Tujina

FOTO: En ocean, eno podnebje, ena prihodnost

Ljubljana, 08. 06. 2009 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dan oceanov po svetu opozarjajo, da moramo zaščititi morska prostranstva, v Sloveniji zahtevajo pravično mejo, mi pa vam na ogled ponujamo rojstvo v morskih globinah.

Prekomeren ribolov uničuje oceane.
Prekomeren ribolov uničuje oceane. FOTO: Reuters
Naj 8. junij postane svetovni dan oceanov, je na mednarodni konferenci o okolju in razvoju v Riu de Janeiru leta 1992 predlagala Kanada. Vzeli so kar datum, ko so predlog vložili. Neuradno so od takrat dalje ta dan obeležili vsako leto, uradno pa je letošnji svetovni dan oceanov prvi. Šele lani so ga namreč potrdili tudi Združeni narodi.

"En ocean, eno podnebje, ena prihodnost.“ Pod tem sloganom poteka svetovni dan oceanov, namenjen predvsem opozarjanju na dvoje: da je naša usoda neločljivo povezana z morskimi prostranstvi in da z njimi delamo vse preveč mačehovsko.

Morje pokriva kar 70 odstotkov Zemljinega površja. Daje nam hrano, zdravila in energetske vire, z njim so povezana številna delovna mesta in prosti čas, pa tudi trgovanje bi bilo brez oceanov precej oteženo, poudarjajo okoljevarstveniki. In še: oceani uravnavajo podnebje in omilijo posledice globalnega segrevanja, tam pa se razgradi tudi večina ogljikovega dioksida in nastane večina kisika. "Brez oceanov bi življenje, kot ga poznamo, izginilo," je posvaril nek znanstvenik.

Zaradi izsekavanja in požiganja gozdov in uporabe fosilnih goriv se v zrak sprošča več ogljikovega dioksida, ki ga ocean ne more absorbirati. Spremeni se kemična sestava vode, kar povzroči odmiranje vrst.
Zaradi izsekavanja in požiganja gozdov in uporabe fosilnih goriv se v zrak sprošča več ogljikovega dioksida, ki ga ocean ne more absorbirati. Spremeni se kemična sestava vode, kar povzroči odmiranje vrst. FOTO: Reuters

Smo na poti tja? Ribe so pomemben del jedilnika, a so zaradi načina, kako jih lovimo, številne vrste na robu izumrtja, morsko dno pa je opustošeno. Ugotovili so, da bi kar na tretjini morskih prostranstev morali prepovedati ribolov, če bi želeli obnoviti zaloge življa. Nepopravljivo škodo predstavlja tudi onesnaženje. V morje se steka vse, od industrijskih in gospodinjskih odplak do odpadkov z ladij ter na tone smeti.

Ocean pokriva več kot dve tretjini Zemljinega površja.
Ocean pokriva več kot dve tretjini Zemljinega površja. FOTO: Reuters

Na dan oceanov za pravično mejo

Slovenija ni podeželska deželica na sončni strani Alp, temveč evropska država na morski strani Triglava, kar je lepo razvidno iz našega grba in zastave. Društvo za pomorsko pravo Slovenije

"Praznovanja žal ne bodo zadostovala za ohranitev naše modre dediščine, ki postaja vedno bolj oljnata, sintetična in vsestransko onesnažena greznica, ki jo za nameček temnijo in grenijo podnebne spremembe. Zatorej moramo združiti moči vsi, ki se tako ali drugače ukvarjamo z morjem in pomorstvom, od vlade in ministrstev ter drugih upravnih organov, slovenskega in evropskega parlamenta, državnega sveta, evropske komisije, sodišč in drugih pravosodnih organov, odvetnikov, notarjev, obalnih občin, izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter mednarodnih organizacij, pa vse do verskih skupnosti, civilnih pobud, društev in posameznikov," ob svetovnem dnevu oceanov poziva Društvo za pomorsko pravo Slovenije.

In kaj predlagajo? Država naj ratificira vse sporazume, ki urejajo varovanje morskega okolja, ter poskrbi za njihovo izvajanje in za vsestranski razvoj trajnostnih, okolju prijaznih pomorskih dejavnosti v skladu z Resolucijo o pomorski usmerjenosti Republike Slovenije iz leta 1991, poskrbi naj za zdravo življenjsko okolje in za preudarno prostorsko načrtovanje obalnega območja. Zapisali pa so tudi:
"Nihče nima pravice, da se odpove eni sami pedi slovenskega morja, zato moramo vztrajati pri določitvi pravične kopenske in morske meje s sosedo Hrvaško ter stiku z odprtim morjem.

Pingvin
Pingvin FOTO: Reuters

Poznavanje morja za natančnejše napovedovanje neviht

Ocena stanja oceanov, ki izhaja iz skupnih opazovanj po vsem svetu, ni spodbudna. Med najbolj perečimi problemi so onesnaženje, prelov, izguba habitatov in obrežij, dvigovanje morske gladine in zviševanje površinske temperature, kar vpliva na gibanje vodnih mas v velikih globinah, pogostejša neurja, topljenje ledenih gora. Tamare Lah Turnšek

Svetovni dan oceanov so imeli tudi na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer so v goste povabili prvo damo Barbaro Miklič Türk. "Zaposleni na Nacionalnem inštitutu za biologijo smo se zavezali, da bomo pri svojem delu in odločitvah ukrepali tako, da izboljšamo ali vsaj ohranimo kakovost morij in oceanov ter prispevamo k zadrževanju klimatskih sprememb,“ je dejala njegova direktorica Tamara Lah Turnšek.

Napovedovanje pričakovanih sprememb je mogoče le na osnovi boljšega poznavanja morskih in oceanskih sistemov, kar povečuje upanje, da jih lahko odpravimo z razumnimi skupnimi akcijami. "Dolgoročna, kakovostna in sistematična opazovanja oceanov omogočajo napovedovanje katastrofalnih neurij, poplav in suš ter s predhodnim opozarjanjem zmanjšujejo posledice za ogroženo prebivalstvo,“ pa je povedala vodja Operativnega centra Slovenije Mednarodnega oceanografskega centra Alenka Malej.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
09. 06. 2009 00.33
A kdo ve: kako to, da je na Zemlji voda. Prav, ni prevroče. Ampak ne gre samo zato, da je voda, ampak tooooliko vode. Iz Zemlje, iz vesolja? Od kje je prišla?
MeNoLikeU
08. 06. 2009 23.08
mah. živali so iste kt ljudje sam da ne uporabljajo elektrike. me zanima kako bi se vi obnašal če nebi blo elektrike xD
Helianthus
08. 06. 2009 19.51
Ljudje bi se morali učiti od živali
Morcheeba
08. 06. 2009 19.00
ljudje - najnevarnejši plenilci.
TVbudaleMuha137
08. 06. 2009 17.20
K izginjanju koralnih grebenov prispevamo s KREMAMI ZA SONČENJE.
TVbudaleMuha137
08. 06. 2009 17.18
Ma, admin, brezveze no. Tist film je res vreden ogleda, za vse, ki si želijo prispevat k boljšemu jutri, ti pa zbrišeš... brezveze...
veljo@email.si
08. 06. 2009 15.44
"Brez oceanov bi življenje, kot ga poznamo, izginilo," cista resnica....na kolikih predelih so izumrle korale zaradi ribicev,ladij,brezveznih potapljacev,itd...si mi ne moremo niti predstavljati...se dobro da imamo vsaj nekaj priverzencev ki skrbijo za to in poskusajo ohraniti koralne grebene tako kot morajo biti ampak kaj nam to pomaga ko je vecina ze unicenega...sramotno da so nekateri tako nerazgledani in gedajo samo na svojo rit...res sramota
bojek88
08. 06. 2009 14.26
Človek je največji uničevalec planeta zemlja. Morali bi se zgledovati,po živalih-vzameš,kar nujno rabiš!?
tadej_10
08. 06. 2009 14.18
Ariella
08. 06. 2009 13.49
oooooooo kolk so lepe slikeee zgoraj...:):):)
psibuba
08. 06. 2009 13.47
Anže Burja
08. 06. 2009 13.42
dulce- narobe. Po tvojem bi se potem tudi lev pisal Lev in kača Kača. Beluga je namreč ime te vrste živali, ki so vrsta kitov...
girlyy5@hotmail.com
08. 06. 2009 13.39
dulce_love-rbd: beluga ni ime zivali, ampak je vrsta. incadessence7: zemlja bo sla cez to, ampk mi ne bomo.
alterego
08. 06. 2009 13.36
tud ribiči bojo kmal ogrožena vrsta
shummi
08. 06. 2009 13.29
mladička beluge lahk bi vedel da se imena z vlko pišejo
spektator213
08. 06. 2009 13.22
to mi deli!!! Nej vse propade, sej ste itak vsi ena banda in norci in hudiči, štekate, drhal???
blah-blah
08. 06. 2009 13.14
žalostno in resnično...sama se potapljam in sem imela priložnost govoriti s kar nekaj morskimi biologi in njihove napovedi so bile zelo "črne". sem pa na lastne oči videla kaj morskim sistemom kot so koralni grebeni,ki so življenjsko jedro morja, delajo obalne gradnje, ladje, čolni in tudi brezvestni snorklerji in potapljači,ki se koral dotikajo in trgajo.res žalostno ko enkrat to vidiš na lastne oči...pa tako čudovit svet je "tam spodaj" :(
incadessence7@hotmail.com
08. 06. 2009 13.01
zemlja bo čist okej....je šla čez velik več "problemov"kot smo pa mi,človeška bitja.
Suckhead
08. 06. 2009 12.25
Se je rodilo ko en stvor :)
Ripster First
08. 06. 2009 12.25
ja če ljudje pišejo rojstvo v morskih globinah, pol dvomim da nam še lahko rata rešit ta svet.....