Tujina

Slovenska vlada pozdravlja stališče Evropske komisije, Hrvati vztrajajo: Razsodbe ne bomo spoštovali

Bruselj/Strasbourg/Ljubljana, 04. 07. 2017 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropska komisija od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta implementirali razsodbo arbitražnega sodišča in pozdravlja napovedano srečanje Cerarja in Plenkovića. Premier Cerar je stališče Evropske komisije pozdravil, Erjavec je dodal, da se je komisija postavila na stran mednarodnega prava. Hrvaška pa vztraja pri svojem.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prvi odzivi naših politikov
    02:29
    Iz SVETA: Prvi odzivi naših politikov
  • Iz 24UR: Kakšne bodo naslednje poteze slovenske vlade?
    01:14
    Iz 24UR: Kakšne bodo naslednje poteze slovenske vlade?
  • Iz 24UR: Komisija podprla Slovenijo
    02:32
    Iz 24UR: Komisija podprla Slovenijo
  • Iz 24UR: Evropske težave s Hrvaško
    02:00
    Iz 24UR: Evropske težave s Hrvaško
  • Iz 24UR: Fajonova o tanki meji zaupanja
    02:37
    Iz 24UR: Fajonova o tanki meji zaupanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni sodba?
    04:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni sodba?

Evropska komisija od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta implementirali arbitražno sodbo, je danes v Strasbourgu poudaril prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. Komisija k temu dodaja, da je pripravljena pomagati k zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe.

Komisija tudi pozdravlja srečanje slovenskega in hrvaškega premierja Mira Cerarja in Andreja Plenkovića 12. julija ter da sta se strani dogovorili, da do takrat ne bo nikakršnih enostranskih dejanj.

Upa tudi, da se bosta premierja dogovorila, kako najbolje uresničiti arbitražno sodbo, ter poudarja, da je pripravljena posredovati ali prispevati k procesu, je še poudaril prvi podpredsednik komisije Timmermans.

Cerar pozdravlja stališče Evropske komisije o arbitraži

Predsednik vlade Miro Cerar pozdravlja stališče Evropske komisije, ki zagovarja spoštovanje razsodbe arbitražnega sodišče in njeno implementacijo. Pripravljenost komisije za pomoč pri implementaciji arbitraže pa je na Twitterju ocenil kot dobrodošlo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaška vztraja: Odločitve arbitražnega sodišča ne bomo spoštovali

Hrvaško zunanje ministrstvo se je na izjave Evropske komisije odzvalo šele zvečer: "Ponavljamo, da je Slovenija v postopku ravnala nezakonito, zato Hrvaška odločitve arbitražnega sodišča ne bo spoštovala."

Obenem so poudarili, da ostajajo "odprti za pogovore s Slovenijo o mejnem vprašanju".

V Evropski komisiji prvič razpravljali o arbitraži

Hrvaški evropski poslanci pa so danes izrazili razočaranje nad stališčem Evropskem komisije glede arbitraže, češ da je ta ignorirala, da se je Hrvaška uradno umaknila iz procesa in da je bil proces kompromitiran zaradi ravnanja Slovenije. Med drugim so še dejali, da komisija nima pooblastil, da obe strani prisili v implementacijo odločitve sodišča.

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem kolegiju v Strasbourgu prvič razpravljala o arbitražni sodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško. Vprašanje sodi v pristojnost prvega podpredsednika komisije Timmermansa, ki je odprl razpravo. Komisarja iz Slovenije in Hrvaške sta predstavila stališča svojih držav, govoril pa je tudi komisar za okolje, pomorstvo in ribištvo Karmenu Vella.

Komisarka za promet Violeta Bulc naj bi pojasnila ozadje arbitražnega sporazuma, vključno z dejstvom, da je bila blokada hrvaškega pristopnega procesa posledica prejudiciranja vprašanja meje v hrvaških izhodiščih za pogajanja o članstvu v EU. Prav tako naj bi Bulčeva pojasnila pričakovanje Slovenije, da bo komisija pozvala k spoštovanju arbitražnega dogovora in s tem tudi evropskega pravnega reda, saj bi kar koli drugega pomenilo spodkopavanje njene lastne verodostojnosti.

Evropska komisija pričakuje, da bosta obe državi implementirali odločitev arbitražnega sodišča.
Evropska komisija pričakuje, da bosta obe državi implementirali odločitev arbitražnega sodišča. FOTO: Damjan Žibert

Erjavec pozdravlja stališče Evropske komisije glede implementacije arbitražne razsodbe

Zunanji minister Karl Erjavec je pozdravil stališče Evropske komisije, ki od Slovenije in Hrvaške pričakuje implementacijo arbitražne razsodbe. Stališče komisije je bilo po njegovih besedah pričakovano. "Ne gre za to, da bi zmagala Slovenija ali pa Hrvaška. Gre za to, da se je Evropska komisija postavila na stran mednarodnega prava," meni Erjavec.

V Evropskem parlamentu različna mnenja o arbitraži

Vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) Gianni Pittella je na Twitterju objavil, da je treba mednarodno pravo spoštovati. "Od Slovenije in Hrvaške se pričakuje politična odgovornost in ploden dialog," je še zapisal.

Vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je dejal, da morata državi najti pot in še naprej voditi dialog.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Evropsko komisijo že v ponedeljek pozval, naj pomaga stranema uresničiti odločitev sodišča. "V interesu Evropske komisije – ki je bila skupaj s Svetom pokroviteljica sporazuma o arbitraži, ki je Hrvaški odprla vrata v EU – je pomagati obema stranema uresničiti odločitev sodišča. To bi bil pomemben prispevek k dobrososedskim odnosom v regiji Zahodnega Balkana," je na svoji Facebook strani objavil Verhofstadt. Danes objave ni več. Weber je na vprašanje v Strasbourgu dejal, da bi morali obe strani še vedno nadaljevati dialog in "da je bolje, da se z evropske strani ne postavimo na eno stran". Slovenijo in Hrvaško je pozval, naj "najdeta pot" glede razsodbe arbitražnega sodišča.

Erjavec je v izjavi novinarjem spomnil, da je Evropska komisija vseskozi vztrajala pri stališču, da je treba spoštovati arbitražni postopek in nato arbitražno odločbo. "Evropska komisija je danes le potrdila zavezo za vse članice držav EU k spoštovanju mednarodnega prava in mednarodnih obveznosti," je v izjavi novinarjem poudaril Erjavec in spomnil, da EU temelji na vladavini prava in na mednarodnih sporazumih.

Stališče Evropske komisije je po njegovem mnenju zelo pomembno tudi z vidika urejanja nekaterih odprtih vprašanj zlasti na Zahodnem Balkanu, saj nekatere meje niso določene. Tudi meja med Slovenijo in Hrvaško ni bila nikoli določena, je spomnil in dodal, da arbitražna odločba služi tudi kot model za reševanje drugih odprtih mejnih vprašanj.

Erjavec je tudi zadovoljen s sporočilom Evropske komisije, da je pripravljena pomagati zlasti v tistem delu, ki se nanaša na implementacijo arbitražne odločbe. To zunanji minister razume zlasti v smislu, da pomaga k spoznanju hrvaške strani, da bo primorana spoštovati in implementirati odločbo.

Zadovoljen je tudi, ker je Evropska komisija posebej izpostavila 12. julij, ko se bosta v Ljubljani srečala slovenski predsednik vlade Miro Cerar in hrvaški premier Andrej Plenković. Komisija po Erjavčevih navedbah pričakuje, da se bosta premierja pogovarjala o tem, kako implementirati arbitražno odločbo. Po njegovem mnenju je stališče Evropske komisije zelo pomembno in dragoceno v smislu, da "se bo šlo v pozitivno smer reševanja tega vprašanja, ki ga nismo uspeli bilateralno rešiti od leta 1991 do leta 2009, ko je bil arbitražni sporazum podpisan".

Erjavec meni, da je sporočilo Evropske komisije zelo jasno in prepričan je, da ga bo tudi Hrvaška stran sprejela, saj je spoštovanje vladavine prava eden od stebrov, na katerih temelji EU.

Na vprašanje komunikacije z Zagrebom je odgovoril, da pričakujejo sestanek obeh premierjev in za zdaj neposredne komunikacije ni. Po Erjavčevih ocenah je tudi dovolj časa za vzpostavitev dialoga o tem, kako implementirati arbitražno odločbo.

V sredo bo o arbitraži razpravljal tudi slovenski politični vrh. Erjavec je zadovoljen, da so vse parlamentarne stranke napovedale podporo spoštovanju arbitražne razsodbe. "To je izjemno pomembno sporočilo, saj je bilo ves čas v zraku, da slovenska politika, ko gre za nekatera ključna vprašanja, ne zna stopiti skupaj," je dejal. Po njegovih besedah pa se je v tem primeru pokazalo, da se zna slovenska politika tudi poenotiti, ko je to treba.

Erjavec od Evropske komisije pričakuje sporočilo v smeri spoštovanja arbitražne razsodbe.
Erjavec od Evropske komisije pričakuje sporočilo v smeri spoštovanja arbitražne razsodbe. FOTO: POP TV

Premierji držav Beneluksa pozvali k spoštovanju arbitražne odločitve

Predsedniki vlad Belgije, Nizozemske in Luksemburga so danes objavili skupno izjavo glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, v kateri Ljubljano in Zagreb pozivajo k spoštovanju arbitražne odločitve. 

Uvodoma so spomnili, da sta Slovenija in Hrvaška 4. novembra 2009 sklenili odločitev o svojem sporu o meji prepustiti arbitražnemu sodišču. "Premierji držav Beneluksa poudarjamo pomen vladavine prava kot temelja, na katerem je zgrajena Evropska unija. Odločitve mednarodnih sodišč in tribunalov predstavljajo pomembna dejanja mednarodnega prava. Kot taka so sestavni del našega sistema, ki temelji na mednarodnih pravilih," so še zapisali. Zato so predsedniki belgijske, nizozemske in luksemburške vlade, Charles Michel, Mark Rutte in Xavier Bettel, pozvali "obe strani k spoštovanju arbitražne odločitve v konstruktivnem duhu".

Na sporočilo so se z zadovoljstvom že odzvali v vladajoči koaliciji, ki se je na današnjem srečanju pri premierju Cerarju dotaknila tudi arbitraže. "To je tisto, kar sem ves čas napovedoval; da bo Hrvaška težko vztrajala pri stališču, da arbitražna odločba ne velja in da gre za bilateralno vprašanje," je sporočilo držav Beneluksa pospremil zunanji minister Erjavec.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da pozdravljajo dodatno podporo, ki jo prejemajo od držav EU. Po njenem mnenju je pričakovano, da tudi ostale članice spoštujejo razsodbo. "Naša država bo arbitražni dogovor vsekakor spoštovala in pričakujemo, da ga bomo stabilno in nemoteno v najhitrejšem možnem času začeli tudi izvajati," je dejala. Glede sobotnih incidentov v Piranskem zalivu se po njenih besedah danes na vrhu koalicije posebej niso pogovarjali. Pričakujejo pa, da bo čim hitreje vzpostavljen konstruktiven dialog med Slovenijo in Hrvaško.

Židan je po koalicijskem srečanju ponovil pričakovanje, da bo Evropska komisija danes sporočila, da je sklepe sodišč treba spoštovati. Obžaluje sicer, da "je Hrvaška v določanje meje vložila preveč čustev". "Če bi imela več realnih pričakovanj, bi Hrvaška hitreje ugotovila, kar čez čas tudi bo, da je tudi njej v interesu, da se eno potencialno krizno žarišče v Evropi ugasne," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Titan_
05. 07. 2017 22.46
+1
Bravo, žal pa je večina premalo razgledanih, da bi sploh doumela celotno farso, ki jo naša politika zganja. Seveda, da prikrijejo porazno stanje, ki nam so ga kot vedno izdajalci slovenskega naroda serviralil, se kot pijanec plota oklepa razsodbe, češ, da kaj smo vse dosegli... sedaj pa bomo še hrvate prisili, da to upoštevajo. Čeprav se nam oni lahko samo še smejijo in čakajo, da slovenija, seveda dosledno upošteva razsodbo in se še umakne iz izgubljenega oz. prodanega ozemlja, dočim pa oni seveda to ozemlje zasedejo in obdržijo še vse ostalo - tisto malenkost, ki jim ni bila dosojena. Zapomnite si kar sem napisal. Itak pa je to že bilo jasno vsakemu malo razgledanemu domoljubu ob objavi perverznega predloga o izvedbi arbitraže. Sicer pa si je narod itak pisal sodbo sam, kaj še naj na to komentiram. Žal si očitno večina slovencev ne zasluži svoje države in pridno dela na tem, da je kmalu tudi več ne bodo imeli.
LLLEPI
05. 07. 2017 18.37
+0
To pomeni da so nasi politiki pristali na uzakonitev poklona Slo ozemlja ki je bilo vedno Slovensko
Peter Golob 1
05. 07. 2017 17.49
Naj nekdo pojasni Karlu in Miroslavu, da morata nasa vlada in morska policija fizicno nadzirati tudi slovenski akvatorij preko hrvaske namisljene sredinske crte v PZ, vse do t.i. crte policijskega nadzora, kot je veljala na dan 25.6.1991. Samoomejitev do sredinske crte nima veljavne pravne podlage.
Goky
05. 07. 2017 14.07
-1
kje so dobili to mejo? Ni zgodovinska ne nič. Kar tako od oka.
LLLEPI
05. 07. 2017 18.48
+2
Nasi politiki so vprasali v Zagreb kje naj bi bila
Adolph
05. 07. 2017 10.12
+7
Ce bi imeli vaj se eno jajce,bi na sengenski meji kontrolirali kot se gre,pa bi se Hrvati pomirili,ko bi ostali brez turistov . . . .
robek35
05. 07. 2017 12.26
+1
robek35
05. 07. 2017 12.27
-1
Nimasmisla
05. 07. 2017 09.41
+0
nobena župca se ne poje tako vroča kot se skuha
priest
05. 07. 2017 09.13
+3
Le nepismeni ne dojamejo evropskega prava
priest
05. 07. 2017 09.23
+2
povanpireni
05. 07. 2017 09.44
+0
Kje pa si v šolo hodil, da si tako nadpismeni šalabajzer ????
Manu Cocker
05. 07. 2017 09.10
+0
Pozdravljam vse pozdravljalc iz Slovenije. Tako se dela .. to je mdn protokol. Pozdravljam - za domovino s >Tito naprej.
Nimasmisla
05. 07. 2017 09.05
-1
deathbite
05. 07. 2017 10.07
Nimasmisla
05. 07. 2017 09.04
+3
nevem zakaj jim njihov del jedrskih enostavno ne dostavimo v Zagreb
kameltrajbar
05. 07. 2017 09.52
+0
zato...ker je elektrarna v sloveniji..hrvaška je le polovični lastnik....))).....elektrarna krško je slo firma....)
LLLEPI
05. 07. 2017 18.41
povanpireni
05. 07. 2017 08.33
+0
EU komisija, kot v Sloveniji vse korupcijske komisije, isto ti dojde !!!!!!!
proofreader
05. 07. 2017 08.22
+0
Slovenske ribe so najboljše.
Mrzimhrcke
05. 07. 2017 17.03
User112003
05. 07. 2017 07.13
+1
Ce res hocjo pomagat jih takoj zdj povabte zraven, ko se dobita predsednika!
povanpireni
05. 07. 2017 08.22
+1
Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal !!!!!!!!!
jjhhggff
04. 07. 2017 22.59
+80
Pokvarjeni in zahrbtni hrvatarji so hoteli uničiti Slovensko gospodarstvo. Če bi Slovenija ostala brez dostopa do odprtega morja, bi Luka Koper propadla. Hrvatarji so hoteli preusmeriti promet v Reško pristanišče. To bi bil močan udarec za Slovensko gospodarstvo, pokvarjeni in zahrbtni hrvatarji bi pa prosperirali. Ko bo sodba implementirana, se pokvarjeni in zahrbtni hrvatarji zavedajo, da bodo morali prenehati z incidenti v Piranskem zalivu in tudi na kopnem. Bodo že videli hudiča, ko bodo reševali mejni spor s Srbi in Črnogorci.
mastaflash
05. 07. 2017 00.28
+21
povanpireni
05. 07. 2017 08.24
-1
Impact-točno to kaj si napisal, drži za vas bildote slovence, pa nič drugač !!!!!
helter skelter
04. 07. 2017 22.56
-4
Imamo voditelje, katerim Slovenija ni bila nikoli intimna opcija in ki nam počasi uničujejo državo, narod pa si jih še kar naprej izvoli...... Na žalost pa je komunizem ustvaril preveč mentalno deformiranih Slovencev. Glede na to, da ima rdeča buržuazija v rokah medije, se nimajo česa bati .... lahko imajo še naprej svojo mafijsko pralnico denarja NLB, medije plačane iz mafijskih nabav v zdravstvu - Mladina, ta portal in TV .... povprečen Slovenec pa bo tako ali tako raje gledal Policijsko akademijo 12, kot pa intervju z Radom Pezdirjem, kjer razkirje, kako udbomafija že 60 let hara po Sloveniji. Samo, da se zabava in ni potrebno uporabljati možganov. ..... Glavno, da dobi 15-ega tistih 700 eur plače, pa je srečen ....
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.59
+6
Mateja2012
05. 07. 2017 07.34
+3
trenutno imamo boljso vlado kot si zasluzimo oz.si zasluzijo taki kot si ti
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.53
+0
bilDe a si že dobil ponudbo??? :)))
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.53
+0
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.49
+2
bilDe, edini multimiljarder 24/7 na forumu... :)))
vsismosužnji
04. 07. 2017 22.53
+1
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.54
-1
JanzeLjj
04. 07. 2017 22.54
-1
vsismosužnji
04. 07. 2017 22.55
+2
če bi imel za pivo ga vsaj pol ure ne bi bilo tukaj!!!
NiVzdevka76
04. 07. 2017 22.59
-1
Heretik1
04. 07. 2017 22.49
+8
Joško naj se pa čimprej preimenuje v Bepino!
Heretik1
04. 07. 2017 22.49
+40
Kaj pa če bi Slovenija odstopila od pridružitvenega sporazuma Hrvaške z EU?
denden
04. 07. 2017 22.48
+55
V kaj nas bi radi ti naši pajaci prepričali? Dejansko, razen par cipljev in sardel v Piranskem zalivu in nekaj zaraščenih parcel, nismo dobili nič. A je kakšna hrvaška družina ostala v Sloveniji? Ni! Ima kakšna Hrvaška kmetija polovico poslopij v Sloveniji, polovico pa na Hrvaškem? Nima! A imamo prost dostop do odprtega morja? Nimamo, imamo nekakšno služnostno pot, pod nadzorom Hrvaške. Hvala Evropi, da bo prisilila Hrvate, da bodo takšno razsodbo spoštovali.