Tujina

FOTO in VIDEO: Minister Počivalšek po eksploziji v Avstriji: Ni razloga za preplah

Dunaj, 12. 12. 2017 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/An.V./U.Z.
Komentarji
19

Minister Počivalšek je v povezavi z eksplozijo v Avstriji stopil v stik z glavnim direktorjem družbe Plinovodi in z glavnim direktorjem družbe Geoplin. "Povedala sta mi, da zaradi eksplozije sicer res lahko pride do motene oskrbe s plinom tudi pri nas, ampak v tem trenutku še ni razloga za preplah," je pojasnil. Zagotovila sta mu, da se na avstrijski strani trudijo, da bi čim prej odpravili nastale težave.

Več videovsebin
  • Eksplozija v Avstriji
    00:58
    Eksplozija v Avstriji
  • Iz SVETA: Cimerman o nesreči v avstrijskem distribucijskem centru s plinom
    02:00
    Iz SVETA: Cimerman o nesreči v avstrijskem distribucijskem centru s plinom

V največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja je ob 8.45 odjeknila ekplozija, nato pa je izbruhnil požar, ki je zajel šest stavb v centru, ki so skoraj povsem zgorele. Požar so pogasili okoli 15.30, zdaj pa odstranjujejo še posledice.

Eksplozija je zahtevala smrtno žrtev. Ta po navedbah direktorja podjetja Stefana Wagenhoferja ni bila eden od njihovih zaposlenih. 21 ljudi je poškodovanih, od tega eden huje, je sporočila Sonja Kellner iz avstrijskega Rdečega križa. Vsi so že v domači oskrbi.

Eksplozija je bila po navedbah gasilcev zelo močna, požar, ki je zatem izbruhnil, pa je zajel šest stavb v centru, ki so skoraj povsem zgorele. Zgodila naj bi se na delu plinovoda, ki teče na površju in ki so ga že tudi izolirali in ni več v pogonu.

Policija sumi, da je vzrok eksplozije tehnična napaka, kar je potrdila tudi avstrijska obveščevalna služba. "Zaenkrat ni nobenih znakov, da je šlo za mednarodni napad ali drugo kaznivo ravnanje." Izključili so tudi možnost terorističnega ozadja eksplozije.

Distribucijska mreža, ki obsega skoraj 40.000 kilometrov

Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije in Norveške ter drugod. Po podatkih upravljavca zemeljski plin tu izmerijo, testirajo ter pripravijo za transport.
Gre za enega najpomembnejših središč za distribucijo zemeljskega plina v Evropi, od koder gredo transavstrijski, zahodno-avstrijski ter avstrijsko-madžarski plinovodi. Distribucijska mreža obsega skoraj 40.000 kilometrov. Iz tega centra distribuirajo zemeljski plin tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško, Madžarsko in tudi v Slovenijo. Preko njega gre okoli tretjina ruskega plina za Zahodno Evropo. Gas Connect Austria je sicer v stoodstotni lasti avstrijskega energetskega koncerna OMV.

Sumijo, da je vzrok eksplozije tehnična napaka.
Sumijo, da je vzrok eksplozije tehnična napaka. FOTO: AP

Iz Avstrije še danes znova dobava plina proti Italiji, Nemčiji in Madžarski

Transport plina po Avstriji že poteka, je sporočil upravljavec centra Gas Connect Austria. Dobava plina v Italijo, Nemčijo in na Madžarsko bo po njihovih napovedih stekla še nocoj. Ali bo dobava stekla tudi proti Sloveniji, ne omenjajo.

Pri ruskem energetskem gigantu Gazprom zagotavljajo, da poskušajo preusmeriti dobavo plina na jug Evrope, da bi se izognili morebitnim prekinitvam v dobavi, poroča nemški Deutsche Welle in dodaja, da so po eksploziji v Evropi hitro narasle cene plina.

Italija je zaradi eksplozije razglasila izredno stanje pri oskrbi s plinom. Kot so zapisali na tamkajšnjem ministrstvu za gospodarstvo, državi sicer ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima dovolj zalog. Izredno stanje so razglasili skladno z evropsko direktivo in nacionalnim načrtom.

Stanje na slovenskem prenosnem sistemu plina je stabilno

Baumgarten je osrednje vozlišče v tem delu Evrope in za nas predstavlja tudi glavno točko, skozi katero se prenaša plin do Slovenije, so pojasnili na Agenciji za energijo. Le plin, ki pride v Slovenijo iz Italije, praviloma ni posredovan preko Baumgartna. V Sloveniji po njihovih zagotovilih za zdaj ni omejitev pri oskrbi s plinom, saj ima Slovenija vzpostavljene morebitne potrebne ukrepe ob nastanku kakršne koli krize, povezane z zanesljivo oskrbo. Pristojni organi že izvajajo aktivnosti, potrebne za zagotovitev oskrbe s plinom. "Zaenkrat težav pri odjemalcih zemeljskega plina ni, saj oskrba poteka nemoteno," so navedli. Dodali so, da se je cena plina, kot je bilo sicer pričakovano v takšnih primerih, že zvišala.

Slovenija je zaradi pomanjkanja lastnih virov glede oskrbe zemeljskega plina popolnoma odvisna od dobav iz tujine. Večina zemeljskega plina je bila v letu 2012 uvožena iz Rusije (42 odstotkov), Avstrije (35 odstotkov) in Alžirije (16 odstotkov), je razvidno s spletne strani Geoplina. Preostale količine so bile uvožene iz Italije in drugih držav.

Stanje na slovenskem prenosnem sistemu plina je po eksploziji stabilno. Zaradi omejenega obratovanja avstrijskega prenosnega sistema so dobavitelji del svojih dobav preusmerili na drugo vstopno točko v Gorici, so pojasnili v Plinovodih. Dodali so, da operaterji prenosnega sistema zemeljskega plina, težav zaenkrat nimajo, sistem pa je stabilen. "Agencija za energijo je objavila zgodnje opozorilo, drugih ukrepov ni," so dodali.

V Geoplinu so zapisali, da jih je danes avstrijski sistemski operater obvestil, da so dobave zemeljskega plina na mejni točki prenosnega sistema z Avstrijo trenutno prekinjene. "S poslovnimi parterji se trudimo zagotoviti nadaljnjo nemoteno oskrbo z zemeljskim plinom. O morebitnih nadaljnjih ukrepih, če bodo ti potrebni, bo družba svoje poslovne partnerje sprotno obveščala," so dodali.

Težave v dobavi plina bi prizadele tudi slovensko gospodarstvo, saj so nekatera podjetja pri svoji proizvodnji močno odvisna od zemeljskega plina. Med največjimi odjemalci so podjetja iz skupine Sij, Cinkarna Celje, Papirnica Goričane in druga.

V Slovenski industriji jekla (Sij) verjamejo, da bo z dobavo vse v redu.

Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič je povedala, da njihovi dobavitelji zemeljskega plina ne vedo še nič povedati glede morebitne prekinitve oskrbe Cinkarne z zemeljskim plinom iz avstrijskega Baumgartena. "Če bi prišlo do prekinitve, bi nas to močno prizadelo, saj bi proizvodnjo titanovega dioksida, ki je vezana na zemeljski plin, morali ustaviti," je še dejala.

Počivalšek: Ni razloga za preplah

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je stopil v stik z glavnim direktorjem družbe Plinovodi Marjanom Eberlincem in s predsednikom uprave in glavnim direktorjem družbe Geoplin Boštjanom Napastom. "Povedala sta mi, da zaradi eksplozije sicer res lahko pride do motene oskrbe s plinom tudi pri nas, ampak v tem trenutku še ni razloga za preplah," je pojasnil.

Prav tako sta mu zagotovila, da se na avstrijski strani trudijo, da bi naredili vse, da čim prej odpravijo nastale težave. Hkrati se na slovenski strani trudijo, da posledic eksplozije ne bi čutili prebivalci in slovenska podjetja, je iz Argentine, kjer se te dni odvija ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije, še sporočil Počivalšek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misterbin
13. 12. 2017 09.03
+2
Uh strokovnjak Počivalšek je dal strokovno mnenje iz področja kjer nima blage veze
24pišancov
12. 12. 2017 21.15
+7
Ta brihta neumna bo zdaj neki pametoval,ki nima pojma o nastali situaciji
macro
13. 12. 2017 08.39
+1
Točno kje je bil v primeru Kemisa. Pravzaprav kje je bil kdorkoli kjerkoli. Avstrija v tednu dni ve vzrok napake, št. mrtvih, stroški sanacije, oskrbe,vpliv na okolje itd.
eggnog
12. 12. 2017 20.25
+2
racionalno gledano, slo je premajhen trg, da bi se to poznalo..... tako, da te besede ministra niso vredne dosti.... finta je, da gre preko avstrije plin v ita in na balkan.... torej.... plin bo.... ampak ne zaradi ministra ali slo.... ampak zaradi bistveno večjega trga.....
tedoVV2HCmedo
12. 12. 2017 19.22
+21
Politiki vedno lažejo. Tudi če bi padla atomska bomba na eno sosednjo državo, bi vsi v vladi rekli: "Ni razloga za preplah." Vsi ti bi pa hitro spakirali in se odselili na Pacifik.
korintos23
12. 12. 2017 19.57
-4
suckyourass
12. 12. 2017 18.41
+1
nastjamarko
12. 12. 2017 17.00
+19
Da se je to zgodilo avstricem. Ne morem verjet D:
Novorazodetje
12. 12. 2017 19.31
+10
CIGU MIGU
12. 12. 2017 16.23
+12
sem vam vedno pravil da drva ne rabijo ne elektrike in ne plina to je edina in sigurna energija in še to mislijo ukuniti..trotli
Neža001
12. 12. 2017 18.59
-6
pa gagnu boš od raka na pljučih, ker kurjenje z drvmi onesnažuje okolje....
BPGC
12. 12. 2017 15.09
+1
Raje bi kurili biomaso v peceh z visokim iskoristkom (preko 90 %) in pozabili ze enkrat na te ogljikovodike.
scipio
12. 12. 2017 15.23
+5
kaj ti še ne smrdi dovolj po teh meglenih kotlinah?
Našvasan_zob
12. 12. 2017 15.58
+24
Zakaj... to se je treba že mal podvizat.. nalagat drva, pucat pepel. čistit obloge v izgorevalni komori...Kje pa ima tipični slovenček čas zato..Je pa ja bolj komot met čik v ustih, smart telefon v roki in knofek na steni obračat...
macro
12. 12. 2017 16.17
+4
lcapl
12. 12. 2017 19.41
+2
IR žarki so zakon. Pritisnem na gumb in z mačkom zaspiva k pr norcih.
peregrinus
12. 12. 2017 21.34
+5
scipio očitno ne pozna sodobnih uplinjevalnih kotlov na polena, kjer se zaradi visokega izkoristka sploh ne kadi iz dimnika ...
BPGC
12. 12. 2017 21.40
+3
macro
13. 12. 2017 08.40