Tujina

Ekstremne temperature v Avstraliji: več ljudi umrlo, iz pregretega avtomobila rešili dojenčka

Melbourne, 19. 01. 2018 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Avstraliji ponovno beležijo ekstremne temperature, ki so po večini države presegle 40 stopinj Celzija. V zvezni državi Viktorija je vročina terjala že več življenj, policisti pa so iz pregretih avtomobilov rešili štiri otroke, tudi 15-mesečnega dojenčka. V zvezni državi Južna Avstralija pa so temperature presegle celo 46 stopinj Celzija.

V Avstraliji ponovno beležijo ekstremne temperature, ki so po večini države presegle 40 stopinj Celzija. 

V Melbournu, kjer so temperature dosegle  42 stopinj Celzija, so reševalne službe od četrtka obravnavale že več kot 30 zastojev srca, ki so nastali kot posledica izjemno visokih temperatur. Več bolnikov je umrlo, je povedal vodja tamkajšnjih reševalcev Paul Holman, ki pa točnega števila žrtev ni navedel.

Policisti so iz pregretih avtomobilov rešili štiri otroke, med njimi 15-mesečnega dojenčka, ki so ga zaradi vročinskega udara prepeljali v bolnišnico.

Polne roke dela so imeli tudi gasilci, ki so se medtem borili z desetimi požari, ki pa niso ogrožali naselij.

Vročina ne prizanaša teniškim igralcem in gledalcem na Odprtem prvenstvu Avstralije.
Vročina ne prizanaša teniškim igralcem in gledalcem na Odprtem prvenstvu Avstralije. FOTO: AP

Nekatere bolnišnice so se proti ekstremnim temperaturam odločile ukrepati kar same in so izključile vso nepotrebno opremo, ki bi še bolj ogrevala prostore.

Vročina je prizadela tudi tekmovalce teniškega turnirja Odprto prvenstvo Avstralije, ki se je pričel v ponedeljek. Zdravniško pomoč je potrebovala francoska športnica Alize Cornet.

V zvezni državi Južna Avstralija pa so temperature presegle celo 46 stopinj Celzija. Bolnišnice so doslej obravnavale več kot 50 primerov bolezni, povezanih z vročino. Smrtnih žrtev doslej niso zabeležili.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Explainator
19. 01. 2018 19.18
+2
pa kaj se to dogaja? +50 stopinj celzija? -100 stopinj v usa? veter ki odnaša ljudi?
frako
19. 01. 2018 19.30
+4
klimatske spremembe. Pač bl kt segreješ krop bl brbota.