen en moški, Egipčani. Okrcala je tudi egiptovsko vlado, ki se je slabo odzvala na krizo s talci.

Sorodniki ugrabljenih so že pred tedni opozarjali na ugrabitve, a se egiptovsko zunanje ministrstvo ni odzvalo. Eden je povedal, da so jim celo svetovali, naj ne govorijo z mediji.

Svojci ubitih Egipčanov.
Svojci ubitih Egipčanov. FOTO: Reuters

Ubiti so bili delavci v mestu Sirte

V Libiji sicer živi in dela na tisoče Egipčanov. Ubiti so bili identificirani kot delavci v mestu Sirta. Nekatere moške so ugrabili, ko so z avtom zapuščali mesto konec decembra, druge pa so ugrabili v hiši v samem mestu januarja. Napadalci so moške ločili na kristjane in muslimane, za talce so vzeli le kristjane.

Skrajneži so v Libiji večkrat napadli Egipčane. Januarja lani so ugrabili pet zaposlenih na egiptovski ambasadi, a so jih kasneje izpustili. Lani novembra je bilo veleposlaništvo v Tripoliju tudi tarča bobnih napadov. Tudi egiptovski Kopti so bili v preteklosti že večkrat tarče napadov.

Posnetek so objavili dan potem, ko je IS prevzel nadzor v mestu Sirta, ki je sicer rojstno mesto nekdanjega diktatorja Moamerja Gadafija. Mesto je bilo do zdaj v rokah islamistične skupine Libijska zora, ki se je borila proti izvoljeni vladi. IS se je v zadnjih tednih pojavila kot tretja stran v državljanski vojni, zaradi tega se je na zahodu že pojavil strah, da bi lahko IS napadla Evropo prek Mediterana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zidomir
17. 02. 2015 14.38
-12
EGIPT POŠILJA V PEKU SVOJE PILOTE DA JIH ZAZGEJO KOT JORDANCA
pkorosec
17. 02. 2015 18.36
+5
ivan.z Doba
17. 02. 2015 14.14
-7
In spet bo imel od spopadov korist samo kapital.
ginger 1
17. 02. 2015 15.01
+5
Ja,kdaj se bos pa ti sprijaznil s tem kapitalom ? Tudi,ko gres v trgovino po struco kruha moras placati...in pek akumulira cekine-tako je ze od vedno in tako bo vedno dokler bo obstajal clovek...a bi rad nazaj v preteklost v srednjevesko blagovno menjavo ???
vera21
17. 02. 2015 11.36
+9
Ubiti eno samo človeško bitje je kršenje načel vsake religije, tudi islama. Na spleetuu lahko preberete: Odkrivanje stičnih točk svetovnih religij ali pa Moč prek miru - Politiki, ki trdijo, da mir pride prek moči, se nanašajo na vojaško moč - moč nasilja, vse od atomske pa do obcestne bombe. ČE BI VOJAŠKA MOČ BILA UČINKOVITA, BI PLANETU ŽE TISOČLETJA VLADAL MIR. Ne morem verjeti, ko slišim, da »razvite« države obsojajo. Lepo vas prosim, kdo pa izdela največ orožja? Beri: Tržni mehanizem uničenja. Začeti bo potrebno razmišlati drugače kajti naši elitniki se prav nič ne obremenjujejo s tem če proizvajajo orožje za uničenje, ki se potem izkaže da najbolj nastradajo »navadni« ljudje, otroci... In to zopet samo zaradi denarja, ozemlja...
JJansaSDS
17. 02. 2015 10.13
+4
maščevalni američani so tudi rekli da bodo čevlji stopili v Irak...
kraljicavesolja
17. 02. 2015 09.53
-2
Tlele navijate pa ploskate, pozabljate pa, da umirajo otroci. Vedno reveži nasrkajo, verjemte. Pa prov vid se, da niste doživel vojne, bi čist drgač razmišljal.
appollyon
17. 02. 2015 11.18
+4
Haha bod raj tiho! Preberi si prejšne poste, kako si prav take zagovarjala ko so pobijali otroke po afriki!
kraljicavesolja
17. 02. 2015 11.19
-5
Nikol nisem zagovarjala pobijanja otrok, sori, sam men so vsi otroci enaki, tvoj al pa en črnček al pa muslimanček.
appollyon
17. 02. 2015 11.22
+5
Po preteklih pisanjih to ni razvidno, mogoče si se pa spremenila!
kraljicavesolja
17. 02. 2015 14.02
Appolion, a se ti mogoče hecaš z mano, najd mi post, kjer podpiram pobijanje otrok. Sem v osnovi pacifistka, ti bi neki glave sekal, če se prov spomnim.
antiantifa21
17. 02. 2015 09.33
+2
kar so iskali to bodo dobili...
alko82
17. 02. 2015 09.10
+8
Ni ga čez napade arabske koalicije pod vodstvom ZDA.
brank1
17. 02. 2015 08.11
+28
Egipčani so vsaj prav odgovorili. Evropejci pa samo jokamo in stokamo, ter govorimo.
jzkzfzmz
17. 02. 2015 07.49
+9
IS ni nič drugega kot ameriška lutka. Kjer so bili ameri tam so tžave. V Evropi bo vse več napadov in prepovedi tega in onega. Narod bo v strahu in počasi bo prešlo v totalni nadzor ljudi!!!
schrodingerScat
17. 02. 2015 14.56
še trenutne javne uprave si ne moremo privoščit, ti bi pa kar vse ljudi totalno nadziral. denar nam bojo pa grki posodil?
Opazujemvas
17. 02. 2015 07.41
+35
S takimi, kot so ti ISIS bolniki je potrebno opraviti hitro in tiho.
Našvasan_zob
17. 02. 2015 10.58
+4
Počasi in glasno...tako se maximizira dobičke in dividende od prodaje orožja po svetu..
deratizacija
17. 02. 2015 07.27
-5
Evropa in Amerika bi lahko na pogajanja z ISIS poslala našega predsednika države. Možakar je sposoben, dosleden, pozna, predvsem pa razume dejstva in je brez dlake na jeziku, kar je pred kratkim v intervjuju za eno ruskih TV tudi dokazal. Z izjavo, da z referendumom podprta odcepitev in priključitev Krima k Rusiji nima nič skupnega s slovensko osamosvojitvijo oziroma izločitvijo iz jugo federacije, dokazuje izjemen občutek razumevanja dejstev. Odcepitev Slovenije in razbitje Jugoslavije je bil predvsem politično ekonomski interes tistih, ki so jim bili federacija in družbenoekonomska ureditev dela Balkana trn v peti. Odcepitev Krima in dela Ukrajine pa je dejansko v nasprotju z omenjenimi interesi. Trditvi, da smo se slovenske državljanke in državljani uprli agresorski vojski, ki je med drugim bila skupna, tudi slovenska vojska, pa mu, glede na to, da rad peče potico in žaga drva, ne gre zameriti.
mihecmarinc
17. 02. 2015 07.31
-6
Vaša skupna vojska ? Ki je mimogrede pobijala po Sloveniji ? No, se vidi, zakaj propadamo. Preveč vas je ostalo.
deratizacija
17. 02. 2015 07.41
+3
mihecmaric, ti si pa res kaveljc. Danes si privekal na ta svet, pa že znaš pisati!
ginger 1
17. 02. 2015 07.46
-4
Eni se,kar verjamejo v znanstveno fantastiko,da je bila yu z njeno ureditvijo nekomu trn v peti...le,kaj mora cloveku biti,da take strelja...popolnoma izven realnosti.Yu ni propadla samo politicno,ki je vse temeljilo na strahovladi ampak tudi gospodarsko z njenim planskim gospodarstvom.
deratizacija
17. 02. 2015 08.08
+11
E moj GINGER, kdo pa pravi, da je bilo v jugi vse v najboljšem redu. Poglejmo dejstva, pa bomo videli, da je bilo marsikaj za večino naroda le bolje, kot je danes. Stvar je zgolj v tem, ali si danes del privilegirane manjšine ali obubožane večine.
ginger 1
17. 02. 2015 08.15
-6
deratizacija----ne v najboljsem redu...REDA SPLOH NI BILO,kakor ga tudi danes NI,ker ga ne more biti...takrat,kakor tudi danes se vedno nam vladajo ISTI LEVAKI...!!!
Našvasan_zob
17. 02. 2015 11.00
+1
A Amerika pa ma red? Vsak let se jih med sabo pokoka 14.000...
Primož Urankar
17. 02. 2015 06.25
-10
Sej to je to ... biznis. Gadafi je 'skenslal' 10 milijardni nakup mašinerije iz Francije in vemo kako je koncal. No ja ... rabijo nek dober razlog ter motivacijo za javnost za vsesplosno vojno zoper islam.
LazniviZares
17. 02. 2015 07.21
+5
filipinc
17. 02. 2015 07.56
+1
prav maš, težave so veliko bolj kompleksne kot se zdijo ampak narod pač požre kar jim zahod servira, žal...
JosipBrozDrugi
17. 02. 2015 06.18
+11
pomemben je posel. proizvajalci orožja in orožarski mešetarji se veselijo. veselijo se tudi bildebergi
Pantokrator
17. 02. 2015 06.16
+4
Čaparija ne miruje....
Alojz Železnik 1
17. 02. 2015 06.07
+3
"Egipt v zračnih napadih ubil najmanj 50 pripadnikov IS, od Francije kupil še 24 letal" Na, sedaj so pa še Egipčani dobili veselje!
MaunelNeuer
17. 02. 2015 06.01
+19
bravo Egipt, čimveč te race postrelte
motorist_mb
17. 02. 2015 05.09
+21
Bravo...zob za zob!
johndoe35
17. 02. 2015 03.43
-1
V libiji se odpirajo nova delovna mesta za brezposelne slovence. Plača je zelo dobra. Naša vlada si prizadeva da bo tako zmanjšala brezposelnost. Vabljeni so predvsem starejši ki so tik pred pokojnino.Vlada želi u.. dve muhi na en mah zmanjša brezposelnost in privarčuje pokojninsko blagajno
rekapaka
17. 02. 2015 04.25
+13
Jasnovidec Cosmos
17. 02. 2015 01.39
+17
Tako se dela.Me prav zanima kaj in koga nonstop bombadirajo američani,ko nikoli ni nobenih žrtev.
TvojPrijatelj
17. 02. 2015 00.38
-4
Video obglavljanja sem uspel najt v manj kot eni minuti preko google-a. A je avtor članka res tako len da niti video ni sposoben dodat članku? V google napišite brez narekovajev ''egyptians beheading video graphic'' in kliknite spletno stran ''patdollard'' Seveda ogled videa na lastno odgovornost. Jaz sem bil dovolj priseben da celotnega nisem gledal.