Tujina

Evropejci največji pivci

Bruselj, 11. 06. 2006 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropejci smo z 11 litri čistega alkohola letno največji pivci na svetu. Trpijo pa najpogosteje tisti, ki ne pijejo.

Evropejci so največji pivci na svetu.
Evropejci so največji pivci na svetu. FOTO: Reuters
Med strožja pravila za prodajo in oglaševanje alkoholnih pijač, ki jih predlagajo avtorji poročila, sodi uvedba opozorilnih napisov in podob, ki se v EU že uveljavljajo pri prodaji cigaret. Na steklenicah alkoholnih pijač bi morali biti tudi podatki o škodljivih učinkih alkohola za voznike, nosečnice in vse druge. Ne bi pa smele nalepke na steklenicah vključevati oglaševalskih sporočil, namenjenih najstnikom, poudarjajo avtorji poročila.

Odrasel Evropejec spije približno 11 litrov čistega alkohola na leto, kar pomeni, da so Evropejci največji pivci na svetu, kažejo podatki nedavno objavljene študije, ki jo je izvedel londonski Institute of Alcohol Studies. Avtorji poročila zato predlagajo uvedbo podobnih ukrepov, kot se uveljavljajo za proizvajalce cigaret: proizvajalci alkoholnih pijač naj steklenice opremijo z napisi in podobami, ki bodo potrošnike opozarjale na škodljivost alkohola.

Približno 23 milijonov evropskih državljanov - pet odstotkov moških in odstotek žensk - je odvisnih od alkohola, piše v poročilu londonskega inštituta. Alkohol povzroči 7,4 odstotka prezgodnjih smrti v Evropski uniji, tako je za tobakom in visokim krvnim pritiskom ter pred debelostjo tretji najpogostejši dejavnik prezgodnjih smrti. Prekomerno pitje povzroča približno 60 različnih vrst bolezni, navaja poročilo.

Otroci plačajo zadnjo rundo

Londonski inštitut v poročilu opozarja, da zaradi alkoholizma najbolj trpijo tisti, ki alkohola sploh ne pijejo. "Otroci so tisti, ki plačajo za zadnjo rundo," je dejal sekretar bruseljske nevladne organizacije Eurocare, Derek Rutherford. Devet milijonov otrok živi v družinah, v katerih ima eden ali več članov težave zaradi prekomernega pitja alkohola, na evropskih cestah pa zaradi pijanih voznikov vsako leto umre 10.000 ljudi, piše v poročilu.

Najstrožjo politiko boja proti alkoholu ima med evropskimi državami Norveška, najohlapnejšo ureditev pa Grčija. Pivske navade v državah članicah EU se sicer ne razlikujejo bistveno, ugotavljajo avtorji poročila in pozivajo k strožjim kaznim za vožnjo pod vplivom alkohola ter strožjim pravilom za prodajo in oglaševanje alkohola. Rutherford predlaga, da proizvajalci alkoholnih pijač ne bi smeli sponzorirati športnih prireditev, saj je to po njegovih besedah "najbolj zahrbtna tržna strategija industrije alkoholnih pijač".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darja.trontelj@belinka.si
12. 06. 2006 07.06
Tako je prav - pit je treba!