Tujina

'EU ne bo celovita, dokler vse države jugovzhodne Evrope ne bodo njene polnopravne članice'

Sarajevo, 29. 05. 2016 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniki držav procesa Brdo Brioni so se na vrhunskem srečanju v Sarajevu strinjali, da je stabilnost ključna za aktiviranje potencialov jugovzhodne Evrope in zagotavljanje njene prihodnosti v EU. Častni gost srečanja, italijanski predsednik Sergio Mattarella, je potrdil podporo Italije evroatlantskim integracijam držav regije.

Slovenski predsednik Borut Pahor je na novinarski konferenci po srečanju izrazil zadovoljstvo zaradi iskrenosti in pripravljenosti na dialog vseh udeležencev procesa. Opozoril je, da se bo EU v naslednjem obdobju ukvarjala bolj sama s seboj kot s procesom širitve, kar pa ne bi smelo ogroziti procesov reform v državah, ki si želijo članstva v EU in zvezi Nato. Po njegovem mnenju bi se morale članice procesa Brdo Brioni medsebojno spodbujati, ne glede na različne statuse v evroatlantskih integracijah.

"Ne vidim celovite EU brez vseh držav regije v polnopravnem članstvu. Bo pa treba v naslednjem obdobju najti notranje moči med nami za medsebojno spodbujanje pri reševanju dvostranskih sporov ter izvajanje reform, ki bodo kvalificirale države za članstvo", je izjavil Pahor.

Tudi častni gost srečanja, italijanski predsednik Sergio Mattarella, je dejal, da EU ne bo celovita, dokler vse države jugovzhodne Evrope ne bodo njene polnopravne članice. Potrdil je italijansko podporo, da se to doseže čim prej.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi upočasnitve procesa širitve EU. Zavrnila pa je trditve, da Hrvaška blokira srbska pogajanja o poglavju 23, ki vključuje pravosodje in temeljne pravice. Srbskemu kolegu Tomislavu Nikoliću je predlagala srečanje predstavnikov obeh držav, na katerem bi razpravljali o nadaljnjih merilih v okviru tega poglavja. Nikolić ob tem meni, da Hrvaška ne bo mogla upravičiti svojega stališča ter da bo Srbija najverjetneje odprla poglavje 23. Dodal je, da nekateri hrvaški politiki svoj obstoj upravičujejo prav z napadi na Srbijo, a izrazil upanje, da bodo ti ostali v manjšini.

Na današnjem srečanju so sprejeli tudi skupne sklepe, v katerih so med drugim zapisali, da imajo politiki odgovornost za gradnjo zaupanja v odprtih, iskrenih in neposrednih pogovorih, ne da bi se obremenjevali z zgodovinskimi spori.

Po besedah predsednika predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića, ki je sklepe predstavil, so se dogovorili, da se bodo izogibali izjavam ali potezam, ki bi spodbujale napetosti in ogrožale stabilnost regije. Zavzeli so se tudi za večjo gospodarsko konkurenčnost držav v regiji. To bi dosegli z odstranjevanjem ovir med državami, s čimer bi zagotovili prost pretok ljudi in blaga. Napovedali so, da bo naslednje srečanje procesa Brdo Brioni prihodnje leto v Makedoniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kopriva60918022
01. 06. 2016 11.59
kaj nem je evropa dobrega prinesla? zapufal so nas tako, da brez njih sploh več nismo zmožni preživet, glavna slovenska podjetja so strmoglavili, da so razširili trg svojim korporacijam. EU je 5. nemški rajh, nič drugega. To kar jim v 2. sv. v. ni uspelo z silo, jim je sedaj na lep način, normalno, da si želijo še več držav pod svojim okriljem.
Te vidim
31. 05. 2016 15.21
+1
Čim prej naj propade to skropucalo, prodali smo suvereno državo za novo "demokracijo" spet ukazujejo drugi.
aaaaaa122121
31. 05. 2016 15.51
+0
sej bo propadla, ker je tako misljeno, ampak.dobili bomo pa se vecje sr.... zdruzene drzave evrope, kjer pa res ne bomo imeli nobene mpznosti odlocanja, ce jo imamo danes se kaj. elite so ze dolgo mnenja da bi one morale same odlocati kdo bo vodil svet in ne ljudje na volitvah, veprav so volitve danes le se show, kadidati so itak nastavljeni s strani elit, raji ppa se daje obcutek izbire.
Primož Urankar
31. 05. 2016 11.21
+2
Očitno v EU niso slisali za stvari kot -> brat ubil brata ... <- Mislijo, da če bomo vsi v EU da ne bo vojaških eskalacij? Hhhhh Eu je skoraj razpadla zaradi 1kk imigrantov. Kaj ce bi jih prislo 10 krat toliko? ... smešnica
Strelja?ko
31. 05. 2016 11.11
+2
kere hinavske face
Biofanatik
31. 05. 2016 09.37
+3
V Franciji se je začel razpad €U, levaški cajtengi pa o gorilah, levih ..... Sloovc ne marajo ne v Jugi in ne v Višegrajski skupini.
žlikrofi
31. 05. 2016 09.46
+5
TAKIH PANIČARJEV HUJSKAČEV KOT TII IN SDS PA NE MARAJO NE V ARGENTIN NAJMAMAJ PA V SLO
ONniON
30. 05. 2016 20.11
+8
sem proti natu
JE-BI-GA
30. 05. 2016 21.01
+4
contadino
30. 05. 2016 19.17
+2
Cilj nata je zanetiti vojno drugje .Ni pa razumeti države Evrope , da si na svojem ozemlju dovolijo postavljati takoimenovane rampe in svojim državljanom razlagajo, da je to zaradi varnosti. Podobno, kot če bi vas sosed zaprosil ali lahko napolni klet z dinamitom , a da ga bo uporabil samo, če ga bodo napadli . Članku klasika ni kaj dodati ,zato se pridružujem njegovemu pozivu . Menim pa ,da bo nato uporabil hinavsko taktiko netenja požara , kakor drugod po svetu .Povsot kjer so širili " demokracijo " je danes klanje. Verjamem , da bo Putin ustrezno odreagiral , a žal je vsepreveč takih mislecev kot je naš predsednik , ki je dva dni nazaj ustrelil , da je nato garacija za varnost v Evropi . Ko bo prišel Putin na obisk , bi bilo bolje , da se posveti opravilom ,ki jih kolikortolko obvlada ( barvanje , pometanje , asfaltiranje ....)
Uporabnik113189
30. 05. 2016 15.02
+11
Sicer je že mnogokrat prežvečena resnica , ki jo bom uporabil že malce dolgočasna, pa vendar. Tisti znani rek, da z isto metodo ne moreš doseči drugačnih rezultatov. Ali povedano drugače, če ustvariš neko hierarhijo, na primer jetnike in paznike, nastanejo temu primerni odnosi. Tudi to so že večkrat testirali, celo ko so posebej povedali da gre za šalo, so pazniki podivjali kar zares. Da sedaj to zgodbo prenesem še na EU. Velika Nemčija in veliki rajh sta zakonitost, ki vedno znova vznikne iz pepela v zgodovini EU. Naši predniki so to spoznali in da se to ne bi PONAVLJALO so zavezniki rekli nikoli več, Nemčija gre na pol in nikakor se ne sme združiti..Pa se je zopet združila. Sedaj so tam zopet največje korporacije, VW, BSF, BAYER da ne naštevam. Te so z roko v roki oblast novega veka v navezi z ZDA..Nastaja zopet velesila, stari odnosi se vračajo, ni potrebno biti posebej pameten se zgodba ponavlja in rezultat je že tudi znan. Zanimiva je tudi zakonitost s šibko Francijo, ki se ponavlja. Rusiji je to kristalno jasno, pričakuje napad zahoda in tokrat so pripravljeni. Putin je povedal, da bodo za dogajanje z oboroževanjem v vzhodni Evropi odgovorili s protiukrepi..To ne bo hladna vojna ampak samo vprašanje časa kdo bo sprožil..Zato apeliram na vse v EU, ustavite zahodnjaške pobesnele zveri v korporacijah. Za nas bivše Jugoslovane pa, kdor je pameten, ven iz NATO..V EU se pač še lahko dogovarjamo o skupnem trgu, to še ima nek smisel, če sploh še kaj ima smisel.
Uporabnik113189
30. 05. 2016 15.34
+8
Kaj delajo mediji z ljudmi, to je neverjetno. Rusiji še kar podaljšujejo sankcije zaradi Krima. Če pogledamo stvar z očmi navadnega človeka, ljudje tam živijo v miru, res niso neki bogataši, imajo pa mir. To ni mogoče trditi za Ukrajino, kjer so razmere nevarne kljub vsej retoriki o demokraciji, svobodi. Putin je mnogim rešil življenje, sankcije gor ali dol..Medtem ko "pravična in poštena, svobodoljubna in demokratična" EU mirno gleda utapljanje beguncev v Sredozemlju, vsak mesec tisoč. Vojna v Siriji, Libiji Iraku, mrtvih milijon in več, vemo kdo je to vojno začel, kdo jo financira, prodaja orožje. Mnogi politiki se oglašajo v EU, ki so neposredno odgovorni za zlo ki se tam dogaja. Imajo tudi moč morijo ustaviti..Zakaj tega ne storijo? Kdo je zločinec tukaj in danes? Obstaja še kdo ki upa pogledati na svet mimo medijskih laži?
takje
30. 05. 2016 16.01
+6
jzkzfzmz
31. 05. 2016 10.27
+1
kraljicavesolja
30. 05. 2016 10.50
+10
PONovimo, zahodnjaki niso pametnejši, pridnejši, večvredni od nas, ja, zapomnite si to. ONi so vas pa ravno v to prepričal. ONi bi se moral nam klanjat pa nam lizat rit, sej je bla cela EVropa naša, ne morjo tega sprejet, uničujejo nas od takrat. Na vse možne načine. VI jim pa kr še ploskite pa sebe pluvite, to.
Uporabnik113189
30. 05. 2016 14.46
+4
scipio
30. 05. 2016 10.49
+3
ohhh, dajte no. EU je lahko necelovita še naslednjih petsto let brez BinH in ostale JV soseščine, pa se ne bo nikomur v Bruslju zaradi tega preveč kolcalo. Ravnokar bo EU ostala brez britancev, če že ne tudi brez grkov. Na koncu jih bo noter tako ali drugače spet samo pet ali šest "tapravih" držav, primerno bogatih. Pahor lahko temu reče vlak več hitrosti ali vagon prvega razreda, ali pa 90-stopinjski okret na levo in ne na desno ob vstopu v letalo...vse je ista stvar.Toliko o celovitosti EU.
CastrumFF
30. 05. 2016 10.34
-1
Jugoslavija je delovala dokler ni zmanjkalo TUJEGA denarja. Tako je danes s slovenijo. Brez EU denarja in zadolzevanja bi ili se vecji klosarji od tistega kar smo.
Salamandros
30. 05. 2016 11.02
+0
Vse zahodne države delujejo na princip zadolževanja. Tiste države, ki pa tega ne počnejo so pa tam, ko je srbija... 200 eur plače pa podrta država, ko da bi bila afrika sredi EU.
HorstWiesel
30. 05. 2016 11.03
+3
To so ti iz prižnice povedal al pa si prebral v kakem revizionističnem bestsellerju
vertex
30. 05. 2016 14.49
+0
se pravi da zda in dosti zahodnih držav ne delujejo,njihov dolg na prebivalca je v primerjavi z našim ogromen
alicante123
30. 05. 2016 10.19
+6
Iz ene umetne tvorbe (SFRJ) v drugo (EU), vmes pa na tisoče pobitih ljudi, porušenih mest in vasi v državljanskih vojnah na Balkanu.
vertex
30. 05. 2016 14.51
+2
saj je tudi vsaka samostojna država umetna tvorba
HorstWiesel
30. 05. 2016 10.06
+8
EU ne bo doživela roka trajanja SFRJ
contadino
30. 05. 2016 09.50
+6
Zanimive fotografije .Bo pa g.Pahor naslednjemu predcedniku države zelo olajšal delo, namreč nižje od njega ne bo mogel zdrsniti .Prej bi vrjel da obstaja zelena žirafa , kot pa, da je najbolj priljubljen politik v Sloveniji
hle
30. 05. 2016 18.29
+4
Vsake volitve so dokaz za to da se da še nižje ker nam vsake prinesejo še večji smrad zato se kar bojim naslednjih
catman
30. 05. 2016 09.43
-5
Gre se zgolj za to, da dokler ti naši "exbrača" ne bodo v EU, bodo predstavljali nevarnost za mir v Evropi, se dobro ve, kdo so to...
nikhrast
30. 05. 2016 09.36
-2
EU ni za nesposobne, neambiciozne, Slovenija je pa polna tega folka. Na drugi strani pa vidim slovenski folk ki se je preselil na zahod, uspešni, pridni, ambiciozni. Pa precej mladih se je hitro postavilo na noge, pa govorijo kako je tam vse drugače.
HorstWiesel
30. 05. 2016 10.04
+2
nikhrast
31. 05. 2016 09.06
-3
V Kanadi nam gre kar v redu, pridni in sposobni smo.
Saj ni res
31. 05. 2016 10.37
HorstWiesel
31. 05. 2016 13.16
+2
In zakaj potem sredi noči vstajaš in klofaš po tem portalu? A nimaš nobenega dela čez dan, da bi ponoči potreboval počitek?
nikhrast
31. 05. 2016 17.04
-2
Prejšni teden sem šel na avion v Torontu, temperarura pa 30*C. Toronto, Windsor, Florida, Slovenija, Hrvaška..., sem in tja.
iGURT
30. 05. 2016 09.27
+10
Delajo na totalni centralizaciji, na skupni vojski, na vsem možnem skupnem o katerem pa bo odločala potem ozka skupina ljudi - ki jih nismo in jih ne bomo mi iz/volili.
tron3
30. 05. 2016 09.06
+7
Tile voditelji lažejo sami sebi, EU ni več, Pahor vrli, samo še uradniki, ki hodijo v Bruselj po plačo, vse je šlo v maloro, kot kaže se mora zgoditi neizbežno, da bodo voditelji to dojeli, pa takšno dejanje se bo zelo kmalu zgodilo, dogodki, ki so bili v Parizu, bodo mala malca proti tistemu kar se bo zgodilo!!!
korintos23
30. 05. 2016 09.14
+9
Ko je šla Juga v maloro smo certifikate dobili, a za EU, če se poslovi, jih bomo tudi?
korintos23
30. 05. 2016 09.14
+4
Ti se pa takoj ustrašiš če malo poči. Hahaha
nightangel
29. 05. 2016 20.52
+28
Ta gnila EU bo vsak čas razpadla,ti buhtlji pa še vedno sprejemajo nove države v tako gnilo tvorbo.Upam,da nobena država več ne nasede temu,da bo hlapec tem fašistom.
Partisan
29. 05. 2016 20.59
+12
Te vidim
31. 05. 2016 15.22
+2
Strelja?ko
29. 05. 2016 20.24
-1
Haha zaman tole srečanje. EU se že podira.... Nastala bo nova politična Evropa. Levakov ne bo več v naši družbi...