Tujina

EU želi po brexitu prehodno obdobje do 31. decembra 2020

Bruselj / London, 20. 12. 2017 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

EU želi, da se prehodno obdobje izstopa Velike Britanije iz EU konča do 31. decembra 2020. Izstop Britanije iz EU se načrtuje 29. marca 2019. Britanska premierka Theresa May je sicer predlagala prehodno obdobje dveh let, glavni pogajalec Unije o brexitu Michel Barnier pa je tako predlagal nekoliko manj – torej leto in devet mesecev.

EU želi, da se prehodno obdobje od izstopa Velike Britanije iz Unije do novega sporazuma o prihodnjih odnosih konča do 31. decembra 2020, je v Bruslju povedal glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier ob predstavitvi pravne podlage za pogajanja o prehodnem obdobju.

Prehodno obdobje, ki mora biti kratko in časovno omejeno, bo koristilo Veliki Britaniji, da se pripravi, je poudaril Michel Barnier.
Prehodno obdobje, ki mora biti kratko in časovno omejeno, bo koristilo Veliki Britaniji, da se pripravi, je poudaril Michel Barnier. FOTO: AP

Prehodno obdobje, ki mora biti kratko in časovno omejeno, bo koristilo Veliki Britaniji, da se pripravi, je poudaril Barnier. Kar predlaga Barnier, je sicer nekoliko manj kot prehodno obdobje do dveh let, kot je v govoru v Firencah predlagala britanska premierka Theresa May. Izstop Britanije iz EU se načrtuje za 29. marca 2019.

Pogajanja o prehodnem obdobju bodo po Barnierjevih besedah temeljila na petih načelih, ki jih je treba spoštovati: integriteta notranjega trga, integriteta carinske unije, da vsa pravila, ki jih bo unija sprejela v tem prehodnem obdobju, veljajo za Britanijo, da prehodno obdobje ne bo a la carte in da Britanija ne bo več sodelovala v institucijah EU.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
20. 12. 2017 16.49
Theresa May sploh ne bi smela biti pogajalka o breksidu, ker je bila ves čas remainerka. Konflikt interesov , pa te fore.