EU zagrozila z novimi sankcijami proti Severni Koreji: 'Treba jih je spametovati'

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju zagrozili z novimi sankcijami proti režimu v Severni Koreji zaradi nedavnega preizkusa medcelinske rakete. Kot so zapisali, bodo premislili o "dodatnih avtonomnih omejevalnih ukrepih". Obenem pa unija pušča odprt kanal za politične stike; sedem članic ima v Pjongjangu veleposlaništva in tudi Severna Koreja ima veleposlaništva v nekaterih članicah unije.

Kim Jong Un

EU ni naklonjena režimu severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. (Foto: Reuters)

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju zagrozili z novimi sankcijami proti režimu v Severni Koreji zaradi nedavnega preizkusa medcelinske rakete, ki so jo označili za popolno kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov.

EU bo premislila o "nadaljnjem odzivu v tesnem sodelovanju s ključnimi partnerji in v skladu z usmeritvami VS ZN, še zlasti o dodatnih avtonomnih omejevalnih ukrepih", so zapisali ministri v sporočilu za javnost.

EU je proti režimu v Pjongjangu že uvedla niz sankcij, ki so sploh najstrožje veljavne sankcije, tudi v globalnem smislu, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU.

Obenem pa unija po besedah Mogherinijeve pušča odprt kanal za politične stike; sedem članic ima v Pjongjangu veleposlaništva in tudi Severna Koreja ima veleposlaništva v nekaterih članicah unije.

Tudi danes so ministri podprli diplomatska prizadevanja pod vodstvom Južne Koreje ter Pjongjang pozvali k "verodostojnemu in pomenljivemu dialogu" za sprostitev napetosti na korejskem polotoku.

Da je potrebno oboje – sankcije in dialog, je menil tudi slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je poudaril, da mora biti unija zlasti enotna ter zelo trdna in jasna. "Oni nas potrebujejo bolj kot mi njih. Ne morejo nas izsiljevati," je dejal.

Še odločnejši je bil vodja britanske diplomacije Boris Johnson, ki je izpostavil "absolutno odločenost", da je treba spametovati Severno Korejo ter še naprej pritiskati na režim, pri čemer je poudaril, da je najboljši način za to pritisk na Kitajsko.

Viri pri EU so sicer konec minulega tedna na vprašanje, ali tako kot ZDA tudi EU razmišlja o sankcijah proti kitajskim podjetjem, ki sodelujejo s Pjongjangom, odgovorili, da je unija za zdaj osredotočena na sankcije proti Severni Koreji.

EU je prve sankcije proti Severni Koreji uvedla leta 2006 v sklopu mednarodnih prizadevanj za ustavitev njenega jedrskega in raketnega programa.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
MASTERSS 18.07.2017 11:40:12
so se ustrašil da se bojo koreje združile, pa bojo spet nardil mal štalo....ameriki in evropi paše s.koreja da potem lahko južni prodajo orožje...
Več komentarjev