Tujina

'Zahteve delavcev so razumljive'

Strasbourg, 17. 12. 2008 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikalisti pravijo, da se je Evropski parlament, ki ni sprejel direktive o podaljšanju delovnega časa, izkazal kot edina evropska institucija, ki ima posluh za pravice delavcev.

Poslanci v EP so proti več kot 48-urnemu delovnemu tednu.
Poslanci v EP so proti več kot 48-urnemu delovnemu tednu. FOTO: Reuters

Evropski parlament je glasoval proti več kot 48-urnemu tedenskemu delavniku. "To je zmaga vsega parlamenta, vseh političnih skupin," je po glasovanju dejal poročevalec Evropskega parlamenta Alejandro Cercas (PES).

Poslanci so danes glasovali o dopolnilih k predlogu sprememb direktive o delovnem času, o katerem so članice EU dogovor dosegle junija pod slovenskim predsedstvom EU. Dopolnila je predlagal odbor Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve, ki v veliki meri ponavljajo že znano stališče parlamenta.

Evropski parlament se je maja 2005 v prvi obravnavi zavzel za postopno odpravo (v roku treh let) vseh odstopanj od maksimalnega 48-urnega tedenskega delavnika, odbor pa se je pred kratkim zavzel med drugim tudi za vključitev celotnega dežurstva v delovni čas. Za sprejetje posameznih dopolnil je bila potrebna kvalificirana večina 393 poslancev.

Sindikati so veseli zaradi zavrnitve direktive.
Sindikati so veseli zaradi zavrnitve direktive. FOTO: 24ur.com

Veselje ob zavrnitvi direktive so danes že izrazili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je proti dvema najpomembnejšima elementoma glasovala velika večina poslancev. Za amandma evropskega parlamenta, da mora delovni teden brez izjeme trajati največ 48 ur, je glasovalo 421 poslacev, proti jih je bilo 273, za amandma, po katerem mora biti celotno dežurstvo vključeno v delovni čas, pa je glasovalo 512, proti je bilo 141 poslancev.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik ZSSS Dušan Semolič, bi namreč predlog direktive "zelo negativno vplival na zdravje in varnost delavcev".

Semolič je še zapisal, da so zato ponosni na sodelovanje sindikata v torkovih demonstracijam proti predlogu direktive o delovnem času v Strasbourgu, na katerih "smo se skupaj z drugimi sindikati borili, da se pravice evropskih delavcev ne bodo zmanjšale". Predsednik ZSSS je še poudaril, da je današnje glasovanje pokazalo, da je Evropski parlament edina med evropskimi institucijami, ki je še zaveznica sindikalnih organizacij.

Svetlik obžaluje

Kompromis o direktivi o delovnem času je bil realističen in v spravnem postopku bo težko doseči kaj več od tega, je po zavrnitvi direktive poudaril minister za delo Ivan Svetlik in obžaloval, da kompromis ni bil potrjen. "V tem smislu moramo voditi realno politiko," je opozoril. Dodal je še, da čeprav se zavedamo, da kompromis zahteva nekatera popuščanja z vseh strani, mi za zdaj stališča ne bomo menjali.

Minister za delo Svetlik obžaluje, da kompromis o delovnem času ni bil potrjen.
Minister za delo Svetlik obžaluje, da kompromis o delovnem času ni bil potrjen. FOTO: POP TV

"S stališča pravic delavcev so te zahteve razumljive, je pa vprašanje, ali jih bodo glede na stališča vseh držav sindikati lahko uveljavili," je menil minister.

"Opozoriti velja tudi na to, da imamo zakonodajo, ki eno od spornih vprašanj, to je možnost podaljšanja delovnega časa preko 48 ur, dopušča, in sicer gre za zdravstveni sektor. Če bi to možnost izključili, bomo imeli nekaj problemov z zagotavljanjem normalnih storitev na zdravstvenem področju," je opozoril. "To je praktična okoliščina, ki je ne gre spregledati," je poudaril.

Minister je ob tem še izrazil željo, "da se vprašanja delovnega časa ne bi reševala po sodni poti, temveč skozi ustrezne evropske direktive in nacionalne zakonodaje."

Različno o direktivi o delovnem času 

O direktivi o delovnem času bo potreben spravni postopek med parlamentom in Svetom EU.

Protesti v Strasbourgu
Protesti v Strasbourgu FOTO: Reuters

Mihael Brejc (EPP-ED/SDS) upa, da bodo v spravnem postopku upoštevali realne življenjske razmere ne le zdravnikov, temveč tudi ostalih poklicnih skupin in da bomo prišli do direktive, ki bo res korak naprej. Alojz Peterle (EPP-ED/NSi) je pojasnil, da podpira tiste rešitve, ki jih je doseglo slovensko predsedstvo. Kot je dejal, ni za "kampanjski odnos" do resnih vprašanj.

"Namen te direktive je boljša in pravičnejša organizacija delovnega časa, ki upošteva večjo prožnost in spodbuja delodajalce k takšni organizaciji, da bo večje ravnovesje med usklajevanjem poklicnega in družinskega življenja, hkrati pa upošteva tudi zdravje delavcev," je poudarila Ljudmila Novak (EPP-ED/NSi).k.

Romana Jordan Cizelj (EPP-ED/SDS) je poudarila, da so ureditve v različnih državah unije različne in da so delavci ponekod manj zaščiteni kot v Sloveniji. Dejala je še, da državam članicam nič ne preprečuje, da bi delavce bolje zaščitile.

Aurelio Juri (PES/SD) je medtem današnje glasovanje označil za "veliko skupno zmago". Kot je dejal, je to v času, ko prihaja recesija, "zelo pomembna dobljena bitka", za katero upa, da jo bodo delavci znali ceniti.

Tudi Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Mojca Drčar-Murko (ALDE/LDS) predloga Sveta EU nista podprla. Kot sta zapisala v skupnem sporočilu za javnost, menita, da so neposredna pogajanja med delodajalci in zaposlenimi največji problem ureditve, kakršno predlaga Svet EU.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123@hotmail.com
17. 12. 2008 23.27
Mi lahko kdo pove,kateri 4 naši poslanci so glasovali ZA???
cs21
17. 12. 2008 23.01
že to je dost hudo da se plače znižujejo naši poslanci pa veselo zapravljajo(tudi turk) in zdej naj bi več delal zato da bojo še več zapravljal.banda lopovska
cs21
17. 12. 2008 23.00
seveda raja po 12 ur oni pa dobiček u žep. prej niste hotl delit dobička zdej pa tud krize ne bomo delil-znajdte se!
drekec_pekec
17. 12. 2008 19.24
Tisti ki je sploh predlagal to direktivo, bi se moral resno vprašati o svojem mentalnem stanju. Oziroma bi ga bilo treba odstraniti z njegove funkcije in ga dati na neko nezahtevno delovno mesto v ozadju.
djimi
17. 12. 2008 19.07
kej ste bli pa dozdej a je vas mah prerasu
insaner
17. 12. 2008 18.46
273 podležev pomeni 39%. Grozljivo veliko.
Uporabnik271119
17. 12. 2008 16.21
Tistih 273 podležev ki so bili za, bi bilo treba naučiti kozjih molitvic! admin 24 ur a bo zdaj v redu napisano? A je še vedno preveč agresivno?
piki666
17. 12. 2008 14.30
Tudi mene zanima kdo od naših Evroposlancev je glasoval za?? Zelo bi me veselilo, če bi objavili ta imena.
Abica
17. 12. 2008 14.29
Glasovali so proti
konstantinopel
17. 12. 2008 13.56
Kako so glasovali naši Evroposlanci?
ivory
17. 12. 2008 13.51
naj dajo tem pezdetom od predsednikom uprav, da delajo 200 ur na teden, saj so itak nastavljeni in večino delovnega časa preživijo na predobro plačanih sejah in pregrešno dragih kosilih!!!
jo1956
17. 12. 2008 13.39
končno nekaj dobrega iz te EU.. ponavadi nam pošiljajo samo slabe stvari..
InterReflectlons
17. 12. 2008 13.30
končno vsaj ena pametna! BRAVO!!!