EU in Velika Britanija začeli pogajanja, prvi dan označili za 'koristen in zelo produktiven'

Leto dni po odločitvi Britancev, da izstopijo iz Evropske unije, so se v Bruslju začela pogajanja o brexitu. Nekaj dni pred predvidenim začetkom pogajanj sta francoski predsednik Macron in nemški finančni minister Schäuble dejala, da vrata EU ostajajo odprta, če bi si Britanci premislili. A ti so trdno odločenii: "Odhajamo iz EU."

Sedemindvajseterica je že sprejela niz dokumentov, v katerih je opredelila pogajalska izhodišča. Vrh EU naj bi konec tedna potrdil še niz meril za preselitev dveh evropskih agencij - za zdravila in bančne - iz Londona v članice unije.

Združeno kraljestvo in 27 članic EU se je na prvem pogajalskem sestanku o sploh prvem izstopu članice iz unije dogovorilo o organizaciji in prioritetah. Glavna prednostna naloga bo odpraviti negotovosti v povezavi s pravicami državljanov. Glavna pogajalca Michel Barnier in David Davis sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno.

Dogovorili so se o datumih, organizaciji in prioritetah, je poudaril glavni pogajalec EU Barnier. Omenil je tri pogajalske kategorije: o pravicah državljanov, finančni poravnavi in drugih ločitvenih vprašanjih.

Struktura pogajanj bo takšna, da se bodo pogajali teden na mesec, preostali čas pa bodo pripravljali stališča in jih izmenjevali, je še pojasnil Barnier.

"Pošten dogovor je mogoč in občutno boljši kot noben dogovor," je še izpostavil glavni pogajalec EU ter zatrdil, da bo delal z Združenim kraljestvom, ne proti njemu.

Svoj pristop je Barnier ponazoril s citatom enega od očetov evropskega projekta Jeana Monneta: "Nisem ne optimist ne pesimist. Sem odločen."

Tudi Britanci se imajo za optimiste

Tudi glavni britanski pogajalec, minister za brexit David Davis je razpoloženje ponazoril s citatom - Winstona Churchilla: "Pesimist vidi težave v vsaki priložnosti, optimist pa priložnosti v vsaki težavi." Oba citata je združil in povzel, da je sam "odločen optimist".

Davis je še sporočil, da bo britanska premierka Theresa May na vrhu EU ta konec tedna predstavila osvežena britanska stališča, čez teden dni pa naj bi objavili tudi podroben dokument s stališči, ki bo britansko izhodišče za dogovor.

Na očitke britanskih novinarjev, da je pristal na vse predloge EU glede strukture in prioritet pogajanj ter ali je to zgodnje znamenje šibkosti, je Davis odgovoril, da ni pomembno, kako začneš, temveč kako končaš pogajanja.

Temeljno pogajalsko načelo EU je postopen pristop: najprej je treba doreči ločitev, nato prihodnje razmerje. V prvi fazi, ločitvenem procesu so v ospredju pravice državljanov, finančna poravnava in meja na irskem otoku.

Ti časi velikih preizkušenj po njegovih besedah vedno znova spomnijo na vrednote in odločenost, ki jih deli Združeno kraljestvo z najtesnejšimi zavezniki v Evropi. "Veliko več je stvari, ki nas združujejo, kot tistih, ki nas razdružujejo," je poudaril.

Davis je pred začetkom pogajanj še poudaril britansko željo, da obe strani pogajanja končata močni, sposobni širiti skupne evropske vrednote in voditi v svetu ter odločni zagotavljati varnost državljanov. "Pred nami je dolga pot, a cilj je jasen - globoko in posebno partnerstvo Združenega kraljestva in EU. Dogovor, kakršnega zgodovina ne pozna," je izpostavil.

Manj konkretna in jasna so britanska stališča. Britanska premierka je napovedovala "trd" brexit, ki vključuje izstop iz notranjega trga, vendar jo je izguba absolutne večine na volitvah močno oslabila. Za vladanje potrebuje podporo severnoirskih unionistov, ki sicer podpirajo brexit, vendar naj bi se zavzemali za mehkejši pristop.

Nekaj dni pred predvidenim začetkom pogajanj sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble poudarila, da vrata unije ostajajo odprta, če bi si Britanci premislili. Vendar pa je nato Davis dan pred odhodom v Bruselj poudaril, da prihaja z jasnim sporočilom: "Odhajamo iz EU."

Britanska zastava

V Bruslju se leto dni po odločitvi za brexit začenjajo pogajanja o izstopu. (Foto: iStock)

Britanski zunanji minister se nadeja uspešnega zaključka pogajanj

Pogajanja o brexitu se bodo zaključila uspešno in s koristmi tako za Veliko Britanijo kot EU, pričakuje britanski zunanji minister Boris Johnson, ki se danes udeležuje srečanja zunanjih ministrov unije v Luxembourgu. 

"Mislim, da bo celoten proces pripeljal do ugodnega zaključka, s spoštovanjem in koristmi za obe strani," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Johnson.

Čeprav bo po pričakovanjih Johnsona, ki je podpiral izstop države iz EU, veliko govora "o naravi dogovora, o denarju", je po njegovih besedah najpomembnejše "usmeriti pogled proti obzorju" in razmisliti o novi prihodnosti, novem "globokem in posebnem partnerstvu", ki ga želi London zgraditi "s prijatelji".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 58
Apostol1 20.06.2017 09:02:33
Evropa se združuje in poizkuša uvesti čim več skupnega od valute in sedaj enotnih cen mobilne telefonije in tako naprej , marsikaj je že uspelo in je tudi dobro ,čeprav za vse se pa ne da reči ,no in Britanija se je pa obnašala kot država v državi ,njihov merski sistem vožnja po levi ,funt in še veliko drugih zadev ,ki jih celotna Evropa ne uporablja ,torej naj gredo v miru in nikoli več nazaj ali pa morda nekoč ko bodo zreli za tako povezovanje ,ker Evropa vseeno ni Commonvealth ,kjer ima Britanija glavno besedo.
Več komentarjev