Tujina

Ekvadorska vlada potrdila odklop interneta Assangeu

Quito, 19. 10. 2016 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanje ministrstvo Ekvadorja je v torek potrdilo, da je odklopilo internet ustanovitelju WikiLeaksa na svojem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je Julian Assange zatekel pred pregonom zaradi domnevnega posilstva na Švedskem. Ekvador je to storil, ker se WikiLeaks vpleta v ameriške volitve.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: AP

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da še vedno stoji za odločitvijo iz leta 2012 o podelitvi zatočišča ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu zaradi legitimnih skrbi, da se sooča s političnim pregonom, vendar pa obenem spoštuje suverenost drugih držav in se ne vpleta ali podpira kandidate na tujih volitvah.

WikiLeaks je 24 ur pred tem sporočil, da je Ekvador odklopil internet Assangeu že v soboto zaradi objav elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

WikiLeaks trdi, da je odklop zahteval ameriški državni sekretar John Kerry na srečanju z ekvadorskim predsednikom Rafaelom Correo septembra v Kolumbiji, ko je tamkajšnja vlada podpisala sporazum z levičarskimi gverilci.

State Department to zanika skupaj z informacijo, da se je Kerry sploh pogovarjal s Correo in tudi levičarska vlada Corree pravi, da je ukrepala na lastno pest brez pritiska iz tujine. Zunanje ministrstvo Ekvadorja ni povedalo za koliko časa bo Assange izklopljen, čeprav pa naj omejitve ne bi bile popolne, saj naj bi mu še naprej omogočali opravljanje njegovih novinarskih dejavnosti.

Assange je tako dobil diplomatsko opozorilo, da mu lahko Ekvador odreče gostoljubje in tako pride v roke britanskim oblastem, ki ga bodo predale Švedski, od tam pa je le še korak do izročitve ZDA. Predsednik Correa je namreč že jasno povedal, da si želi, da na ameriških volitvah zmaga Clintonova in ne republikanec Donald Trump.

"V dobro ZDA in sveta in zaradi tega, ker jo osebno cenim, bi rad videl, da Hillary zmaga," je Correa septembra povedal ruski mednarodni televiziji RT.

WikiLeaks je sicer tudi po soboti objavljal ukradeno elektronsko pošto iz kampanje Hillary Clinton, vendar pa doslej ni spravil na dan nobenega dovolj vročega krompirja, da bi pozornost ameriških medijev obrnil od Trumpa. Vse kar je bilo objavljeno, je javnosti že znano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
19. 10. 2016 12.15
+4
»Stone: Obama se morda zdi kot mr. Nice Guy, kot prijazen fant, v resnici je volk v jagnječjem kožuhu. Je trd tip, in če bo na volitvah zmagala Hillary Clinton, bo zgolj naslednja verzija takšnega tipa. In bo še trša. Die Zeit: Kaj to pomeni? Stone: Clintonova bo postala ameriška predsednica, ker je Trump preprosto preveč ekstremen. Kako bi mu lahko zaupali, ko pa je izdavil toliko neumnosti? Ampak menim, da je Clintonova prav tako nevarna. Je militaristka. In nima kritične samorefleksije o vojnah, ki jih je podpirala. Njena politika je spremenila Libijo v kačje brezno islamistične države. Za podporo vojni v Iraku se je sicer kasneje opravičila. Kaj pa Sirija? Pa njeno zavzemanje za povečanje vojaške prisotnosti v Afganistanu? Z Rusi se je spustila v konfrontacijo, ker je v jedru bojevnica hladne vojne.« — Intervju Oliverja Stona v Die Zeit (22. 9. 2016)
dostojevski II
19. 10. 2016 12.15
-7
Clintonova bo postala ameriška predsednica, ker je njen protikandidat norec. Na podoben način je v SLO zmagal Cerar.
dostojevski II
19. 10. 2016 10.51
-16
Edino pravilno je postopal Ekvador. Če ima Assange kakršnekoli podatke o Clintonovi ali o kom drugem, naj jih objavi, ko jih pridobi. Zvižgači, ki posredujejo podatke WikiLeaks-u, pričakujejo, da se ti podatki javno objavijo čimprej. Da pa Assange pridobiva podatke na zalogo, da javno objavo podatkov tempira na določen datum, pa meji na manipulacijo.
platon26
19. 10. 2016 11.41
+18
More tempirat ker drugače sploh ne bi prišlo v javnost a veš kekec! Treba je takrat spustit ko je tema "vroča" pa pa ovca!
killik
19. 10. 2016 18.12
-3
assange je samo lutka za javnost kva vm ni jasn njegovi sodelovci e to pa so kampeljci in vejo oni točno zakaj čakajo z objavo in ti jo tud vnaprej povejo kdaj bo objavljeno in zakaj to počnejo na tak način pa res ne rabiš veliko logike a ne
platon26
19. 10. 2016 09.32
+18
Uf ste kar zbrisali komentar, kako demokratično kako novinarsko HAHAHA direktorček lohk mi ga prideš zglancat pa to!
platon26
19. 10. 2016 08.37
+36
Ti ti Assange!!! Z resnico o kandidatu želiš vplivati na volitve??? Ti ti lump ti! Kje si pa še videl, da stvari tako potekajo v današnji demokraciji???
Ate_ist
19. 10. 2016 08.20
+36
toliko o svobodi govora s strani "najrazvitejše demokracije sveta"
prebivalcek
19. 10. 2016 08.08
+76
Sprani mediji! Pojma nimate o čem pišete al pa dobite kakšno žepnino za tako kratko nakladanje. "Vse kar je bilo objavljeno, je javnosti že znano". Ste prebrali vseh tistih nekaj tisoč mailov? Sploh veste kaj je zadnja zadnja objava mailov najbrž pomenila za skorumpirano Clintonovo, če ji po dogovoru FBI in seveda strici iz ozadja ne bi krili hrbta? Malo povprašajte naokoli koliko ljudi kaj ve o vsebini teh mailov. Da ne omenjamo vsega dogajanja na Bližnjem vzhodu o katerem ne napišete niti besedice, če jo, jo le toliko, da tiste čez lužo naredite nedolžne angelčke. Glede na to da ne objavljate razen rumenega tiska nobenih pametnih novic vas je težko imeti za verodostojne medije. Verodostojni nakladači pa ste definitivno!
Kwaj
19. 10. 2016 08.28
+26
hambala
19. 10. 2016 08.33
+26
hambala
19. 10. 2016 08.33
+24
da gres res maile brat na wikileaks te srat prime v kakšn otročjem načinu se menjo o suverenih državah in napadih