Tujina

FOTO: Študent hrvaškega porekla postal simbol rasističnega zborovanja v Charlottesvillu, v katerem so umrli trije ljudje

Charlottesville, 13. 08. 2017 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/M.Ke.
Komentarji
555

V virginijskem mestu Charlottesville se je na zborovanju rasistov in neonacistov razplamtelo nasilje. Njihov 20-letni pripadnik je zapeljal v množico, umrla je 32-letna Heather Heyer. V strmoglavljenju helikopterja pa sta umrla dva policista. Splet je obkrožila fotografija Petra Cvjetanovića, študenta hrvaškega porekla, in postala simbol rasističnega incidenta v Virginiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Z avtomobilom zapeljal v množico
    02:10
    Iz 24UR: Z avtomobilom zapeljal v množico
  • Iz 24UR: Kritike na račun Trumpa
    02:12
    Iz 24UR: Kritike na račun Trumpa

Ameriške oblasti so aretirale 20-letnega Jamesa Fieldsa iz Ohia, ki ga sumijo, da je na zborovanju neonacistov v Charlottesvillu v Virginiji zapeljal v množico mirnih protestnikov proti beli nadvladi. Pri tem je umrla ena oseba, še 19 ljudi je bilo poškodovanih.

Poleg te smrtne žrtve, ki so jo preiskovalci uspeli identificirati – gre za 32-letno Heather Heyer – sta zaradi zborovanja, ki so ga oblasti sicer prepovedale, umrla še dva policista. Strmoglavil je namreč njun helikopter, s katerim so nadzirali dogajanje. Helikopter je strmoglavil v bližnji gozd. 48-letni pilot Jay Cullen in kopilot Berke Bates sta umrla na kraju nesreče, navajajo tuji mediji, ki dodajajo, da nesreča ni neposredno povezana z nasiljem, ki je vzniknilo na ulicah mesta. 

Zaradi zborovanja, ki je bilo prepovedano, so umrle tri osebe.
Zaradi zborovanja, ki je bilo prepovedano, so umrle tri osebe. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cvjetanović: Samo želimo se postaviti za svoje pravice

Družbena omrežja je po incidentu obkrožila fotografija 20-letnega Petra Cvjetanovića, študenta hrvaškega porekla, ki po navedbah KTVN, lokalne televizije iz Nevade, v ZDA študira zgodovino in politične vede. Na protest v Charlottesville naj bi pripotoval iz Rena, kjer sicer živi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je za KTVN povedal Cvjetanović, je na zborovanje prišel, ker verjame, da "ima bela evropska kultura pravico biti tu kot tudi vsaka druga kultura". "Nisem pričakoval, da bo moja fotografija tako krožila po internetu. Razumem, da ima negativno konotacijo, vendar upam, da bodo ljudje, ki jo delijo, pripravljeni razumeti, da nisem besni rasist, ki ga vidijo na tej fotografiji," je še dejal.

Sebe sicer opisuje kot "belega nacionalista", ki mu je mar za vse ljudi. "Vsi si zaslužimo prihodnost za svoje otroke in svojo kulturo. Beli nacionalisti ne sovražimo nikogar, želimo zgolj ohraniti to, kar je naše," je še dejal.

'Pojdite domov' 

Mesto Charlottesville, ki leži kakšnih 170 kilometrov stran od Washingtona, je želelo simbolično opraviti s svojo rasistično zgodovino, tako da bi odstranili spomenik junaku secesionistične konfederacije, generalu Robertu Leeju, ki sicer za tiste čase (druga polovica 19. stoletja) ni bil prevelik zagovornik suženjstva, ampak se ni želel boriti proti domači državi Virginiji, ki se je skupaj z nekaterimi drugimi odcepila od ZDA.

Mesto je že preimenovalo park, v katerem stoji generalov kip, iz Parka Lee v Park emancipacije ter drugi park iz Parka Jackson v Park pravice. Gre še za enega slavnega generala konfederacije Thomasa Stonewalla Jacksona. Leejev spomenik še ne bo tako hitro odstranjen, saj je desničarska skupina vložila tožbo in je sodnik odstranitev za pol leta blokiral, dokler se zadeva ne odloči po sodni poti. Desničarske skrajne skupine so organizirale tudi protest proti umikanju kipa, na katerem se je zbralo več tisoč ljudi. Zbrali pa so se tudi njihovi nasprotniki in vzniknilo je nasilje. 

Guverner Virginije Terry McAuliffe je ostro obsodil dogajanje: ''Imam sporočilo za bele rasiste in naciste, ki so prišli v Charlottesville. Naše sporočilo je jasno: Pojdite domov. Niste zaželeni v tej skupnosti. Sram vas bodi. Pretvarjate se, da ste domoljubi, ampak v resnici ste vse drugo kot domoljubi''. 

Nadaljeval je, da so v mesto prišli le, da bi škodili soljudem. ''In res ste jim škodili. Ampak naše sporočilo je jasno: Močnejši smo od vas,'' je še dodal demokratski guverner in se zahvalil policiji in reševalcem.

Trumpov svetovalec: To je terorizem

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost H. R. McMaster je danes napad z avtomobilom na protirasistične protestnike v Charlottesvillu v Virginiji označil za terorizem. S tem je postal prvi član ožje administracije predsednika Donalda Trumpa, ki je po več urah pritiska javnosti vendarle podal to oceno.

"Vsakič, ko zagrešiš napad na ljudi, da bi povečeval strah, je to terorizem. In to izpolnjuje definicijo terorizma," je dejal McMaster za televizijo ABC.

Kasneje se je vendarle oglasila tudi Bela hiša. "Predsednik je v svoji izjavi včeraj zelo jasno dejal, da obsoja vse oblike nasilja, nestrpnosti in sovraštva. Seveda to vključuje tudi bele supremaciste, KKK, neonaciste in vse skrajne skupine," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše.

"Pozval je tudi k narodni enotnosti in k temu, naj vsi Američani stopijo skupaj," je še dodal.

Trump vseeno tarča ostrih kritik 

Trump se je zaradi mlačnega prvega odziva sicer znašel pod navalom kritik, zlasti demokratov, pa tudi republikancev. Zato vanj številni uperjajo prst, češ da je ravno on na predvolilnih zborovanjih okrepil samozavest skrajnih desničarskih skupin.

Tako demokrati kot republikanci so kritizirali izbiro besed, saj ni jasno obsodil glavnih krivcev za dogajanje - belih nacionalistov. 

Republikanski senator Cory Gardner je tvitnil: ''Gospod predsednik, zlo moramo poklicati po imenu. To so neonacisti in to je bil terorizem''. Podobnega mnenja je bil tudi republikanski senator Orrin Hatch iz Utaha. 

Ostro je dogajanje obsodil tudi demokrat in nekdanji zunanji minister ZDA John Kerry: ''To, kar smo videli v Charlottesvillu, moramo najostreje obsoditi in označiti za to, kar je: sovraštvo, zlo, rasizem in ekstremizem na domačih tleh''. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni