Tujina

FBI ima novega direktorja, Wray obljubil, da bo neodvisen od Trumpa

Washington, 02. 08. 2017 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI je postal Christopher Wray. Ameriški senat ga je potrdil z 92 glasovi za in petimi proti. Wray je med zaslišanjem obljubil, da bo deloval neodvisno od predsednika Donalda Trumpa.

Ameriški senat je v torek z 92 glasovi proti petim potrdil Christopherja Wrayja na položaj direktorja zveznega preiskovalnega urada (FBI). Wray je bil potrjen brez težav predvsem zato, ker je med zaslišanjem v senatnem odboru za pravosodje obljubil, da bo neodvisen od predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Trump je namreč maja odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ker ni hotel odnehati od preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve in morebitnih povezav Trumpove kampanje z Rusi. Trump je poskušal na Comeyja večkrat vplivati, da ga javno opere vse krivde okrog ruske afere in je želel tudi naj Comey pusti pri miru svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Tega je potem Trump moral odpustiti, ker je lagal okrog stikov z Rusi, ne glede na to, pa je predsednik želel, da se ruska preiskava konča. Potem, ko je odpustil Comneyja si je na vrat nakopal še več težav, saj je namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein mimo pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa imenoval posebnega tožilca oziroma preiskovalca Roberta Muellerja. Preiskava se je iz ministrstva oziroma FBI prenesla v Muellerjev urad.

Novi direktor FBI Christopher Wray.
Novi direktor FBI Christopher Wray. FOTO: AP

S tem je FBI in pravosodnemu ministrstvu ter s tem predsedniku Rosenstein praktično odvzel možnost vplivanja na preiskavo. Trump lahko Muellerja odpusti preko Rosensteina, vendar ta tega ne bo storil in ga bo moral Trump prej odpustiti, vendar mu senat skoraj zagotovo potem ne bo potrdil zamenjave. Sessions se ne sme vpletati, ker se je izločil iz ruske afere zaradi zatajitve informacij o lastnih srečanjih z Rusi.

Trumpu tako ne more pomagati pri preiskavi in kadrovskih potezah in predsednik je zaradi tega proti svojemu prvemu podporniku v ameriškem senatu sprožil ofenzivo na Twitterju, da ga prisili v odstop. Sessions je sodelavcem dejal, da "predsedniku tega ne bo privoščil" in vztraja na položaju, Trump pa si ga doslej ni upal odpustiti, ker so mu senatni republikanci zagrozili s težavami. "To bi bil začetek konca Trumpovega predsednikovanja," je dejal Lindsay Graham iz Južne Karoline.

Nekdanji vodja oddelka za kazensko pravo v pravosodnem ministrstvu in zvezni tožilec Wray je bil v odboru za pravosodje julija potrjen z 20 proti 0. Senatorje je zanimalo le to, ali bo neodvisen od Trumpa in ko jim je to zagotovil, vse ostalo več ni bilo več pomembno. Wray sicer ne bo imel nič s preiskavo ruske afere, ki je v Muellerjevih rokah in je majhna verjetnost, da bi Trump skušal nanj kaj vplivati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RoccoS
02. 08. 2017 20.12
enako kot pri nas državne inštitucije do levakov!
contadino
02. 08. 2017 18.23
FBI neodvisen od predsednika . Izjava deluje kot smejalni plin .
cool1
02. 08. 2017 09.39
+3
Če je obljubil, da bo neodvisen od Trumpa, potem bo pač dobil odpoved.....se ve že vnaprej !
korintos23
02. 08. 2017 08.05
+4
Če pa ne bo tudi toti dober pa naj imenuje še Melanijenega fotra!