Tujina

Erdogan in Putin vendarle našla skupni jezik?

Soči, 13. 11. 2017 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Putin in Erdogan sta se v Sočiju zavzela za okrepitev naporov za politično rešitev konflikta v Siriji. Stare zamere sta predsednika nekako zgladila in kot je poudaril Putin, so odnosi med državama "skoraj povsem obnovljeni". To kaže tudi rast medsebojne menjave, ki se je okrepila za 38 odstotkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se danes v Sočiju zavzela za okrepitev naporov za politično rešitev konflikta v Siriji. 
"Naša skupna prizadevanja s Turčijo in Iranom v procesu v Astani dajejo konkretne rezultate. Nasilje se je zmanjšalo," je dejal Putin po več kot štiriurnih pogovorih z Erdoganom.

Tudi Erdogan je po srečanju s Putinom povedal, da sta se strinjala, da se bosta odslej posvečala iskanju politične rešitve konflikta v Siriji.

Putin in Trump podprla mirno rešitev, Erdogan najprej kritičen

Pred odhodom v Soči je bil turški predsednik sicer kritičen do načrtov, ki sta jih Putin in predsednik ZDA Donald Trump zapisala v skupni ameriško-ruski izjavi. "Če za Sirijo ni možna vojaška rešitev, kot pravijo v tej izjavi, potem lahko tudi umaknejo svoje vojake," je izjavil Erdogan v Istanbulu. Po srečanju s Putinom v Sočiju pa je to izjavo ocenil kot zelo pomembno.

Putin in Erdogan sta se zavzela za mirno reševanje konflikta.
Putin in Erdogan sta se zavzela za mirno reševanje konflikta. FOTO: AP

Putin in Trump sta sicer v tej izjavi podprla nadaljevanje iskanja mirne rešitev konflikta v Siriji v okviru ženevskih pogajanj pod pokroviteljstvom Združenih narodov.

Rusija je podpornica sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko ZDA - pa tudi Turčija - podpirajo opozicijo. Z rusko pomočjo je Asadovim silam v zadnjih nekaj mesecih ponovno uspelo osvojiti večje dele ozemlja.

Spomnimo ...

Zaradi konflikta v Siriji so se konec leta 2015 odnosi med Rusijo in Turčijo zelo zaostrili. Turčija je sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bilo na misiji v Siriji, a naj bi kršilo turški zračni prostor. Rusija je proti Turčiji uvedla tudi gospodarske sankcije, Putin in Erdogan pa sta se tedaj gledala zelo sovražno.

Zamere sta potem nekako zgladila in kot je poudaril Putin, so odnosi med državama "skoraj povsem obnovljeni". To kaže tudi precejšnja rast medsebojne menjave, ki se je letos okrepila za 38 odstotkov. V letu 2016 je namreč padla za 30 odstotkov.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordG
14. 11. 2017 17.44
-2
kaj ne, sj sta ja oba diktatorja
appollyon
14. 11. 2017 11.43
-2
Rusi in islamisti z roko v roki.
frako
14. 11. 2017 12.01
še trampek bi se jima prdružu, če ga neb preganjal zarad nelegalnega sodelovanja s rusi.
HorstWiesel
14. 11. 2017 12.05
A Trump pa Erdogan se nista nikoli rokovala? Pa še oboji enako podpirajo teroristične protiAssadove militantneže
appollyon
14. 11. 2017 14.21
-1
Viggen
14. 11. 2017 22.18
+1
kaj pa kavbojci, z wahabisti in daesh zlizani, pred svojim pragom najprej pometi ...
dostojevski II
14. 11. 2017 10.52
+5
Do velikega turškega obrata je prišlo že sredi poletja 2016, ko se je po propadlem poskusu vojaškega državnega udara turški predsednik Recep Tayyip Erdogan srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Erdogan se je Moskvi opravičil za sestrelitev ruskega letala novembra 2015, ne gre pa pozabiti, da so bili ravno ruski obveščevalci tisti, ki so, potem ko so v svojih sirskih oporiščih prestregli komunikacijo med častniki turške vojske, turškega predsednika nekaj ur pred poskusom udara opozorili, "da se nekaj pripravlja". Erdogan je poleti 2016 spoznal, da ob takšnih prijateljih kot so VB, ZDA, Nemčija.... ne potrebuješ sovražnikov.
dostojevski II
14. 11. 2017 10.52
+7
VOJAŠKI UDAR SE NE ZGODI BREZ ZUNANJE PODPORE. V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv ZDA na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav. Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.
appollyon
14. 11. 2017 14.22
-3
Res ne potrebujejo sovraznikov, kajti ce si musliman si sebi najvecji sovraznik.
Ate_ist
14. 11. 2017 18.32
+2
zato pa v rusiji kupujejo s400 da jim ne bi nato širil še naprej svojega pogleda na demokracijo
fafajonka
14. 11. 2017 09.35
+1
Našla sta skupni jezik.......aramejščino.
ulca
14. 11. 2017 08.10
+2
Erdogan lahko ostane sam
tedoVV2HCmedo
14. 11. 2017 10.02
+0
Ni se mu za bati, njegova večna ljubica in delavka je Angela Merkel.
JbmTiMt
14. 11. 2017 07.10
-2
erdogan je dasa