Tujina

FOTO: Ida zahtevala že več kot sto življenj

San Salvador, 09. 11. 2009 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orkan Ida, ki je pustošil po Mehiškem zalivu, kjer se nahajajo pomembne naftne ploščadi, je povzročil številne poplave in zemeljske plazove, zaradi katerih je v El Salvadorju umrlo 124 oseb.

V državi El Salvador so reke prestopile bregove, hribi pa so se usuli sami vase, potem ko je Ida pustošila po državi. Nekateri gorski predeli so tako ostali odrezani od ostalih delov v državi. Vlada je sporočila, da je v poplavah in zemeljskih plazovih, ki so s seboj odnesli številne hiše, umrlo 124 ljudi, 60 jih še pogrešajo. Poškodovanih je okoli 7000 domov. Salvadorski predsednik Mauricio Funes je razglasil izredne razmere in prizadetim obljubil finančno pomoč države. Nekatere energijske družbe v Mehiškem zalivu so evakuirale svoje zaposlene in začasno zaprle proizvodnjo.

Nevihta je na moči pridobila v soboto in se do nedelje okrepila v drugo kategorijo. S seboj je prinašala močan veter, ki je pihal s sunki 165 kilometrov na uro.

Orkan Ida v El Salvadorju-6
Orkan Ida v El Salvadorju-6 FOTO: Reuters

Ida pa je danes na svoji poti preko Mehiškega zaliva oslabela in sprva jo je ameriški nacionalni center za orkane klasificiral kot orkan prve stopnje, nemalo zatem pa kot tropsko nevihto. Sicer so opozorilo izdali  za območje med zveznima državama Mississippi in Florido, saj naj bi Ida območje prešla v 24 urah. Opozorila pred tropsko nevihto pa so izdali tudi za nekatere dele Louisiane, tudi za New Orleans, ki si še vedno ni opomogel od uničujočega orkana Katrine pred štirimi leti. Guverner Louisiane Bobby Jindal je včeraj razglasil izredne razmere. Če bi Ida dosegla državo, bi bila to prva nevihta, ki bi prizadela državo po orkanu Gustavu, ki je pustošil septembra lani.

Včeraj je Ida prešla mehiško letovišče Cancun in v mestu povzročila nekaj škode. Oblasti pa so morale iz mehiškega otoka Holbox, kjer sta osamljena ribiška skupnost in zavetišče tisočih flamingov in drugih eksotičnih ptic, evakuirati okoli 1000 ljudi.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
10. 11. 2009 01.26
orkan 1 stopnje,to je pa velika stvar,ubogi narod.
ninja.subversion
09. 11. 2009 12.11
ocitno je Ida nevarnejsa od virusa prasicje gripe