Tujina

FOTO in VIDEO: Kennedy se je zgrudil

Washington, 20. 01. 2009 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pred rekordno množico je zaprisegel Barack Hussein Obama, 44. predsednik ZDA. "Amerika je spet pripravljena voditi," je sporočil svetu. Zatem se je odpravil na kosilo, kjer pa se je zgodil neljubi dogodek.

Obama Busha ni kritiziral, čeprav je z napovedjo sprememb jasno povedal, da se z njegovo politiko ne strinja. Zahvalil se mu je za službo domovini ter velikodušno pomoč v času tranzicije.

V Washingtonu se piše zgodovina. Pred dvema milijonoma ljudi, največjim občinstvom v zgodovini ZDA, je zaprisegel prvi temnopolti in 44. predsednik ZDA Barack Hussein Obama.

Opoldne po lokalnem času je položil roko na Sveto pismo, ki ga je uporabil že Abraham Lincoln, in za predsednikom vrhovnega sodišča ZDA Johnom Robertsom ponovil naslednje besede: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Naj mi Bog pomaga." Pri tem se mu je celo nekoliko zataknilo. Isto prisego predsedniki poplavljajo vse od 30. aprila 1789, ko je v New Yorku, takratni prestolnici ZDA, prisegel prvi predsednik George Washington.

Nekaj minut pred Obamo je slovesno zaobljubo dal podpredsednik ZDA Joe Biden, ki ga je zaprisegel najstarejši vrhovni sodnik John Paul Stevens.

Zaprisega Baracka Obame
Zaprisega Baracka Obame FOTO: Reuters

Velika pričakovanja pred govorom

27-letni Jon Favreau je najmlajši pisec govorov v Beli hiši, govor za Obamovo inavguracijo je napisal v restavraciji med pitjem kave.

Obama je zatem nagovoril ljudstvo. Pričakovanja pred inavguracijskim govorom so bila velikanska, saj novi mož na najpomembnejšem političnem položaju na svetu velja za odličnega govornika. Sam je napovedal, da bo govor enostaven, ker zaupa v zdravo pamet Američanov, ki jim želi razložiti, kje so in kam gredo. Govor je sestavila preizkušena trojica – Obama, njegov svetovalec David Axelrod in pisec govorov Jon Favreu.

Človek, čigar očetu pred 60 leti v restavraciji ne bi postregli, lahko danes stoji pred vami in daje najbolj sveto zaprisego. Barack Obama, predsednik ZDA

Obama se zaveda, da ga čaka težavno prvo leto vladanja. To je omenil tudi v govoru. "Danes vam pravim, da so izzivi pred nami resnični. Veliko jih je in resni so. Ne bomo jih razrešili zlahka ali v kratkem času. Nekaj pa vedi, Amerika, razrešili jih bomo!“ Obljubil je tudi, da bo presegal strankarske delitve in bolje skrbel za davkoplačevalske dolarje. "Tisti, ki upravljajo z javnim denarjem, bodo za to tudi odgovarjali. Porabljati ga bodo morali modro, spremeniti slabe navade in posle sklepati na očeh javnosti. Le tako bomo lahko obnovili zaupanje med vlado in ljudstvom.“ Teroristom je sporočil: "Premagali vas bomo,“ okoljevarstvenikom pa dal znova vedeti, da bodo z njim bolj zadovoljni kot z Bushem. Nazadnje pa se je dotaknil svojega zgodovinskega uspeha, ki ga označujejo za dokončno zmago gibanja za pravice temnopoltih. "Tu smo se zbrali, ker smo namesto strahu izbrali upanje, namesto prepira enotnost," je sporočil Američanom, svetu pa: "Amerika je spet pripravljena voditi."

Bush in Obama
Bush in Obama FOTO: Reuters

Bush se je vrnil v Teksas

Obama je po govoru pospremil svojega predhodnika Georgea Busha in njegovo soprogo, ki sta s helikopterjem odletela proti Teksasu. Zakonca se bosta najprej ustavila v Midlandu, kjer sta si pred časom kupil hišo, nato pa bosta šla na ranč v Crawfordu, kjer bosta prvo noč po osmih letih preživela kot navadna državljana.

Kennedy se je onesvestil

Novi predsednik se je nato v kongresu udeležil kosila, ki pa ga je zaznamoval neljubi dogodek. Senator Ted Kennedy, ki naj bi imel tumor na možganih, se je namreč zgrudil. Brat v atentatu ubitega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja je vseskozi odločno podpiral Obamo.

Inavguracijsko kosilo za Baracka Obamo
Inavguracijsko kosilo za Baracka Obamo FOTO: Reuters

V Washingtonu je zatem potekala še tradicionalna inavguracijska parada od kongresa po aveniji Pensilvanija proti Beli hiši.

Popoldne in zvečer bo na vrsti deset uradnih inavguracijskih plesov in številni neuradni. Večina uradnih bo v Konvencijskem centru, začne pa se z doslej prvim plesom sosesk. Potekala bosta tudi Obamov in Bidnov ples za zvezne države, ples vrhovnega poveljnika in regionalni plesi (zahod, vzhod, jug, srednji zahod in srednji Atlantik).

Pomemben dan za Obamo, Ameriko in svet

Za novega predsednika ZDA in njegovo soprogo Michelle Obama se je dan začel že zgodaj. Ob 9. uri zjutraj sta se udeležila slavnostne maše v cerkvi svetega Janeza v Washingtonu. Škof Charles E. Blake starejši iz Los Angelesa je zvabil na ustnice kar nekaj nasmeškov, ko je blagoslovil Baracka in Michelle Obama ter jima zaželel, da kot zakonski par oba mandata v Beli hiši zaključita močnejša kot sedaj. Za kaj takega je poleg skladnih zakonskih odnosov seveda potrebna tudi ponovna izvolitev Obame na volitvah leta 2012.

Pozdravi pred Belo hišo.
Pozdravi pred Belo hišo. FOTO: Reuters
Barack Obama nosi s seboj nekaj, kar svet ta hip potrebuje, to pa je upanje v boljšo prihodnost, je ocenil slovenski premier Borut Pahor. Bolj kot to, da je Obama prvi temnopolti ameriški predsednik, je pomembno dejstvo, da je "uspel v ZDA mobilizirati voljo za spremembe", pa je dejal predsednnik Slovenije Danilo Türk.

Po obredu sta se zakonca Obama odpravila v Belo hišo, kjer ju je pričakal George Bush s takrat še prvo damo. Joe Biden, novi podpredsednik ZDA, je s soprogo v Belo hišo prispel malo pred njima, tam pa sta bila tudi podpredsednik v Bushevi administraciji Dick Cheney in njegova žena. Kot narekuje tradicija, so si skupaj privoščili skodelico kave.

Z zastavami in vzkliki pričakali Obamo

Nato so se skupaj odpravili do kraja, kjer se je pisala zgodovina – kongresnega griča. Na oder je ob zvokih uradne predsedniške koračnice Hail to the chief najprej prispel odhajajoči predsednik George Bush. Za njim je pred zbrano množico stopil novi podpredsednik države Joe Biden. Vsi pa so najbolj težko čakali Baracka Obamo. Vsakič, ko so kamere pokazale njegov posnetek, je množica ponorela. Ljudje so vzklikali in mahali z zastavami. Ko je Obama končno stopil na slavnostni oder, pa je bilo navdušenje in veselje nepopisno.

Množica na inavguraciji Obame
Množica na inavguraciji Obame FOTO: Reuters
Na ulicah vlada energija, kakršne še nisem doživela. Ljudje hodijo, kot bi bili lažji, stojijo, kot bi bili višji, bolj odprti so. Čutiti je upanje. Čutiti je srečo. Nancy Wigal, 45 let

Na tri kilometre dolgem travniku National Mall pred kongresno palačo se je že zjutraj zbrala nepregledna množica, organizatorji so napovedovali dva milijona ljudi. Vsi želijo biti del tega zgodovinskega dogodka. Številni so mesta v parku pred kongresno palačo zasedli že sinoči. Že pred zoro so bila vsa parkirišča za avtobuse zasedena, na železniških postajah pa je vladal kaos. Zato, da bi vsaj za trenutek ujeli pogled na Baracka Obama, so ljudje pripotovali z vseh koncev ZDA, pa tudi iz tujine.

Najbolj varovan dogodek v ZDA

Ob tako velikem dogodku ne sme biti nič prepuščeno naključju. Inavguracija Baracka Obame je najbolj varovan dogodek v celotni zgodovini ZDA. Pri akciji bo sodelovalo 25 tisoč policistov, 17.500 vojakov, med njimi bodo številni ostrostrelci. Po nebu bodo krožila letala, v pripravljenosti pa bo še okoli 10 tisoč varnostnih sil.

Dogaja se Amerika! Martin Luther King je prerokoval, da bo prišel dan, ko bomo vsi stopili skupaj. To je ta dan! Razburjen in srečen sem. Do solz sem ganjen. Evadey Minott iz New Yorka

FBI je pripeljal oklepna vozila in tovornjake, ki bi se na morebitni napad odzvali z orožjem za množično uničenje. Vojaška letala bodo skrbela za varnost na nebu, na reki Potomac pa bodo patruljirali oboroženi pripadniki obalne straže. Zaradi varnosti so okoli mesta namestili tudi detektorje kemičnega, biološkega in radiološkega orožja. Če bo treba, bo v Washington v 48 urah priletelo več sto helikopterjev in letal. V pripravljenosti pa je bila tudi posebna zdravniška ekipa v Univerzitetni bolnišnici George Washington, v kateri je tudi Slovenka Mateja de Leonni Stanonik, sicer priznana nevrologinja. Dejala je, da je v bolnišnici zelo napeto, saj so jim posebna navodila v zvezi z varnostjo ameriške oblasti posredovale že pred nekaj meseci. Kot je še povedala za POP TV, so se najbolj bali terorističnega napada, nevrologe pa je najbolj skrbel napad z živčnimi plini, zato so bili pripravljeni na nujno nevrološko pomoč širokih razsežnosti.

Slovesno po vsem svetu

Obredi, gala slovesnosti, prireditve in spontani izrazi zadovoljstva se vrstijo v Keniji, od koder je Obamov oče, Indoneziji, kjer je Obama preživel del mladosti, na Japonskem, kjer so najbolj navdušeni prav v mestu Obama na zahodu države, in v različnih evropskih prestolnicah. Tudi na Bližnjem vzhodu ljudje prihod Obame na mesto najmočnejšega svetovnega voditelja večinoma pozdravljajo z odobravanjem.

Barack Obama je zaprisegel kot 44. predsednik.
Barack Obama je zaprisegel kot 44. predsednik. FOTO: Reuters

Obama pred inavguracijo pleskal stene

Dan pred inavguracijo je Obama obiskal ranjene vojake v vojaški bolnišnici Walter Reed, kjer se je srečal s 14 ranjenci, ki so bili ranjeni ali v Iraku ali v Afganistanu. Nato je obiskal zatočišče za brezdomne najstnike, kjer je 30 mladostnikov prostovoljno pomagalo obnavljati hišo. Obama je tudi sam zavihal rokave in prepleskal nekaj sten. Pozneje se je pridružil podpredsedniku Joeju Bidnu, ki je na srednji šoli skupaj z dijaki izdeloval voščilnice in odeje za vojake po svetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi91
30. 01. 2009 14.41
+1
In kje je kaj v video u Kennedy-u ? Kdo vidi kaj ali sem jaz slep? Ali so novinarji malo blesavi ?
majeto
21. 01. 2009 21.20
to tefejafa: Haloooooo. Naš predsednik je najbolj spreten pri zapravljanju javnih financ. Kaj več pozitivnega pa bi težko napisala. O negativnih lastnostih pa rajše ne bi.
Unknown.For.You
21. 01. 2009 19.44
Barack HUSSEIN obama..loooool..hussein je gotov ponosen;)
zogby
21. 01. 2009 13.15
Tonček Balonček Zdravstvena oskrba se izboljšuje samo v razvitih državah(po tvojem po celem svetu???) Mogoče edino še v Lat.Ameriki(Argentina,Brazilija) se je izboljšal zdravstveni standard,drugod pa ali drsi dol ali pa ostaja na isti ravni.
tefejafa
21. 01. 2009 12.21
naš predsednik turk je najboljši predsednik vseh časov
spicparklc
21. 01. 2009 12.10
pohorc2: spicparklc21.01.2009, 08:53, tisti pajaco si tega tut ni sam zmislu,..... Itak.
nefretete
21. 01. 2009 12.03
piika 21.01.2009, 11:41 Naslove neprestano spreminjajo, kot dodajajo (osvežujejo) novico. lp
pukec534583
21. 01. 2009 11.41
sam naslovi člankov so pa še zmer zmagovalni :) ej ste grozni 24ur...spremente ta naslov, pozornost je na obami ne na kenediju!! zakaj pa ni nikjer posnetek njegovega govora??? dejte rajši to objavt še!
ferrer
21. 01. 2009 11.33
Važno da Busha ni več, on je najbolj antipatičen, odvraten, smotan predsednik kar jih je kdaj amerika imela. Obama se mi zdi zelo v redu upam da bo uvedel velike spremembe pri teh kuščarjih
naxi
21. 01. 2009 11.27
....kakor koli ....meni je ful všeč in vndar en pameten-res je frajer.
saigon
21. 01. 2009 11.21
simpatična družinica res ...sam svet vodijo pa drugi iz ozadja to so sam kulise
ekstaza_smrti
21. 01. 2009 11.20
Ted Kennedy je za Američane svetnik, kar je prav, saj je edina vez z vse hvale vrednim predsednikom Johnom Kennedyem. V trenutku ko je novica prišla v javnost je CNN postavil inaviguracijo v drugi plan in je Kennedy postal prvi plan. Želim mu čimprejšnje okrevanje.
franjoseljak
21. 01. 2009 11.13
Končno tega sranja konec sem že mel poln kur... pisanja o tem Husseinu Obami, tle nekateri pa pisejo kot da je naš presednik pa tolk ga hvalijo kot da je Bog, se veselijo kot da spremenil Slo v resnici bo isto sranje.Jaz nevem koji kur.... je nekaterim v Slo da je on taka evforija. P.S. zapru je Guantamo big fuc... deal, nič novega itak majo CIA še 30 takih zaporov po svetu ko še sam Obama neve kje so.
Ninolin
21. 01. 2009 11.03
predvsem upam in mu želim, da bi preživel ta 4 leta...
emily56
21. 01. 2009 10.44
Upajmo na spremembe v dobrem smislu. Upanje umre zadnje.
pohorc2
21. 01. 2009 10.26
spicparklc21.01.2009, 08:53, tisti pajaco si tega tut ni sam zmislu, je to slišal od koga drugega (saj je bilo to že večkrat izgovorjen), ker si kaj svojga pač ni znal zmislit. Bi pa blo prav, če bi za tisto, kar so naredili zločinskega, že enkrat odgovarjali pred sodiščem (povojni poboji nedolžnih zavednih Slovencev, ki se niso strinjali z zločinskim komunizmom!) in da se to, kar so počeli, res ne bi več kdaj zgodilo.
Clinton
21. 01. 2009 10.23
Tonček Balonček ne utrujaj s svojimi komentarji in o tvojem komunizmu.
nefretete
21. 01. 2009 10.08
SSKJ pravi, da se bog v enoboštvu nadnaravno bitje, ki je ustvarilo svet in ki posega v njegov razvoj (moliti boga, častiti boga, hvaliti boga) piše z malo začetnico. Če se obračaš na točno določenega - v krščanstvu pravični, večni, vsemogočni Bog; gospod Bog; Bog oče; ( Bog ga je poklical, vzel k sebi ) pa z veliko začetnico.
DolphLundgren
21. 01. 2009 10.06
Debely, ni tok simpl; ta beli ga pišejo z veliko, ta rdeči ga pišemo pa z malo; klerikalna miselnost je že od nekdaj nad pravili (in zakoni).
Exodus
21. 01. 2009 09.45
a ga še niso koknli? Kj pa čakajo??