Mussomeli: Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo

Venezuela je "žvižgaču" Edwardu Snowdnu ponudila azil. Vprašanje pa je, kako naj Snowden pride iz Moskve do Caracasa, še posebej čez evropski zračni prostor. Ameriški veleposlanik je razočaran, ker so Venezuela, Nikaragva in Bolivija "kriminalcu" Snowdnu ponudile azil.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Edward Snowden

Snowden še kar čaka na ruskem letališču. (Foto: APTN Video)

"Vlada se je odločila, da mlademu Američanu Edwardu Snowdnu dodeli humanitarni azil, da bo lahko živel brez preganjanja s strani imperija." Tako je dejal venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki je Snowdnu ponudil azil med govorom na vojaški paradi v počastitev venezuelskega dneva neodvisnosti. "Mladenič, uporniškega duha, je ravnal pogumno, ko je razkril, kako ZDA vohunijo za vsem svetom," je še dodal Maduro.

Snowden, ki je kot nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) svet šokiral z razkritjem nadzora, ki ga ta agencija izvaja nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami po svetu, že od 23. junija čaka v tranzitni coni moskovskega letališča Šeremetjevo, da bi mu katera od 27 držav, ki jih je zaprosil za azil, prošnjo tudi odobrila.

Očitno pa bi se zapletlo tudi ob odobritvi azila, kar se je pokazalo v primeru bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Kljub zagotovilom ameriškega predsednika Baracka Obame, da za Snowdnom ne bo pošiljal letal, niti si zaradi "hekerčka" ne bo preveč belil las, je v zakulisju očitno drugače in je ameriška diplomacija še kako na delu.

Morales je tako po obisku Rusije lahko prišel v domovino šele po pristanku na Dunaju. Zaradi informacije, da je na krovu njegovega letala tudi Snowden, mu namreč niso dovolili preleta italijanskega, španskega, portugalskega in francoskega zračnega prostora.

Kaj si o Madurovi ponudbi misli Snowden, ni znano, še večje pa je torej vprašanje, kako bi prišel do Venezuele, če bi sprejel ponudbo.

Med Moskvo in Caracasom namreč ni direktnih komercialnih letov, leteti je mogoče le s postankom v Havani, ni pa znano, ali bi kubanske oblasti Snowdnu dovolile prehod njihovega ozemlja.

Še več težav bi po izkušnji bolivijskega predsednika predstavljala uporaba evropskega zračnega prostora. Maduro je po incidentu Evropo sicer obtožil klečeplazenja pred ZDA: "Evropa ima v vladah strahopetneže in slabotneže, zato vse bolj deluje kot kolonija ZDA!"

Poznavalci menijo, da bi morali za Snowdna organizirati alternativno pot, ki bi vodila iz Moskve v Vladivostok, nato pa čez Pacifik v Južno Ameriko.

Medtem v Moskvi postajajo nestrpni in čakajo, da Snowden zapusti državo, v katero uradno ni vstopil, ker je na tranzitnem območju letališča. Rusija Snowdnu azila ni odobrila, vse daljše Snowdnovo bivanje na letališču pa povzroča diplomatsko napetost med Washingtonom in Moskvo.

Nicolas Maduro

Maduro je Snowdnu ponudil "zavetje pred imperijem". (Foto: Reuters)

Vabita ga tudi Nikaragva in Bolivija

Poleg Venezuele je Snowdnu zatočišče ponudila tudi Nikaragva, v primeru, da bi "okoliščine to dopuščale". Danes pa mu je azil ponudila tudi Bolivija.

"V znamenje protesta bi rad rekel Evropejcem in Američanom: zdaj mu bomo dali azil, če bo zanj zaprosil. Ni nas strah," je dejal Morales.

Je pa ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli med druženjem z drugimi veleposlaniki na Ljubnem ob Savinji dejal, da Snowden nikoli ne bo prišel v Venezuelo, saj ne verjame, da bi lahko kar tako zlahka zapustil moskovsko letališče in se napotil v Južno Ameriko. Izrazil pa je razočaranje, ker so nekatere države ponudile azil takšnemu "kriminalcu", kot je Snowden.

Še najbolj realna Snowdnova možnost je tako v tem trenutku Venezuela, kjer po smrti Huga Chaveza njegov naslednik Maduro vse bolj poudarja svojo nastrojenost proti ZDA, med drugim je Pentagon celo obtožil, da ga nameravajo ubiti.

Je pa vmes nekdanji voznik avtobusa in sindikalni vodja sicer tudi večkrat dodal, da bi si Venezuela želela boljših odnosov z ZDA, če bi ti temeljili na vzajemnem spoštovanju.

Venezuelci so azilu za Snowdna načeloma naklonjeni, se je pa oglasil opozicijski vodja Henrique Capriles in Madura obtožil, da želi z zgodbo o Snowdnu preusmeriti pozornost z domačih predvsem ekonomskih in političnih težav. "Nicolas, s ponujenim azilom ne moreš zakriti dejstva, da si ukradel volitve!" je Maduru na Twitterju požugal Capriles. 

Na Madurovo ponudbo so se sicer že odzvali v Moskvi. Predsednik odbora za zunanje zadeve Aleksej Puškov je na Twitterju zapisal, da je to dobra ideja: "Azil za Snowdna v Venezueli je najboljša rešitev. Gre za državo, ki je v globokem konfliktu z ZDA," je prepričan Puškov.

Ruski predsednik Vladimir Putin uradno razvoja dogodkov v zvezi s Snowdnom ni komentiral, po njegovem "to ni stvar Kremlja". Pa čeprav Snowdnova prisotnost na ruskem letališču seveda spet neti napetost med protagonistkama hladne vojne.

Nekaj olja na ogenj je sicer najbrž prilil še Puškov, ki je dodal, da je "Snowdnov primer dokaz, da so poskusi ZDA, da bi nad svetom uvedle elektronski, vojaški in politični nadzor, obsojeni na propad."

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 748
 
jankomat 07.07.2013 20:02:39
hlapčevska evropa res crkuje.američanom smo hvaležni za finančno krizo,za sodelovanje v vojnah.Veseli da nas stalno preverjajo,kako se počutimo ,....hvala ameriki za skrb!!
Več komentarjev