Tujina

FOTO in VIDEO: Mati osumljencev: Prepričana sem, da sta sinova nedolžna

Boston, 19. 04. 2013 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Osumljena za napad na maratonu sta brata, stara 19 in 26 let. Oče je mlajšega označil za angela. Meni še, da so bratoma napad podtaknile tajne agencije. Tudi mati verjame v njuno nedolžnost. Eden od stricev pa ju je označil za zgubi.

FBI in bostonska policija sta izdala fotografije napadalcev na bostonskem maratonu. Osumljenca sta brata s čečenskimi koreninami, ki sta odrasla v azijski deželi Kirgizistan. V ZDA sta se preselila pred najmanj sedmimi leti. Večji naj bi bil 26-letni Tamerlan Carnajev, manjši pa 19-leti Džohar Carnajev. Starejšega brata naj bi leta 2009 prijeli zaradi napada na njegovo dekle.

Starejši je bil ubit v pregonu, ki se je začel, ko je bil na Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT) v Bostonu ubit policist.

Mlajšega so iskali z obsežno akcijo in ga sredi noči po našem času tudi uspeli najti in aretirati.

Oče: Mlajši sin je bil ''angel''

Kot poroča AP, je oče iskanega osumljenca Anzor Carnajev dejal, da je mlajši sin študent medicine in da je ''pravi angel''. ''Džohar je v drugem letniku medicine v ZDA. Je zelo pameten. Pričakoval sem, da bo prišel na počitnice,'' je dejal njegov oče, ki živi v ruski Mahačkali, v telefonskem pogovoru za AP.

Oče osumljencev Anzor Carnajev
Oče osumljencev Anzor Carnajev FOTO: Reuters

Za rusko tiskovno agencijo Interfax pa je oče dejal, da so njegovima sinovoma napad podtaknile tajne agencije, zato ker sta bila muslimana.

Mati osumljencev: Prepričana sem, da sta sinova nedolžna

''100-odstotno sem prepričana, da sta sinova nedolžna,'' je, kot poroča ruski RT, dejala mati osumljencev Zubeidat Carnajeva. Pojasnila je, da je bil mlajši sin Džohar vzgojen v Ameriki in da v njihovi družini niso nikoli govorili o nasilju oziroma terorizmu.

''To so jima podtaknili. Moja sinova nikoli ne bi mogla izvesti takega napada,'' je še dejala njuna mati.

Po poročanju ameriških medijev je Džohar na ruskem družbenem omrežju VK objavljal povezave na islamske spletne stani, prav tako naj bi zahteval čečensko neodvisnost.

Na strani se je 19-letnik označil za diplomanta na šoli v Cambridgeu, Massachusetts. Osnovno šolo pa je obiskoval v Mahačkali, prestolnici ruske province Dagestan, ki meji na Čečenijo.

Stran na družbenem omrežju 19-letnega osumljenca.
Stran na družbenem omrežju 19-letnega osumljenca. FOTO: Reuters

Za rusko tiskovno agencijo Interfax je spregovoril ravnatelj šole v Mahačkali, Temurmagomed Davjodov, ki je dejal, da brata pozna, saj sta kratek čas bivala tam. Begunska družina naj bi regijo zapustila leta 2002.

Tamerlanova prva ljubezen naj bi bila glasba

26-letni Tamerlan Carnajev pa je bil po poročanju ameriških medijev rojen v Rusiji. RT poroča, da se je družina iz ruske republike Dagestan preselila v Kirgizistan leta 2001. Dovoljenje za stalno prebivanje v ZDA je pridobil leta 2007. Tamarlan se je leta 2004 udeležil humanitarnega boksarskega turnirja. Takrat je za časnik Lowell Sun dejal, da ima rad ZDA. ''Amerika ima službe. To je nekaj, česar v Rusiji ni. Tu imaš možnost za zaslužek, če želiš delati,'' je dejal takrat in dodal, da je njegova prva ljubezen sicer glasba in da igra klavir in violino.

Po poročanju medijev imata brata vojaške izkušnje. V ZDA pa naj bi prispela z družino leta 2002 oziroma 2003, ko je družina zaprosila za azil.

Tamerlan je bil boksar in z njim je v telovadnici nekaj časa preživel tudi fotograf Johannes Hirn. Tamerlan je sam sebe opisoval kot zelo vernega muslimana. Fotografu je povedal, da nima niti enega ameriškega prijatelja, ker jih ne razume.

Stric Alvi Carni ne more verjeti

Stric osumljencev Alvi Carni pa je za WBZ CBS Boston dejal, da ne verjame, da sta dejansko vpletena v napade. ''Moja nečaka tega ne moreta storiti. Ne morem verjeti, ne more biti res,'' je dejal. Pojasnil je, da sta brata odraščala v Kirgizistanu in da sta v ZDA prišla pred sedmimi oziroma osmimi leti. Carni, ki v ZDA živi že okoli 10 let, je dodal, da zaradi družinskih problemov že dlje ni govoril s svojim bratom.

Stric Ruslan Carni: Osramotila sta družino

Stric Ruslan Carni je nečaka označil za zgubi.
Stric Ruslan Carni je nečaka označil za zgubi. FOTO: Reuters

Stric Ruslan Carni pa je v izjavi za medije nečaka pozval, naj se preda: ''Če si živ, predaj se in prosi za odpuščanje.'' Večkrat je poudaril, da nečaka že več let ni videl, da ju je nazadnje videl kot otroka. Povedal je, da brata nista bila nikoli v Čečeniji in da so Čečeni drugačni, da takšnega napada ne bi izvedli. Dejal je, da je bil mlajši od bratov Džohar v Dagestanu, ki meji s Čečenijo.

''Če sta res napadla, sta se verjetno priključila kakšni radikalni skupini, ampak o radikalnih idejah ju ni učil moj brat,'' je dejal. Carni je dodal, da ga je sram in da sta brata osramotila družino. 

Sestra: Bila sta čudovita človeka

Oglasila se je tudi ženska, ki se je identificirala kot njuna sestra 22-letna Ailina Carnajev. ''Bila sta čudovita človeka. Nikoli ne bi pričakovala kaj takega,'' je dejala za NewJersey.com. ''Pametna sta – ne vem, kaj ju je prijelo.'' Dodala je, da bratov sicer ni videla več let.

Teta Anzor: Starejši od bratov je imel hčer

Teta osumljencev z imenom Anzor je spregovorila za medije v kanadskem Torontu. Tudi ona ne verjame, da njena nečaka stojita za napadom. Poudarila je, da pravzaprav ni nobenega resnega dokaza. ''Potrebujemo dokaz. Sicer lahko gremo in ustrelimo kogar koli, kot kakšnega piščanca na cesti. Najprej je treba imeti motiv. Nekaj, kar bi ju gnalo v dejanje. Nista mogla znoreti ali zboleti za en dan. Kolikor jaz vem, sta v redu,'' je pripovedovala teta. Dejala je še, da FBI ne zaupa in da naj ji pokažejo dokaze.

Osumljena za napad.
Osumljena za napad. FOTO: Reuters

Dodala je, da je imel 26-letni Tamerlan hčer, staro toliko ''kot deček, ki je umrl v napadu na maratonu''.

Preiskovalcem pomagal moški, ki je izgubil obe nogi

Preiskovalcem je pri identifikaciji obeh osumljencev med drugim pomagal Jeff Bauman, ki je v eksploziji izgubil obe nogi, je povedal njegov brat Chris. "Zbudil se je pod močnim vplivom tablet, prosil je za papir in pisalo ter zapisal: 'torba, videl fanta, ki me je pogledal'," pojasnjuje Chris. Pozneje je Jeff agentom FBI opisal storilca ter tako pomagal zožiti nabor morebitnih osumljencev. FBI teh trditev ni želel komentirati.

Pri pregledovanju videoposnetkov in fotografij dogajanja pred eksplozijama na bostonskem maratonu in po njih je ameriški preiskovalni urad FBI zaznal dva osumljenca, ki bi bila lahko povezana z napadom. Urad je objavil več fotografij in prosil vse, ki bi ju prepoznali, da jih o tem obvestijo.

Pozneje se je očitno izkazalo, da je FBI glede na posnetke sklepal pravilno, saj sta se osumljenca na akcijo policistov odzvala s streljanjem in begom. Enega osumljenca so policisti že ubili, drugega pa še iščejo v mestu Watertown blizu Bostona.

Osumljenec z belo kapo naj bi odložil nahrbtnik na prizorišču druge eksplozije

Razdejanje, ki sta ju pustili bombi na bostonskem maratonu.
Razdejanje, ki sta ju pustili bombi na bostonskem maratonu. FOTO: Reuters

Oba osumljenca sta imela na prizorišču napada v Bostonu na glavi kapo in oba na ramenih nahrbtnika. Osumljenec z belo kapo naj bi odložil nahrbtnik na prizorišču druge eksplozije pred restavracijo Forum. "Vse, ki so bili med napadom pred restavracijo in z nami še niso govorili, pozivamo, da se oglasijo," je povedal agent FBI Richard DesLauriers.

Agent je ljudi opozoril, naj se moškima ne približujejo, saj sta verjetno "oborožena in nevarna". "Nekdo pozna ta dva posameznika kot prijatelja, soseda, sodelavca ali člana družine. Čeprav se lahko zdi težko, narod računa na tiste z informacijami, da se bodo oglasili," je DesLauriers še dejal sinoči.

V eksplozijah so umrli osemletni Martin Richard, 29-letna Krystle Campbell in podiplomska študentka s Kitajske Lu Lingzi. Ranjenih je bilo več kot 170 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
20. 04. 2013 15.31
+1
Če se je 2 uri branil policiji prijeti, ni nedolžen. Kako pa se je branil ? Prav gotovo z orožjem, kako drugače ? Oh, teta, ali ti to ni dokaz?
šlogar
20. 04. 2013 07.59
-1
Hm seveda, nedolžna kajne? Saj ljudje se pa sprehajamo po svetu z municijo privezano okoli telesa, kar tako za zabavo.. Trapa zmešana!!
Sputnik
20. 04. 2013 07.49
+2
zakaj toliko pisanja v preteklosti? kaj se je zgodilo da nima več hčerke? je umrla? zakaj nista več čudovita človeka? kako lahko verjameš enemu ki je pod uplivom drog/tablet, verjetno še vedno v šoku in opisal je nekoga ki ga je prvega videl? kaj če bi videl prvo clintona ali obamo??? bi bila pol to osumljenca ali bi rekel ta človek je heroj ker mi je pritekel pomagat? ke bolana je ta amerika. dobro da ni videl prvo pomaranče ker preiskat vse pomaranče na trgu...
šlogar
20. 04. 2013 08.03
Te vidim
20. 04. 2013 07.12
+1
Iz tega bo še film vn ratal.
NavadnaMisel
20. 04. 2013 02.10
+5
najvecji kapitalisti, kateri niso nikomur nic zalega storili in jih non stop nekaj bombardirajo. Bogi americani :(
lolipoly
20. 04. 2013 01.20
+6
Nobena moma ali oce, ne bo verjel, da je njegov otrok kaj takega sposoben...Na zalost so sposobni se najvecji angeli. Ljudje se spremenijo, drug drugega sploh ne pozna, posebno ta druzina, ki nima nobenih stikov drug do drugega. Stric je povedal za TV v zivo, da ga je ta starejsi poklical vceraj ali predvceaj in prosil za oprostitev, ..od katerega ze 6let ni slisal prej,,,,Torej, ce bi res bila nedolzna, se nebi opriceval svojemu stricu za sramoto, ki mu je naredil...
Helmuth
20. 04. 2013 04.05
+2
dj ne bluzi.... ocitno je da je vse skupaj nastimano ...tako kot vsa ostala teroristicna dejanja ki so povezana z ameriko tako ali drugace...
karin70
20. 04. 2013 01.10
-1
Imela sta nahrbtnik se presctavljate kam pes tacko tisci. Celi svet se bo izogibal nositi nahrbtnike se prectavljate kaksen posel je to za americancke. Zopet bodo na se vecjo veljavo prisle bancne kartice saj nihce ne bovec nosil nobene stvari vec v nahrbtnikih. Posel cveti. A ni bolj vroca scena trenutno atomski napadi Koreje.
*rozlee
20. 04. 2013 00.54
+6
Zakaj sta bežala...? Na maratonu vsi bežijo nekam....
ya_uwat
20. 04. 2013 00.45
+0
naj bi, da naj bi... :)
*rozlee
20. 04. 2013 00.45
+9
Hitro še druzga fentat ,da ne bo mel več nč za povedat....
Rains2
20. 04. 2013 00.18
-2
Ja prav verjetno da sta nedolžna ja. Zato sta pa ugrabila avto, ubila policaja in streljala in metala granate še na ostale policaje. Na čuden način dokazujeta svojo "nedolžnost". Sicer pa ni važno kaj en Čečen oz. Rus oz. kdorkoli drug misli. Upam da Američani tudi ta drugega terorista čim prej ujamejo in kaznujejo.
alien8potnik
20. 04. 2013 00.24
-1
sta res? ali je to vse v okviru zrežirane štorije?
general_war
20. 04. 2013 00.37
+7
rains preseli se čimprej tja. me zanima če se ti bo še dopadla njihova policijska država
karin70
20. 04. 2013 01.12
+2
Kje si pa ti videl al smo brav da sta metala grante. Bezala sta pa saj je to normalno za problematicne pobaline v Ameriki saj vsi americani se za nekaj bojijo.
Vipvipvip
20. 04. 2013 02.58
+3
Vipvipvip
20. 04. 2013 02.58
+1
Vipvipvip
20. 04. 2013 02.58
+4
*rozlee
19. 04. 2013 23.55
+2
In kdaj bo ponovitev maratona...?
alien8potnik
19. 04. 2013 23.47
+20
itak. kar ena dva revčka so namočili. no, eden je že tudi mrtev. ko bo še drugi, bo resnica za zmeraj zakopana. mrtvi se pač ne morejo braniti. ubogi starši.
suckers
20. 04. 2013 00.25
-1
Klimova
19. 04. 2013 23.44
+7
mutne slikce- mutna posla
Ahmed ?u?ak
19. 04. 2013 23.14
+6
Goebels jim ni do kolen...
nsiirhilnil
19. 04. 2013 23.12
-6
EJGA ma kak že prav una pjesma:NAJ GORI,NAJ GORI,NAJ GORI
nsiirhilnil
19. 04. 2013 23.12
+1
*rozlee
19. 04. 2013 22.57
+3
Dejavnost je potrebno širit....
yaks
19. 04. 2013 22.53
+4
Njegov twitter je J_tsar
*rozlee
19. 04. 2013 22.43
+0
Beavis and Butt-Head......
mluna
19. 04. 2013 22.42
+17
Pugy98 tudi jean charles de menezes je bezal pred policijo...a samo zato ker mu je potekla viza in je mislil da ga bodo deportiral. Izkazalo se je, da je bil zelo nedolzen kljub temu da je bbc na vse pretege poskusal porocati o njegovi krivdi
pugy98
19. 04. 2013 22.47
+2
Sej sm reku da je zlo mal ljudi ki bežijo ampak so nedolžni... seveda obstajajo ampak nekej sta mogla nardit ker nebi bežala oba še posebi pa streljala če nebi bla nedolžna... sej možno je da sta nardila kej druzga ampak... mislm da takih neumnih bedarij na takih dogodkih nebi smelo bit... predstavljajte si ljubljanski maraton ki je 100x manjša pr
yaks
19. 04. 2013 22.54
+10
mogoče sta bežala ker sta vedla, da jima bojo podtaknali napad.