Tujina

Erjavec po srečanju s Pusićevo: Smo zelo blizu rešitve

Bruselj, 30. 01. 2013 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Erjavec se je na srečanju s hrvaško kolegico Vesno Pusić dogovoril za pospešitev dialoga reševanja problema LB. Zato se bosta 6. februarja sestala oba ministra in finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić.

Zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju s hrvaško ministrico Vesno Pusić povedal, da sta se dogovorila za pospešitev dialoga reševanja problema LB. V tem kontekstu bo 6. februarja ob 14. uri v Sloveniji sestanek obeh ministrov in finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića, je pojasnil.

Karl Erjavec in Vesna Pusić
Karl Erjavec in Vesna Pusić FOTO: POP TV

Takrat bodo po Erjavčevih besedah pogledali, kako daleč so prišli in kaj je še treba rešiti, da bi lahko hrvaška stran umaknila pooblastila za tožbe proti LB in NLB na hrvaških sodiščih, kar je za Slovenijo pogoj za začetek postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

"Osebno ocenjujem, da smo zelo blizu rešitve. Prepričan sem, da z dobro voljo in pozitivno energijo lahko najdemo rešitev in da lahko Slovenija zelo hitro začne ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe," je menil slovenski minister.

Erjavec je še ocenil, da bi lahko februarja že obe vladi podprli rešitev, ki bi jo našla ministra skupaj s strokovnjakoma, kar bi bila tudi pot za ratifikacijo v državnem zboru.

Ob tem je vodja slovenske diplomacije spomnil, da je za ratifikacijo hrvaške pogodbe v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina, in izrazil prepričanje, da bo ta zagotovljena, če bo vprašanje LB rešeno.

Spomnil je tudi, da je v Sloveniji to zadevo obravnaval parlamentarni odbor za zunanjo politiko, kjer so zastopani predstavniki vseh parlamentarnih strank, in da je bilo sprejeto soglasno stališče, da je z rešitvijo tega vprašanja pot za ratifikacijo v državnem zboru odprta.

"Imamo en velik odprt problem v odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Naš interes, zlasti Slovenije, je, da ta problem rešimo," je še zatrdil minister.

Ob tem je še pojasnil, da sta državi v ta namen imenovali strokovnjaka, ki sta prišla že zelo daleč, kar se tiče tehničnih rešitev tega vprašanja, nista pa še pripeljala zadeve do končne rešitve.

S hrvaško kolegico sta tako po njegovih besedah ocenila, da bo potrebna tudi njuna pomoč, ker so določene zadeve, ki imajo tudi politično razsežnost, in tako je potrebna tudi politična odločitev.

Mislim, da bo sestanek 6. februarja prvi korak, verjetno bo še en sestanek. Karl Erjavec

Pusić: Rešitev bomo predstavili vladama

Hrvaška ministrica se je slovenskemu kolegu zahvalila za pobudo za sestanek in pojasnila, da bodo 6. februarja poskušali strokovno in politično opredeliti rešitev. "Ko bomo rešitev, ki smo ji zelo blizu, opredelili, jo bomo predstavili vladama. "Prepričana sem, če se bomo mi strinjali, bosta tudi vladi sprejeli rešitev," je dejala.

Ob tem je vodja hrvaške diplomacije ponovila, da bi ustrezna alternativna rešitev Hrvaški omogočila, da umakne pooblastila za tožbe pred hrvaškimi sodišči, pri katerih gre za prenesene vloge, in sodni procesi bi postali brezpredmetni. Sloveniji pa bi to po njenih besedah omogočilo, da začne in konča proces ratifikacije.

"Na podlagi današnjega sestanka pričakujem, da bo proces tekel dobro in da se bo ratifikacija končala pravočasno in da Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo," je še poudarila Pusićeva.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
01. 02. 2013 14.05
Karl bo to porihtal tako kot je treba. Mu zaupamo, je prekaljen politik, a ima še kljub temu veliko osebnostnih kvalitet, ni le lutka J.J. kot vsi v bivši koaliciji. Karl, to porihtaj, potem pa pnaj gre DESUS svojo lastno pot v novi vladi pa veliko sreče!
kordiljere
01. 02. 2013 00.01
-1
Daniela- star sem petinpedeset let in vse vem,kaj in kdo so Hrvatje. O njih nic dobro.
Danijela Lesar
31. 01. 2013 20.44
kordillera-sramotno, da je tak napadat drugi narod po portalih kaj ti nic ni skrivil niti vas tudi ni Napadel in ne ne želi biti vaš neprijatelj.Celi svet je poln primerkov nesporazumov kaj se doticeju meja al narodi spet t živeju SPET še vedno skupaj .. Vidim, da bi bio naj srečnejši, da Hrvaška ne vstopi v unijo, .. Samo to je ne odvisno od naših sosedov, še posebej onih na Zahodu, morda si je Slovenija priuščila vojnu več kot dva tedna1991 bi morti imali večji del obale in morda danes, in meji z Grčijo, ampak zato, kerni tako Vi se pal borite preko portala jer ne znate drugcje, ampak vse se vrne vse se plačia najboljši primer tega je Ljubljanska banka KAJ bu vrnila zdaj nazaj Bosanskim i Hrvaški varčevalcev denar
kordiljere
31. 01. 2013 19.25
-1
Danijel Urojic- Slovenija nikogar ne izsiljuje,to je danes priznal tudi vas predsednik. Po vsej verjetnosti nisi vedel ti in ostala Hrvaska,da imate dolg do Slovenije cca 1,2mrd evrov. Meja bi morala biti na reki Mirni,kakor praviloma veljajo dokumenti iz casa AO. Ti dokumenti so relavantni ne pa tisti iz leta 1954.
kordiljere
31. 01. 2013 19.16
-1
Danijel Urojic - na nasi slovenski zemlji ze ves cas stojite,ki ste jo okupirali leta 1954 in leta 1991.
Danijela Lesar
31. 01. 2013 20.33
-1
ja okupatorji hehehhe zaboravljaš da je Istra nekpc bola Rimska,Venecijska,Hauzburška o Danas Hrvaška a granice u kojima je bu ju i ostale...saj se nebuju mjenjale zbog ene Slovenije kaj ima glas ko mali miš na Europskoj političkoj sceni
Danijel Uroi?
31. 01. 2013 12.50
+1
koreninc 1 in misija-vi bi hteli granicu do MIrne pomaknuti.Granica ce jos biti pomaknuta na Slovenski teritorij .Zar stvarno misliš da će nakon rata koji je trajao od 91-95 Hrvaaška sam tako odstupiti teritorij ciji se svaki pedalj branio krvlju I druga stvar Slovenija nije u mogucnosti sprijeciti ulazak Hrvatske u Uniju..mozda bi i mogla da je rat na podrucju Slovenije trajo duze od 2 tjedna..tada bi Sl mozda granicila danas i sa Grčkom i bila veliki europski igrac..Žalosno je to da je politika i imaginarna granica toliko posvadala dva naroda koji su jeli,pili i zivjeli jedan uz drugog...ti želiš kociti ulazak HR u Uniju zbog pogranicnih pitanja i pitanja jedne banke...hvala na tome brate...kad sam procito tvoj komentar postalo mi je krivo sto i vi jednim dijelom ne granicite i nise 91 godine sa Srbijom pa bi me bas danas zanimalo kako bi i sa cim ucjenjivao i dal bi se Ljubljanska danas zvala nova Beogradska banka
Misija1
31. 01. 2013 19.04
+0
Slovensko prosim, niti se nisem trudil citat, tako da skoda zate ;) drugic napisi slovensko, pa bom prebral in ti podal repliko!
Danijela Lesar
31. 01. 2013 20.30
ni na tebi ni da čitas..saj bu neko pametnejši ko zna Hrvaški to proštudiral
bedak12346
31. 01. 2013 07.30
+2
Ma kaj se sploh naši pogovarjajo, pa saj Hrvatje poznajo pogoj, naj ga izpolnejo, če pa Evropa ne zastopa interesov svojih članic, kaj spoloh delamo v tej združbi.
bkaval
02. 02. 2013 10.48
Boschtjan Zupanchich
31. 01. 2013 06.36
+2
Nič Nebo z temi "rešitvami" učinka, Zapomnite si To !!!!!!! Žal.
jakc8
31. 01. 2013 00.48
+2
Nič bat..ta kahla nas bo zafrknila... Kaki pa je...saj je navaden klovn, ki blebeče neumnosti, da mi kar nerodno postane ko ga gledam...kot Mr. Bean mi deluje ...
Boschtjan Zupanchich
31. 01. 2013 06.36
-2
LovecNaKomuniste
30. 01. 2013 23.30
+4
KO bi se naši politiki še tok ukvarjal s Slovenci kot pa s Hrvaško državo, bi mi tud že bli Švica...
bora.bora
30. 01. 2013 23.29
+2
rešo nas bo....tako kot vsi ostali...
Nina Nubia 1
30. 01. 2013 23.13
+4
Nasi politiki imajo gumjasto hrbtenico.....
Misija1
30. 01. 2013 21.39
+4
Enkrat, ampak res enkrat, bi lahko nasi politiki rekli NE in se tega drzali. Strogo in pokoncno. Brez kompromisov. Cemu vse smo se morali mi odpovedati ob vstopu v EU, ko so na nas pritiskale Avstrija in Italija. So se oni z nami pogajali? BOre malo! Ali smo sprejeli to kar so zeleli, ali pa ne bi sli v EU. PIKA! In tako bi morali nastopit mi, ostro! Nismo namrec mi tisti, ki se nam mudi, niti nismo mi tisti, ki lahko karkoli zgubimo, Hrvati so tisti, ki se jim mudi, pa ne toliko narodu ki je itak proti vstopu, ampak njihovim politikom, da si bodo veselo delili denar iz EU, denar ki se bo pa stekal v EU, pa oni smatrajo kot da itak ni njihov, oz. jim je zanj vseeno, tako kot jim je vseeno za njihov narod!