Tujina

Turčija proti Nizozemski uvedla sankcije, Erdogan napadel Merklovo, na kocki naj bi bil tudi dogovor o beguncih

Berlin/Dunaj/Amsterdam, 13. 03. 2017 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Evropske države so zaradi diplomatskega spora med Turčijo in Nizozemsko posodobile varnostna priporočila glede potovanj v Turčijo. Besedna nevihta iz Turčije, uperjena proti nekaterim članicam EU, medtem ne pojenja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napetosti med Nizozemsko in Turčijo se krepijo
    02:11
    Iz 24UR: Napetosti med Nizozemsko in Turčijo se krepijo
  • Iz 24UR: Opozorila pred potovanjem v Turčijo
    01:40
    Iz 24UR: Opozorila pred potovanjem v Turčijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obtožil nemško kanclerko Angelo Merkel, da podpira teroriste. V pogovoru za televizijo A Haber je Merklovo obtožil, da v Nemčiji skriva teroriste in da Berlin ni ukrepal glede 4500 dosjejev, ki mu jih je Ankara poslala o terorističnih osumljencih. Merklova je obtožbe označila za absurdne.

Zunanja ministrstva več evropskih držav so posodobila varnostna priporočila glede potovanj v Turčijo. Nizozemci so danes opozorili, naj bodo državljani v luči nedavnega diplomatskega spora v Turčiji bolj pozorni in naj se izogibajo lokacij, kjer se zbira večje število ljudi. Podobno svetujejo tudi na avstrijskem in nemškem zunanjem ministrstvu.

Nizozemsko zunanje ministrstvo je tako danes izdalo opozorilo za nizozemske državljane v Turčiji. "Od 11. marca 2017 potekajo med Turčijo in Nizozemsko diplomatski spori. Državljani bodite pozorni po celi Turčiji in se izogibajte shodom in lokacij, kjer se zbira večje število ljudi," so zapisali v opozorilu.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je med drugim svoje državljane pozvalo, naj imajo pri sebi vedno osebni dokument, saj se lahko razmere hitro zaostrijo, zaradi izrednih razmer pa so bolj pogosti tudi naključni pregledi oseb, piše na spletni strani ministrstva. Podobno kot nizozemsko zunanje ministrstvo pa prav tako svarijo pred lokacijami, kjer se zbira večje število ljudi, ter shodi in demonstracijami.

Erdogan je nizozemske politike primerjal z nacisti in dejal, da bodo za izgon ministrice plačali.
Erdogan je nizozemske politike primerjal z nacisti in dejal, da bodo za izgon ministrice plačali. FOTO: AP
Turčija je zamrznila odnose na visoki ravni z Nizozemsko in zaprla svoj zračni prostor za vse nizozemske diplomate, je po seji vlade sporočil namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus.

Avstrijcem svetujejo še večjo previdnost pri uporabi javnega prometa in na lokacijah, kjer se zbira veliko število ljudi, kot so na primer nakupovalna središča in turistične znamenitosti. Ministrstvo pa močno odsvetuje kritiziranje Turčije in turških politikov ter simpatiziranje s terorističnimi organizacijami na javnih mestih, saj je to prepovedano.

Opozorilo na spletni strani nemškega zunanjega ministrstva sicer ni bilo aktualizirano že od konca januarja, vendar so že takrat izdali opozorilo pred zadrževanjem na bolj pretočnih lokacijah in shodih ter da so napadi v Turčiji pogosto uperjeni proti tujcem. Zaradi izrednih razmer pa podobno kot Avstrijci opozarjajo pred nepredvidljivo zaostritvijo razmer in pogostejšimi naključnimi pregledi osebnih dokumentov.

Osebam, ki bodo dejavne proti turškim oblastem, lahko preprečijo izhod iz države, so še opozorili na nemškem zunanjem ministrstvu. Med dejavnosti proti turškim oblastem so na ministrstvu navedli tudi domnevne povezave s klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga turške oblasti krivijo za lanskoletni poskus državnega udara. Dodatno opozarjajo na omejeno konzularno pomoč, če ima pridržana oseba poleg nemškega tudi turško državljanstvo.

Slovensko zunanje ministrstvo še brez posebnih opozoril

Slovensko zunanje ministrstvo ni izdalo posebnega opozorila. Še vedno odsvetujejo vsa nenujna potovanja v določene predele Turčije ter opozarjajo, da obstaja povečana verjetnost novih terorističnih napadov. Podobno kot ostala zunanja ministrstva odsvetujejo zadrževanje na lokacijah, kjer se zbira večje število ljudi ter da so razmere negotove, varnostni ukrepi pa poostreni. Pred aprilskim referendumom v Turčiji odsvetujejo zadrževanje na krajih, kjer potekajo javni shodi in zborovanja.

Sicer pa večina evropskih zunanjih ministrstev opozarja pred možnostjo terorističnih napadov v Turčiji ter svetuje izogibanje krajev ob meji s Siriji in Irakom.

Protestom v Rotterdamu so sledili tudi izgredi v Amsterdamu.
Protestom v Rotterdamu so sledili tudi izgredi v Amsterdamu. FOTO: AP

Na proturškem protestu v Amsterdamu šest aretiranih

Nizozemska policija je sporočila, da so v nedeljo zvečer na proturškem protestu v Amsterdamu, ki se je sprevrgel v izgrede, aretirali šest oseb. Protesti so izbruhnili, ker so nizozemske oblasti turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju preprečile prihod v Rotterdam na zborovanje pred turškim referendumom o spremembi ustave. Nizozemske oblasti so prihod na turški konzulat v Rotterdamu preprečile tudi turški ministrici za družino in socialne zadeve Fatmi Kaya ter jo pospremile nazaj do nemške meje.

Na protestu v Amsterdamu se je v nedeljo zbralo nekaj sto prebivalcev turškega porekla. Zvečer je izbruhnilo nasilje, ko so protestniki začeli divjati po ulicah in policijo obmetavati s kamenjem. Policisti so odgovorili z vodnim topom in gumijevkami.

To je bila že druga noč nemirov na Nizozemskem, povezana z napetostmi med turškimi in nizozemskimi oblastmi zaradi prepovedi prihoda turškim politikom. V soboto zvečer so v Rotterdamu aretirali več oseb.

S sobotnimi protesti pred konzulatom v Rotterdamu je povezana tudi ena od dveh protestnih not, ki jih je Turčija danes izročila nizozemskemu odpravniku poslov v Ankari Daanu Feddu Huisingi. Turško zunanje ministrstvo je kritiziralo nesorazmerne ukrepe policije proti "ljudem, ki so uveljavljali pravico do mirnega zbiranja". Po več urah mirnega protestiranja so namreč policisti na konjih in s psi skušali razgnati množico več kot 1000 ljudi. V drugi noti odpravniku poslov, ki so ga danes že tretji dan zapored poklicali na pogovor na turško zunanje ministrstvo, pa so obsodili ravnanje s turško ministrico, ki so jo v soboto izgnali iz Nizozemske. S takšnim ravnanjem je po njihovem mnenju Haag kršil dunajsko konvencijo. Zunanje ministrstvo je zapisalo, da pričakujejo pisno opravičilo nizozemskih oblasti. Pozvalo jih je tudi k preiskavi teh dogodkov in obtožbi odgovornih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemske volitve v luči diplomatskega spora s Turčijo

V državi sicer se končuje kampanja pred sredinimi parlamentarnimi volitvami, ki jo je minuli konec tedna zasenčil spor s Turčijo. Drevi se bosta na televiziji soočila dosedanji premier Mark Rutte, ki utegne na tem položaju ostati tudi po volitvah, in skrajni desničar Geert Wilders, ki se mu v sredo obeta zmaga.

Wilders, ki svojo kampanjo gradi na nasprotovanju islamu, naj bi glede na izide anket v sredo dobil največ glasov, a najverjetneje premalo za oblikovanje vlade. Druge stranke so medtem dale vedeti, da ne bodo šle v koalicijo s skrajnim desničarjem. Dosedanji liberalni premier Rutte ima zato dobre možnosti, da ostane na položaju tudi po volitvah.

Kampanjo je v zadnjih dneh zasenčil spor s Turčijo, potem ko je Nizozemska v soboto izgnala turško ministrico za družino in socialno politikoturškemu zunanjemi ministru pa preprečila pristanek v državi. Ministra sta želela sodelovali na zborovanjih v nizozemskih mestih pred aprilskim referendumom o novi ustavi v Turčiji, s katerim bodo uvedli predsedniški sistem.

Turški predsednik Reccep Tayyip Erdogan je po poročanju BBC nizozemsko vlado opozoril, da bo za to dejanje "plačala" in nizozemske oblasti označil za fašistične. Nizozemski premier Rutte od turškega predsednika sedaj zahteva opravičilo. Po mnenju opazovalcev je njegovo ostro stališče do Turčije v veliki meri predvsem posledica želje preprečiti, da bi imel Wilders koristi od spora z Ankaro.

Erdogan je zahodne države obtožil islamofobije in zahteval, da mednarodne organizacije ukrepajo s sankcijami proti Nizozemski. "Mislil sem, da so dnevi nacizma mimo, a sem se očitno zmotil. Nacizem na zahodu še vedno živi," je dejal Erdogan in se zahvalil francoskim oblastem, da so Cavosogluju dovolile potovanje v Metz, kjer je govoril zbrani množici na shodu. Po njihovem srečanje namreč ne ogroža javne varnosti, je pa francoski zunanji minister kljub temu pozval Turke, naj se izogibajo provokacijam. Rutte je bil ob primerjavi z nacisti ogorčen: "Naša dežela je bila med drugo svetovno vojno bombardirana s strani nacistov. Popolnoma nesprejemljivo je govoriti o tem na tak način."

V Istanbulu so pred nizozemskim veleposlaništvo potekali številni protesti.
V Istanbulu so pred nizozemskim veleposlaništvo potekali številni protesti. FOTO: AP

Države zaskrbljene, kako zagotoviti varnost na javnih shodih

Ko še poroča BBC, so švedske oblasti v Stockholmu odpovedale zborovanje, ki naj bi bilo v nedeljo, udeležiti pa se ga je nameraval tudi turški minister za kmetijstvo. Danski premier Lars Lokke Rasmussen je na drugi strani prestavil načrtovan obisk s turškim kolegom rekoč, da je zaskrbljen "zaradi demokratičnih načel, ki so v Turčiji pod hudim pritiskom". Več držav, med njimi tudi Nemčija, je izpostavilo prav vprašanje varnosti na teh javnih shodih. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je dejal, da naj Erdogan ne podpihuje Turkov, ki živijo v tujini, saj bi to zgolj povzročilo dodatna trenja. 

Turčija EU rožlja z migranti

Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je danes izjavil, da bi morala Turčija v luči spora z Nizozemsko zaradi prepovedi udeležbe turških ministrov na predreferendumskih zborovanjih ponovno oceniti dogovor z Evropsko unijo o zajezitvi migrantskega toka. "Turčija bi morala znova oceniti vprašanje prehoda po kopnem" v skladu z dogovorom z EU, sklenjenim marca lani, je dejal turški minister.

Po njegovem mnenju je treba prečkanje Egejskega morja, med katerim je umrlo več sto migrantov, preprečiti, ker gre za človeško odgovornost, o kopenskem delu dogovora pa bi morali znova razmisliti. Turčija se je s sporazumom zavezala sprejeti vse migrante, ki prihajajo z njenega ozemlja na grške otoke, EU pa k preselitvi neposredno iz Turčije v države članice toliko sirskih prosilcev za azil, kolikor jih bo nezakonito prišlo v Grčijo.

V Turčiji aprila referendum, ki bi lahko dal Erdoganu še več pooblastil

Turki bodo 16. aprila odšli na referendum in odločali o tem, ali naj dajo predsedniku še več pooblastil. Erdogan bi lahko v primeru pozitivnega izida po lastni presoji imenoval ministre , upravljal z vsem državnim premoženjem, sam izbiral višje sodnike in sprejemal določene zakone. Pa ne le to - kot predsednik bi lahko tudi razglasil izredno stanje in razpustil parlament. 

V tujini živi 5,5 milijona Turkov, 1,4 milijona od teh jih prebiva v Nemčiji. Vsi se borijo za njihove glasove, prav zato so sklicali številna množična zborovanja, med drugim tudi v Avstriji in na Nizozemskem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (960)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sllaa
16. 03. 2017 19.18
kdo sploh podpira tega tipa....samo bedaki
veronqa
14. 03. 2017 08.27
+6
Kot v srednjem veku Turški sultan grozi bolehni in neenotni Evropi.
emilzapata
14. 03. 2017 08.59
+4
res zanimivo, kako se zgodovina ponavlja. Kako je lahko evropa združila svoje moči tam nekje leta 1100, ko so se začele brezvezne križarske vojne, ko pa je začel Evropi groziti turški sultan, lahko začnemo kar s kosovsko bitko leta 1389, pa je samo opazovala in se hinavsko naslajala ob mrcvarjenju malih balkanski državic, vključno z grčijo, romunijo, bolgarijo in madžarsko. Zdržena in enotna evropa bi brez težav obračunala s Turki, saj jih je med ostalim tudi tehnološko mnogo prekašala.
mallonge
14. 03. 2017 08.17
+0
Za Turke mora Evropa uvesti visoko denarno takso za vstop in izstop.
Uporabnik565636
14. 03. 2017 08.11
+2
Če ga ne bodo zatrli v kali, se ne bo dobro končalo... taki potem zahtevajo vedno več.
Aijn Prenn
14. 03. 2017 08.15
+3
Kurdi bi to uredili takoj, pa ne pridejo dovolj blizu... ;-))
Drty
14. 03. 2017 06.40
+14
Še eden tiran, ki bo klavrno končal.
eFranjo
14. 03. 2017 16.51
Neutrino
13. 03. 2017 23.53
+15
Bolan človek,poln sovraštva do Evrope
marmilan
14. 03. 2017 06.30
+7
Res je bolan in taki so večina. Saj mu večina sledi.
Aijn Prenn
14. 03. 2017 08.13
+2
Bolan ja, poln sovraštva pa do tistih, ki se mu postavijo po robu na poti do njegove absolutne vladavine v turčiji. Saj se je teslo skregalo že s skoraj vsemi, tudi z ZDA, ki so mu vedno stale ob strani.
eFranjo
14. 03. 2017 16.52
malo je nervozen, ko so mu prjatle isisovce potolkli
AlternativeFacts
13. 03. 2017 22.22
+17
Letos bo pa zanimiv dopust za povprečnio slo družino. Turkom, sem 100% ne bo šel nobeden, Grke ne marate, ker so tako kot Črnogorci leni, Hrvatje so v Chicagu fasali tožbo (Lalich et al. v. Republic of Croatia), za poplačilo NDH grehov, in jih bremeni za 3.5 milijarde $, torej bodo našpičeni na komplet svet, še posebej pa na Slovence, ki jim krademo slovensko zemljo in slovensko vino..... Torej ostane v igri samo kaj.... Španija in Slovenija, za francosko Azurno obalo pa še ni plakatov po bifejih :))
srebrnibreg
13. 03. 2017 22.26
+0
muci007
13. 03. 2017 22.52
+2
Alter...Facts: ni ravno tako, nekateri bomo šli v Grčijo...
CyberWorm90
13. 03. 2017 22.53
+10
cmero sanja dopust z junckerjem : ))) bo juncker kupo jagodni wazelin na držawne stroške : )))) cmero ga bo pa zapelu s falconom pa to : ))))
eFranjo
14. 03. 2017 16.53
pizzamargerita
13. 03. 2017 22.09
+10
banda supremacisticna moozlijevska!!!! blokirat, osamit, kot severno korejo, pa naj travo jejo!!!
Aijn Prenn
14. 03. 2017 08.16
Fige boš pa uvažal od kod?? Pa poceni gume, pa poceni kmetijske stroje itd...?? ;-))
eFranjo
14. 03. 2017 16.54
mogoče iz izraela ali pa irana? pa datle majo tudi
M_teorija
13. 03. 2017 21.32
+14
Dejte no Erdogan bi bil rad doživljenski predsednik, poleg tega bo še malo izsiljeval, še za kako miljardo. Na nizozemskem so volitve in če bodo vladajoči premehki, bo desni populist imel več procentov na volitvah. In zato so zadeve, ker akterjem tako odgovarja, napihnjene. Tako, da ko bo konec volitev in ko bo referendum mimo, bodo tulipani še vedno cvetelo, tako v Holandiji kot v Puranolandiji!? Tako, da ne paničarit!?
ParaVomo
13. 03. 2017 21.10
+1
Nizozemska občudovanja vredna, isto Danska, kmalu bo Francija, sledila bo Nemčija srčno upam, se Germani zbudijo, najboljši evropski narodi,USA je pa že tako naša:)!
llluuullliii
13. 03. 2017 21.16
+1
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.18
+2
To je ta USA katere predsednik je prijatelj tako z Rusi kot s Srbi po katerih svečkarija na veliko pljuva?
Mauzahecmauzares
13. 03. 2017 21.22
-9
Turke pa Ruse v EU pa je stvar resena in uravnovesena
ParaVomo
13. 03. 2017 21.22
+2
Od Rusov nimamo veliko, mam pa že rajši civilizirane, že Hrvaška zna biti hud problem, če grem komaj čakam vrnitve, tista tabla SLO EE na meji kot da bi zadel na lotu:))
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.23
+1
tone64
13. 03. 2017 21.05
+1
Peta kolona je postala dejavna.
Paskakvali
13. 03. 2017 21.09
+1
DAEMONIUM
13. 03. 2017 21.00
-6
drugace so Turki v Nemciji dobri delavci, delajo vsa tista dela ki juh Nemci nocejo, podobno kot bosanci pri nas. In po delu se ne da primerjati Turkov in teh azijatov, ki so jig lani gor navlekli, to je dejstvo. Turkov postopacov, na socialni ni ker oni vsi delajo, to so dejstva, enako je v Avstriji, tam pa stvari osebno poznam in tocno tako je in nic drugace, tako da turkov ne moremo enaciti z ostalimi azijati!
Paskakvali
13. 03. 2017 21.04
-4
deltex
13. 03. 2017 21.22
+12
To vse drži, toda pokvarjeni Erdogan želi te ljudi nahujskati in jim dopoveduje, da so v državah, kjer delajo proti Turkom. In seveda neuki zdomci kmalu nasedejo in štala je tu. Je pa res, da Turki še niso tako ubrisani, da bi se razstreljevali. Še!
ParaVomo
13. 03. 2017 20.58
+0
Katerega slovenskega politika najbolj označujejo za nazija:)!? Čim si malo Slovenca je takoj po tebi, ah kakšna domovina pod levimi, se človeku kar milo stori, za te naše ki nas vodijo.
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.04
+3
Število v Slovenijo priseljenih tujcev po letu 2004 letno močno narašča. Lani se je v našo državo priselilo 30.693 prebivalcev, od tega 28.062 tujcev in 2631 državljanov Slovenije. ........Kdo že je vladal v teh letih? To je bilo zapisano v letu 2009 na enem drugem portalu.
Paskakvali
13. 03. 2017 21.09
+7
Če je bila pa taka gospodarska rast pa debele krave........to se hitro razve......
fljfo
13. 03. 2017 21.14
+1
Kaj pa Fužine in že skoraj četrtina "slovenskih" državljanov? Kdo je pa tedaj vladal?
Paskakvali
13. 03. 2017 21.16
+1
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.17
+0
Fužine so še iz časov Jugoslavije v mojem postu opisano pa v času Slovenije.
fljfo
13. 03. 2017 21.29
-2
Torej te tej motijo oni pa ne? Odkod taka dvojna merila?
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.45
+0
Moj prvi post v tem sklopu je bil namenjen ParaVomo ne za to, da bi me motilo. Pred zagonom jezika vklopi možgane.
fljfo
13. 03. 2017 21.54
-1
Ta tvoj "Pred zagonom jezika vklopi možgane" je postal pri tebi že stalnica, ko nimaš argumentov...izmisli se kakšno novo, da boš izpadel bolje...Obenem ponavljam vprašanje: Od kod taka dvojna merila?
srebrnibreg
13. 03. 2017 22.09
+0
Še enkrat ali po potrebi večkrat preberi moj tretji post v tem sklopu.
fljfo
13. 03. 2017 22.12
-2
V redu, torej ni dvojnih meril...Podpiraš onega iz leta 2004 in one iz Juge.Ali pač oboje obsojaš...v redu, v tem primeru ni dvojnih meril
AlternativeFacts
13. 03. 2017 22.41
+2
fljfo@ Tisto iz juge ni in ne more biti primerljivo s tem iz leta 2004....Tisti, ki so za časa Juge prihajali v Slovenijo, so to počeli znotraj skupne države.....Ti, ki so prihajali v letu 2004 pa so prehajali iz drugih držav, ne pa iz skupne države.....Tako da tu ni govora o dvoličnosti.....
fljfo
13. 03. 2017 22.58
-2
Alternative...a smo se Slovenci z referendumom odločili, da želimo biti v tisti državi?
srebrnibreg
13. 03. 2017 20.57
+15
Ni mi jasno zakaj eni obsojajo Nizozemsko. Ne tako dolgo nazaj smo mi v Sloveniji tudi prepovedali neke mitinge v podporo enim tujim politikom pa smo vsi bili za to prepoved. Zakaj je sedaj v primeru Nizozemske pri enih drugače?
CyberWorm90
13. 03. 2017 21.01
+1
tam na kotnikowi so se drli s kućkotom na čelu da so dobrodošli pa to : ))
Paskakvali
13. 03. 2017 21.05
+3
Kje se je Kučan drl da so mitingarji dobrodošli?
Paskakvali
13. 03. 2017 21.05
+1
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.07
+0
CyberWorm90
13. 03. 2017 21.07
+0
kaj ma zdej to weze če jst pijem al pa se drogiram : )) nism jst politik hahaha
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.09
-1
Paskakvali
13. 03. 2017 21.11
+3
Neki močnga moraš pohat........kot bi ti janšot šepetal tele nebuloze........
Paskakvali
13. 03. 2017 21.12
+0
CyberWorm90
13. 03. 2017 21.12
+1
sam ne mi rečt da je bil zadnč klemenčič trezn w parlamentu : ))) od janšota twit me spljoh ne zanima : ))) k sm ga gledu sm krepnu od smeha hahaha
CyberWorm90
13. 03. 2017 21.13
+3
upam da je bil pijan klemenčič : ))) če je tak trezn pol mu ni pomoči hahaha
misterbin
13. 03. 2017 20.51
+9
Nizozemska bi morala vse turčine napoditi tja od koder so prišli .
GURT1
13. 03. 2017 20.51
+22
Kaj sploh delajo turki na nizozemskem in drugih eu državah razen da visi večina na socialni, pa naj gredo nazaj v Turčijo katera je tako fanj in oh in sploh.
Paskakvali
13. 03. 2017 20.54
-6
Delajo tisto kar se Nizozemcem ne da ali pa jim je izpod časti......tako kot drugje po zahodni evropi......
Paskakvali
13. 03. 2017 20.55
-1
No pa še Doner kebab pečejo......pa to.........
DAEMONIUM
13. 03. 2017 20.48
+3
ce bi hotela Evropa imeti mir na svojih juznih mejah bi morala iz EU zabrisati lene Grke, v EU pa sprejeti Srbe in Makedonce, da nam cuvajo juzno mejo in problem z migranti bo resen. Srbi so ze do sedaj polovili in nagnali nazaj 17.000 migrantov, tistih 7000 migrantov, ki jih ze dobro leto kazejo po TV pa drzijo v Srbiji zaradi lepsega, da prestraseni Merklovi potegnejo se nekaj miljonckov eur pomoci, pac srbska posla..haha
Paskakvali
13. 03. 2017 20.50
-3
Aha.......torej imamo Grčijo in Leno Grčijo..........A ma Lena Grčija tud velik otokov?
Paskakvali
13. 03. 2017 20.51
-1
Opa......si popravil .......torej so Makedonci Grki in Grki Leni Grki?
Paskakvali
13. 03. 2017 20.51
-1
DAEMONIUM
13. 03. 2017 20.54
+3
lapsuz, pravilno je lene Grke ven in Srbe ter Makedonce, ki so ze 2015 resili EU, smo ze cisto pozabili in s tem prisilili lene Grke, da dvignejo riti in zacnejo vracati mugrante Turkom. Saj so stvari cisto logicne in jasne!
Andrej Merljak
13. 03. 2017 20.22
+2
Prašek in Srebrni, pa vidva med seboj sta se tako vdarla. Da nam ne zakuhata 3 Svetovne vojne. Proti cerkvenim Muslimanskim Đamijam nimam čisto nič, dokler jih gradijo tam kamor spadajo Nna mojem vrtu pa ne. Bodo rabili toliko gradbenih dovoljenj, da se jim bo kamen posušil Sem Referent na mininistrstvu za Okolje in Prostor. z minimalno, plačo, ki ne dosega neto niti 1500 Euro. Moja specjalnost je mešanje zraka in ko tega zmanjka, bom pa mešat meglo na kakšno drugo ministrstvo. Sem unevrzalno usposoblje za voditi vsa ministrstva ali nekam na JU skoraj kot Korel, ki ni da ni česa on ne obvlada. Einstain mu ne bi s tisto formulo E= mc2 ne seže niti do gležnja -:) Ni minisrtrstva, ki bi ga on ne obvladal. Še malo in bo pekosil sam sebe. Ne poskušaj razumeti, kker ni kaj razumeti, po moje še sam ne razume kaj govori. Več bi povedal, če bi bil tiho.
srebrnibreg
13. 03. 2017 20.24
+2
Drejči- verjetno si mislil na korija ne na praška. Pri nas na levi strani ni tako kot na t. i. desni oziroma sekti kjer lahko samo eden govori ostali pa lahk le prikimavajo. Vsak ima pravico povedati svoje mnenje na kulturen način in zagovarjati svoje stališče.
fljfo
13. 03. 2017 20.30
-3
Ni mislil na Korija, on je za razliko od vaju človekoljub....
Paskakvali
13. 03. 2017 20.36
+0
Na Golem so končali predvsem tisti bolj belo obarvani in pa barabe.......
Paskakvali
13. 03. 2017 20.41
+2
Jej jej.......pozabil sem seveda na informbirojevce.........
fljfo
13. 03. 2017 20.43
-5
++++ Paskakvali, dokaz več, da tako beli kot rdeči izvirajo iz iste udeologije in so si v detajlih zelo podobni...
Paskakvali
13. 03. 2017 20.44
+3
Goli je bil kot politični zapor nekje do začetka ali pa morda srede 60-ih let potem pa so tam bili več ali manj samo še največji zločinci in kriminalci........
Paskakvali
13. 03. 2017 20.46
+2
No s to trditvijo o izvoru se pa ne strinjam......nekako ne pije vode!
fljfo
13. 03. 2017 20.47
-5
fljfo
13. 03. 2017 20.52
-4
Paskakvali, a zanikaš zgodovino inker evidentna dejstva ker si podpornik enih ali drugih?
Andrej Merljak
13. 03. 2017 21.00
+1
Srebrni, s teboj se popolnoma strinjam. Seveda sem milslil na korlija, ki si ga zapisal z malo črko. No saj velike začetnice si ne zas ...ne bom nadaljeval, kr bo skenslal. Se ne sekiram, saj ne bo prvič. Poskušam biti kulturen, ko pa občasno (zelo redko, ko ni na televiziji risank, se nasmejim burleskam v DR. Ampak res samo včasih in občasno v velikih premorih. So kot pokvarjene LP plošče, kikirikajo in kokodakajo eno in isto. Mogoče jim bo ratalo znesti tudi kakšno jajce unim z leve zaradi mene pa so lahko postanejo plodni tudi oni na Desni. Vseeno mi je. Če se po nesreči zaletim na TV3, prenos s Sej iz Državnega ne vidim razlike med Desnimi in Levimi. Od 90 parlamentarnih stolčkov so skoraj vsi nezasedeni. Tako Levi kot na Desni. Raje šahiram preko spletov. Vsaj vem kdo me Mtira, če ne igra pod "Nikom" ali psevdonimom. Jaz igram pošteno pod mojim imenom. Zakaj bi se skrival pod Najki -:)
Paskakvali
13. 03. 2017 21.03
-1
Fljfo......daj utemelji to tvojo teorijo ampak ne z nekimi klobasami temveč na neki znanstveni osnovi........
srebrnibreg
13. 03. 2017 21.08
+1
Drejči- kori ima nick začeto z malo črko zato sem napisal tako rekoč v originalu.
fljfo
13. 03. 2017 21.11
-6
V redu, Karl Marx (katerega so znano prebirali in občudovali tako komunisti kot nacisti) je v svojih spisih med drugim zapisal: "Določene rase so "ahistorične", niso imele svoje vloge v zgodovini in jo nikoli ne bodo imele. Primer so Afričani, to so nepomembni ljudje, katerih zgodovina je irrilevantna."..To je le ena izmed njegovih izjav tega tipa, no saj dandanes lahko pogooglaš...Pa tudi brez teh tekstov je stvar jasna, oboji se gredo totalitarizma, omejevanja svobode govora, izključevanja(eni bolj rasnega, drugi bolj družbenega) in represije.....
Paskakvali
13. 03. 2017 21.29
+2
Aha......nacisti so torej prebirali Marxa........hehe........ta je dobra ja!
fljfo
13. 03. 2017 21.33
-3
Torej sklepam, da se z ostalim strinjaš in te je samo ta mala niansa zmotila? No, tudi to je napredek pri tvojem razumevanju in priznavanju dejstev...Pa tudi ta niansa, ki te je zmotila je znano dejstvo...če pač nimaš znanja o tem lahko vseeno uporabiš Google in se podučiš
Paskakvali
13. 03. 2017 21.51
+2
Ne vem kateri gugl ti uporabljaš a na mojem česa takega ni.........vsaj na zaupanja vrednih straneh ne......
fljfo
13. 03. 2017 22.01
-3
Glej več kotkot očitno je,, da si goreč podpornik ene izmed omenjenih ideologij in je torej jasno, da boš v nedogled iskal alibije...Jaz sem ti lepo razložil, a narisati ti neje morem...No, v vsakem primeru je evidentno, da tudi pri najobjektivnejšem primeru evidentnega ne bi priznaval...Pač izgubljam čas
korintos23
13. 03. 2017 20.05
+1
Kako so bili eni zadovoljni ko se je Irak, Libija in Sirija bombardirala, sedaj pa cvilijo, a kaj ne štima?
fljfo
13. 03. 2017 20.07
-3
Popolnoma se strinjam s teboj Kori...a začuda so celo tvoji pregovorno levi kolegi očitno postali ekstremni desničarji
srebrnibreg
13. 03. 2017 20.13
+1
Kaj pa, ko je Amerika bombardirala Srbijo? Ko je Nemčija isto počela z celo Evropo in severno Afriko? So vsi drli v tiste države? Kaj ima begunec iz Eritreje, Sudana, Maroka ...s tem bombardiranjem? Tista desetina beguncev iz teh treh držav nam ne bi delala težav v Evropi.
korintos23
13. 03. 2017 20.16
+1
Jaz omenjam samo trei države, Afrika naj bo tam kot je.
srebrnibreg
13. 03. 2017 20.18
+1
Jaz pa omenjam begunce iz ostalih držav in v tem je problem.
CyberWorm90
13. 03. 2017 20.23
+0
cmerotu wse štima : ))) mal je nastawu rito junckerju pa zaslužu z ograjo : )))) njemu je super : )))
srebrnibreg
13. 03. 2017 20.25
+1
CyberWorm90
13. 03. 2017 20.27
-1
pa še mimo raspisa šlo to wseskup čist neobdawčen keš pa to : )))
korintos23
13. 03. 2017 20.00
+5
Sedaj bomo videli kako je EU močna in sposobna!