Tujina

Merklova: Našli bomo odgovore na vsa vprašanja

Bruselj, 08. 12. 2011 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Voditelji članic EU spet poskušajo doreči odziv na krizo, ki bi pomiril finančne trge in rešil skupno evropsko valuto. Vrh se je začel v znamenju opozoril, da je nujno obnoviti verodostojnost skupne evropske valute.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Medtem ko nihče več ne verjame, da lahko Evropska unija v kratkem najde rešitev za dolžniško krizo, ki je nastajala več let in lahko 27-člansko zavezništvo prizadene še naslednjih nekaj let, so voditelji EU pod velikim pritiskom, da pokažejo, da zmorejo vsaj omejiti ta problem. Danes se je namreč v Bruslju začel vrh, s katerim želijo voditelji 27 držav rešiti finančne trge in evropsko valuto. To naj bi dosegli z zaostritvijo proračunske discipline in krepitvijo varnostnih mehanizmov.

"Od tega vrha ne pričakujemo nenadnih sprememb ali kakega dramatičnega zaključka problema," je dejal neki japonski politik, ki pri tem dodaja, da kakšen rezultat bruseljskega vrha pa pričakujejo. "Vsaj nekaj napredka bi lahko dosegli s tem, da pokažejo, kako nameravajo svojo hišo spraviti v red," je še menil politik, ki sicer ni želel biti imenovan.

Spiralna dolžniška kriza evroobmočja se je začela v Grčiji pred dvema letoma. In kljub temu da so se evropski voditelji od lanskega januarja že 16-krat sestali na vrhunskih zasedanjih, še vedno ni trajne rešitve za ta problem.

Zasedanja v Bruslju se je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki še opravlja tekoče posle.
Zasedanja v Bruslju se je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki še opravlja tekoče posle. FOTO: Reuters

Problem pa je v tem času tudi presegel meje Evropske unije. V Aziji je tako indijski rupij postal glavna žrtev. V štirih mesecih je njegova vrednost padla za 16 odstotkov, analitiki pa menijo, da tega še ni konec. Ne izključujejo podobnih posledic kot leta 1991, ko je kot posledica primanjkljaja v plačilni bilanci močno devalviral.

Posledice, ki bi jih težave evra lahko povzročile v Aziji, pa bi lahko zelo močno čutila tudi Japonska, ki ima tretje največje gospodarstvo v svetu. Predvsem bi se lahko zmanjšal njen že tako zmeren izvoz v sosednje države. Splošna evropska kriza pa bi lahko prizadela tudi mnoge države, ki od Evrope dobivajo pomoč.

Prav nič obetajoč ni niti podatek o letošnji gospodarski rasti v evroobmočju. V torek so sporočili, da je bila rast v tretjem četrtletju le 0,2-odstotna.

'Ves svet gleda'

To srečanje je "zelo pomembno", saj je treba na njem z zaostritvijo proračunske discipline evru povrniti delno izgubljeno verodostojnost, je ob prihodu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Ob tem je dejala, da na tej točki ni jasno, ali bo to izvedljivo s spremembo pogodbe EU ali bo potreben nov sporazum 17 članic območja evra.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pred vrhom EU voditelje držav članic pozval, naj naredijo vse, da rešijo evro. "Ves svet gleda. Narediti moramo vse, da rešimo evro," je prepričan. Po njegovih besedah je v središču krize problem zaupanja in verodostojnosti. "Zato hočemo več sodelovanja, več proračunske discipline," je opozoril in dodal, da je tokratni vrh ključnega pomena.

Standard
Standard FOTO: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy medtem meni, da je mogoče zaostritev verodostojnosti proračunskih pravil in zagotovitev njihovega spoštovanja doseči z zgolj manjšimi spremembami pogodbe, ki naj ne bi terjale ratifikacije v parlamentih vseh članic Unije. Van Rompuy je tudi proti nemškemu in francoskemu zavzemanju, da se Evropski komisiji dovoli nadzor nad nacionalnimi proračuni.

Po sestanku v Marseillu naj bi v Bruselj poletela tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, a se je vladno letalo pokvarilo, poročajo hrvaški mediji. Kosorjeva bo tako v Belgijo letela z redno letalsko linijo in jutri pravočasno prispela na podpisovanje pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji.

Britanski premier David Cameron pa je pred začetkom odločilnega vrha EU zagrozil, da ne bo podpisal spremenjene pogodbe EU, če spremembe ne bodo vsebovale zadostnih varovalk za britanske nacionalne interese. Podobne varovalke bo zahteval tudi v primeru posebne pogodbe znotraj območja evra, če se bodo te dotikale ustanov Unije.

Predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker je že ostro nastopil proti zahtevam Otoka. "Ni sprejemljivo, da Velika Britanija na področju finančnih storitev zase zahteva pravice in svobodo, ki jih druge države članice nimajo," je poudaril.

EU grozi znižanje bonitetne ocene

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) pa je posvarila pred znižanjem bonitetne ocene Evropski uniji.

EU je odvisna od držav članic, S&P pa je v ponedeljek posvaril pred znižanjem bonitetne ocene 15 članic območja evra, vključno s Francijo in Nemčijo. "Glede na odvisnost EU od prihodkov iz nacionalnih proračunov in odločitve o preveritvi med drugim tudi najvišje bonitetne ocene Nemčije in Francije, bomo posledično preverili tudi dolgoročno bonitetno oceno Unije," so sporočili iz S&P.

EU ima trenutno najvišjo bonitetno oceno AAA. Poteza S&P je sicer v veliki meri simbolna, saj si sama EU na trgih le redko sposoja denar. Od decembra 2008 je izdala le za 41 milijard evrov srednje- in dolgoročnih obveznic. Za dolg EU jamčijo države članice. Izposojena sredstva pa ne morejo biti uporabljena za kritje proračunskega primanjkljaja, ampak jih EU nameni članicam, če jih te potrebujejo. Največji prejemnici trenutno sta Portugalska in Irska, ki sta vključeni v program pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Merklova in Sarkozy se zavzemata za avtomatične sankcije za tiste članice območja evra, katerih javnofinančni primanjkljaj bi presegel tri odstotke bruto domačega proizvoda.
Merklova in Sarkozy se zavzemata za avtomatične sankcije za tiste članice območja evra, katerih javnofinančni primanjkljaj bi presegel tri odstotke bruto domačega proizvoda. FOTO: Reuters
Svet Evropske centralne banke (ECB)je znižal ključno obrestno mero za območje evra za 0,25 odstotne točke na en odstotek. Gre za drugo spremembo ključne obrestne mere v dobrem mesecu dni. ECB je namreč to obrestno mero za 0,25 odstotne točke znižala tudi novembra. Svet ECB je prav tako znižal obrestni meri za mejno posojanje in deponiranje presežne likvidnosti, ki bosta po novem pri 1,75 oziroma 0,25 odstotka.

Grožnja pred znižanjem bonitete EU je neupravičena, so se odzvali v Bruslju. Stališče Evropske komisije je, da preverjanje položaja 15 držav z evrom ne bi smelo biti kar tako razširjeno na celotno Unijo, je dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj.

Ob tem je poudaril, da s proračunom EU upravlja komisija in da se proračunskih sredstev po veljavni zakonodaji ne sme uporabljati za kritje javnofinančnih primanjkljajev in dolgov. Proračun EU je po njegovih besedah podprt z lastnimi sredstvi EU in transferji držav članic.

Ukrepanje zahtevajo tudi ZDA

V sredo zvečer sta se po telefonu pogovarjala tudi Merkolova in ameriški predsednik Barack Obama. Strinjala sta se o pomembnosti iskanja trajne in kredibilne rešitve, pri tem pa bosta tudi vzdrževala "tesno sodelovanje". V Evropi se mudi ameriški finančni minister Timothy Geithner, ki želi članicam evroobmočja sporočiti, da je treba ukrepati. V torek je po sestanku v Berlinu dejal, da bi morali sprejeti spremembe, s katerimi bi postavili ogrodje fiskalne unije, glavno vlogo v njej pa naj bi igrala Evropska centralna banka (ECB). Če se ZDA v skrajni sili lahko po pomoč zatečejo k Zveznim rezervam, države evroobmočja nimajo takega izhoda v sili, Nemčija pa vztraja, da mora tako tudi ostati.

"Recesija v Evropi bo še hujša, kot je banka predvidevala oktobra," je v torek sporočila kanadska centralna banka, ki dodaja, da bodo za omejitev evropske krize potrebni dodatni ukrepi. Za zdaj so obrisi za nov dogovor še zelo nejasni.

V ponedeljek sta Francija in Nemčija predstavili skupen predlog, po katerem bi bile države, ki zadolževanja ne bi obdržale v predpisanih mejah, avtomatično kaznovane. Hkrati bi prizadetim državam tudi hitro priskočili na pomoč s sredstvi, ki bi jih v ta namen zbirali v posebnem skladu.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Evropa v Afriki že zaostaja za Kitajsko

Dogovor glede evra je pomemben tudi za Afriko, katere okrevanje je po globalni finančni in gospodarski krizi izpred treh let še vedno ogroženo. Pričakovane obresti za državne obveznice so padale vse od Gane do Kenije, hkrati pa so padle tudi vrednosti tamkajšnjih valut. Kriza je tako huda, da nekatere evropske banke nočejo več posojati denarja podjetjem, ki trgujejo z Afriko. Zato je francoska banka Credit Agricole pretekli teden zaprla svojo 60 let staro enoto v Južnoafriški republiki.

Zelenortski otoki, ki so v zadnjem desetletju s povprečno šestodstotno rastjo predstavljali zgodbo o uspehu v Afriki, pa se bojijo, da te priljubljene destinacije evropski turisti ne bodo več tako množično obiskovali. Glavni ekonomist Afriške razvojne banke Mthuli Ncube pa napoveduje, da bo tokratni evropski vrh maratonski in bo obsegal več krogov pogovorov. Pri tem je opozoril, da bo Evropa glede investicij v Afriki še bolj zaostala za Kitajsko, če ne bo hitro ukrepala. "Obstaja tveganje, da bo Evropa preveč introvertirana in se bo pozabila ozreti na priložnosti, ki se ji ponujajo zunaj," še dodaja.

Nemška kanclerka Angela Merkel v Marseillu, kjer so potekali pogovori predstavnikov evropskih konservativnih strank.
Nemška kanclerka Angela Merkel v Marseillu, kjer so potekali pogovori predstavnikov evropskih konservativnih strank. FOTO: Reuters

Merklova verjame v uspeh vrha

Nemška kanclerka Angela Merkel je v Marseillu, kjer pred začetkom vrha EU tečejo pogovori predstavnikov evropskih konservativnih strank, izrazila prepričanje, da bo voditeljem EU v Bruslju uspelo poiskati prave rešitve za evro. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je opozoril, da je tokratni vrh zadnja priložnost za zaustavitev dolžniške krize.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozval k odprtosti do sprememb evropske pogodbe. "Revidiranje temeljne pogodbe je vedno zapletena zadeva ... Če so res potrebne, pa jih bomo podprli," je dejal. Ob morebitnih spremembah pogodbe morajo institucije EU po njegovih besedah dobiti pomembno vlogo. Močna Evropa bo potrebovala močnejše institucije, je menil. Dodal je še, da morebitne spremembe pogodbe ne smejo "ustvariti novih delitev", temveč morajo "okrepiti Unijo s spoštovanjem do skupnih institucij".

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy medtem meni, da je mogoče zaostritev verodostojnosti proračunskih pravil in zagotovitev njihovega spoštovanja doseči z zgolj manjšimi spremembami pogodbe, ki naj ne bi terjale ratifikacije v parlamentih vseh članic Unije. Van Rompuy je tudi proti nemškemu in francoskemu zavzemanju, da se Evropski komisiji dovoli nadzor nad nacionalnimi proračuni.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
09. 12. 2011 08.11
+3
"Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
Nimivseeno
09. 12. 2011 08.11
+5
Evro je FIAT valuta. Ustvarjen je iz zraka in ga posodijo državam z obrestmi. Ekonomija za svoj obstoj nujno potrebuje eksponentno rast, tako kot jaz potrebujem zrak. To pa zato, ker je ves denar posojen v obstoj. Zato so tudi kljub dobri gospodarski rasti vse zahodne države v dolgovih. Edini, ki pri tem dobijo ogromne dobičke in nič ne proizvajajo so privatne banke (ECB, FED), ki imajo edine pravico tiskanja denarja. Do sedaj je rast slonila na eksponentni rasti dnevno načrpane nafte. Vsi pa vemo, da eksponentna rast ne more potekati neskončno dolgo na omejenem planetu, zato kljub finančnim inekcijam (QED) ne dobimo drugega kot inflacijo.
Nimivseeno
09. 12. 2011 07.39
+3
"Finančni sistem je bil predan upravnemu odboru Zveznih rezerv. To je svet, kot ministri finančni sistem, ki ga organ čisto dobičkarstvo skupino. Sistem je Private, opravljeni z izključnim namenom pridobiti čim večje dobičke od uporabe drugih ljudi denar "- Charles A. Lindbergh Sr, 1923
micka100
09. 12. 2011 07.33
Bravo 24ur za tale članek. Res vsebnski in strokoven!
proofreader
09. 12. 2011 07.27
+1
Se že veselim kave po 100 tolarjev.
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.30
+0
Ti si pozabil, da smo z leti imeli inflacijo? Kave za 100 tolarjev ne bo. Morda za 300 - 400 SIT.
proofreader
09. 12. 2011 07.35
+1
Jimi1
09. 12. 2011 07.11
+1
Najslabše po vsemu jo bodo odnesle one države, ki so se zadnja leta zadolžile za preživetje aparata in ne za razvoj industrije, pa so danes zadolžene in tehnološko zaostale..... Tukaj bo pa res tema !
Bojan Skof
09. 12. 2011 05.01
+2
SAMO NAGAJAJO USA IN BRITANIJA !EU JE MOČNEJŠI
Bojan Skof
09. 12. 2011 04.57
-4
EVRO JE ZAKON ZA EU!
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.31
+1
Bojan Skof
09. 12. 2011 04.56
-5
ČE BI IMELI TOLAREJE BI ŽE DAVNO BANKROTIRALI!
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.31
+1
Bojan Skof
09. 12. 2011 04.55
-4
SAJ ima vskak svoj denar SAMO DAse reče da EVRO in na njem piše made nemčija ,made avstiujra,mmade italjkij ,made innšpanija made slovenija>.made in francija itd ! kaj hočete ni BOLŠEGA !
simevlado
09. 12. 2011 03.57
+1
IMDb - Inside Job (2010) dober dokumentarec.
ateistek
09. 12. 2011 05.14
+1
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.32
+1
Kar lep čas ga ni bilo mogoče dobiti na internetu. Zdaj, ko je na voljo, pa so vsi pozabili nanj.
HellWolf
10. 12. 2011 10.26
ateistek in aaron... s obema se strinjam. Nihče ga ni oglaševal ker je marsikaj v tem dokumentarcu res. Vredno ogleda...
Himself
09. 12. 2011 03.16
-2
Pa kaj vsi neki jamrate. Čist uredu je EVRO. Čist uredu je, da smo v NATU. Lepo je, da je evropa združena v eno. Sam kaj, ko so podkupil par ljudi in se sedaj posluša Ameriko. Amerika bi mogla raspadt in nebi smel biti več valute dolar in vsaka država v Ameriki bi mogla imeti svojo valuto. Evropa pa bi mogla postati svetovna celina s svetovno valuto euro. Poleg tega bi morala Amerika odplačevat 12 000 000 000 000 dolg, ki si ga nakopala in povzročila recesijo. Recesija je to, da se je več porabilo kot pa ustvarilo in to je del amerike ne pa kere koli druge celine. Potem pa, ko je dolar tok v podnu pa more še evro padt. Zakaj že. To je tok jasn vse sam se tok napihuje in vse še zravn sam na ameriških tleh se pa ne bo nič spremenil. Pol pa prideš v podjetje na razgovor za delo pa ti un reče recesija je. Delovc v podjetju pa jamra 3 več dela mamo 3 več delam pa nižja plača. Ja recesija je. Pol hočeš izdelek, ki so ti ga naročil prodat ja nimam denarja recesija je. V renici pa doma gredi novo vilo. Tok se neki farba folk. Evru gre zlo dobr. Evro območju tudi. Napaka je na zahodu. Glede Gšre krize. Američani so imeli tam banke. In so banke spraznil z denarjem. Pustil pa samo številke. Tako kakor, da bi na bankomatu pisal, da imaš 10 000 €,ko pa bi hotu dvignt bi bil bankomat prazn. To je Grčija tisto je Amerika mi smo Evropa.
HellWolf
10. 12. 2011 10.29
veš v čem je ves namen evra? Banke imajo strog nadzor nad državamiin njihovimi valutami. V evropi je bilo 20 let nazaj ogromnovalut, vsako je bilo potrebno posebej obravnavat in špekulirat z njo. Zdaj pa so si bankirji poenostavli stvar in uvedli eno in edino valuto ki jo je najlažje nadzirat.
Nauders
09. 12. 2011 00.11
+4
Filozofija ekonomije neomejene rasti bruto domačega proizvoda. Edini primer, ki je v naravi primerljiv s to noro ekonomijo, je rak. Zanj pa vemo, kako se konča. Ubije gostitelja in sebe. Svet bo rešila samo nična rast, stacionarna ekonomija. Porabiti bomo morali samo toliko, kolikor narava lahko obnovi in mi recikliramo. Ne pa, da proizvajamo neskončne gore odpadkov in žremo nepovratne vire. Bolje bi bilo proizvajati kvalitetno blago, ki ga lahko vzdržujemo in servisiramo. Koliko stvari, ki jih kupimo, zavržemo prej kot v enem letu!
odprioci
08. 12. 2011 23.40
+2
Evro je FIAT valuta. Ustvarjen je iz zraka in ga posodijo državam z obrestmi. Ekonomija za svoj obstoj nujno potrebuje eksponentno rast, tako kot jaz potrebujem zrak. To pa zato, ker je ves denar posojen v obstoj. Zato so tudi kljub dobri gospodarski rasti vse zahodne države v dolgovih. Edini, ki pri tem dobijo ogromne dobičke in nič ne proizvajajo so privatne banke (ECB, FED), ki imajo edine pravico tiskanja denarja. Do sedaj je rast slonila na eksponentni rasti dnevno načrpane nafte. Vsi pa vemo, da eksponentna rast ne more potekati neskončno dolgo na omejenem planetu, zato kljub finančnim inekcijam (QED) ne dobimo drugega kot inflacijo.
bnam 2707
08. 12. 2011 23.30
-2
Nekje je bila nekoč v enem časopisu karikatura takratnega dinarja,ki ga nesejo na nosilih v operacijsko dvorano.Žal je izdihnil.Upam,da tista karikatura nima nič skupnega za evrom.
odprioci
08. 12. 2011 23.34
+5
upam da bo. evro je denar za bogataše (bankirje) ker je tako narejen sistem
Domen Lorencin
08. 12. 2011 23.02
+5
mislm... to je moje subjektivno mnenje, da bi se morali organizirati in zbrati 40.000 podpisov za referendum o prostovoljnem izstopu iz eu, in mislim da bi več kot polovica ljudi bila za to. verjetno bi bili tarča kritik in zgražanja drugih držav, tudi ekonomske, gospodarske in politične posledice bi to prineslo, vseeno pa mislim, da bi bile posledice te odločitve manjše oziroma kratkoročnejše, kot to naše hlapčevsko podrejanje in vztrajanje v neki tvorbi, ki je itak obsojena na propad in nas bo samo še izčrpala, to propadanje pa lahko s tem umetnim financiranjem s strani ecbja, imfja in drugih traja še kar nekaj let... posledice pa bodo katastrofalne
odprioci
08. 12. 2011 23.35
+4
Brazi
09. 12. 2011 00.04
-1
Redžepi
08. 12. 2011 22.58
+4
saj ni problem za euro , ker se je srečanja udeležil tudi Pahor,
donat323
08. 12. 2011 23.40
+4
sigurn ne, bo "bogata" slovenija reševala nemško in francosko oz. "tajkunsko" krizo
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.34
+1
Itak ja. Bomo z veseljem posodili nekaj drobiža in prav tako bomo z veseljem šli za poroka.
Helix Nebula
08. 12. 2011 22.12
+0
Merklova je tak car da bi jo oženo :D
donat323
09. 12. 2011 00.52
+2
je mejhna, strup je pa v mejhnih flaškah, ti ne bi priporočal
Aaron-Heydar
09. 12. 2011 07.37
+1
Merklova uživa v stabilnosti Nemčije, ki jo je trdno zasidral kancler Gerhard Schröder med leti 1998 in 2005!
upornik_007
08. 12. 2011 21.46
+5
moj sosed im aveliko kolicino konzerv in drugih stvari doma tudi orozje ce se ne motim
yarrick
08. 12. 2011 22.33
mi ga predstaviš? ni vrag da nebi delil z nami še kakega dobrega nasveta...
Raztezje
08. 12. 2011 21.45
Mene Merklova čedalje bolj spomni na von Moltkeja in njihov Kreisov krog, splača se povedati kaj več o tem, preden bo (spet) prepozno.