Tujina

FOTO: 14 podob realnosti, ki jo Putin skriva. Tako sredi obupa prebivalcev gradijo olimpijski blišč

Soči, 15. 11. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

50 milijard nameravajo Rusi zapraviti za olimpijado v Sočiju. Osupljiva prizorišča so v zadnjih fazah gradnje. Medtem pa ob nastajajočem blišču številni životarijo, ker so jih investitorji pustili brez vsega.

''Saj smo hoteli narediti bolje, a je rezultat takšen kot vedno.'' Gre za stavek, precej znan med Rusi, ki je že dovolj star, da ga Rusi uporabljajo z vse manj žalosti, celo z nasmehom, ki se konča z malo grenkobe.

In prav ta stavek postaja aktualen tudi zdaj, ko gre za olimpijske igre v Sočiju, do katerih je manj kot 100 dni.

Mesto je zato stopilo v zadnjo etapo priprav na ta velik dogodek, ki naj bi svetu pokazal vso ekstravaganco in blišč, ki ga Rusija premore. O čudovitem mestu, kjer se ''morje sreča z gorami'', že tiskajo svetleče plakate in drugo reklamno gradivo, ruska politika o projektu govori v samih presežnikih.

A blišč pride s ceno. Ta je 50 milijard evrov, s čimer bodo te igre na vrhu najdražjih tovrstnih dogodkov v zgodovini. Menda tudi zaradi cvetoče korupcije, ki je določene dele projekta podražila tudi za desetkrat.

Ni malo Rusov, ki pravijo, da bi bilo bolje, če bi ta denar porabili za nujno potrebne šole, ceste in javno zdravstvo. Drugi pravijo, da si Rusija igre vsekakor lahko privošči, nenazadnje gre za državo, v kateri denar, sicer v obliki nafte, dobesedno teče iz zemlje.

Čeprav marsikateri del projekta zamuja, večina pričakuje, da bo vse pripravljeno pravočasno, nenazadnje projekt osebno podpira predsednik Vladimir Putin.

Tisti, ki v pripravah na olimpijado ne uživajo preveč, so domačini, je iz prve roke ugotovil Reutersov fotograf, ki se je odpravil v Soči.

Skupaj z večino Rusov so bili tudi domačini leta 2007, ko je Soči dobil dodeljeno organizacijo olimpijskih iger, veseli. Na območju, ki se razteza na okoli 145 kilometrih, so pričakovali infrastrukturo, kanalizacijo in obsežna vlaganja v lokalni turizem.

Investitorji so res prišli, a precej bolj agresivno, kot so pričakovali prebivalci. Zgradili so velike hotelske komplekse, "super" avtocesto in dih jemajoče olimpijske objekte.

Za prebivalce pa je to pomenilo pet let prašnega zraka, hrupa težke mehanizacije, izsušene vodne vire, cestni kaos in porušene domove, ki so stali na poti novemu blišču, nekaj pa so jih vzeli plazovi zaradi napačnih posegov v okolje.

Mnogi so agresiven pristop organizatorjev, ki imajo za to blagoslov vlade, prenašali v tišini. Ne želijo biti tisti, ki bi kvarili ''skupni ruski projekt'', spet drugi so jasno izrazili svoje negodovanje. Še vedno si želijo uspeha iger in domačih športnikov, a se sprašujejo, ali je bilo res nujno, da za blišč države ostanejo brez svoje lastnine.

V žalostno zakulisje olimpijskega blišča lahko pogledate v galeriji fotografij.

Pri gradnji pogosto pozabljajo na okolje in lokalno skupnost.
Pri gradnji pogosto pozabljajo na okolje in lokalno skupnost. FOTO: Reuters


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klimova
15. 11. 2013 22.53
+1
Kar pljuvaljte po Rusih, toda kolo sreče se obrača. Se zna zgoditi, da bomo v par letih odvisni od Rusije. Putin je zračunal, da bodo imeli še za najmanj 80 let na zalogi obilje naravnih surovin, medtem ko si jih mora Amerika izboriti. Je morebiti že kdo od vas zašel v nevarno predmestje ameriškega mesta?
DeeDee 1
15. 11. 2013 23.16
+1
Ha ha. Zivim v ameriskem predmestju pa ponoci kuzka sprehajam vsak dan. Ne vem v cem je tvoj point.
Klimova
16. 11. 2013 01.33
-2
.....da še nisi srečal ruske ma+fi*ije v ameriškem predmestju
Ivan Kobal
15. 11. 2013 21.27
-1
lep napredek, ni kaj ;-))))
LockheedMartin
15. 11. 2013 19.16
+12
Ne vem, zakaj vsi tako simpatizirate z Rusijo, obenem pa bluzite kako je v Ameriki dosti slabše. V Rusiji je stopnja umorov 10.2, medtem ko je v ZDA ta številka 4.7 (naj spomnim, da imajo ZDA najbolj oboroženo civilno prebivalstvo na svetu - 89 kosov orožja na 100 ljudi), pričakovana življenjska doba v Rusiji je 67 let, malce več kot Madagaskar.. v ZDA je ta številka 80. v Rusiji je minimalna plača $1/h, v ZDA $7.5/h, življenjske potrebščine so sicer dražje v ZDA, vendar ni tako velike razlike. HDI (Human development index) v Rusiji je 0.79, v ZDA je 0.94, medtem ko je procent revnega prebivalstva v obeh državah okrog 14% (za primerjavo, v Sloveniji je 12%). Pa še to, v Rusiji št. prebivalstva pada, v ZDA narašča (predvsem zaradi priseljevanja), to tudi dosti pove, katera dežela je bolj "obljubljena".
DarkT
15. 11. 2013 20.43
-4
Nekdo pa stoji za zahodom. Pejt tja živet, če te moti to
nevski
15. 11. 2013 21.47
+2
Tudi Rusija v zadnjih letih beleži rast prebivalstva, saj je število rojstev preseglo število umrlih, kar potrjuje izboljšanje razmer v državi. Za časa Jelcina pa se je število prebivalstva zmanjševalo za milijon na leto. V 15 letih so dosegli fenomenalne rezultate. Rusija je šla v devetdesetih skozi najtežje in najtemačnejše obdobje, ki nas in zahod še čaka in praktično vstala od mrtvih. Amerika pa je v tem obdobju doživljala vrhunec svoje moči. Amerika je zaenkrat še močna, ker tiskajo nekrit denar v velikih količinah. Ko pade Dolar, bomo videli pravo vrednost Amerike.
LockheedMartin
16. 11. 2013 01.58
+4
samo rast prebivalstva jim nažalost ne bo pomagala. Rusija je vstala od mrtvih ja, ampak so še vedno 20 let za zahodom, pa če ti je prav ali ne. Ko pade dolar, boš doživel orgazem ja... sej vem da ne maraš Amerike, ampak ni treba pretiravat... hladna vojna je Ruse izčrpala, zato so padli na dno prej kot zahod. Če pa slučajno še zahod pade, pa gre itak cel svet z njim, vred z Rusijo.
rissp1
16. 11. 2013 09.10
+1
Razlike med revnimi in bogatimi so v Rusiji ogromne, veliko večje kot v katerikoli državi bivšega Varšavskega Pakta. Tudi razlika med metropolami (Moskva,St.Petersburg) ter industrijskimi mesti ter podeželjem je ogromna. Kot 2 svetova. Še vseeno pa se mi zdi izraz "x let za zahodom" popolnoma zgrešen. Danes se ne meri več v "koliko let za tistim" temveč v tem kako dobro živi povprečno prebivalstvo. Včasih se je reklo "20 let za zahodom",itd., ko so npr. na zahodu bili nakupovalni centri , verižne kinodvorane, super-petroli,blago vseh vrst,itd., medtem ko tam ni bilo tega. V glavnem, če bi se upoštevalo "x let za tistim", bi lahko v 90ih npr. rekli da je bila Slovenija X let za Madžarsko (kjer so takrat že bili ogromni moderni nakuovalni centri, verižne kinodvorane, podzemne železnice,mobilni telefoni ko jih tukaj še ni bilo, 150 tv programov tipa HBO itd., medtem ko tukaj tega še ni bilo. Pa vsi vemo, da se je tukaj vseeno živelo NEPRIMERNO BOLJE kot pa tam.
nevski
16. 11. 2013 16.16
Ne Amerike, ampak ameriško politiko nadbogov, ki s tiskanjem nekritega denarja drži za talca cel svet in Ameriko samo. Padec dolarja ne bo konec sveta, tako kot ga tudi ni bilo, ko je padel funt. Kitajska intenzivno kopiči orjaške zlate rezerve, ki bo podlaga za novo valuti, ki bo nadomestila dolar. Amerika zlata nima več, ker ga je prodala, ima samo še pozlačeni volfram.
Grega77
15. 11. 2013 17.52
+2
Tale kamnolom na sliki je posledica izkopa 10 do 15 let in ne za potrebe sočija....
nikhrast
15. 11. 2013 17.39
+12
Ubogi Slovenci, še vedno prepojeni s komunizmom in socializmom. Takoj debata o Ameriki, pa kaj je narobe tam, zdaj bodo oni krivi za kaos v Rusiji. Komentarji tu nekaj povejo o sloveski mentaliteti, ne pa o olimpijadi.
DeeDee 1
15. 11. 2013 20.27
+13
Folk je itak omejen. Zato pa smo tam kjer smo. Slovenceljni...
jedupan?pil
15. 11. 2013 21.17
-4
Jernej Glavi? 1
15. 11. 2013 17.31
+8
Kot da pr nm ni čist enak..se delamo kao kok so zdje tm na slabe ..istočasno pa pr nm enak..najprej pred svoji pragom pomet pol pa!
Josef Kurbl Popelreuther
15. 11. 2013 17.16
+4
bravo Putin, prinesel si življenje v te divje kraje;
HThief
15. 11. 2013 17.02
+16
a si predstavljate zlobni putin, naredil zeleznico in avtocesto, samo ni direktne povezave do vsake kmetije brez elektrike. Potem zlobni pujs diktatorski nardi elektricno napeljavo, samo potem mas plazove ker se more ocistit pas gozdu za daljnovod. Potem, a si predstavljate, porusijo stare zjebane bajte, ki so v blizini stadionov, do katerih morajo voditi ceste. O moj bog, potem pa pazi to, v revnem delu mesta gradijo nove stavbe"!!! nezaslisano! Kdo bi si pa sploh mislil, da rabis za gradbene projekte material in da nastanejo odpadki, spet nekaj kar lahko ratam samo Rusom. 100% prizadet clanek, urednik pa se bolj prizadet s svojimi pateticnimi poskusi prikazovanja rusije kot zlobne diktature, ker gradi infrastrukturo. Res na nivoju sirijskih upornikov, ki ponesreci odrezejo glavo napacnemu cloveku.
CeljeMojeMesto
15. 11. 2013 16.46
+6
Žal se takšne stvari pri projektih dogajajo tudi pri nas, sam Slovenci smo pač takšni kot smo, ne znamo stopiti skupaj!!!
CeljeMojeMesto
15. 11. 2013 16.48
+5
Oziroma dopuščamo, da z nami delajo, kot se jim zahoče?!?!
mulac77
15. 11. 2013 15.48
+16
Groza, zdaj še pa pokažite bedo ameriških getov in mogoče napišite kaj o temu, da gradijo taborišča, kamor bodo preselili brezdomce.
Tretja Švica
15. 11. 2013 15.43
-7
Čist po Rusko.
HooplaToopla
15. 11. 2013 13.51
+8
Tole kar so pokazali ni usodno. Po mojem je Putin v Rusiji zajebbal še vse kaj bolj resnega in usodnega. ----> Pri nas bi bilo isto, če ne bi komunisti po drugi vojni elektrificirali podeželja in zgradili osnovne vodovodne in druge infrastrukture. Če bi čakali na cerkev in kapitalista, bi še danes na polovici slovenskih kmetij nosili vodo od izvira v gozdu in ličkali koruzo ob petrolejki. ---> OK priznam. Nismo komunisti osebno izgradili infrastrukture. Ljudem smo povedali in pokazali, da se to da. In da so sami svoj gospodar. ---> Medtem ko jih župnik, kapitalist in veleposestnik tolčejo dol, ker želijo, da bi kmetje delali raje zanje in ne preveč razmišljali. Še sploh pa ne o tem, da so sami svoj gospodar.
appollyon
15. 11. 2013 14.51
+6
Samo pozabil si dodati, da te ceste, vodovode, kanalizacije so delali ljudje, prebivalci tistih občin, v delovnih brigadah, in to zastojn! In kaj si ti v življenju naredil zastojn za državo?!? Misliš da bo šel kdo danes zastojn delat avtocesto od ljubljane do novega mesta, tako kot so jo včasih od ljubljane do beograda! Po vrhu pa so američani največ prispevali za razvoj in infrastrukturo bivše jugoslavije!
HooplaToopla
15. 11. 2013 16.19
-2
Napačno si obveščen. Američani so največ pokasirali od razvoja infrastrukture v bivši Jugoslaviji. Delno v kešu, delno pa v političnih uslugah. Ne pa prispevali.
nezaželjen
16. 11. 2013 01.44
Fantje časovnice so vam povsem zgrešene. Marš brat zgodovino pa ne poslušat in brat tračev po današnjem časopisju!
dednidol
15. 11. 2013 13.37
+11
In Russia with love.
JApajaDAja
15. 11. 2013 15.02
+4
samo njihove zapore in namestitev v njih naj nam posodijo!
Mr.Somebody
15. 11. 2013 13.14
+0
kdo pa ogroža odpadke? smetarji?
rajko92
15. 11. 2013 12.58
+5
Neprimerno ogroženi odpadki... še ena cvetka novinarjev 24ur..če že kopirate, dajte vsaj pravilno prevest
Hilarij71
15. 11. 2013 12.57
+9
Kot bi rekli naši bivši bratje Srbi: "možete samo da mu pljunete pod prozor." Putinu, namreč. Lahko samo crknete od zavisti in škodoželjnosti, če kdo slučajno ni razumel.
Ramzess
15. 11. 2013 12.44
+3
Ni edini predsednik s tako zgodbo, ...
obiskovalecsmetisca
15. 11. 2013 12.39
+26
..u lublan se tudi samo s talepe strani stožice kaže.....sem in tja jih kakšen bolj korajžen novinar /fotograf slika s tasramotno propadajočega konca.....gradbene jame pa postajajo odlično gojišče za vseh vrst gamadi
(nekdo)
15. 11. 2013 12.24
+3
Ni mi jasno, kdo bo te objekte v tem revnem delu Rusije potem dejansko uporabljal. Mogoče črne vdove za trening? Bolje bi bilo, da bi gradili pri Moskvi, Sankt Peterburgu ali pa Vovlogradu, da te zgradbe dejansko ne bi bile muhe enodnevnice.
obiskovalecsmetisca
15. 11. 2013 12.40
+3
...morda se bodo pa tabogati slovenci potegovali zanje....kot je to zdaj obratno??
nevski
15. 11. 2013 13.11
+9
Soči je turistično središče ob Črnem morju in ti objekti bojo definitivno v uporabi tudi po olimpijadi.
singer177
15. 11. 2013 12.19
+5
POKSŽITE BEDO V AMERIKI IN POTEM DELAJTE PRIMERJAVE
Robert Koper
15. 11. 2013 12.25
+5
točno tako! sicer pa rusija gre vedno bolj navzgor. pa še nekaj, socialno ogroženi so bolj preskrbljeni kot pri nas in marsikje drugje. vedno bolj. ne vem kaj imajo novinarji od tega da pišejo take neumnosti in neke slike, ki ne kažejo prave slike tega kar je v Rusiji. Le kje dobivajo informacioje? na ameriški ambasadi?
fruruc
15. 11. 2013 12.29
+6
Ne, prepisujejo iz angleških časopisov, ker drugih tujih jezikov ne znajo. Če bi tam pisalo, da so Rusi pametni in dobri, bi pisalo tudi pri nas. Pa saj menda ne misliš, da novinar, ki je napisal ta članek, ve kar koli o Rusiji?
nevski
15. 11. 2013 13.28
+2
appollyon
15. 11. 2013 14.52
-1
V rusiji je trikrat večja beda, za razliko to da v ameriki imajo vsaj prehrabene bone, v rusiji tega ni! Če nimaš crkneš, in sedaj ko pride zima bo okoli 10000 rusov manj!
dreko123
15. 11. 2013 14.54
+2
nevski
15. 11. 2013 16.12
+1
Rusija je 1998 imela gospodarski zlom po zaslugi današnje liberalne opozicije (Nemcov je bil takrat podpredsednik vlade), Amerika pa je bila takrat na višku svoje moči. Danes sta praktično na enakem, s to razliko, da se v Rusiji razmere izboljšujejo, v Ameriki pa slabšajo. Morda res nimajo prehrambenih bonov, zato pa odpirajo delovna mesta, da lahko ljudje živijo od svojih dohodkov.