Tujina

'Nadlegovanje v Evropskem parlamentu je še en dokaz neučinkovitosti te institucije'

Strasbourg, 25. 10. 2017 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski poslanci so v Strasbourgu obsodili spolne zlorabe in nadlegovanje, do katerih prihaja tudi v Evropskem parlamentu. Prav tako so se zavzeli za takojšnje ukrepanje in zaščito žrtev ter izpostavili, kako pomembno je, da se žrtve ne bodo več bale ali sramovale spregovoriti o nadlegovanju in zlorabah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ženske spregovorile o spolnem nadlegovanju
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: Ženske spregovorile o spolnem nadlegovanju
  • Iz 24UR ZVEČER: Obtožbe glede spolnega nadlegovanja v evropskih institucijah se vrstijo
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Obtožbe glede spolnega nadlegovanja v evropskih institucijah se vrstijo

Evropski poslanci so v današnji razpravi v Strasbourgu obsodili spolne zlorabe in nadlegovanje, do katerih prihaja tudi v Evropskem parlamentu. Zavzeli so se za takojšnje odločno ukrepanje in zaščito žrtev. Izpostavili so tudi nujnost spremembe miselnosti v družbi, da se žrtve ne bodo več bale ali sramovale spregovoriti o zlorabah in nadlegovanju.

Sodelujoči v razpravi, med katerimi so prevladovale poslanke, so izpostavljali, da se spolne zlorabe in nadlegovanje dogajajo že od nekdaj, a ženske so se množično oglasile šele sedaj. To je posledica kampanje na družbenih omrežjih, ki se je pod oznako #MeToo (tudi jaz) začela po razkritju spolnih zlorab s strani ameriškega producenta Harveyja Weinsteina in v kateri je spregovorilo že na milijone žensk.

Evropska komisarka Cecilia Malmström je poudarila, da se je proti nasilju nad ženskami, tudi spolnemu, treba boriti. "Poskrbeti moramo, da nimamo le gibanja #MeToo po vsem svetu, ampak da sprejmemo konkretne ukrepe," je pozvala.

Nadlegovanje v Evropskem parlamentu je še en dokaz neučinkovitosti te institucije. Jadwiga Wišniewska

V razpravi niso mogli mimo očitkov v medijih, da naj bi več evropskih poslancev na različne načine nadlegovalo ženske, zaposlene v Evropskem parlamentu.

Več poslank je izpostavilo, da so šokantna poročila iz parlamenta še dodatno opozorilo, da je treba nemudoma ukrepati. Opozorile so tudi, da se žrtve bojijo spregovoriti, ker se bojijo za službo, jih je sram ali nočejo okrniti ugleda institucije.

Več poslancev je predlagalo ukrepe, s katerimi bi v prihodnje lahko preprečili nadlegovanje v Evropskem parlamentu.

Anna Hedh (S&D) je dejala, da bi v Evropskem parlamentu morali imeti možnost za prijavo spolnega nadlegovanja. Edouard Martin (S&D) je pozval k ustanovitvi posebnega odbora za primere spolnega nadlegovanja. Njegova poslanska kolegica Biljana Borzan pa se s tem ni strinjala in je namesto posebnega odbora predlagala zunanjo preiskavo, ki bi razjasnila očitke o spolnem nadlegovanju.

Potrebno je spregovoriti o zlorabah in ustaviti nadlegovanje.
Potrebno je spregovoriti o zlorabah in ustaviti nadlegovanje. FOTO: iStock

Za zunanjo in neodvisno preiskavo se je zavzelo še več sodelujočih v razpravi.

Med tistimi, ki so ostro obsodili vsakršno spolno nadlegovanje in opozorili, da si pred njim ne smemo zatiskati oči, je bila tudi Slovenka Patricija Šulin (EPP/SDS). Po njenem je pomembno, da žrtve spregovorijo in da jih tudi zaščitimo. "Potrebujemo hitre in odločne ukrepe tako na ravni Evropskega parlamenta kot na ravni sodišč. O tem ne smemo molčati," je dejala.

V plenarni dvorani v Strasbourgu so številni tudi izpostavili nujnost spremembe miselnosti v družbi, da se žrtve ne bodo več bale ali sramovale spregovoriti o zlorabah in nadlegovanju. Za to je po mnenju poslancev treba spremeniti vzgojo, da bodo tudi moški spregovorili, če bodo opazili nadlegovanje. Da je sprememba drže v družbi izredno pomembna, se je strinjala Malmströmova.

Nekateri poslanci so pred seboj v poslanskih klopeh danes postavili liste z napisi #MeToo in #ourresponsibility (naša odgovornost). A kot je poudarila Koroška Slovenka Angelika Mlinar (Alde), "je treba oznako #MeToo spremeniti v oznako #NotMe (jaz ne)".

O vprašanju spolnih zlorab in nadlegovanja bo Evropski parlament pripravil tudi resolucijo, o kateri bodo poslanci glasovali v četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
26. 10. 2017 19.55
Danes te babetina lahko obtoži spolnega nadlegovanja,če jo že malo pogledaš!
Fifi 24
25. 10. 2017 21.45
+3
bla bla...dokler ne boste znali ločit prostitucije od dejanskih posilstev je to vse msm nakladanje in populizem za ovce holywoodske igralke v 98% NISO bile posiljene ampak so se šle prostituciju.....menjava dobrin daj-dam bistvo kapitalizma
knapeljc
05. 11. 2017 18.33
Bilo je posilstvo - zdaj po 30-tih letih. Ne bit nesramen
BUONcaffee
25. 10. 2017 17.27
Pri Merklovi je dosti za obdelat a kaj ko so druge ženske lepše.
BUONcaffee
25. 10. 2017 17.26
+3
Me zanima, če bo Plenkovič prijavil Junkerja, ali pa ima Plenkovič sedaj aduta v zadevi piranski zaliv v primeru, če mu bo Junker nasprotoval..
Karantanija
25. 10. 2017 16.21
+5
Sicer pa samo poglejte, kako se obnaša Juncker! Če je to normalno ....!!!!
Karantanija
25. 10. 2017 16.19
+1
Mislim, da je takega nadlegovanja kar nekaj, v vseh delovnih sredinah. Ženske bi se morale temu takoj upreti, saj je že vsaka opazka, tudi kompliment, ki ga nočeš slsišati, neke vrste spolnega nadlegovanja, kaj šele otipavanje! Takoj je takemu človeku potrebno dati vedeti, da ti taka dejanja niso všeč. Toda, marsikatera si ne upa nič reči, saj se boji za službo ...
dipe
25. 10. 2017 16.16
+2
A za to se je Lojzek Peterletov tko dajao za posranca. Perverznež stari. Jaz sem naivno mislu da je navaden politikant, da mu se gre samo za dobro plačo, lagodno, brezskrbno življenje brez dela, odgovornosti.
prouhudababa
25. 10. 2017 16.02
+1
Če bi imeli vse uslužbenke tipa Angelca Likovič, nebi nikomur hodilo na misel, da bi kero nadlegoval ali bognedaj otipaval. Torej je rešitev na dlani. Angelco in njene prijateljice pošljimo v Bruselj!
DAEMONIUM
25. 10. 2017 15.49
+8
Prokl3yi govnarji bruseljski, medtem ko se mastno placani starci kot je Junker & Co pres3ravajo v Bruslu in otipavajo "fresh young meat" mi v Sloveniji crkujemo na minimalcu sza namencek pa nam levifasizem pripravlja celozivljenski davek za crkovanje na obroke oz ti "dolgotrajno" oskrbo!
fafajonka
25. 10. 2017 15.15
Stari bruseljski birokrati lahko samo še šlatajo...........upam, da Juncker tole ne bo bral............<:-D
fafajonka
25. 10. 2017 15.15
Infraping
25. 10. 2017 15.10
Enostavno ne morš verjet več čem takem.
Frane Šajn
25. 10. 2017 15.04
-1
Samo poglejte te reveže Kartalonce le kdo jih bo še prepričal v demokratičnost tega nenaravnega skupka ki se kiti s pravom in demokracijo. Pljunek denarja v obraz človeka to je vsa njihova demokratičnost.
Frane Šajn
25. 10. 2017 15.05
-3
Ja bravo Klinči in Agropop , če si majhen bodi srečen , da si živ.
BUONcaffee
25. 10. 2017 17.22
nono1234
25. 10. 2017 15.04
+5
Čisto resno sprašujem uredništvo 24 ur: Zakaj dajete na splet takšne članke in možnost komentiranja, potem pa brišete povsem običajen in realen komentar. Napisal sem zgolj resnico in to na lep način, če vas pa to moti nam ne servirajte nobenih takih člankov, saj dobro veste kje smo najbolj občutljivi.
Infraping
25. 10. 2017 15.09
fafajonka
25. 10. 2017 15.11
+2
Drugič pa ne piši resnice, ampak samo tisto kar je všeč adminu!!!!!!!!!
DAEMONIUM
25. 10. 2017 15.51
+3
Pisati moras tako, kot da delas za Junkerja pa bo vse gor ostalo.
Zentrum
25. 10. 2017 14.52
+2
V celem članku piše na dolgo in široko, kako se evrokrati strinjajo, da je treba nemudoma, takoj, zdaj, včeraj ukrepati in to odločno ukrepati, nikjer pa ne duha ne sluha, kako si ti kravatarji to sploh predstavljajo. A bodo vse zaposlene pošiljali na izobraževanja? Na poletne kampe seksualne tolerance? Kamere v pisarnah? Super služba, ni kaj, za 10+ čukov na mesec dajati splošne izjave in žeti aplavz celotne dvorane. Jupi juhej.
piko112
25. 10. 2017 14.42
+1
In potem dobimo ultimade od Evrope kaj naj se pri nas počne in kaj ne. Da ne govorimo o sodišču za človekove pravice
Našvasan__zob
25. 10. 2017 14.20
-6
Župniki , politiki, direktorji... vse je to ista banda...
Frane Šajn
25. 10. 2017 14.09
-1
Ne znamo ali nočemo, ampak meni se zdi , da ta počez in podolg skregana skupnost EU skozi zgodovino gledano krvava Evropa , ne bo nikoli zmogla skupnega življenja, pa naj bo vzrok v razvitosti ali snobovstvu ali namišljene večvrednosti posameznih akterjev , ki si že iz naslova velikosti ne dajo do repa. Velika neumnost je bila vpletati se v ta skupek iz katerega bo pot vedno bolj teška in oneomogočena že zaradi interesa tistih , ki imajo denar in rabijo nekoga. da se jim podreja, in drago kupuje drugorazredno blago od njih ob tem pa nevede ali vede sam izgublja pomen in dobiva mesečno mezdno milost. Ne znamo in nikoli nismo znali ceniti svoje tisto malo ampak samo naše, oči so stalno begale prek plota na tuj zelnik in kar so videle ali bolj kot to, kar so same hotele videti in sanjale v tej fatamorgani kar je bilo seveda moćnejše od pameti. Streznitev prihaja počasi a vstrajno tudi ko danes vidimo resnico se prepričujemo, da to ni tako, o pa je in vedno bolj kruto in nesprejemljivo bo postalo. Medtem ndaljujemo sklanjem samih seboj in nosimo žrtve na oltar tujca. Ne upamo in ne zmoremo se odločati o svoji usodi čemu smo si potem obesili na ta šibka upognjena ramena breme lastne državice. Navzven smo stalno upognjeni , navznoter razklani točno taki kot nas močni hočejo. Da jim kdo poje in pokupi drugoklasno blago najsi bo v hrani ali tehniki. Teško skoraj nemogoče so nas prepričevali redki , da nam je bilo ostati prvi na vasi slabo in nemogoče, ampak najtežje bo zapomnite si biti zadnji v mestu in to nam vsak dajo vedeti, samo zato ker smo "sami tako hoteli!". Usoda enim res ni in ne bo nikoli naklonjena ampak samo zato ker je neznamo držati v svojih rokah. Zaradi peščice povspetnikov ,ki so nam uničili in hočejo še tisto malo kar nam še kaj šteje in to je ostal povešen obraz , in napotki nadaljnega razdiranja, če ne v besedah pa v dejanjih. Zasčiteni s pravno državo, ki je samo njim razumljiva in naklonjena , ne ta pravica tu ni slepa ampak nas gleda skozi reže tiste preveze, ki jo ima čez oči ta pojava s tehnico v rokah in ni drugega kot rjuha čez iluzijo s katero nas hočejo prisliti v njej videti samo njim poznano resničnost .Pojdimo odločimo se svojo pot , sami na svojem najprej bo trda verjamem ampak vse lažja pot in sobivanje. To smo dolžni vnukom in zanamcem.
HorstWiesel
25. 10. 2017 14.32
-2
Od nekdaj sem proti EU, Natu in zagovarjam lastno samooskrbo, samostojnost suverenost in neodvisnost,.....
Frane Šajn
25. 10. 2017 14.59
-4
Vedno več nas bo boš videl. Kdo nas bo spoštoval , če sami sebe ne zmoremo. Vedno se bodo našli , ki jim bo ta gruda tesna in preuboga za njihove apetite, že v naprej jim želim en lep adijo! Ne pa nasvidenje , da ne bo pomote.
BUONcaffee
25. 10. 2017 13.53
+6
Vladavina prava v EU bo naredila red, HA, HA,.....
Frane Šajn
25. 10. 2017 15.02
-5
Ja, da špočiš od smeha, seveda ga bo, ampak tistemu , ki bo bolj častil!
TOX6
25. 10. 2017 13.42
+5
Posla ženske iz SLO javne uprav(e moških je itak za vzorec) v Bruselj-takoj naredijo red. Hitro bodo spoznali kdo nosi hlače
bb5a
25. 10. 2017 13.40
+17
A pri nas ni tega? Pahor, Jankovič,...
BUONcaffee
25. 10. 2017 13.53
+11
Frane Šajn
25. 10. 2017 15.09
-4
Imaš pa zelo kratek repertuar krivcev a samo ta dva lahko napišeš po direktivi! Khm???
bb5a
25. 10. 2017 15.13
+3
Lej nimam nobenih zadrškov, da še koga napišeš.... za ta dva vem osebno, od žensk... ne iz novic.... nimam nobenih strankarskih preferenc...Sicer pa če predsednik to počne, je dejstvo da je spisek še dolg...