Tujina

FOTO: 60 let EU: Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Naprej naj bi šli različno hitro in intenzivno, a v isto smer

Rim, 25. 03. 2017 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Voditelji 27 članic in treh osrednjih institucij EU so v Rimu podpisali rimsko izjavo, v kateri so izpostavili dosedanje dosežke, potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter opredelili izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.

Evropski vrh je danes v Rimu obeležil 60. rojstni dan EU, ki se sooča z ločitvijo od Velike Britanije in drugimi izzivi brez primere. Voditelji so sprejeli rimsko izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo šli naprej enotno in v isto smer, a po potrebi različno hitro in intenzivno. Izpostavili so ponos ob dosežkih in opozorili, da EU ni samoumevna.

Rimska izjava se začne z besedami ponosa ob dosežkih edinstvene unije, ki je vstala iz pepela dveh svetovnih vojn. Njen duh pa po navedbah evropskih virov najbolje ponazarjajo sklepne besede: "Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Evropa je naša skupna prihodnost."

Kljub resnosti položaja v strahu pred vzponom evroskepticizma na bližajočih se volitvah v ključnih članicah, Franciji, Nemčiji in Italiji, v izjavi ni zelo oprijemljive vizije za naprej. Ambicija je skromna - posredovati sporočilo enotnosti.

"Enotnost je tako nujnost kot naša svobodna izbira," piše v rimski izjavi. Globalna dinamika bi posamezno članico odrinila na rob. Skupaj imamo najboljšo možnost za vpliv v svetu ter za obrambo skupnih interesov in vrednot, so izpostavili voditelji.

A tudi to ambicijo, posredovati sporočilo enotnosti, sta postavili pod vprašaj Poljska in Grčija, ki sta si izborili nekatere popravke in na koncu izjavo podprli, a pustili grenak občutek, da se lahko v prihodnje pričakuje še več delitev na oseh jug in sever ter vzhod in zahod.

Poljska premierka Beata Szydlo, ki si je prizadevala zlasti za čim ohlapnejšo opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, je v Rimu priredila majhen šov. Tik pred podpisom rimske izjave je za hip oklevala in hudomušno pogledala naokoli, nato pa izjavo vendarle podpisala.

Voditelji so v izjavi izpostavili pomen miru, svobode, demokracije, človekovih pravic in vladavine prava na stari celini v minulih 60 letih, na zahtevo Grčije pa tudi, da unija ni le velika gospodarska sila, temveč se ponaša tudi z neprimerljivo ravnijo socialne zaščite.

V izjavi, v kateri ločitev od Velike Britanije ni izrecno omenjena, so voditelji izpostavili tudi, da se unija sooča z globalnimi in domačimi izzivi brez primere, med katerimi so regionalni konflikti, terorizem, migracijski pritiski, protekcionizem ter socialne in gospodarske neenakosti.

Nasploh je bilo danes v Rimu zelo očitno dejstvo, da nihče ni izrecno omenjal Velike Britanije, ki je z odločitvijo o izstopu postavila pod vprašaj ves evropski projekt.

Eno osrednjih vprašanj pri pripravi izjave je bila opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, s katerim želijo zahodne članice zagotoviti prožnejšo in učinkovitejšo unijo ter s tem njen obstoj, v vzhodnih pa vzbuja strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Kompromis je ohlapen zapis, da bodo članice tako kot v preteklosti "delovale skupaj, različno hitro in intenzivno, ko bo to potrebno, ob premikanju v isti smeri". Ob tem so zatrdile, da bodo vrata vselej odprta tistim, ki se bodo želele pridružiti pozneje.

Voditelji so se v rimski izjavi zavezali, da bodo v desetih letih zagotovili varno, konkurenčno in socialno odgovorno Evropo, ki bo igrala ključno vlogo v svetu. Da bodo evropskim državljanom zagotovili nove priložnosti za kulturni in socialni razvoj ter gospodarsko rast.

Slovesnost se je začela z zvoki Beethovnove Ode radosti, himne EU. Gostitelj, italijanski premier Paolo Gentiloni je govoril o močnih čustvih, ko so spet vsi zbrani v dvorani, kjer so pred natanko šestimi desetletji podpisali pravni temelj sodobne unije, rimski pogodbi.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izpostavil "preprosto resnico, da nič v našem življenju ni samoumevno". Ne gre za slogane in postopke, unija je jamstvo, da svoboda, demokracija in neodvisnost niso naše sanje, ampak realnost, je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je rimsko izjavo podpisal z istim pisalom, s katerim je Luksemburg pred 60 leti podpisal rimsko pogodbo, pa je poudaril, da moramo biti bolj ponosni na Evropo.

V Evropi kljub resnim izzivom ne sme prevladati strah pred populizmom in protekcionizmom. Ne smemo dovoliti, da bi nas strah zavrl v iskanju priložnosti za mlade in za razvoj, je opozoril slovenski premier Miro Cerar.

Italijanski in slovenski premier - Paolo Gentiloni in Miro Cerar
Italijanski in slovenski premier - Paolo Gentiloni in Miro Cerar FOTO: AP

Rimska izjava po njegovi oceni verjetno ni dovolj ambiciozna, je pa izraz realnosti. Po eni strani izraža zavedanje, da je Evropa v 60 letih postala zgodba o uspehu. Obenem pa izraža zavedanje, da je EU na pomembni prelomnici, ko bo šla naprej ali pa je ne bo več.

O položaju Slovenije z vidika koncepta Evrope več hitrosti je Cerar znova izpostavil, da je Slovenija med najbolj integriranimi državami - je članica območja evra in schengna, poleg tega si prizadeva za vse tiste skupne vrednote in prakse, ki povezujejo najbolj povezane.

Več območij v središču Rima, zlasti območje okoli Kapitolskega griča, kjer poteka slovesnost, je popolnoma zaprtih za javnost. Zaprte so tudi številne turistične znamenitosti. Domačini pravijo, da tako praznega tega dela Rima še niso in verjetno ne bodo več videli.

Gostitelji so močno okrepili navzočnost policistov in video nadzor okoli Kapitolskega griča. Močni varnostni ukrepi so bili predvideni od začetka, zlasti zaradi načrtovanega shoda proti uniji, a po terorističnem napadu v Londonu so jih še okrepili.

Na shodih prepevali Odo radosti, nekateri kritizirali EU

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je v središču Rima po podatkih policije zbralo okoli 8000 privržencev unije z zastavicami EU v rokah. Na t. i. pohodu za Evropo so med drugim pozivali k novemu zagonu v EU. Demonstracij so se udeležili tudi številni migranti, med drugim s transparenti Evropa za vse.

Organizatorji shoda, evropski federalisti, so evropske voditelje pozvali k večji enotnosti. "Evropskemu projektu, ki nam je prinesel mir in blaginjo, grozi, da bo propadel. Številne skupine govorijo, da je njihov narod vreden več, se zapirajo pred sosedi ter zaničujejo idejo svobodne in demokratične družbe. Čas želijo zavrteti nazaj, tega ne bomo gledali križem rok," so zapisali organizatorji po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Drugi shod, bolj kritičrn do EU, ki so se ga udeležili tudi levičarski aktivisti, člani sindikatov ter nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, pa je pot začel v večkulturni rimski četrti Esquilino in se prav tako podal proti Koloseju. Udeležilo se ga je okoli 3000 ljudi.

Demonstracije v podporo uniji so pripravili tudi v Nemčiji. V nemški prestolnici se je shoda za združeno in svobodno Evropo udeležilo okoli 4000 ljudi, ki so protestirali proti vrnitvi nacionalizma, konfrontacije in zapiranja vase. V Düsseldorfu se je zbralo okoli tisoč ljudi.

V romunski prestolnici Bukarešta so demonstranti v čast EU izpustili v zrak modre balone.

V Varšavi je na shodu pod naslovom Pohod za Evropo: Ljubim te, Evropa več tisoč demonstrantov pelo Odo radosti, himno EU, ter vihtelo zastave Poljske in unije. K demonstracijam so pozvale nevladne organizacije ter do vlade kritičen časnik Gazeta Wyborcza.

Demonstracije v podporo uniji so le nekaj dni pred načrtovanim začetkom postopkom izstopa iz EU potekale tudi v Londonu. Na pohodu od Hyde parka do britanskega parlamenta se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 80.000 ljudi.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
26. 03. 2017 17.44
-1
Nihče ni pripravljen deliti nič z nekom ,obiskala nas bo nesreča ,,,
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2017 13.19
+2
Italijansko-Slovenska kombinacija se v zgodovini ni najbolje obnesla.
HOLAJ SLOVENIJA
26. 03. 2017 12.49
+4
Kako so lahko voditelji brez našega Pahorja sploh kaj sprejeli in podpisali! Ali niso vedeli,da ima bolj važne opravke v Planici,ali niso mogli prestaviti srečanja ?! Nezaslišano !!!!
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2017 13.17
Lahko bi se EU voditelji zbrali v Planici in občudovali naše orle.
nikhrast
26. 03. 2017 15.12
+2
Pahor je predsednik, v parlametarni demokraciji pa nima nobene moči, premier je ta glavni.
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2017 12.26
+3
Upam, da je Cerar omenil drugorazredno hrano katero pošiljajo h nam. Verjamem, da Cerar tudi rad dobro je.
ferencz 1
26. 03. 2017 12.10
+4
Čimprej ven iz te gnile EU! Stranka NE EU! NEEU!
igorli
26. 03. 2017 20.20
+0
Pojma nimas kaj govoris. Lepse ko nam je zdaj nam Slovencem ni bilo še nikoli.
ferencz 1
26. 03. 2017 12.10
+2
Evropa dveh hitrosti, še bolj nas bodo izkoriščali! zadnji podatek, koliko anglešjkih firm je v Sloveniji in koliko slovenskih v Angliji vse pove. enosmerna cesta kapitala!
samuray1
26. 03. 2017 11.25
+1
Zlizane fraze pol resnice in laže ,to je vse kar zmoremo.Kakšnih neki 60 let EU? EGS je prvotna oblika .Danes ne obstajaveč ne EGS ne EU.Anglija je obglavila to tvorbo izsiljevanja ucen in izkoriščanja.Malo se vprašajte zakaj Poljska nima enakih kriterijev kot jih ima SLO. Polska je gromozanska država in vse države imajo korist od Poljske,toda Poljski nikoli ne bodo dovolili normalen razvoj ker se Ploske odločilni faktorji v EU bojijo,dokler bodo isti ravno SLO zaradi njene nepomembnosti izrabili kot pravljico o uspehu,s tem da če se bilo kateri recimo avstrijec vsaj malo sprdne,ode nam pravljica o uspehu.In ne pozabite ta pravljica je le v obliki rožic ob pločnikih,na kakšnem otokuku za krožni promet in podobno.Ob tem se nihče ne vpraša kako je kaj z našim industrijsim razvojem,ki je dobesedno izuml v Slo.Letanje turistov okrog Bleda in po TRoglavu je prehodnega značaja enako kot infrastruktura in prometnice ki so nujno potrebne ravno izkoriščevalskem sloju centralne EU.Še krompir so nam prepovedali reproducirat in izvažat na češ skupni EU trg.Ampak nakup 150 Patriji je strateško zelo pomemben za SLo ker z njimi lahko oprašimo sadovnjake in edino toda zelo napredno vejo slovenskega gospodarstva "Vrtičkarje",ter prebivalce.Danes so le posamezniki v deželi tej .ki na nezakonit način dvigujejo svoje imperije skozi pranje denarja iz famoznih "projekt financira EU",isti pripravljeni celo javno zagovarjat podtalne namene evropskih več hitrostnih držav ki so se češ združile da z različnimi hitrostmi tavajo naprej. In kaj bi naj bilo to famozno "NAPREJ" ne ve nehče v deželi tej.
sandi101
26. 03. 2017 08.58
+2
Hitler je v svojem testamentu dejal: "4. reich, ki bo vzklil na pepelu 3. reicha, bo federalno urejena Evropa, ki jo bo vodila Nemčija." Točno to je danes EU. Izstop iz EU! Izstop iz Nata! Edina rešitev!
Elias47
26. 03. 2017 14.00
-1
nikhrast
26. 03. 2017 15.14
+1
Pa meje in carine, da boš imel revščino kot v Jugi.
igorli
26. 03. 2017 20.21
+0
Elias47
28. 03. 2017 11.08
ServerAUTOMATIC
26. 03. 2017 08.33
+2
Cerar bo razlagal svojim vnukom, kako je bilo v Rimu leta 2017.
ochi
26. 03. 2017 08.28
+1
dobro jim je uspelo, kar pred njim ni uspelo hitlerju.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 22.20
+0
Naredimo trdnjavo visok zid na meji z Slovenijo. Naj nas noben ne moti, je res?????
Jožajoža
25. 03. 2017 22.16
+1
za mene ni problema. sem kot janšisti. se prilagajam. v jugi sem delal in lepo živel, danes sem lenuh in delomrznež, pa lepo živim. volim pa tiste, ki mi več ponudijo. denarja sem vedno imel , danes imam denar in ogromno časa, v jugi sem pa imel denar, pa časa ne, ker sem za denar delal.živela takšna EU
SEJBOBOL
25. 03. 2017 22.15
+7
EU lahko obstoji le če bomo vsi prejemal iste plače in pa litr vode enak plačal , bilo kje smo ...... V nasprotnem primeru so še vedno mejniki , nevidni ampak VIDNI ..... če hočete da smo enaki , mormo začet živet enako ....
Partisan
26. 03. 2017 08.10
+3
Dokler bo vladal kapitalizem, to ne bo mogoče
nikhrast
26. 03. 2017 15.19
+0
Smo probal po letu 45, pa je vse propadlo, nobena malca ni zastonj.
Vrhovni
25. 03. 2017 22.13
+10
Z večino teh klošarjev, ki se kušujejo in za zadnjico šlatajo, bo konec EU, rabimo odločnega, kot Orban, ki znajo zaščititi svoj narod.
trumpet2018
25. 03. 2017 22.21
+3
Trumpa še nisem videl, da bi se poljubljal z moškim. To imajo neke turške običaje oz. balkanske, ne vem iz kje to izhaja
pizzamargerita
25. 03. 2017 23.21
-1
resort
26. 03. 2017 10.07
nikhrast
26. 03. 2017 15.22
trumpy, poglej kako se je poljubljal Brežnev.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 22.13
+2
SLO bi lahko postala EU davčna. Mi bi pobirali davke, drugi naj delajo. Kaj pravite??????? POTEM BI BILO VSE PRAVIČNO, A NE NEZADOVOLJNEŽI?
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 22.11
+0
Angleži hočejo iztopiti iz EU ampak imeti še naprej enake pravice v EU kot prej. So res pametni, ej ga! Nebi še mi tako??????
kolbek460
25. 03. 2017 22.10
-3
Če smo se združili se moramo trpet in naj vsak svojo prednost najbolj izkoristi in doda ,,,
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 22.06
+5
Slovenija je pridna učenka v EU. Sedaj lahko nastane problem, če EU propade oziroma šola kamor bi učenka morala hoditi na učne ure. In kako bo končala šolanje????????
trumpet2018
25. 03. 2017 21.54
+8
ko nam bo Erdogan poslal 3 milijone podivjanih srednjeveških zombijev , boste imeli takšno turbo hitrost, kateri ne boste mogli več slediti, boste imeli vsak dan nekaj takšnih strokovnjakov ki vozijo samo po pločniku
krtofl
25. 03. 2017 22.04
-4
trupet....o kakšni hitrosti pa ti čvekaš...asimiliral se boš in nikamor ne boš šel...
Maribor?an 1
25. 03. 2017 21.47
+13
Še vedno se plačuje razlika v plačah naši davčni , če delaš v Avstriji. Prava EU smo mi hahahahaha
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 21.50
-4
To je problem pri naših. No dokazuje, da smo samostojni, kar eni govorijo, da nismo.
Smolapataaka
25. 03. 2017 21.54
+11
Ti si zatakni nekam to samostojnost. Skačemo na vsak ukaz. ko pa mi kaj želimo nas ne šmirglajo. Nasekani šef iz Bruslja slučajno pride V Slovenijo, treplja, se objema in kušuje in obljublja slovencem, da bodo preučili zadevo okoli Terana "ker so nova dejstva.". Avion še do Bruslja ni priletel, oni se še streznil ni, pa je že priletela klofuta, da je Teran tudi hrvaški... To je samo en primer. lahko ti jih še naštejem nekaj.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2017 21.58
-1
Za delo v Avstriji kasira davčna iz Slovenije. Ej dobro smo jih obdavčili. Avstrijci pa molčijo, ker se nas bojijo.