Tujina

Evropa se je spomnila žrtev totalitarnih režimov

Bruselj/Ljubljana, 23. 08. 2014 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je 23. avgust kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določil, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

Mauthausen
Mauthausen FOTO: Reuters

V Sloveniji in širši Evropi smo danes obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Omenjeni dan je bil določen na podlagi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji.

Evropski parlament je 23. avgust kot dan spomina na žrtve totalitarnih režimov določil, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

V resoluciji so evropski poslanci med drugim poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. V resoluciji so tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

V Sloveniji bo letos osrednja slovesnost potekala v četrtek na gradu Turjak, pripravlja pa jo Študijski center za narodno spravo.

Žrtev totalitarnih sistemov so se v petek z mašo spomnili tudi v Katoliški cerkvi. V nedeljo pa se bodo žrtev z mašo spomnili še pri spravni kapeli na Rovtah.

Osrednja evropska slovesnost bo danes potekala v glavnem mestu Latvije, Rigi, kjer se bo odvila mednarodna konferenca, na kateri bodo spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
24. 08. 2014 12.22
Edino pri nas spomin pesa.
odpisan2x
24. 08. 2014 10.22
+1
"drugovi imamo tehnokrate,birokrate,separatiste,-drugovi,ko je tome kriv"
gongash
24. 08. 2014 01.12
+6
ja so se spomnili ja tam niso mogli krast pa buč prodajat
dreko123
23. 08. 2014 20.18
+2
prišel bo čas ko se bomo spominjali ameriškega in evropskega totalitarizma vodenega s strani zionistov...
iris39
23. 08. 2014 19.22
+4
Spominjati se, za razliko od opomniti se. Opomniti, ali ta današnji čas ni pod okriljem drugačnega totalitarizma, katerega se zavedamo delno, skoraj v celoti, ali pa nič. Kakšna merila sploh uporabljamo za totalitarizem. Način opredeljevanja različnih sistemov pod isti enačaj totalitarizma zabrisuje družbenorealne konsekvence, ki so bile povod za prevlado in vznik totalnosti. Če so v preteklosti ikone totalitaristov visele po stenah pisarn, šol, internatov, kulturnih domov, danes preprosto teh živih ikon ni mogoče uokviriti. Opcija je zamegljena, neprepoznavna, nedojemljiva in skoraj nemogoča, ali, preprosto, neumevna. Neumevna zaradi preobrata, ki nas skrajno bega. Ni več Jezusa, Tita, Stalina, Gandhija (tudi Gandhi je uporabljal čisto ideologijo totalitarizma; boj z popolnim nenasiljem je še vedo totalitaristični boj), imaginarnost uokvirjenih ikon nadomesti nekaj nesprejemljivega, premik iz imaginarnega v simbolno je begljiv, zmedujoč. Polje imaginarnosti, ki je prevzemalo status fetišističnega, zamenja polje "nevidnega", simbolnega. Uokvirjeno polje ikone spremeni sam status, iz imaginarnega v simbolno. Kako uokviriti nekaj, kar je "nevidno", le zgolj simbolno. Nenadoma se nepričakovano, presenetljivo, nedoumljivo premakne samo polje merjenja in označevanja totalitarizma. Naenkrat ni več človek tisti, ki v sebi s svojo ikono uokvirja nekaj totalitarističnega; "objektivni" počlovečeni fetišizem ni več živa podoba, temveč zgolj in le objektivni fetišizem. Vrednota človeka, kot nosilca imaginarno simboličnega se pozunanji, postvari, objektivira. Objekt kot tak reprezentira čisti fetišizem. V čisti fetišizem je potrebno vnesti le še zgolj simboličnost, vrednoto per se, kar se naprej dogaja, je le minimalna operacija: simboličnost prevzame občečloveško etiko, objektivnost postane totalna, totalitaristična, fetišizirana, postvarela, vanjo se z vsem veseljem vpne poblagovljenost in imamo sodobni totalitarizem, globalni kapitalizem. Namesto kipca Michelangela, ki mi poleg drugih krasi knjižne police, bom postavila bankovce.
odpisan2x
23. 08. 2014 19.46
+3
Biofanatik
23. 08. 2014 17.19
+19
Tole kar sedaj vlada po €U še posebno pri nas je tudi totalitarni režim zblojenih kapitalistov in pohlepnežev
puspan
23. 08. 2014 21.12
+1
So ti to sporocilo mogoce poslali prav tako razocarani delavci iz sosednjih EU drzav?
tapunkljast
23. 08. 2014 17.18
+6
a pustijo zapornika v njegove rovte od koder izvira izvirni greh
mototurist
23. 08. 2014 17.29
-8
povemvsem
23. 08. 2014 16.49
+6
dobro bi bilo,ne spominjati ampak se spomniti kdo je financiral izgradnjo koncentracijskih taborišč in kdo je bil lastnik IG farben tovarne ki je izdelovala ZyklonB,kdo je bil dobavitelj goriva za nemške tanke kiateri so drdrali po vsej evropi!in še kaj!
puspan
23. 08. 2014 21.14
+2
S to zadevo so Nemci razcistili, ko ti se zase nisi vedel, kako ti bo ime.
povemvsem
23. 08. 2014 16.45
+5
kako se pa reče ko od nikogar izvoljeni eurobirokrati pošoljajo državam članicam ukaze o varčevanju???????in kaj vse morajo od državnega premoženja prav poceni prodati euroatlantski mafiji
odpisan2x
23. 08. 2014 16.07
+10
asocicija-tolitarni sistem ,birokratski sistem,le kje bi se to lahko dogajalo
ante-fante
23. 08. 2014 15.58
+17
Vse lepo in prav, le tega ne vem, zakaj ni bil za dan izbran 30. september 1938, ko sta premier Velike Britanije, Chamberlaine, in Hitler podpisala münchenski sporazum, s katerim so kapitalisti in nacisti razkosali Češkoslovaško - eno leto pred Stalinovim podpisom sporazuma s Hitlerjem. Pač amnezija sodobnih zagovornikov kolaboracije in neoliberalcev.
povemvsem
23. 08. 2014 16.45
+3
puspan
23. 08. 2014 16.59
-5
Ne morem se strinjati s teboj. Chamberlaine je s Hitlerjem podpisal muenchenski sporazum v iskrenem upanju, da zaustavi Hitlerja v njegovih nenasitnih apetitih po osvajanju. Hitler je sporazum podpisal s figo v zepu, kar se je nedolgo za tem tudi pokazalo. Kako lepo je biti po koncani bitki zmagoviti general. Se bolj pa si pozabil nekaj zelo bistvenega. Hitlerjev nacionalni socializem se je po sorodnosti skoraj v celoti lahko primerjal s Stalinovim komunisticnim socializmom, oba pa sta se mocno razlikovala in bila dalec bolj oddaljena od angloameriskega kapitalizma. Ce je bil Stalin tako hudo miroljuben, te vprasam, kako je mogel z veliko izkusnjo predhodnega muenchenskega sporazuma med Chamb. in Hitlerjem, po letu dni tudi on skleniti umazan sporazum, ampak ne o miru, temvec o sporazumnem razkosanju Poljske? Nadaljevanje, kaj se je dogajalo za tem, nam je v celoti znano, kot tudi predhodna kratica PIF in kasnejsi popravek OF !? Pac bratje v namerah in dejanjih. Menim, da kaksnega vecjega pojasnjevanja ni potrebno.
ante-fante
23. 08. 2014 17.15
+7
Malo si prosim preberi, kakšna stališča so imeli v tistem času Angleži, kot največji kolonizatorji na svetu, do podjarmljenih ljudstev v Afriki in Aziji. Churchill je preziral Gandhija in ga oklical za terorista. Stalin je bil seveda psihopat. Temu nihče ne oporeka. Primerjava nacizma in komunizma kot sistema, je pa v sami osnovi zgrešena, ker nacizem zagovarja idejo večvrednih in manjvrednih ras, medtem ko je komunizem v tem pogledu najbliže izvornemu krščanstvu, saj širi idejo, da so vsi ljudje enakopravni (da so to idejo v praksi zlorabljali, tudi nihče ne oporeka). Ampak vprašajmo se, kdo je financiral in veselo posloval s Tretjim rajhom. Najbrž ti ne bo težko pogooglati številnih ameriških korporacij, ki so tudi v času, ko so bili globoko v vojni z nacisti, še vedno poslovali z njimi. Tudi odnos t.i. nevtralnih držav, kot sta bili Švedska in Švica, ti pove vse, kar je potrebno vedeti, o dvoličnem odnosu zahodnih kapitalistov do poslovanja z nacisti.
ante-fante
23. 08. 2014 18.02
+4
Da se ne boš mučil: medtem ko so se zavezniki (in z njimi partizani) borili proti nacistom, fašistom in njihovim kolaborantom, so ob sodelovanju z nacisti, dobiček kovale naslednje "demokratične" firme: General Electric, Nestle, Allianz, Novartis, Coca-Cola, Ford, Kodak, Chase Bank, Siemens, Standard Oil, IBM; Random House Publishing, (Zlovešče uniforme pa jim je, seveda, kreiral Hugo Boss).
puspan
23. 08. 2014 20.46
-3
"Jugoslavija je sla drugo pot" ?? Kaksna pa je bila ta druga pot? Je bilo okrevalisce Goli otok morda druga pot? Se bolj zalostno je, da je bilo to okrevalisce v obratovanju se zelo dolgo po padcu Stalina, tja do zacetka 80-tih let prejsnjega stoletja. Ne zgodovina tolitarizma nas zal ni naucila prav nic. Nekdaj za vzgled vzhodnim drzavam, smo danes tam, kjer so bili oni nekoc. No, da ne bi mogoce nekdo mislil, kako mnogo drugacen je Tito bil od Stalina. Prav popolnoma nic. Uprl se mu ni zaradi njegovih metod, temvec zato, ker je bil sam enak diktator, kot njegov nekdanji ucitelj. Te pravljice poslusamo spet znova, ceprav so ze davno zavrzene v ropotarnico zgodovine.
bertoolin
23. 08. 2014 15.57
+1
Pri zrtvah je zelo nizkotno,da se delimo na leve in desne.Obe strani sta vredni obsodbe.V smislu:vecje zlo obsojam,manjsega pa zagovarjam...ocitno nam kronicno primanjkuje objektivnosti...:( Smrt fasizmu in komunizmu ! Zivela Slovenija!
puspan
23. 08. 2014 16.25
+0
povemvsem
23. 08. 2014 16.42
-2
seveda faktor narodnega izdajstva je pa treba zanemariti a ne?
bertoolin
23. 08. 2014 17.08
+3
Vse zlo je potrebno obsoditi...kaj ti ni jasno SDV!?
povemvsem
23. 08. 2014 15.48
+2
zelo primerno bi bilo tudi se spominjati krikov iz ljubljanskih zaporov, z urha,iz begunj,iz celjskega piskra,......spominjati se italijanskih zločinov ob podpori domačih izdajalcev - streljanja talcev in požiganja posevkov na notranjskem in dolenjskem,da je narod še dodatno stradal lakoto.
mototurist
23. 08. 2014 17.27
-1
kaj pa recimo krikov iz raznih rovov in podobno.
felix59 drugič
24. 08. 2014 01.27
+1
povemvsem
23. 08. 2014 15.15
+5
res ne vem čega se evropa spominja 23 avgusta.mogoče to da so leninu in hitlerju z vagoni vozili židovski denar za njune načrte,ali čega??ali pa to,da je cela evropa več 10 let samo nemo in nezainteresirano gledala kaj se dogaja.za naše izdajalčke vsaj vemo da praznujejo prikjučitev k tretjemu rajhu.
povemvsem
23. 08. 2014 15.28
+0
mogoče bi bilo primerno se spominjati tudi dneva ko zda niso hotele slišati da je japonska pripravljena podpisati kapitulacijo ker so morali dve bombici probati tudi na ljudeh ne samo na kuščarjih v nevadski puščavi.
povemvsem
23. 08. 2014 15.30
+2
pravzaprav je 365 dni na leto monogo mnogo premalo dni za vse svinjarije katerih bi se morali spominjati!
puspan
23. 08. 2014 15.38
+3
Da, mnogo premalo in tudi tebi bi bilo leto dni premalo, da bi koncno sprevidel, da le ni vse tako, ce si zgodovino pises po presoji, ki ti jo je nekdo vcepil v glavo.
pajn1900
23. 08. 2014 15.14
-2
napakaa
23. 08. 2014 13.51
+2
nič kaj takega in drugačnega, bok je dinozavre samo prestavil ter sinovom dal potezo
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 08. 2014 13.35
+0
Slovenija je grobnica vseh totalitarnih režimov, pod mano naj bi se nahajalo okoli 2 miljona okostnjakov za katere Pahor in ostala kuga trdijo, da niso predmet razprave in da moramo gledati v prihodnost.
felix59 drugič
23. 08. 2014 13.29
+5
Čas 2004-2008 se bo tudi vpisal v zgodovino slovenskega naroda kot leta totalitarnega režima !!
pajn1900
23. 08. 2014 14.05
+6
mkug5g
23. 08. 2014 14.24
+2
forumaši 21 pod blagoslovom njenega predsednika so šli na roparski pohod, ki traja še danes
pajn1900
23. 08. 2014 14.34
+1
Rožman je ukazal pobijati tudi ranjene partizane
puspan
23. 08. 2014 13.29
+0
Kriza je ocitna, ampak ne samo ekonomska, tudi v glavah. Pa vseeno bi vsi, ki so zdravi in pripravljeni prijeti za vsako delo, lahko vsaj skromno preziveli brez socialne. Socialna pomoc ni predvidena za taksne, ki sem jih omenil, temvec bolne in se posebej za invalide, ki si res ne morejo sami pomagati. Prav temu sloju ljudi bi morala pripadati se vecja skrb drzave, kot sicer. Drzava Slovenija ima v njenih temeljnih aktih zapisano, da je socialna drzava, kar tudi je, ampak ne pomoci potrebnim, temvec v velikem stevilu taksnih, ki ze vse zivljenje pomoc prejemajo, se z vsemi mogocimi triki izmikajo delu in zivijo v zmotnem prepricanju, da jih je drzava dolzna prezivljati do konca svojih dni.
tali?ni tom
23. 08. 2014 13.25
+8
kaj pa "demokracija" tipa amerika,slovenija in ostale države , ghrčija?? a to ni recimo totalitarni režim če pa je prepovedano vse , od lulanja v naravi ,doldajanja v naravi,samočiščenja dimnika,kopanja nekje v nartavi,parkiranja brez nadzora tako parkure ali redarja,mal prehitre vožnje,piva v želodcu,kurjenja v vrtu, glasnega predvajanja glazbe,ma kaj vem kaj še , če je pa vse prepovedano in kaznivo! sicer prefinjeno čez kakor tuje lastnine,nemorale,varovanja nekega okolja in podobnih fint opa vendar! lahko zatrdim da ljudje še nikoli v znani zgodovini nismo bili tako nadzorovani in sankcionirani za najbolj banalne stvari! samo poglejmo kolk kamer preži na vsakem vogalu na nas! torej ,je neoliberalizem totalitarni režim ali ne???