Svet

Finančni komentar: Zmagovalec maratona

Ljubljana, 24. 10. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
15

Na finančnih trgih bo še dolgo prisotna visoka obrestna mera, je prejšnji teden v New Yorku pojasnil Jerome Powell, prvi mož ameriških Zveznih rezerv. Kdor je za hipotekarni kredit pred tremi leti na banki dobil nizko fiksno obrestno mero, bo zmagal maraton.

Meme

V tem stoletju so ljudje s krediti občutili visoke bančne obresti, kot jih imamo danes, že v začetku leta 2000, ko je počil t. i. "Dot-Com" balonček in konec leta 2006, ko je nastal balonček na trgu nepremičnin. Vse od leta 2008 do lanskega septembra so bile bančne obresti nizke, med nič in dva odstotka. Zdaj analitiki opozarjajo, da prihaja dolgo obdobje, morda celo desetletje visokih obrestnih mer, predvsem ker se spopad z inflacijo lahko spremeni v maraton.

Inflacija in visoke cene energentov vztrajajo. Zgodovina se ponavlja, prejšnji teden je minilo točno 36 let od črnega ponedeljka na ameriški borzi. 19 oktobra 1987 je ameriški industrijski indeks v enem dnevu padel za 22 odstotkov. Tudi takrat so bile na Bližnjem vzhodu izrazite napetosti. Takratni predsednik ZDA Ronald Reagan je miril, da ne bo prišlo do vojne z Iranom. "Ne bomo imeli vojne z Iranom, saj niso neumni."

Odkar se na Bližnjem vzhodu napetosti stopnjujejo, spet počasi narašča cena surove nafte, predvsem pa cena zlata. Nafta je sicer še vedno nižje, kot je bila pred začetkom konflikta v Izraelu in Gazi. Bila je pri ceni 95, zdaj se vrti okoli 90 dolarjev na sodček. Pri ceni zlata pa bi lahko prvič krepko presegli mejo 2000 dolarjev za unčo, meni ameriški milijarder in vlagatelj Ray Dalio.

Cena zlata se je v zadnjih 14 dneh dvignila za skoraj 9 odstotkov in je pri 1981 dolarji za 31,1-gramsko unčo. Tudi 159-litrski sodček surove nafte (Brent) je dražji za dobrih osem odstotnih točk glede na ceno pred dvema tednoma.
Cena zlata se je v zadnjih 14 dneh dvignila za skoraj 9 odstotkov in je pri 1981 dolarji za 31,1-gramsko unčo. Tudi 159-litrski sodček surove nafte (Brent) je dražji za dobrih osem odstotnih točk glede na ceno pred dvema tednoma. FOTO:

Za razliko od leta 1987, ko se je zrušil ameriški industrijski indeks Dow Jones, se tokrat podobno dogaja z Nasdaqovimi tehnološkimi delnicami. Prejšnji teden sta imela velik padec Tesla in Nvidea. Ta teden pričakujemo poročila o poslovanju še od Microsofta in Amazona. Indeks strahu in pohlepa je v območju strahu. Glede na kazalnik smo v najdaljšem letošnjem obdobju strahu.

Prejšnji teden je delnica Tesle (TSLA) strmoglavila za dobrih 15 odstotkov, ker niso dosegli zastavljenih poslovnih rezultatov. Za 9 odstotkov je padla tudi Nvidea (NVDA), ker je predsednik ZDA Joe Biden prepovedal izvoz in prodajo naprednih čipov za umetno inteligenco na Kitajskem.
Prejšnji teden je delnica Tesle (TSLA) strmoglavila za dobrih 15 odstotkov, ker niso dosegli zastavljenih poslovnih rezultatov. Za 9 odstotkov je padla tudi Nvidea (NVDA), ker je predsednik ZDA Joe Biden prepovedal izvoz in prodajo naprednih čipov za umetno inteligenco na Kitajskem. FOTO: TradingView

Inflacija je še vedno daleč od želenih dveh odstotkov, je v New Yorku prejšnji teden poudaril Jerome Powell, šef ameriških Zveznih rezerv, zato so visoke obrestne mere nova normalnost, višje za dlje časa. "Finančne razmere so se v zadnjih mesecih precej zaostrile. Dolgoročni donosi na večletne obveznice imajo velik vpliv. Pozorno spremljamo razvoj dogodkov."

Zgodovinska razprodaja ameriških obveznic.
Zgodovinska razprodaja ameriških obveznic. FOTO: Bob Elliot

Jamie Dimond, prvi mož največje banke na svetu JP Morgan Chase, je v petek opozoril, da se nahajamo v najbolj negotovih časih zadnjih nekaj desetletij. Donosi na 10-, 20-, 30-letne ameriške obveznice so prvič od leta 2007 spet pri petih odstotkih.

Ko vlagatelji v državne obveznice izgubijo zaupanje v državo, vrednost obveznic pade in začne naraščati donos obveznic. Grške obveznice so leta 2009 zelo hitro poskočile s 5- na 15-odstotne donose.
Ko vlagatelji v državne obveznice izgubijo zaupanje v državo, vrednost obveznic pade in začne naraščati donos obveznic. Grške obveznice so leta 2009 zelo hitro poskočile s 5- na 15-odstotne donose. FOTO: TradingView

Narašča tudi ameriški državni dolg. Samo v zadnjem mesecu je zrasel za 22 milijard dolarjev vsak dan, od nedavnega dviga zgornje meje zadolževanja se je dolg zvišal že za 2000 milijard. Komu je ZDA sploh dolžna? Kot kažejo podatki ameriškega finančnega ministrstva iz leta 2022, največ ameriškim institucijam in posameznikom.

Sledijo (18,3 %) Zvezne rezerve, (8,9 %) ameriški skrbniški sklad socialne varnosti, (3,3 %) vojaški pokojninski sklad, sledijo države Japonska (3,8 %), Kitajska (3,6 %), Belgija, Irska, Luksemburg (2,8 %) Združeno kraljestvo (2,1 %), Brazilija in druge države.
Sledijo (18,3 %) Zvezne rezerve, (8,9 %) ameriški skrbniški sklad socialne varnosti, (3,3 %) vojaški pokojninski sklad, sledijo države Japonska (3,8 %), Kitajska (3,6 %), Belgija, Irska, Luksemburg (2,8 %) Združeno kraljestvo (2,1 %), Brazilija in druge države. FOTO: Ameriško finančno ministrstvo

Ameriški dolg se je od leta 2020 povišal za tretjino oziroma za 10,3 bilijona dolarjev in trenutno presega 33,6 bilijona dolarjev.

Analitiki svarijo pred nastankom dolžniške spirale.
Analitiki svarijo pred nastankom dolžniške spirale. FOTO: Kobeissiletter

Znani ameriški vlagatelj Michaell Burry, ki je v recesiji leta 2008 lepo zaslužil, ker je napovedal nepremičninski balon, njegova zgodba je bila opisana v filmu Big short – Velika poteza, je prejšnji teden na platformi X, nekdanjemu Twitterju, zapisal, da bi izdatki za dodatno vojno povzročili največjo recesijo našega časa.

Burry
Burry FOTO: X

Tudi o mogoči recesiji so prejšnji teden v Luksemburgu razpravljali finančni ministri. Med njimi je bila tudi ameriška državna sekretarka za finance Jenet Yellen, ki je zatrdila, da ZDA lahko kljub visokem dolgu financira dve vojni hkrati. "ZDA lahko podpira Izrael z vsemi vojaškimi zahtevami in obenem lahko ter mora podpirati Ukrajino, ki je v vojni z Rusijo."

Verjetnost, da bo ameriški SEC odobril Spot Bitcoin ETF, je presegla 90 odstotkov. Potrditev naj bi dočakal do 10. januarja 2024.
Verjetnost, da bo ameriški SEC odobril Spot Bitcoin ETF, je presegla 90 odstotkov. Potrditev naj bi dočakal do 10. januarja 2024. FOTO: Crypto Bubbless

Alfa kriptosredstev, Bitcoin, se v teh negotovih ekonomskih časih še ni zares dokazal kot naložbena priložnost. V zadnjih dveh tednih je zrasel manj kot zlato. Prejšnji teden je zakrožila lažna novica, da bo Blackrock vlagateljem ponudil ETF za bitcoin, zato je dosegel ceno 30.000 dolarjev in tako prejšnji teden ustvaril 10-odstotni donos. 

Še leta 2017 je imel Bitcoin 1331-odstoten donos, v zadnjih 13 letih je imel 3 negativna leta.
Še leta 2017 je imel Bitcoin 1331-odstoten donos, v zadnjih 13 letih je imel 3 negativna leta. FOTO:

V Amsterdamu je potekala največja bitcoin konferenca, sogovorniki so razpravljali o prihodnosti največjega kriptosredstva, oglasil pa se je tudi legendarni žvižgač Edward Snowden. "Svet se ruši in mi se igramo. Vidimo, kako narašča nevarnost, da banke propadejo, glede na padajočo vrednost obveznic. Pričakujemo lahko še en trenutek tesnobe."

Kitajska digitalna valuta e-CNY.
Kitajska digitalna valuta e-CNY. FOTO: Wikipedia

Medtem je na Kitajskem že zaživela digitalna valuta, digitalni juan oziroma e-CNY. Prebivalcem omogočajo nakup blaga ali storitev s pomočjo digitalne valute, ker je plačilo hitrejše in varnejše. Ni treba imeti registrirane številke pri operaterju in ni treba imeti bančnega računa. Transakcije potekajo na spletu.

Digitalni evro
Digitalni evro FOTO: Kanal A

Digitalna oblika gotovine, ki jo izdaja centralna banka, bo kmalu na voljo tudi ljudem v območju evra. Predsednica Evropske centralne banke Christine Legard je napovedala prihod digitalnega evra. "Digitalni evro je na poti. Včeraj je upravni svet Evropske centralne banke dovolil začetek pripravljalne faze. To bo potovanje."

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Svet Portfelj je od začetne naložbe 21. 9. 2023 torej po enem mesecu 5 evrov v minusu. Prejšnji teden smo bili še v plusu. Zdaj imamo vloženih 4500 evrov, drugo hranimo še naprej v denarju. Za 500 evrov smo dokupili delnice Louis Vitton in druge luksuzne znamke z oznako LVMH. Prejšnji teden smo v finančnem komentarju na 24ur.com povedali, da jih bomo kupili za 5 odstotkov, če bo delnica dosegla 665 evrov, oziroma da bi pozicijo zaprli, če delnica bo padla pod 650 evrov. Večjega premika v zadnjem tednu ni bilo.

10 letni graf prikazuje, da je bila v preteklosti 25% korekcija delnice LVMH dobra naložbena priložnost.
10 letni graf prikazuje, da je bila v preteklosti 25% korekcija delnice LVMH dobra naložbena priložnost. FOTO: SyzGroup

Pan American Silver z oznako PAAS, ki ima rudnike zlata, je prejšnji teden zrasel za slabih 5 odstotkov. Peabody energy z oznako BTU, ki proizvaja premog, je padel za dobre 3 odstotke. Dvoodstotni padec je imela tudi kitajska Alibaba z oznako BABA. Disney je bil v prejšnjem tednu brez večjega premika. V portfelju hranimo tudi svetovni dividendni ETF z oznako VGWE, ki sledi 1762 delnicam, a ni imel najboljšega tedna.

Ta četrtek bomo v Finančnem Popkastu na 24ur.com podrobno analizirali trg kriptosredstev. Iz New Yorka pride v naš studijo Nejc Bizjak iz Bitstampa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
24. 10. 2023 15.20
+1
Ključno vprašanje na kateregea nočejo več odgovoriti: Ali bo digitalni euro programabilen, kot se reče. Če bo, hvala lepa, kar imejte ga.
Mikofinkica
24. 10. 2023 10.10
+3
Zadeva je sila preprosta, zdrava kmečka logika več velja kot vsi Ekonomisti sveta, delajte vedno nasprotno od nasvetov, in vedno bodite proti pa ste zmagali.
Anion6anion
24. 10. 2023 09.54
+4
Ti finančni nasveti so vedno ,analiza stanja za nazaj. Lahko je tako bit pameten. Svetujete kam naj vložimo za naprej ,če ste taki strokovnjaki.
StudyBitcoin
24. 10. 2023 09.56
+2
btc, tick tock naslednji blok. še 26384 blokov. ~6 mesecev :)
Mikofinkica
24. 10. 2023 09.26
+4
A s Banke že pobrale svoje nepremičnine iz REK, ki jih je odnesla poplava ter so bile zavarovane z hipoteko. In svoje avtomobile na fafing
Razsuti Tovor
24. 10. 2023 09.21
+3
Malokdo se zaveda, da je to najpomembnejši članek danes. Vsaj za našo bodočnost.
123soba
24. 10. 2023 09.18
+6
Zakaj mora zda podpirati vojno v Ukrajini in Izraelu? Ni jim treba, ljudje se bodo lažje dogovorili brez teh strokovnjakov. Gre jim le za prodajo orožja zmanjšanje števila ljudi na svetu in nenehnega ustrahovanja sveta. Kot da naravnih ujm ni dovolj...
Potouceni kramoh
24. 10. 2023 08.56
+3
Osebni vlagam v zelo oporečno hrano po marketih.
Razsuti Tovor
24. 10. 2023 08.54
+4
Leta 2008 in med covidom so reševali gospodarstvo s tiskanjem denarja. Stiskali so ga kar neverjetnih 40% več in s tem reševali banke, podjetja. Kot posledica je inflacija, ki bi morala biti 40%, ampak ko enkrat štarta jo zelo težko ustaviš. Zato visoke obrestne mere, ki pa dušijo gospodarstvo. To pa pomeni, da počasi prihaja velika gospodarska kriza.
FIRBCA
24. 10. 2023 08.52
+2
do leta 2026 bo inflacija itd 60% to je botrovalo natiskani denar po koronskem planu. Pa kazite grafe kakor hocete. Ce je denarja prevec natiskanega no prikazanega ga moras oplemenitit kar sedaj sepa za tako bizarne st, nastane inflacija itd.
StudyBitcoin
24. 10. 2023 08.43
+0
"Bitcoin, se v teh negotovih ekonomskih časih še ni zares dokazal kot naložbena priložnost." od začetka leta do danes +104%. 😂 če bi Svet Portfelj 21. 9. kupil za 10000 € bitcoina(0.4), bi imeli danes 12700 € :)
Anion6anion
24. 10. 2023 09.56
+1
Kdo pa ima danes na zalogi 10000 da lahko vloži v bit konje? Samo bogataši