Tujina

FOTO in VIDEO: Gbagbojeve sile napadle Ouattarejev hotel

Abidžan, 10. 04. 2011 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilje v Slonokoščeni obali se stopnjuje. Gbagbojeve sile so iz močno zastražene rezidence svojega voditelja s težkim topništvom streljale na hotel, v katerem si je po volitvah svojo bazo postavil Ouattare.

Sile zveste Laurentu Gbagboju, predsedniku Slonokoščene obale, ki noče priznati zmage svojemu tekmecu Alassanu Ouattari, so napadle hotel v Abidžanu, v katerem ima bazo Ouattara.

Predstavnik ZN v Abidžanu je včeraj dejal, da so v napadu na hotel, v katerem si je Ouattara po volitvah uredil svojo bazo, Gbagbojevi vojaki uporabili težko orožje, streljali pa so iz Gbagbojeve močno zastražene rezidence. ''To ni bil spopad, ampak direkten napad Gbagbojevih sil, ki so streljale na hotel,'' je dejal Hamadoun Toure in dodal, da je bil pri tem ranjen predstavnik ZN  in da so ZN odgovorili na napad s streli.

Mariam Konate, prebivalec območja v bližini hotela, je povedal: ''Streljanje je bilo silovito in naše hiše so se tresle, razbila so se celo nekatera okna. Vsi smo se zaklenili v hiše.''

Francoski vojaki v Slonokoščeni obali
Francoski vojaki v Slonokoščeni obali FOTO: Reuters

Francoski vojaki, ki podpirajo misijo ZN v Slonokoščeni obali in Ouattaro, so v soboto zavarovali pristanišče Abidžan, vendar so v soseskah še vedno potekali spopadi. ''Gbagbojeve sile so ponoči zasedle nekatera območja, ki pa so jih zjutraj spet izgubile,'' je povedal predstavnik francoskih sil v Slonokoščeni obali Frederick Daguillon in dodal, da so Gbagbojevi možje postali bolj samozavestni.

Reševanje diplomatov

Francoski helikopterji so se že v soboto zjutraj v mestu Cocody spopadli z zagovorniki Gbagboja, ko so neuspešno poskušali rešiti diplomatsko osebje, ki je bilo ujeto v spopadih. Britanske in druge diplomate so kasneje evakuirali, so dejali na britanskem zunanjem ministrstvu. BBC je poročal, da so izstrelki zadeli britansko ambasado.

Očividci pa so povedali, da se je v mesto vrnil krhek mir, kar je prestrašenim prebivalcem omogočilo, da so zapustili svoje domove in odšli po hrano in vodo ali da so pobegnili na varnejša območja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
11. 04. 2011 09.51
Ej te samodržci, vedno ko morajo zapustiti stolček se začnejo štale!!! Lahko bi jim rekli odvisniki od denarja v tem primeru še kakava!
MK89
10. 04. 2011 23.12
Sporazumeli so se z Slonokoščeno obalo o skupni obrambi ozemlja. Pa ne bluzite nekaj v tri dni :)
BogatunLOL
10. 04. 2011 18.38
Sporazumeli so se z ZDA :-)
Tonček Balonček
10. 04. 2011 14.48
S kom so se pa spoprazumeli?
MK89
10. 04. 2011 12.53
@example19 Francoska vojska je tam prisotna že od 60ih dalje...In to s sporazumom.
example19
10. 04. 2011 11.15
haha legende kr vojake poslal v Slanokoščeno obalo ;D