Tujina

Europolu več pooblastil za boj proti terorizmu

Strasbourg, 11. 05. 2016 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci so sprejeli novo zakonodajo, ki Europolu daje več pooblastil za boj proti terorizmu in spletnemu kriminalu. Europol bo lahko okrepil svojo posebno protiteroristično enoto, s čimer bo hitreje odkrival teroristične grožnje.

Evropski policijski urad Europol bo kmalu lahko okrepil prizadevanja v boju proti terorizmu ter spletnemu kriminalu ter se lahko hitreje odzival na teroristične grožnje. To omogoča nova zakonodaja, ki so jo danes v Strasbourgu potrdili evropski poslanci.

V skladu s pravili, ki bodo začela veljati 1. maja prihodnje leto, naj bi se Europol hitreje odzival v boju proti terorizmu, spletnemu kriminalu in drugim kaznivim dejanjem. Hkrati naj bi se okrepile tudi varovalke glede osebnih podatkov in demokratičnega nadzora.

Uradniki Europola bodo lahko v prihodnje od spletnih podjetij, kot je Facebook, zahtevali izbris s terorističnimi organizacijami povezanih strani, kar je številne zmotilo, češ, da bi lahko to pomenilo omejevanje človekovih pravic.
Uradniki Europola bodo lahko v prihodnje od spletnih podjetij, kot je Facebook, zahtevali izbris s terorističnimi organizacijami povezanih strani, kar je številne zmotilo, češ, da bi lahko to pomenilo omejevanje človekovih pravic. FOTO: AP

Europol bo tudi okrepil svojo posebno protiteroristično enoto in bo tako lahko hitreje odkrival teroristične grožnje. Uradniki Europola bodo lahko v prihodnje od spletnih podjetij, kot je Facebook, zahtevali izbris s terorističnimi organizacijami povezanih strani.

Evropski poslanci so v današnji razpravi pred glasovanjem izpostavljali nujnost učinkovitejšega boja proti terorizmu, a številni so ob tem posvarili pred pretiranim zbiranjem podatkov in nadzorom nad njimi. Opozarjali so tudi, da ne sme priti do omejevanja človekovih pravic.

Številni so poudarili, da je močnejši Europol pomemben za preprečevanje terorističnih napadov. Zavzemali so se tudi za večjo izmenjavo informacij med državami članicami, saj, kot jih je več poudarilo, terorizem in kriminal ne poznata meja.

Poslanec iz Slovenije Milan Zver (EPP/SDS) je opozoril, da je varnost evropskih državljanov na največji preizkušnji po koncu hladne vojne. Eden od razlogov za to je po njegovem, da smo premalo vlagali v obrambo in varnost. "Tako, Europol smo okrepili, kadrovsko in finančno, mu dodali pristojnosti in pravni okvir; evropski državljani bi rekli, da je že čas, da se izkaže," je še povedal Zver.

Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je pomanjkljivosti pri izmenjavi informacij med članicami EU v boju proti terorizmu v razpravi z evropskimi poslanci označil za Ahilovo peto.

Naloge Europola, ki je z delom začel leta 1999, svoj sedež pa ima v nizozemskem Haagu, so izmenjava informacij, analiz obveščevalnih služb in ocen tveganj. Urad zaposluje 900 ljudi, nima pa pristojnosti za vodenje lastnih preiskav in aretacijo osumljencev.

Po podatkih Evropskega parlamenta Europol letno sodeluje pri več kot 18.000 čezmejnih preiskavah v zvezi s tihotapljenjem drog, ljudi, terorizmom in kibernetskim kriminalom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
12. 05. 2016 17.11
Skrajni cajt, da se malo na repš stpi tem "pripadnikom najbolj miroljubne religije"!
Infraping
11. 05. 2016 17.59
ja vendar, de bojo lahk dal na palčko
Joker3
11. 05. 2016 16.42
-2
Gospod Zver v obrambo in varnost se je vlagalo toliko, kolikor so bile države članice NATA za to finančno zmožne. Problem je, da NATO ni enoten, da je avtodestruktiven, vsi razmišljajo, kdo bi kam šel ven iz NATA, nekatere države članice NATA krnijo svobodo drugim članicam NATA itd. Skratka problem je v NATU, da se usmerja proti samemu sebi, nasprotniki NATA izven njega pa so že od ustanovitve NATA več ali manj enaki. Poleg tega so nekateri poslovneži pripravljeni na veliko financirati in vlagati svoj denar v države nasprotnice NATA zgolj iz velike sle po denarju. To se mora ustaviti, NATO se mora konsolidirati in denarja bo dovolj tako za obrambo kot za varnost.
appollyon
11. 05. 2016 17.10
+0
Gospodf joker tukaj je govora o interpolu in ne natu, popolnoma dve različni zadevi!
Joker3
11. 05. 2016 20.52
+2
Odgovoril sem samo na izjavo gospoda Zvera, ki je omenjena v prispevku.