Tujina

Piloti bodo budni 18 ur, nočno letenje pa omejeno na 11 ur

Strasbourg, 09. 10. 2013 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je po burni razpravi v minulih tednih podprl uvedbo novih pravilih o delu in počitku pilotov. Čas, ki ga pilot buden preživi v pripravljenosti in na letalu, bo omejen na 18 ur, nočno letenje pa na 11 ur.

Evropska komisija je vseskozi trdila, da je predlagala ureditev, po kateri pilot ob upoštevanju časa v pripravljenosti in letalskega delovnega časa zaradi delovnih obveznosti ne bi bil buden več kot 18 ur.

Nekateri predstavniki pilotov se s tem niso strinjali in so trdili, da bi predlagana ureditev lahko pomenila, da bi morali biti piloti v delovni pripravljenosti ali na delu in budni tudi 22 ur, kar pa so v komisiji zavrnili kot "matematično nemogoč mit".

Dreamliner družbe ANA
Dreamliner družbe ANA FOTO: Reuters

Drugo jabolko spora je bil čas nočnega letenja. Piloti so ga želeli omejiti na deset ur. Komisija pa je predlagala omejitev na 11 ur in poudarja, da nobena članica nima tako strogih pravil. Najbolj stroga je Velika Britanija z 11 urami in 15 minutami.

"To je zmaga zdravega razuma"

Evropski poslanci so tako glasovali o resoluciji, ki zavrača predloge komisije in vključuje poziv k čimprejšnjemu predlogu novih pravil, ki naj letalski delovni čas omejijo na deset ur, skupen čas v pripravljenosti in letalski delovni čas pa na 18 ur.

Resolucijo so zavrnili, tako da bodo obveljala nova pravila, ki jih je predlagala Evropska komisija. Če bi jo podprli, bi še naprej veljala stara pravila, komisija pa bi morala pripraviti nov predlog.

"To je zmaga zdravega razuma," je po glasovanju poudaril evropski komisar za promet Siim Kallas. Nova pravila namreč po njegovih besedah pomenijo večjo varnost za potnike in boljše delovne pogoje za letalsko posadko.

Burna razprava

Razprava je bila burna, lobiranje agresivno. Komisija je nekaterim predstavnikom pilotov očitala, da širijo "mite", da se z varnostjo potnikov igrajo "kot s politično nogometno žogo" in da se le predstavljajo kot zastopniki velikega dela evropskih pilotov.

Komisija naj bi si na koncu podporo poslancev zagotovila z obljubo, da bo dodatno upoštevala nekatere skrbi pilotov, a podrobnosti za zdaj niso znane. Tik pred odločanjem se je pojavil predlog za preložitev glasovanja, ki pa so ga poslanci zavrnili.

Pri komisiji priznavajo, da so nekateri piloti resno zaskrbljeni, da se bodo njihovi pogoji dela poslabšali, a poudarjajo, da bodo vse obstoječe kolektivne pogodbe, še posebej za pilote v velikih letalskih družbah, ostale nespremenjene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
09. 10. 2013 13.46
+6
verjetno bo zmagal interes kapitala... varnost je drugotnega pomena