Tujina

Mussomeli: Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo

Caracas, 06. 07. 2013 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
748

Venezuela je "žvižgaču" Edwardu Snowdnu ponudila azil. Vprašanje pa je, kako naj Snowden pride iz Moskve do Caracasa, še posebej čez evropski zračni prostor. Ameriški veleposlanik je razočaran, ker so Venezuela, Nikaragva in Bolivija "kriminalcu" Snowdnu ponudile azil.

Snowden še kar čaka na ruskem letališču.
Snowden še kar čaka na ruskem letališču. FOTO: APTN Video

"Vlada se je odločila, da mlademu Američanu Edwardu Snowdnu dodeli humanitarni azil, da bo lahko živel brez preganjanja s strani imperija." Tako je dejal venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki je Snowdnu ponudil azil med govorom na vojaški paradi v počastitev venezuelskega dneva neodvisnosti. "Mladenič, uporniškega duha, je ravnal pogumno, ko je razkril, kako ZDA vohunijo za vsem svetom," je še dodal Maduro.

Snowden, ki je kot nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) svet šokiral z razkritjem nadzora, ki ga ta agencija izvaja nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami po svetu, že od 23. junija čaka v tranzitni coni moskovskega letališča Šeremetjevo, da bi mu katera od 27 držav, ki jih je zaprosil za azil, prošnjo tudi odobrila.

Očitno pa bi se zapletlo tudi ob odobritvi azila, kar se je pokazalo v primeru bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Kljub zagotovilom ameriškega predsednika Baracka Obame, da za Snowdnom ne bo pošiljal letal, niti si zaradi "hekerčka" ne bo preveč belil las, je v zakulisju očitno drugače in je ameriška diplomacija še kako na delu.

Morales je tako po obisku Rusije lahko prišel v domovino šele po pristanku na Dunaju. Zaradi informacije, da je na krovu njegovega letala tudi Snowden, mu namreč niso dovolili preleta italijanskega, španskega, portugalskega in francoskega zračnega prostora.

Kaj si o Madurovi ponudbi misli Snowden, ni znano, še večje pa je torej vprašanje, kako bi prišel do Venezuele, če bi sprejel ponudbo.

Med Moskvo in Caracasom namreč ni direktnih komercialnih letov, leteti je mogoče le s postankom v Havani, ni pa znano, ali bi kubanske oblasti Snowdnu dovolile prehod njihovega ozemlja.

Še več težav bi po izkušnji bolivijskega predsednika predstavljala uporaba evropskega zračnega prostora. Maduro je po incidentu Evropo sicer obtožil klečeplazenja pred ZDA: "Evropa ima v vladah strahopetneže in slabotneže, zato vse bolj deluje kot kolonija ZDA!"

Poznavalci menijo, da bi morali za Snowdna organizirati alternativno pot, ki bi vodila iz Moskve v Vladivostok, nato pa čez Pacifik v Južno Ameriko.

Medtem v Moskvi postajajo nestrpni in čakajo, da Snowden zapusti državo, v katero uradno ni vstopil, ker je na tranzitnem območju letališča. Rusija Snowdnu azila ni odobrila, vse daljše Snowdnovo bivanje na letališču pa povzroča diplomatsko napetost med Washingtonom in Moskvo.

Maduro je Snowdnu ponudil "zavetje pred imperijem".
Maduro je Snowdnu ponudil "zavetje pred imperijem". FOTO: Reuters

Vabita ga tudi Nikaragva in Bolivija

Poleg Venezuele je Snowdnu zatočišče ponudila tudi Nikaragva, v primeru, da bi "okoliščine to dopuščale". Danes pa mu je azil ponudila tudi Bolivija.

"V znamenje protesta bi rad rekel Evropejcem in Američanom: zdaj mu bomo dali azil, če bo zanj zaprosil. Ni nas strah," je dejal Morales.

Je pa ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli med druženjem z drugimi veleposlaniki na Ljubnem ob Savinji dejal, da Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo, saj ne verjame, da bi lahko kar tako zlahka zapustil moskovsko letališče in se napotil v Južno Ameriko. Izrazil pa je razočaranje, ker so nekatere države ponudile azil takšnemu "kriminalcu", kot je Snowden.

Še najbolj realna Snowdnova možnost je tako v tem trenutku Venezuela, kjer po smrti Huga Chaveza njegov naslednik Maduro vse bolj poudarja svojo nastrojenost proti ZDA, med drugim je Pentagon celo obtožil, da ga nameravajo ubiti.

Je pa vmes nekdanji voznik avtobusa in sindikalni vodja sicer tudi večkrat dodal, da bi si Venezuela želela boljših odnosov z ZDA, če bi ti temeljili na vzajemnem spoštovanju.

Venezuelci so azilu za Snowdna načeloma naklonjeni, se je pa oglasil opozicijski vodja Henrique Capriles in Madura obtožil, da želi z zgodbo o Snowdnu preusmeriti pozornost z domačih predvsem ekonomskih in političnih težav. "Nicolas, s ponujenim azilom ne moreš zakriti dejstva, da si ukradel volitve!" je Maduru na Twitterju požugal Capriles. 

Na Madurovo ponudbo so se sicer že odzvali v Moskvi. Predsednik odbora za zunanje zadeve Aleksej Puškov je na Twitterju zapisal, da je to dobra ideja: "Azil za Snowdna v Venezueli je najboljša rešitev. Gre za državo, ki je v globokem konfliktu z ZDA," je prepričan Puškov.

Ruski predsednik Vladimir Putin uradno razvoja dogodkov v zvezi s Snowdnom ni komentiral, po njegovem "to ni stvar Kremlja". Pa čeprav Snowdnova prisotnost na ruskem letališču seveda spet neti napetost med protagonistkama hladne vojne.

Nekaj olja na ogenj je sicer najbrž prilil še Puškov, ki je dodal, da je "Snowdnov primer dokaz, da so poskusi ZDA, da bi nad svetom uvedle elektronski, vojaški in politični nadzor, obsojeni na propad."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (748)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
07. 07. 2013 20.02
+4
hlapčevska evropa res crkuje.američanom smo hvaležni za finančno krizo,za sodelovanje v vojnah.Veseli da nas stalno preverjajo,kako se počutimo ,....hvala ameriki za skrb!!
BitterMan
07. 07. 2013 16.11
+4
Musomeli je edini ambasador, ki se ves čas obiska v Sloveniji konstantno vtika v našo notranjo politiko. Ne vem zakaj te kavbojske blebetače sploh poslušamo. Upam, da se jim Snowden izmuzne in da ga nikoli ne bodo dobili v roke.
iGURT
07. 07. 2013 14.42
+3
AVE HLAPCI Ameriški !
iGURT
07. 07. 2013 14.42
+1
Musomelli barva otroška igrala z majico na kateri je Josip Broz Tito - bo sds protestirala?, ga bo jansha označil za levega fašista ?
Mamas&Papas
07. 07. 2013 14.40
+6
Mussomeli: Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo................Mussomeli pa v nebesa.
iGURT
07. 07. 2013 14.36
+9
Združene ameriške kolonije Evrope mu niso dale ne azila celo avione z predsedniki držav silijo da pristanejo !! -- živele kolonije ameriške, hlapci !!
madeinvachina
07. 07. 2013 14.35
+9
Mussomeli, če se srečava boš šel z nogami naprej v ZDA! TERORIST!
scernig
07. 07. 2013 13.14
+13
Vse države bi mu morale dati zatočišče,da jim enkrat pokažemo kaj si mislimo o njih!!!
LAKOCEMO
07. 07. 2013 13.51
-1
Boschtjan Zupanchich
07. 07. 2013 15.02
+1
delovec
07. 07. 2013 12.51
+3
loh takoj k men pride bova skup delala na kmetiji ,,, mi bo pomagu pri vožnji trakorja spravilu sena ,, in tko
LAKOCEMO
07. 07. 2013 14.04
+1
yokerxdinterfan
07. 07. 2013 12.23
+2
spovnim se ko smo z šolo obiskali leto ali 2 nazaj ambasado zda...škoda da to ni bilo že takrat da bi mu ene par vprašanj zastavil...čeprov potem bi vrjetn dobul nepovratno karto u un guantanamo
yokerxdinterfan
07. 07. 2013 12.18
+4
Ameriški veleposlanik je razočaran, ker so Venezuela, Nikaragva in Bolivija "kriminalcu" Snowdnu ponudile azil. sej ne rečem vse lepo in prav ampak besedo kriminalec dokler amerika oz ne amrika zda dela srane po svetu nej kr lepo izpusti
Svalbard
07. 07. 2013 12.04
+4
Raziščite KLONIRANJE LJUDI. Dogaja se že zeloooooo dolgo, nam pa so ponudil pravljico o DOLLY-klonirani OVCI. Halooooooooo! Pahor je 100% klon, ker človek po mojem NI. Brez zdravega razuma, logike, SPOMINA, pristne empatije in čustev ni ČLOVEKA. B.P.-ju vse to sfali.
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 12.15
+6
...Borat verjetno ni klon...Klonil je pa res že davno....
Boschtjan Zupanchich
07. 07. 2013 15.03
+1
mimic
07. 07. 2013 11.46
+7
snowdenu takoj in nepreklicno ponuditi azil v sloveniji! ajde riti politikanske, vsaj nekaj narediti PRAV IN POŠTENO!
LAKOCEMO
07. 07. 2013 13.47
+2
LAKOCEMO
07. 07. 2013 13.52
+2
xen?
07. 07. 2013 11.41
+6
V tem kontekstu bi rada izrazila vso spoštovanje do informacijske pooblaščenke ga. Pirc - Musarjeve, ki je zelo jasno in brez strahu povedala vsem nam in njim, kako se stvarem streže. Žal, kot je že sama ugotovila, so to kriki osamelega v puščavi. BRAVO!!!, Vse ostalo se pa vidi....
prpa24
07. 07. 2013 11.28
+4
Namesto, da bi se Pahor boril za azil Snowdena in ignoriral Mussomelija, mu da priložnost, da se nam ta na akciji Skupaj za skupno smeji v brk in širi lažno propagando (Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo), na streho otroških igral nad napis USA riše mirovniški znak (še otroci iz vrtca bi ga narisali bolje!), Snowdena obtožuje kriminala in nosi majico z napisom Maribor bo svoboden ali nekaj takega,.. Kaj točno piše na majici bi lahko prevedel Pahor, ki se mu je ob tem klanjal kot pravi lakaj. (Verjetno bo SdS uvedla preiskavo proti Pahorju, da ugotovijo kdo je narisal tisto peterokrako rdečo zvezdo zraven napisa USA!!) Upam vsaj, da je Pahor po akciji Mussotu povedal, da so USA pri nas ZDA, da so tisti, ki razkrijejo zarote države proti ljudem heroji, kakor je to njegov veliki prijatelj Janša,..
iGURT
07. 07. 2013 14.38
+1
+ Musomelli barva otroška igrala z majico na kateri je Josip Broz Tito - bo sds protestirala?, ga bo jansha označil za levega fašista ?
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 11.15
+4
Borat pa nima časa o tem razmišljati, ker barva igrala....Ali je kdo razmišljal, da bi ga zaposlili kot hišnika v vrtcu??? ....očitno mu tovrstno delo odgovarja njegovemu intelektu....
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 11.10
+9
Takega veleposlanika, ki javno podpira kršenje človekovih pravic in teptanje demokratičnih načel bi bilo potrebno IZGNATI iz Slovenije. Kar se mene tiče, Mussomeli, v MOJI domovini SLOVENIJI NISI zaželen.....Pa tudi nobeden drugi amerigos ne...
26277
07. 07. 2013 11.04
+7
Mussomeli in druščina, živite v strahu,če morate neprestano nadzirati druge in drugi vas, jeb......takšno življenje.Sami sebi ste si dali kazen.
maneno48
07. 07. 2013 10.59
-17
komentatorji proti g.Mussomeiju vi imate glavo v Rusiji, trebuh v Amerki gobcate pa po celem svetu !!!
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 11.07
+8
...a si pravkar iz njegove ri-ti prilezla???
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 11.12
+7
mamica55, podpiraš blebetanje človeka, ki je predstavnik države, ki UGRABLJA ljudi in jih prevaža v neznane kraje z namenom mučenja in ubijanja...
26277
07. 07. 2013 11.14
+2
K1sssMyAss.
07. 07. 2013 11.17
+5
....v psihiatričnih bolnišnicah verjetno niso dostopni računalniki cel dan. Bo treba Blanko vprašati. Bomo imeli odgovor iz prve roke...
boby1
07. 07. 2013 10.49
+17
Človek, fant pravzaprav, ki vsem državam sveta na lastni riziko podal informacijo, da jim Američani prisluškujejo na vsakem koraku, so vse te države - razen treh - obrnile hrbet. Američani označujejo za kriminalca človeka, ki je javnost seznanil s kriminalnimi dejanji neke države in n države, ki počne nezakonite stvari. Ni čudno, da bo ta svet moral propasti. Ali v celoti ali pa do nivoja paramecija in amebe. Taki stvi, kot smo ljudje, si resnično ne zaslužimo gaztiti po zemlji. ZDA vodila lažno vojno v Iraku (z lažjo o kemičnem in biološkem orožju, ki ga ni bilo nikjer), skupaj s francozi organizirala nekaj 100 prodanih duš v Bengaziju, da so z javnim linčanjem dveh policajev vpodbudili napad na Libijo, ... Zaradi njih je umrlo toliko nedolžnih ljudi, da bi znal kmalu že Hitler biti božji v primerjavi z njimi. In potem je kriminalec Snowden?!?!?!!?!!?!?!?!?!?
yarrick
07. 07. 2013 10.54
+1
To je AMERIKA !!! Pač njim ne sme NIHČE oporekati statusa svetovnega vladaraja.izdajalce so pa vedno in povsod na hitro obsodii na smrt. Ne trdim, da imajo prav zgolj povem kako to gledajo na to na oni strani luže,,,