Tujina

FBI aretiral domnevno rusko vohunko

Washington, 17. 07. 2018 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
6

Dan po srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zvezna policija FBI v ZDA aretirala neregistrirano rusko lobistko Mario Butina. Sodnica ji varščine ni želela potrditi, zato Butinova do nadaljnjega ostaja v zaporu.

Devetindvajsetletno Mario Butina so obtožili vohunjenja za Rusijo v ZDA. To naj bi storila z infiltracijo v Nacionalno orožarsko zvezo (NRA), pri čemer je želela vplivati na pomembne člane republikanske stranke in ameriško politiko.

Butina je imela v Sibiriji trgovino s pohištvom, potem pa se je zaposlila pri nekdanjem članu ruske centralne banke in senatorju Aleksandru Toršinu, ki je dosmrtni član NRA. Toršino in Butina sta v Rusiji skupaj ustanovila skupino za pravico posameznikov do orožja, leta 2013 pa sta začela navezovati stike z ameriškimi orožarskimi lobiji.

Vodstvo NRA sta sprva gostila v Moskvi, že leta 2014 pa sta se udeležila več njihovih dogodkov v ZDA. Med potovanjem po ZDA je imela Butina stike s člani kampanje predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ko pa je Trump uradno naznanil kampanjo, je za revijo National Interest napisala kolumno, kako bi ameriškim odnosom z Rusijo pomagala izvolitev republikanskega kandidata. Butina se je udeležila tudi enega izmed Trumpovih srečanj z volivci in ga vprašala, kakšni so njegovi nameni glede vodenja odnosov z Rusijo. Trump je odgovoril, da pozna ruskega predsednika Vladimirja Putina in se z njim dobro razume. Leta 2016 je bila na konvenciji NRA, kjer si je republikanski operativec in član NRA Paul Erickson prizadeval, da Toršinu uredi sestanek s Trumpom. Toršina je predstavljal kot osebnega odposlanca Putina, vendar mu je uspelo dobiti le srečanje s Trumpom mlajšim. Butina in Erickson sta sicer poslovno sodelovala več let.

Obtožnica, ki bremeni Butino.
Obtožnica, ki bremeni Butino. FOTO: AP

Obtožnica jo bremeni 'vzpostavljanja stranskega kanala'

Butina je bila ena od Rusov, ki so v Washingtonu na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo, vmes pa končala magisterij iz mednarodnih odnosov na American University. Glede na obtožnico je ohranila stike tudi s tistimi v Moskvi, ki so ji pravzaprav dajali naloge. Po obtožnici naj bi navodila dobivala od ’funkcionarja na visokem položaju v ruski vladi’, njegov opis pa se ujema s Toršinom, čeprav ta ni poimenovan z imenom. Dva neidentificirana Američana sta prav tako omenjena v obtožnici, saj naj bi Butini pomagala pri vzpostavljanju stikov s politiki v ZDA. Ta dva Američana sicer nista bila obtožena nobenega zločina. V obtožnici je zapisano tudi, da je Butina vzpostavljala stranski kanal med predstavniki ruske vlade, ameriškimi politiki in orožarskimi lobiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvega Američana, ki ji je pomagal, je kontaktirala marca 2015 in med dopisovanjem namignila, da bo določena politična stranka najverjetneje prevzela oblast v ZDA po volitvah leta 2016, omenila pa je tudi pomembno vlogo ’določene organizacije za pravice do nošenja orožja’. Ta Američan naj bi potem dober mesec pred volitvami kontaktiral znanca in mu zaupal, da je ’bil vpleten v zelo zasebno komunikacijo med Kremlinom in vodilnimi določene politične stranke’.

Butinova se je lani udeležila molitvenega zajtrka v Beli hiši in drugih dogodkov, kjer je navezovala pomembne kontakte. Z drugim Američanom, ki je omenjen v obtožnici, je vzpostavila stik, da bi ji ta zagotovil vrsto sestankov oziroma večerij z ameriškimi vplivneži v Washingtonu in New Yorku. Sodeč po obtožnici, je Butina dejala, da ji je pomemben uradnik dal odobritev za vzpostavljanje stranskega kanala in dodala: "Vse, kar smo potrebovali, je bila potrditev s Putinove strani. Ostalo je bilo lahko."

Preiskali so tudi njen računalnik in mobilni telefon

Njen odvetnik Robert Driscoll je povedal za Washington Post, da je FBI že aprila izvedel preiskavo njenega doma, v nedeljo so jo aretirali, v ponedeljek pa ji je sodnica zavrnila varščino. V zapriseženi pisni izjavi so agenti FBI zapisali, da so preiskali tudi računalnik in mobilni telefon Butine. Driscoll je zagotovil, da Butina ni agentka ruske vlade, je pa sodelovala s številnimi vladnimi agencijami ZDA, pričala pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve in predala preiskovalcem več tisoč dokumentov.

Posebni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je pred dnevi objavil obtožnico proti 12 agentom ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so vodili kampanjo hekerskih vdorov v demokratske računalnike pred volitvami. V preiskavo Butine Mueller in njegovi sodelavci sicer niso bili vpleteni.

Putin je na vrhu s Trumpom znova zanikal vpletanje v ameriške volitve 2016, čeprav je dejal, da si je želel Trumpove zmage.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 19.48
+4
Muller ima kar nekaj imen, proti katerim bo podana obtožnica. Telih 12 Rusov je bilo na listi za obtožbo že več kot eno leto. Resnično čudno, da so se odločili dat obtožnico ven kakšen teden pred srečanjem Trumpa in Putina. Pa še nekaj o "vmešavanju" Rusije v volitve, naj mi nekdo od zagovornikov Obame odgovori. Malo pred volitvami 2016 na katerih je zmagal Trump, je Obama pospešeno sodeloval z Mehiško vlado kako bi čim večjemu številu ilegalcev dal državljanjstvo in s tem volilno pravico. A to ni vmešavanje Mehike v Ameriške volitve? A to ni izdajstvo naroda s strani Obame?
JurijLovsin
17. 07. 2018 10.56
+11
Ah zdaj so privlekli na plano eno šiviljo in tesarja, da zameglijo dejansko s(r)tanje
DeBill
17. 07. 2018 10.50
+8
lov na čarovnice. dolgo bo trajalo, da se zamenja vse warmongerske sodnike in ostali del administracije za normalne ljudi. tko se mi zdi, kot da so killary, bushi, reagan in obama iz iste stranke, trump pa iz ene druge, carterjeve. hecna tale ameriška politika.
Kollerik
17. 07. 2018 10.46
+7
že lovijo male ribe...treba bo nekako vse skupaj zameglit...
Klemzi28
17. 07. 2018 09.15
+11
haha spet buce
Zverina56
17. 07. 2018 09.08
+36
Hahahaha...samo da se o rusih piše :D A ko so pa američani prisluškovali nemčiji, španiji, sloveniji,... pa nikome ništa al kaj??? Teli kavbojci so šele ga... usr.... netijo vojne po svetu, dvignejo roke od sporszumov ki delujejo,... in še bi se dalo naštevat...in pol nam oni tuki pametujejo, ma vse njihove rezidence in ameriško ambasado bi zrušil do tal in poslal njihov folk v kontejnerjih nazaj v kavbojc land!! Važno da so oni perle in da "nimajo" svojih agentov naštimanih po svetu!! .... U Murika!!!