Tujina

Film deli Nizozemsko

Amsterdam, 03. 03. 2008 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemska skuša preprečiti objavo filma, katerega avtor je politik, ki je koran primerjal s Hitlerjevo knjigo.

Nizozemska vlada išče način, s katerim bi preprečila predvajanje filma, ki je usmerjen proti koranu. Njegov avtor je politik Geert Wilders, ki je v preteklosti Koran primerjal s knjigo Adolfa Hitlerja Moj boj. Izjavil je, da se že dogovarja z nekaterimi televizijskimi postajami o predvajanju filma.

Nizozemski politik Geert Wilders je v svojem filmu koran opisal kot fašističen in nemogoč.
Nizozemski politik Geert Wilders je v svojem filmu koran opisal kot fašističen in nemogoč. FOTO: Reuters

Pri nizozemskem časopisu Telegraaf trdijo, da so koalicijske stranke razdeljene glede mnenja o filmu. Krščanski demokrati se nagibajo k prepovedi, medtem ko laburisti zagovarjajo svobodo govora in pozivajo muslimanske države, naj preprečijo proteste proti Nizozemski.

Okrog 1.000 Afganistancev je v Afganistanu v nedeljo protestiralo proti vnovično objavljenim karikaturam preroka Mohameda v danskih časopisih in Wildersevemu načrtu, da objavi sporni film. Zahtevali so umik danskih in nizozemskih vojakov iz njihove države.

Okrog 1000 Afganistancev je protestiralo proti objavi filma in proti vnovični objavi karikatur preroka Mohameda.
Okrog 1000 Afganistancev je protestiralo proti objavi filma in proti vnovični objavi karikatur preroka Mohameda. FOTO: Reuters

Nizozemski premier Jan Peter Balkenede je opozoril, da bi zaradi filma lahko prišlo do napadov na njihove čete, čeprav se ni opredelil proti objavi filma. Poudaril je le, da njihova vlada nima enakih mnenj o islamu kot Wilders.

Vendar pa je očitno, da ima Wilders nekaj podpore, saj je njegova stranka, ki ima v parlamentu, ki skupno šteje 150 poslanskih mest, devet poslancev, v nedavnih javnomnenjskih raziskavah zabeležila narast podpore.

V tej državi so sicer že imeli težave zaradi spornih filmov. Nemiri so izbruhnili že leta 2004, ko je islamski skrajnež ubil nizozemskega režiserja Thea Van Gogha. Vzrok je bil njegov film, ki je islamu očital nasilje nad ženskami. Takrat se je začel tudi Wildersev vzpon v vrh nizozemske vlade.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja