Tujina

FOTO: Dovolj je številk, tu so obrazi žrtev terorističnih napadov: 'Lepo spi, moj princ'

Pariz, 15. 11. 2015 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Asta Diakite je umrla medtem, ko se njen bratranec, francoski nogometaš, sočasno na tekmi še ni zavedal tragedije. "Lepo spi, moj princ, bil si ljubezen mojega življenja," je zapisalo dekle Nicka Alexandra. Valentin Ribet pa je bil mlad in perspektiven odvetnik, ki so ga imeli vsi radi. Kdo so žrtve terorističnih napadov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo so žrtve terorja v Parizu?
    03:06
    Iz 24UR: Kdo so žrtve terorja v Parizu?
  • Groza v Parizu: Izredna poročila ob 16.55
    14:19
    Groza v Parizu: Izredna poročila ob 16.55

V petkovih sedmih usklajenih terorističnih napadih v Parizu je umrlo najmanj 132 ljudi, več sto je ranjenih. Za zdaj, številke se lahko še spremenijo. In če so to do zdaj bile samo to, številke, te zdaj iz ure v uro dobivajo imena. In obraze. Vsak od njih je imel svojo zgodbo, imel je družino in prijatelje. Tudi če jih ne poznamo, s tem stvari postajajo vse bolj realne.

Žrtve prihajajo iz najmanj 15 različnih držav. Zbrali smo jih le nekaj, katerih identiteto so objavili tuji mediji:

Nick Alexander, Britanec, 36 let

Prodajalec majic, plošč in drugih spominkov metal skupine Eagles of Death Metal, ki jo je spremljal na turneji. Umrl je na njihovem koncertu v dvorani Bataclan. "Nick ni bil le naš brat, sin in stric, bil je naš najboljši prijatelj – radodaren, zabaven in zvest. Umrl je med delom, ki ga je tako rad opravljal in tolaži nas, ker vemo, kako so ga ljudje po vsem svetu cenili," je v izjavi za javnost sporočila njegova družina.

Dokler njegove smrti niso potrdili, je njegovo dekle Polina Buckley po Twitterju ljudi pozivala, naj ji ga pomagajo najti. Ko je izvedela, je zapisala: "Lepo spi, moj princ, si in vedno boš ljubezen mojega življenja."

Z Nickom na koncertu pa je bila njegova nekdanja punca Helen Wilson. Povedala je, da sta se - ko so odjeknili streli - ulegla na tla. Njo so napadalci ustrelili v obe nogi, njega so ubili. "S hrbtom je bil obrnjen proti mene in nisem videla, kaj se je zgodilo, zato sem mu prigovarjala stvari. Ko sem videla, da je ranjen, sem mu dajala umetno dihanje. Ko ni več mogel dihati, sem ga samo držala in mu povedala, da ga ljubim. Bil je ljubezen mojega življenja," je povedala tudi ona.

Thomas Ayad, Francoz, 32 let

Producent in menedžer glasbene založbe Mercury Music Group, ki je umrl v dvorani Bataclan. Lokalni hokejski klub, za katerega je igral, se mu je danes poklonil z minuto molka

Elodie Breuil, Francozinja, 23 let

Študentka modnega oblikovanja. Umrla je v koncertni dvorani, kamor je prišla s prijatelji. Eden od njih je povedal, da se je ločila od njih, ko se je začelo streljanje. Vsi so stekli proti zasilnemu izhodu, takrat so se porazgubili. Za Time je spregovoril njen brat  Alexis, ki je povedal, kako je družina panično klicala njene prijatelje, da bi dobila informacije. Eden od njih je opisal trenutke groze z naslednjimi besedami: "Si predstavljate? En dan si povsem brezskrben najstnik, ki igra videoigre, naslednji dan pa ležiš v mlaki krvi, povsod okoli tebe pa so trupla."

Aurélie De Peretti, Francozinja, 33 let

Živela je v Saint Tropezu in oboževala glasbo, umetnost in risanje. Njena sestra Delphine je potrdila, da je umrla na koncertu. Družina jo je poskušala priklicati celo noč. "Povedali so nam, da je mrtva, a niso nas spustili k njej. Nisem robot, ne vem, kaj naj zdaj storim. Od takrat še nisem zatisnila očesa," je povedala.

Guillame Decherf, Francoz, 43 let

Novinar, ki je poročal o rock glasbi za francoski časopis Les Inrocks. Še pred dvema tednoma je pisal o novem albumu skupine. Imel je dve hčerki.

Asta Diakite, Francozinja, starost ni znana

Sestrična francoskega nogometaša Lassana Diarre, ki je v petek igral na tekmi Francija - Nemčija. "Bila mi je kot starejša sestra, moja podpora, kot nekakšen sodnik na tekmi," je povedal Diarra.

Alberto Gonzalez Garrido, Španec, 29 let

Inženir iz Madrida, ki je s soprogo živel v Franciji. Oba sta obiskala koncert, kjer sta se v vsej paniki ločila. Ona je preživela, on ne.

Nohemi Gonzalez, Američanka, 23 let

Študentka na univerzi v Long Beachu, ki je semester opravljala v Parizu. "Včeraj je bila v strahopetnem napadu IS ubita ena naših študentk in draga prijateljica. Naša srca so pri njeni družini in prijateljih," so na Facebooku zapisali na uradni strani univerze. 

Mathieu Hoche, Francoz, 38 let

Novinar televizije France24. Imel je šestletnega sina, bil je mlad, so sporočili njegovi sodelavci. Umrl je na koncertu.

Djamila Houd, Francozinja, 41 let 

Zaposlena je bila v prestižni modni hiši, umrla pa je v eni od restavracij. "Vse matere na tem svetu delijo bolečino njene mame," je ob tem zapisal lokalni časopis.

Valentin Ribet, Francoz, 26 let

Odvetnik z diplomo na univerzi v Sorboni. Umrl je na koncertu. "Bil je nadarjen odvetnik, vsi so ga imeli radi. To je grozna tragedija, šokirani smo ob izgubi prijatelja in sodelavca," so sporočili iz njegove odvetniške firme.

Milko Jozić, Belgijec hrvaškega porekla, 47 let

Jozić se je iz rodne Belgije v Pariz preselil v zadnjih mesecih. Umrl je skupaj s svojim dekletom Elif Dogan, s katerim sta se udeležila koncerta. Njegovo smrt je potrdila nekdanja soproga Ingrid, ki je povedala, da bi včeraj moral odpotovati na Kitajsko, kamor je službeno pogosto potoval. To se ni zgodilo.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou