Tujina

Kaj se je skrivalo v kovčkih, ki so jih našli v zapuščenem konzularnem vozilu?

Ankara, 23. 10. 2018 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
U.V./K.H./STA
Komentarji
112

Turški preiskovalci naj bi po nekaterih navedbah našli dele trupla pogrešanega Hašokdžija, ki potrjujejo, da so novinarjevo truplo razkosali. Preiskali pa so tudi zapuščeno konzularno vozilo, v katerem so našli kovčke, v dveh so bila oblačila, ki so jih že poslali na analizo. Turški predsednik Erdogan je v nagovoru parlamentu dejal, da imajo dokaze, da je bil umor načrtovan več dni vnaprej in ga označil za politični atentat. Na umor novinarja se je ostro odzval tudi Cerar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šlo je za politični atentat, ki so ga načrtovali več dni vnaprej
    01:48
    Iz SVETA: Šlo je za politični atentat, ki so ga načrtovali več dni vnaprej
  • Iz 24UR: Našli dele trupla umorjenega novinarja?
    02:40
    Iz 24UR: Našli dele trupla umorjenega novinarja?

Sky News poroča, da so našli dele telesa pogrešanega novinarja Džamala Hašokdžija. Neimenovani viri, ki jih navajajo, naj bi potrdili, da je bil razkosan, njegov obraz pa naj bi izmaličili. Poročajo še, da naj bi dele telesa našli na vrtu doma savdskega konzula v Istanbulu, a nove informacije zaenkrat še niso potrjene. 

Včeraj smo sicer poročali, da naj bi nek savdski uradnik dejal, da so truplo Džamala Hašokdžija zavili v preprogo in ga tako s službenim vozilom odpeljali s konzulata ter ga predali lokalnemu pomočniku v soseski Sultanahmet v Istanbulu.

Novica je odjeknila po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan savdske oblasti pozval, naj razkrijejo, kje je truplo. "Zakaj truplo nekoga, za katerega so uradno sporočili, da je bil ubit, še ni bilo najdeno," se sprašuje turški predsednik. 

So skrivnostni kovčki povezani z umorom Hašokdžija?

Medtem so turški preiskovalci v zapuščenem službenem vozilu savdskega konzulata na eni od parkirnih hiš v istanbulski četrti Sultangazi odkrili tri sumljive kovčke, poroča turški časnik Hürriyet. Vozilo so odkrili že v ponedeljek, po tem, ko je vozilo zbudilo pozornost nekega domačina, saj je tam parkirano že od 7. oktobra. Vendar zaradi diplomatske imunitete avtomobila niso smeli pregledati že v ponedeljek, saj so morali prej pridobiti dovoljenje savdskih oblasti. 

Posnetek nadzorne kamere iz garažne hiše, ki kaže, kako moški zapušča vozilo s konzularnimi registrskimi tablicami.
Posnetek nadzorne kamere iz garažne hiše, ki kaže, kako moški zapušča vozilo s konzularnimi registrskimi tablicami. FOTO: AP

Vozilo, ki naj bi pripadalo savdskemu atašeju Mohamedu O., naj bi v preteklosti že večkrat parkirali v garažni hiši, ponavadi pa je atašeja v njem pripeljal turški voznik. "Toda 7. oktobra je avtomobil pripeljal sam ataše," je za časnik pojasnil zaposleni. In medtem ko se je javnost še vedno spraševala, kaj se je zgodilo z novinarjem, se je omenjeni ataše 18. oktobra vrnil v garažo z drugim konzularnim vozilom in v zapuščeno vozilo preložil tri kovčke, dva naj bi bila precej velika. Pri prelaganju kovčkov naj bi mu na pomoč priskočil eden od zaposlenih na parkirišču. "Hašokdžijevo truplo ni v kovčkih, kajne," naj bi se zaposleni šalil z atašejem. Ataše naj bi se na to nasmejal in odvrnil, da ne. 

Kasneje so turški mediji poročali, da je policija v dveh kovčkih našla oblačila. Zdaj jih bodo poslali na analizo na morebitne sledi DNK. 

Zaposleni v garažni hiši, ki naj bi atašeju pomagal pri kovčkih, je za časnik dejal še, da je pri prelaganju kovčkov na tla padla maska za obraz. "Ataše jo je vzel in odvrgel v koš za smeti preden je z drugim vozilom zapustil garažo," je pojasnil. "Bil sem zelo sumničav. Vzel sem masko in jo pokazal zdravniku. Povedal mi je, da takšne maske ponavadi uporabljajo tisti, ki delajo z nevarnimi kemikalijami. Tako sem se prestrašil, da sem jo nemudoma vrgel stran," je dejal. 

Rijad napoveduje kaznovanje vseh odgovornih za umor Hašokdžija 

Vlada Savdske Arabije je danes napovedala, da bodo na odgovornost poklicali vse, ki stojijo za umorom novinarja Džamala Hašokdžija, "ne glede na to, kdo to je". Sejo vlade je vodil kralj Salman.

"Kraljevina je sprejela ukrepe, da odkrijemo resnico in da se na odgovornost pokliče vse, katerih nesposobnost ali neposredna odgovornost je za umorom Hašokdžija," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po vladni seji je kralj Salman v spremstvu prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana sprejel tudi sina in brata ubitega Hašodžija in jima izrekel sožalje. Hašodžijev sin Salah Džamal Hašokdži in njegov brat Sahl bin Ahmed Hašokdži sta se za izrečeno sožalje zahvalila.

Vrh Savdske Arabije sprejel sinova umorjenega novinarja Hašodžija. Na sliki: princ Mohamed bin Salman se rokuje s Salahom Hašodžijem.
Vrh Savdske Arabije sprejel sinova umorjenega novinarja Hašodžija. Na sliki: princ Mohamed bin Salman se rokuje s Salahom Hašodžijem. FOTO: AP

Savdski prijatelj Hašokdžija, ki je bil z njim v stiku pred smrtjo, je za AP dejal, da ima sin Salah Hašokdži od lanskega leta prepoved potovanja in ne sme zapustiti kraljevine, kar naj bi bila posledica kritičnega pisanja njegovega očeta. Savdske oblasti se na te navedbe niso odzvale.

Pence: Predsednik bo zagotovil, da bo svet izvedel resnico

Ameriški podpredsednik Mike Pence je dejal, da smrt savdskega novinarja ne bo "šla mimo brez ameriškega odgovora". Pence sicer ni pojasnil, kakšen bo odgovor ZDA. Ko so ga vprašali, če bodo uvedli ukrepe tudi proti članom savdske kraljeve družine, če se bo izkazalo, da so odgovorni za umor, je Pence odgovoril, da bo o tem odločal predsednik Trump. Dodal je, da bo predsednik sprejel odločitev v skladu z vrednotami in interesi nacionalne varnosti ter da bo "zagotovil, da bo svet izvedel resnico". 

Pojasnil je tudi, da je direktorica CIE Gina Haspel v Turčiji, kjer zbira dejstva o brutalnem umoru. 

Pence je ob tem izrazil sožalje družini umorjenega novinarja. 

Erdogan:  Šlo je za politični atentat, ki so ga načrtovali več dni vnaprej

Turški predsednik Erdogan je danes predstavil izsledke turške preiskave o smrti novinarja Hašokdžija v savdskem konzulatu v Istanbulu. Turški preiskovalci so že sporočili, da so Hašokdžija v konzulatu, kamor je šel 2. oktobra po dokumente za poroko, mučili, ubili in razkosali. 

Svoj nagovor parlamentu je Erdogan začel z izrazom sožalje družini ubitega novinarja ter z nekaj že znanimi dejstvi o smrti Hašokdžija. Nasplošno pa njegov nagovor ni dosegel pričakovanj o "razkritju gole resnice", kot je predtem napovedoval turški predsednik. Omenil ni niti zvočnih ali video posnetkov mučenja in umora, ki bi bili škodljivi za Savdsko Arabijo. Erdogan je očitno presodil, da je v najboljšem interesu Turčije, da se posnetkov, za katere je več neimenovanih uradnikov že potrdilo, da obstajajo, ne objavi. 

Dejal je, da je ekipa treh oseb prispela v Istanbul 1. oktobra, torej dan pred smrtjo Hašokdžija na konzulatu, ter prečesala Beograjski gozd in mesto Yalova blizu Istanbula, s čimer je Erdogan namigoval, da so iskali kraj, kjer bi se kasneje znebili trupla. 

Pozval je k neodvisni mednarodni preiskavi ter dodal, da je šlo za "politični atentat", ki je bil vnaprej načrtovan. Erdogan je dal jasno vedeti, da je šlo za natančno načrtovan politični atentat, o čemer naj bi imele dokaze turške varnostne službe. In kljub temu, da je med nagovorom izpostavil, da "ne dvomi v iskrenost savdskega kralja", ni rekel niti besede o kronskem princu in prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, kar bi lahko kazalo na to, da Erdogan dvomi v njegovo nedolžnost. 

Izsledke preiskave je Erdogan predstavil v nagovoru parlamentu.
Izsledke preiskave je Erdogan predstavil v nagovoru parlamentu. FOTO: AP

Skupno je bilo po njegovih besedah v umor vpletenih 15 oseb, vključno z generali, ki so prispeli v Istanbul v treh različnih skupinah na ločenih letih, nekateri nekaj dni, drugi nekaj ur pred samim umorom. 2. oktobra je nato Hašokdži vstopil v konzulat, z namenom urediti določene poročne dokumente, in izginil. Erdogan je potrdil, da je teh 15 oseb isti dan vstopilo v konzulat med 9.50 in 11. uro ločeno ter da so bile kamere Savdskega konzulata odstranjene. 

18 oseb, ki so jih aretirale savdske oblasti, vključujejo tiste, ki jih je Turčija identificirala kot morilce, ter tri druge moške, katerih identiteta ni znana. Erdogan zahteva, da se jim sodi v Turčiji: "Dokazi kažejo na to, da je bil Hašodži žrtev grozljivega umora, ki ne sme biti prikrit."

Savdska Arabija mora po njegovih besedah odgovoriti na vprašanja, zakaj se je ekipa 15 Savdijcev nahajala v Turčiji, kdo je dal ukaz za to, zakaj konzulata ni bilo mogoče takoj preiskati, zakaj je Savdska Arabija podala toliko različnih izjav glede smrti Hašokdžija, kdo so lokalni sodelavci, ki naj bi se znebili njegovega trupla, povzema TheGuardian.  

Turški predsednik Erdogan.
Turški predsednik Erdogan. FOTO: AP

Dvojnik Hašokdžija ujet na posnetku

Ameriška medijska mreža CNN je pred dnevi celo objavila posnetek nadzorne kamere, na kateri je videti savdskega uslužbenca, ki se, oblečen v oblačila novinarja, z umetno brado in očali, pretvarja, da je novinar, kako odhaja s konzulata. Šlo naj bi za enega od 15 Savdijcev, ki jih Ankara obtožuje umora novinarja.

K "temeljiti in popolni preiskavi" novinarjeve smrti je pozval tudi savdski zunanji minister Ader al Džubeir in dodal, da se umor kritika režima, kot je bil ta, ne sme ponoviti ter, da bodo savdske oblasti poskrbele, da bo resnica prišla na dan. 

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je dejal, da je Turčija pripravljena sodelovati v mednarodni preiskavi primera Hašokdži, ki bi potekala pod okriljem Združenih narodov, druge organizacije ali sodišča. Kot je dejal, je pripravljena deliti svoje informacije in dokumente, česar doslej še ni storila. 

Številne odpovedi udeležbe na Puščavskem Davosu

Medtem je v Turčijo odpotovala direktorica ameriške obveščevalne agencije Cia Gina Haspel, v Savdsko Arabijo pa ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki se je sestal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, čeprav je Mnuchin tako kot številni drugi zaradi umora novinarja odpovedal udeležbo na mednarodni investicijski konferenci, ki se je začela danes v savdski prestolnici, znani kot Puščavski Davos, s katero želi Savdska Arabija privabiti vlagatelje iz vsega sveta.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je sedel med občinstvom poleg jordanskega kralja Abdulaha II. in savdskega milijarderja, princa al Valida bin Talala.

Savdski milijarder Lubna Olajan pa je v nagovoru udeležencem konference izrazil prepričanje, da bo savdska vlada razrešila afero okoli smrti novinarja. "Vsem našim tujim gostom želim povedati, da so grozovita dejanja, o katerih se je poročalo v zadnjih tednih, naši kulturi tuja. Prepričan sem, da bomo iz vsega izšli močnejši," je dejal.

Organizatorji so sporočili, da so na konferenci podpisali 12 dogovorov, vrednih več kot 50 milijard dolarjev, na področjih nafte, plina in infrastrukture.

Udeležbo je odpovedalo tudi več gospodarskih voditeljev, med njimi šef nemškega Siemensa Joe Kaeser ter predsednika uprave bank JP Morgan in HSBC John Flint in Jamie Dimon. Nekateri pa so v Riad vendarle prišli, med njimi predsednik uprave francoskega naftnega giganta Total Patric Pouyanne. Slednji je svojo udeležbo komentiral z besedami, "da strategija praznih stolov za mizo ne služi nobenemu koristnemu namenu".

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je sprva razlago savdskih oblasti o naključni smrti Hašokdžija v konzulatu med pretepom označil za verodostojno, je v ponedeljek novinarjem pred Belo hišo dejal, da z razlago Rijada ni zadovoljen. Prepričan pa je, da bo kmalu izvedel resnico, ker ima odlično ekipo ljudi tako v Turčiji kot Savdski Arabiji. Ti ekipi se vračata v ZDA in kmalu bo vedel, kako in kaj. Obenem je znova poudaril, da so pogodbe o prodaji za 110 milijard dolarjev ameriškega orožja Savdski Arabiji pomembne. 

Džamal Hašodži je bil velik kritik režima Savdske Arabije.
Džamal Hašodži je bil velik kritik režima Savdske Arabije. FOTO: AP

Cerar: Umor Hašodžija ne sme ostati brez mednarodnih sankcij in ukrepov

Umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija predstavlja nezaslišano kršitev človekovih pravic, zoper to mora Slovenija jasno nastopiti in to je naredila s podporo skupni izjavi Nemčije in Francije, je danes dejal zunanji minister Miro Cerar, ki poudarja, da dejanje ne sme ostati brez mednarodnih sankcij.

Zavzemam se za to, da to dejanje ne sme ostati brez mednarodnih sankcij in ukrepov, ki bodo jasno pokazali tudi s strani EU, da gre za skrajno nedopustno ravnanje, ki ga obsojata tako Slovenija kot EU, je na zasedanju odbora DZ za zunanjo politiko v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca (Levica) dejal Cerar.

Zunanje ministrstvo je izrecno obsodilo dejanje savdskih oblasti, je pojasnil minister in dodal, da Slovenija podpira usmeritve, ki izhajajo iz nemško-francoskega poziva.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v nedeljo v skupni izjavi Savdsko Arabijo pozvale, naj predstavi verodostojne podatke in resnico o novinarjevi smrti.

Cerar je izrazil obžalovanje, da je razkrivanje dogodka trajalo tako dolgo. Počakati bo treba vsaj še nekaj dni ali tednov, da se bodo zadeve izčistile, da bodo jasne podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo. "Vendar pa preiskava ne spremeni dejstva: Slovenija mora biti izredno jasna v tem, da se postavi na stran varovanja človekovih pravic in svobode medijev," je dejal.

Zunanji minister je osebno naklonjen preiskavi in bo tako v vladi kot na ravni EU zastopal to stališče. "Ker je šlo za tako strahotno kruto in nesprejemljivo dejanje, so na mestu sankcije. Kakšne – tu mora Slovenija koordinirati svoje ravnanje z EU," je poudaril.

Zunanji ministri EU bodo na prihodnjem zasedanju razpravljali tudi o tem, ali naj EU sprejme odločitev o prepovedi prodaje orožja Savdski Arabiji, je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
24. 10. 2018 07.24
+0
Kar se pa Cerjarja tiče pa samo upam, da res ne bo kakšnih sankcij... Nafta je že danes predraga.
visoki
24. 10. 2018 07.33
+8
Bencin je danes cenejši kot pred desetimi leti samo marža je večja
Razumnež
24. 10. 2018 07.23
-1
Tejle zgodbi žal ne morem verjeti... Sem 100%, da ima tudi krvavi Erdogan prste zraven.
BUONcaffee
24. 10. 2018 07.22
-1
Fantastično, kaka predstava.
visoki
24. 10. 2018 08.11
+5
142
24. 10. 2018 07.10
+3
Po nekaj tisočletjih se tudi Turčija prikaže v lepi luči, po kriteriju nas Evropejcev.
PanterTheBlack
23. 10. 2018 22.11
+1
A je diktator paša erdoganski neizpodbitno predstavil vse dokaze, katerim ni moč oporekati? A, da ni. Torej tišina in ne pišite več butastih člankov o tej temi
BUONcaffee
23. 10. 2018 22.03
+4
En morilec je že umrl v prometni nesreči, kakšna drama.
BUONcaffee
23. 10. 2018 22.01
+6
Še morilcev se mora princ znebit, kakšna drama, kakšna predstava, noro.
BUONcaffee
23. 10. 2018 22.00
+3
Gotofi so po turških zakonih.
BUONcaffee
23. 10. 2018 21.52
+0
Kakšna drama, kakšna predstava. Fantastično.
periot22
23. 10. 2018 21.15
+19
Raje pišite o migrantih ki nam bodo uničili Evropo!
wertex
23. 10. 2018 21.47
+4
Dinho8O
23. 10. 2018 21.07
+6
Pa koga briga ta savdijec? Vecino slovencev ne. Imamo dovolj svojih tezav, ki ima neposredni vpliv na nas vsakdan.
BUONcaffee
23. 10. 2018 21.07
-5
Cerar je pravnik in se spozna na teke zadeve.
Frigo
23. 10. 2018 21.05
+0
Cerar bi moral bit na njegovem mestu
mackintosh
23. 10. 2018 21.28
-4
asgard
23. 10. 2018 22.16
+0
BUONcaffee
23. 10. 2018 21.03
+15
Pohvalno, da se je Cerar odzval. Pričakujem, da bo odpotoval dol in naredil red.
Nevzdrzni
23. 10. 2018 20.56
-5
Če bi se malo majn basal z dobrotami ga ne bi razkosali! Kdo pa bo nosil mrtvo težo povprečnega bika?
Nabru3
23. 10. 2018 20.44
-7
Zakaj se toliko ukvarjate z enim saudskim novinarjem? Mater vas futrajo z za vas zelo pomembnimi temami. Ja, j.e.b.i ga, ded je nasrkal, mi pa še do danes ni jasno kaj je rinal na konzulat.
Zmaga Ukrajini ..
23. 10. 2018 20.58
+14
Šel je po dokumente oz. moral bi urediti in overiti dokumente za poroko z žensko, ki ga je čakala pred veleposlaništvom. Dvomim, da bi ga izogibanje veleposlaništvu obvarovalo gotove smrti, ... morda le preložilo. Pač zameril se je Salmanu.
Da se mene pita..
23. 10. 2018 20.12
+9
Cerar,vstal od mrtvih.
BUONcaffee
23. 10. 2018 21.03
+2
Je zunanji minister. Predvidevam, da bo naredil red.
Frigo
23. 10. 2018 21.05
+0
tali?ni tom
23. 10. 2018 19.37
+18
zdele ko je cerar nekaj povedal,zdele pa bo! doma ma problem z kriminalom,tako gospodarskim kot klasičnem da se ven ne vidi pa nekaj prbija nekam v !
Karantanija
23. 10. 2018 20.10
+1
Frigo
23. 10. 2018 21.24
+2
Bitktamp
23. 10. 2018 19.28
+9
a ženske v sa že lahko vozijo?
Bitktamp
23. 10. 2018 19.27
+7
krampu bo binznis tekel naprej