Tujina

FOTO: Erdogan: Korak za korakom bomo očistili to teroristično umazanijo

Ankara/Afrin/Washington, 20. 01. 2018 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turški predsednik Erdogan je sporočil, da je Turčija 'de facto' začela kopensko operacijo v sirskem mestu Afrin, ki je pod nadzorom Kurdov. V letalskem napadu je sodelovalo deset turških letal, ofenzivi pa so se pridružili tudi sirski uporabniki Svobodne sirske vojske, ki podpirajo Turčijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem prenosu dejal, da je turška vojska 'de facto' že začela kopensko vojaško operacijo proti sirskemu mestu Afrin, ki je pod nadzorom Kurdov. Več ni pojasnil, je pa dodal, da bo tej operaciji sledila druga na mesto Manbij na vzhodu Sirije, ki je prav tako pod nadzorom Kurdov.

Medtem je ofenzivo Oljčna vejica potrdila tudi turška vojska. Kopensko in zračno ofenzivo bodo izvajali "s spoštovanjem sirske teritorialne celosti", so zagotovili.

"Operacija Afrin se je de facto začela na kopnem," je dejal turški predsednik Erdogan in dodal, da bodo "korak za korakom očistili to teroristično umazanijo".

Turčija je danes osmi dan nadaljevala obstreljevanje mesta Afrin na severozahodu Sirije. Ob tem so sporočili, da se je odzvala na "sovražni ogenj" kurdske milice YPG, ki v Turčiji velja za teroristično skupino.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. FOTO: AP

Turški premier Binali Yildirim je ob tem dodal, da so turška vojna letala danes izvedla letalske napade na pozicije YPG. Ofenzivi pa so pridružili tudi sirski uporniki Svobodne sirske vojske (FSA), ki podpirajo Turčijo.

V letalskem napadu je po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice sodelovalo deset turških letal. Tiskovni predstavnik kurdskih sil v Afrinu Sulejman Džafar pa je dejal, da so jih napadli z raketami.

Medtem so s turškega zunanjega ministrstva sporočili, da je ameriški zunanji minister Rex Tillerson zaprosil za pogovor s svojim turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem.

Rusija pa je že izrazila zaskrbljenost nad turško ofenzivo in pozvala k zadržanosti.

ZDA v oblikovanje 30.000-članskih varnostnih sil na severu

Milica YPG je že dolgo trn v peti odnosov med Turčijo in ZDA, ki jo dojemajo kot ključnega zaveznika v boju proti IS. Borci YPG so sicer igrali ključno vlogo v Sirskih demokratičnih silah, ki so oktobra lani džihadiste Islamske države pregnale iz Rake, njene prestolnice v Siriji. Turčija pa obtožuje YPG, da je veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Washington je sicer napovedal oblikovanje 30.000-članskih varnostnih sil na severu Sirije, v katerih bi sodelovali tudi borci kurdske milice YPG. Prvi rekruti varnostnih sil so zaključili izobraževanje v petek, druga 500-članska skupina sirskih borcev pa danes.

Turčija je že večkrat posvarila, da je tik na tem, da sproži operacijo proti mestom v Siriji, ki jih nadzira YPG, vključno s ključnim središčem Afrin. "Operacijo bomo realizirali," je v petek dejal turški obrambni minister Nurettin Canikli.

Kurdi: Turki naj bi obstreljevali civilne predele na podeželju

Medtem ko svojo prisotnost na turško-sirsko meji krepi turška vojska, so jo okrepili tudi Kurdi. Na območju Afrina je tako bilo v petek že okoli 10.000 borcev, je sporočil tiskovni predstavnik YPG Rojhat Efrin. Dodal je še, da so v petek Turki obstreljevali predvsem civilne predele na podeželju območja Afrin.

Posredovanje v Afrinu naj bi bilo nemogoče brez odobritve Rusije, ki je na območju vojaško prisotna. Prvi mož turške vojske Hulusi Akar in vodja obveščevalcev Hakan Fidan sta sicer ta teden obiskala Moskvo, kjer sta z ruskimi kolegi razpravljala o varnostnih vprašanjih in Siriji.

Sirija je že posvarila Turčijo pred morebitnim napadom. "Svarimo turško vodstvo, da bomo morebiten začetek sovražnosti v Afrinu obravnavali kot agresijo turške vojske na suverenost ozemlja Sirije," je v Damasku ta teden povedal namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal al Mokdad. Pripravljeni naj bi bili "uničiti katerikoli turški cilj na nebu nad Sirijo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
22. 01. 2018 11.54
+2
24 ur. Kdo ima od Turkov, američanov, NATo teror. organizacije pa so legalno v Siriji? Legalno so samo Rusi, IOran in Hezbolah, ki se dejansko bojujeo proti ameriškim ustvarjenim teror. celicam. Kurdi se še eni, ki so vmes pomagali ISIS, Al-qaidi in slepo verjamejo, da bodo jih američani rešili, da bodo imeli svoj Kurdistan. Za povrnitev, bi američani obdržali naftna nahajališčav Raqqi, ki so tudi najvčja v Siriji! Tega se n esme pisat mar ne? RT televizija vse jasno pove, kakšne umazanije se gre zahod, ampak ker ste vi zahodni mediji pač živite v svetu prirejanja, umazanij, breu svobode pisanja, govorenja, saj se komentarji kar za pobrstjo briušejo, če je objavljena resnica!
Kajtimar
22. 01. 2018 13.52
+0
BUONcaffee
21. 01. 2018 20.36
+0
Francija velik nasprotnik Turčije pričakovano želi takojšnje zasedanje varnostnega sveta. Kurdom sedaj pridejo Francozi prav, če jih Francija vojaško podprejo in stisnejo Turke za vekomaj. Trump z Erdoganom ni v najboljših odnosih že od prej, sploh pa sedaj ko Turki nabavljajo Rusko orožje se Trump lahko užali. Turčija z svojimi terorističnimi akcijami proti Kurdom drvi direkt v prepad!
ncprouprns
21. 01. 2018 21.53
+0
* je k sta in turčija in francija v NATU.
kapljač1
21. 01. 2018 19.53
-1
Sirija se bo očitno razkosala !
ni_mi_vse_eno
21. 01. 2018 21.41
+2
Ne bo se. ker je preveč enotna. Načrt je bil tak, zato je ZDA začela ofenzivo, vendar jim je Rusija prekrižala načrte. Že leta 2001 je bil načrt za ofenzivo na Sirijo in naprej na Iran (General Wesley Clark: Wars Were Planned). Kljub lažni propagandi, jim nihče več ne verjame. Sirija je enotna proti napadu tujih čet, o tem lepo govori Eva Bartlett (Western media lies about Syria exposed (Canadian journalist Eva Bartlett)
jzkzfzmz
22. 01. 2018 11.52
-2
Kajtimar
22. 01. 2018 13.54
-1
..bi znalo držat. Ameri in Eu so užaljeni zaradi negostoljubnosti in bodo malo zarezali in ozemlje Sirije
Fifi 24
21. 01. 2018 19.25
+2
Kurdi so neumno pred dnevi zavrnili rusko zahtevo da predajo mejo med turčijo in sirijo uradni sirski vojski sami pa zadržijo samoupravo oz federacijo .... no par dni po zavrnitvi erdo z dovoljenjem čisti ...kurdi so se spet nateg. ker so verjeli ameriki ...sicer pa sočutvujem s kurdi oz bi če ne bi prav kurdi pomagali turkom 1910 zgenocidirati prvi katoliški narod torej armence. Kurdi so bili takrat najmeniki-pomočniki Turkov...ki so jim obljubili izpraznjeno armensko ozemlje če počistijo armence ... skregal so se kasneje
ncprouprns
21. 01. 2018 18.50
+3
Ha, kdo je terorist. sej so bli kurdi edini ki so se uspešno boril proti ISIS-u, ki pa je erdoganu vozila nafto čez mejo. kdo je terorist???????? kdr trguje s terorist, kdor jih zalaga je tudi terorist
spletni Kritik
21. 01. 2018 16.33
+7
Korak za korakom bodo etnično očistili kurdistan in poskrbeli za genocid nad kurdi.
Jimi1
21. 01. 2018 17.06
+3
Podobno kot so pred 100 leti pobili 2 mio Armencev. Zgodovina se kot kaže ponavlja... Mi smo imeli 500 let časa spoznavanja turške mnogo kulturnosti s katero se naši predniki niso najboljše mentalno ujeli... Bolje to kot pa končati nabit na kol...
Jimi1
21. 01. 2018 12.11
+1
Kot kaže bi znali Turk i podzgati kurde v vojno. 80 milijonski narod, ki se bori srčno kot Kurdi ni za podcenjevati. Kot kaže se vojna na BV šele dobro začenja... Kurdi so razorozili isis, pa imajo tokrat prvič v sodobni zgodovini vojsko ki se lahko spopade s katero koli,ki jih obdaja. Ker tam ženske enako služijo, kot moški v oboroženih silah, bi lahko od sebe dali odpor kot 160 milijon s ki narod...
dostojevski II
21. 01. 2018 12.28
+2
Nimajo letal, nimajo protiletalske obrambe...
Jimi1
21. 01. 2018 12.59
+2
Če bodo turki 100 za eno vračali jim bo hitro streliva zmanjkalo...
Uporabnik113189
20. 01. 2018 21.45
+18
Upam da se kdo zaveda, da so turki agresor, preko meje so vstopili v Sirijo in izvajajo genocid nad kurdi. Putin pa jim drži oporo, za to početje. Saj ga je lahko razumeti, drži se pravila Rusija najprej. Pa kljub vsemu je bil nekoč znan v vlogi nekoga, ki je mislil tudi na druge. Vsaj malo. Je prestopil na temno stran, kot tisti jedi v vojni zvezd? Ofenziva oljčna vejica? Ofenziva s spoštovanjem sirske ozemeljske celovitosti? Kako mislijo to izvesti, bodo hodili po prstih? Poleg vsega se še norčujejo in svetovna javnost gre mimo, kot da se nič ne dogaja? Vse kaže da prihaja svet v hude preizkušnje..
Ate_ist
20. 01. 2018 22.30
+1
putin je rekel, da so islamisti premagani. vojne proti njim je konec. ostaja še nekaj območij kjer so prisotni vendar so za to dovolj sirske sile. v notranji konflikt med sirci pa se rusija ne bo vmešala. zato je tudi poslal domov del vojske ostali so v glavnem v obeh bazah. druga stvar so kurdi, ki živijo v iraku iranu turčiji in siriji. vsega skupaj jih je okoli 80M. zda podpirajo nekatere skupine. ta 30k velika vojska je ustvarjena za razkosanje sirije. kot domino efekt se bi to preneslo tudi na turčijo. zato to početje zda močno združuje iran in turčijo z rusijo. zda so vso kredibilnost na bljižnem vzhodu z nekaj nespametnimi potezami zaigrale. sedaj hočejo le še narediti tako zmešnjavo, da je ne bi mogel nihče upravljati. vidimo zaton imperija zda, kot smo ga bili priča zadnjih skoraj 30 let. nesposobni so urediti razmere v arabiji in tudi v koreji. globalna elita seli center upravljanja iz zda v vzhodno azijo. elita zda pa ne dojema tega na način, ki bi bil v prihodnje zanjo najmanj boleč.
dostojevski II
21. 01. 2018 11.00
-1
Putin se je vedno zavzemal za enotno Sirijo. To je že najmanj 10x javno povedal. Kurdi pa hočejo delitev Sirije. Želijo svojo državo, ki bi obsegala dele Iraka, Sirije in Turčije.
BUONcaffee
20. 01. 2018 21.27
+19
Erdogan največji problem v Siriji.
razocarani
20. 01. 2018 20.03
+25
in te turke bi nekateri sprejeli v evropo med njimi je tudi cmerar ,,res kako bedno politiko se gredo ,,,turki so bili in bodo tezava za evropo in svet ,,koliko morije je povzrocilo otomansko cesarstvo sedaj pa ta izprijenec erdogan nadaljuje raboto ,,,tako ameri kot rusi pa hinavsko zagovarjajo turcine ,,,samo da prodajo svoje orozje ,,kako je postal svet izprijen
BUONcaffee
20. 01. 2018 21.23
+8
Pahor jih bi tudi sprejel v Evropo in potem se pogajal z njimi.
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2018 19.35
+7
Zanimiva je ta svobodna sirska vojska, ki jo financirajo šejki Katarja in Saudske arabije in podpirajo Turčijo pri invaziji v Sirijo. Glej Reuters: Saudi Arabia and Qatar funding Syrian rebels
Iluzionist
20. 01. 2018 18.50
+1
najbolj pomembno tukaj je, da se je začela proxy vojna med dvema nato članicama, zda in turčijo v t.i. drugi sirski vojni
razocarani
20. 01. 2018 20.07
+7
ko bi se le sprli do konca ,in naj se stolcejo med seboj turki so veliki hinavci ,,smirajo tako z rusi kot ameri samo da jim dajaejo orozje ,,takrat ko je padlo otomansko cesarsvo bi jih morali se bolj stisniti in razdeliti turcijo med okoliske drzave ,,,genocid ki ga izvajajo turki nad kurdi pa je predvsem versko obarvan ,,ti muslici ne prebavlajajo nikogar ki ni njihove vere ,,,evropa pa tega noce videti sicer pa je v nemciji ze vec turkov kot domorodcev ,,
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2018 18.17
+8
Sirska vojska podpira Turčijo? To pa je fake news. Turčija napravi invazijo v Sirijo in sirska vojska jo pri tem podpira ☺
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2018 18.12
+20
Kurdi - večmiljonski narod brez države. Povsod preganjani.
paxvobiscum
20. 01. 2018 19.32
-11
Brez Kučana, Bavčarja, Janše pa kompanije tudi nam ne bi uspelo.
Kollerik
20. 01. 2018 17.55
+7
eden od idolov velikega pralca ukradenega denarja.....
yyyeb
20. 01. 2018 17.45
+38
kot največje teroriste v tem primeru vidim turke
dajno
20. 01. 2018 17.51
+10
mallonge
20. 01. 2018 17.41
+1
Živel terorizem. Turški, Ruski..............
yyyeb
20. 01. 2018 17.45
+8
Brabus
20. 01. 2018 17.39
+10
Sultana je težko ustavit.
BUONcaffee
20. 01. 2018 17.36
-7
Vojne še zdaleč ni konec zaradi Rusije katera podpira Turke.
razocarani
20. 01. 2018 20.12
+4
enkrat jih zalagajo z orozjem rusi drugic ameri ,,,ja pokvarjena politika dela velika sranja ,,,skoda da se niso rusi spravili na turke ko so jim sklatili tisti avijoncek ,,,takrat je putin nekaj grozil a se je tudi posral ,,,hebes takega junaka ,,,turcija ne bi smela obstajati ,,,da se je turcija tako razsirila in razbohotila pa so krivi krizarji v zadnjem pohodu ko so izropali carigrad in dali turkom moznost zasedbe evropskega dela ,,,ja zgodovina se ponavlja ,,,samo grki so se upali postaviti po robu tem neljudem
unclub
20. 01. 2018 17.31
+6
To bo še " veselje"
razocarani
20. 01. 2018 20.14
+10
samo kurde bodo vsi pustili na cedilu z izprijeno evropo na celu ,,,zakaj svabi niso sprejeli kurde namesto teh turkov ,,4 miljone turkov zivi v nemciji ,,res imajo svabi radi kebab ,,