Tujina

FBI ve, kdo je Džihadist John

Washington, 25. 09. 2014 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Identiteta terorista z londonskim naglasom, ki se je pojavil na posnetkih obglavljenj ameriških novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa, ni več skrivnost, trdi direktor FBI.

David Haines
David Haines FOTO: You Tube

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je novinarjem v Washingtonu povedal, da so identificirali zamaskiranega moškega, ki se pojavlja v grozilnih videoposnetkih Islamske države (IS) tik pred umori tujcev.

Comey ni želel razkriti imena moškega, ki govori angleško z londonskim naglasom in ga britanski mediji imenujejo "Džihadist John". Dejal pa je, da so ga identificirali s pomočjo mednarodnih partnerjev.

Džihadist John je nastopal v videoposnetkih pred obglavljenjem dveh ameriških novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa.

Direktor FBI je prav tako dejal, da intenzivno skušajo identificirati še dva podobna zamaskirana teroristična nastopača pred kamerami, ki imata ameriški in kanadski naglas.

Teroristi naj bi načrtovali napad na podzemne železnice

Comey se je odzval tudi na sporočilo iraškega premierja Haiderja Abadija, ki je v New Yorku povedal, da teroristi IS pripravljajo napad na podzemno železnico v New Yorku in Parizu.

Comey in drugi ameriški varnostni uradniki pravijo, da je sistem podzemne železnice v New Yorku vedno na seznamu želja teroristov, nimajo pa nobenih informacij, da bi se kaj pripravljalo.

Napad na ZDA pa naj bi pripravljali teroristi iz skupine Horasan, ki so jih ameriška letala zasula z bombami med zadnjim napadom na teroriste v Siriji. Veja Al Kaide je na vrhu Comeyjevega seznama skrbi že več mesecev, še vedno pa nimajo popolne podobe o njihovi organizaciji in delovanju. Vedo, da Horasan pripravlja napad, ampak Comey težko reče, če bo to jutri, čez tri tedne ali tri mesece.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3