Tujina

FOTO in VIDEO: Trenutki groze na paradi ponosa v Jeruzalemu: 'Bilo je kričanje, vsi so bežali, nekateri pa so krvavi obležali na tleh'

Ljubljana, 31. 07. 2015 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

40-letni ultraortodoksni Jud je na paradi ponosa v Jeruzalemu z nožem zabodel šest ljudi. Policija je kasneje ugotovila, da gre za povratnika, ki je v začetku julija prestal zaporno kazen zaradi napada na tri homoseksualce leta 2005.

Včerajšnjo parado ponosa v Jeruzalemu, na kateri je sodelovalo približno 5000 ljudi, je prekinil ultraortodoksni Jud. Z večjim nožem se je spravil nad udeležence in jih šest tudi zabodel. Najmanj ena oseba je še vedno v kritičnem stanju, poročajo tamkajšnji mediji. "Slišali smo krike, vsi so bežali, nekateri pa so krvavi obležali na tleh," je srhljive trenutke opisala Shai Aviyor, ena od udeleženk.

Napad na paradi ponosa v Jeruzalemu - 8
Napad na paradi ponosa v Jeruzalemu - 8 FOTO: Reuters

Napad se je zgodil, čeprav so v mestu ob paradi ponosa veljali močno poostreni varnostni ukrepi. Na ulicah je bilo na stotine policistov, a se je napadalec vseeno uspel prebiti med množico. Po napadu so policisti ugotovili, da gre za 40-letnega Jišaija Šlisla, ki je bil nedavno izpuščen iz zapora, in sicer zaradi podobnega napada leta 2005. Takrat je zabodel tri homoseksualce, zato so ga obsodili na deset let zapora. Na prostost so ga izpustili pred tremi tedni. Po incidentu so ga aretirali, parada ponosa pa se je nadaljevala.

Na napad so se odzvali številni politiki. Eden od prvih, ki je ostro obsodil dejanje, je bil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dejal je, da gre za "zelo resen incident" in da sicer izraelska država spoštuje svobodno izbiro ljudi. "Vsem ljudem je treba zagotoviti varno življenje, ne glede na to, kakšno življenje so izbrali," je dejal.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3