Tujina

Egiptovski predsednik razveljavil dekret o razširitvi pooblastil

Kairo, 09. 12. 2012 22.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mohamed Mursi je razveljavil sporni dekret o razširitvi predsedniških pooblastil, zaradi katerega so po vsej državi izbruhnili siloviti protesti. Egiptovski predsednik pa ni ugodil zahtevi opozicije po preložitvi referenduma o predlogu ustave.

Mohamed Mursi
Mohamed Mursi FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik egiptovskega predsednika Mohameda Mursija je sporočil, da je predsednik v soboto zvečer razveljavil sporni dekret o razširitvi predsedniških pooblastil, ki ga je izdal 22. novembra. Ni pa ugodil zahtevi opozicije po preložitvi referenduma o predlogu ustave. Tiskovni predstavnik je dejal, da to pomeni, da bo referendum o predlogu nove egiptovske ustave potekal 15. decembra, tako kot je bilo sprva predvideno. Kot je pojasnil, je to v skladu z egiptovsko ustavo, zato predsednik ni mogel spremeniti datuma referenduma.

Egiptovski predsednik se je v soboto v svoji rezidenci v Kairu sešel s predstavniki več opozicijskih strank, s katerimi je v okviru nacionalnega dialoga razpravljal o načinu izhoda iz politične krize v državi.

Ta se je še poglobila, ko je ustavodajni odbor prejšnji teden sprejel osnutek nove ustave, ki krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu in krni pravice žensk. O predlogu naj bi v Egiptu odločali na referendumu. Opozicija sicer zahteva spremembe predloga ustave in tudi preložitev referenduma, a vladajoči islamisti s predsednikom Mursijem na čelu so to vseskozi zavračali. To je le še okrepilo proteste in nasilje v državi.

Sprejetje osnutka nove ustave in tudi hitenje pri njeni uveljavitvi naj bi po ocenah analitikov vzelo veter iz jader množičnim protestom, ki jih je sprožila odločitev Mursija, ki si je občutno razširil pooblastila in si podelil imuniteto. Med drugim je uvedel, da so vse ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba. Po novem tudi ne more noben sodni organ razpustiti ustavodajne skupščine in zgornjega doma parlamenta, v katerih imajo večino islamisti.

Nasprotniki Mursiju očitajo, da je s tem postal diktator s še večjo močjo kot nekdanji avtoritarni predsednik Hosni Mubarak. Razširjena pooblastila naj bi se sicer februarja prihodnje leto, ko naj bi bila sprejeta nova ustava, iztekla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BNAM2707
10. 12. 2012 13.49
+1
Vse se da,če je narod enoten. Oblastniki so tam,da služijo narodu .tako mora biti tudi tukaj.