Tujina

FOTO in VIDEO: Osupljive satelitske podobe zadnjih 40 let našega planeta

Washington, 26. 07. 2012 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Landsat je najstarejši satelitski program za globalno preučevanje Zemlje. 23. julija je praznoval štirideseti rojstni dan, toliko časa že namreč zbira podatke in slikovno gradivo o spreminjanju našega planeta.

V štiridesetih letih delovanja najstarejšega satelitskega programa za globalno preučevanje Zemlje Landsat se je nabralo veliko osupljivih podob. Od posledic podnebnih sprememb, zaradi katerih se talijo ledeniki, do okrevanja narave po hudih požarih, vidne pa so tudi posledice hitrega širjenja mest v državah v razvoju. Ob obletnici so pri Nasi pripravili zbirko najzanimivejših dogodkov in njihov razplet v štiri desetletja dolgem časovnem obdobju.

Vulkanski izbruh na gori Sveta Helena v ameriški zvezni državi Washington

Izbruh se je zgodil 18. maja 1980, Landsat pa je zadnjih 32 let spremljal okrevanje območja. Znanstveniki so Sveto Heleno sicer začeli opazovati marca 1980, ko se je vulkan znova aktiviral s potresom z magnitudo 4,2 in začel spuščati paro. Na dan katastrofe pa je območje stresel potres z magnitudo 5,2, nato pa je sledil divji vulkanski izbruh.

Zaradi eksplozije se je vrh gore znižal za 400 metrov, gmota pa se je nato skotalila v dolino. Umrlo je 57 ljudi, zaradi velike naravne, na širokem območju je bil namreč uničen celoten ekosistem, in gmotne škode pa ta izbruh velja za najbolj uničujočega v dokumentirani zgodovini ZDA.

Okrevanje narave desetletja po katastrofi.
Okrevanje narave desetletja po katastrofi. FOTO: NASA

Veliki vzpon kitajske prestolnice

Peking je eno najstarejših, zdaj pa tudi eno najgosteje poseljenih mest. Ko se je projekt Landsat leta 1972 začel, je mesto štelo 7,9 milijona ljudi. Gospodarski razcvet, potem ko je komunistična vlada v sedemdesetih presedlala na tržno ekonomijo, je povzročil, da se je do leta 2010 populacija povečala na več kot 12 milijonov.

Landsat
Landsat FOTO: NASA

Nenadzorovana sečnja deževnega gozda

Landsat že 40 let spremlja tudi krčenje gozdov ob Amazonki. V Rondoniji na zahodu Brazilije je v tem času sečnja ustvarila vzorec ribje kosti. Najprej so sekali zaradi cestnih povezav, kasneje so gozd skrčili, da bi postavili farme. Ker se te ceste zajedajo globoko v gozd, nato pa se v vsako smer širijo posestva, znanstveniki opozarjajo, da je škoda za ekosistem tako še večja, kot če bi gozd skrčili na enem mestu ob njegovem robu.

Med letoma 1980 in 1992 so na tem območju letno posekali več kot 3000 km2 gozda, pozneje se je intenzivna sečnja začela na območjih Mato Grosso in Para. Kljub veliki sečnji je Brazilija še vedno domovina več kot četrtine svetovnega tropskega gozda. Tukaj drevesa in druge rastline poskrbijo za ogljikov dioksid v atmosferi, imajo pa zaradi vse večje onesnaženosti čedalje težje delo, čeprav je proces ključen za stabilno klimo.

Landsat
Landsat FOTO: NASA
Landsat
Landsat FOTO: NASA

Krčenje Aralskega jezera

V preteklosti je bilo to z 68.000 kvadratnimi kilometri površine eno od štirih največjih jezer na svetu, a se njegova površina stalno zmanjšuje že vse od leta 1960, predvsem zaradi preusmeritve obeh pritokov za namakanje. Voda tako sploh ne priteče več do jezera, če že, pa je pogosto zastrupljena s kemičnimi snovmi. Do leta 2007 se je jezero zmanjšalo na 10 odstotkov svoje prvotne velikosti in se razdelilo na tri dele.

Landsat - 2
Landsat - 2 FOTO: NASA

Naftna katastrofa v Kuvajtu

Ko so se leta 1991 po izgubljeni vojni iraške sile umikale iz Iraka, so pri tem zažgale 650 naftnih vrelcev, zaradi česar je začela v Perzijski zaliv iztekati nafta. Gorelo je 10 mesecev, požare pa je gasilo nekaj manj kot 12.000 gasilcev iz 10 držav ob pomoči strokovnjakov iz 38 držav. Pri tem so uporabili tudi še netestirane tehnike gašenja, da bi vendarle obvladali požar. Posnetke projekta Landsat so takrat uporabljali za lociranje največjih gorišč. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v okolje stekla okoli milijarda in pol sodčkov nafte, med čiščenjem so odstranili okoli četrtino razlite nafte.

Posledice požara
Posledice požara FOTO: NASA

Taljenje ledenikov

Tudi taljenje ledenikov je trend, ki ga je Landsat spremljal vsa štiri desetletja. Med njimi je tudi ledenik Columbia na Aljaski. Posnetek kaže, da si je v času od leta 1986 do 2011 morska voda pot utrla na okoli 20 kilometrov območja, kjer je nekoč vladal led. Ledeniki sicer pokrivajo okoli 10 odstotkov Zemljine površine in zadržujejo okoli dva odstotka vse vode. Z njihovim taljenjem se dviga raven morja, kar ogroža tretjino sedemmilijardne svetovne populacije, ki živi ob obalah.

Landsat - 4
Landsat - 4 FOTO: NASA

Požar v nacionalnem parku Yellowstone

Yellowstone je prvi nacionalni park na svetu, ustanovili so ga leta 1892. V poletnih mesecih leta 1988 se je del lepega parka spremenil v puščavo. Strele in človeška neprevidnost so namreč zanetile več požarov, ki jim je pri širjenju pomagal tudi zaradi suše izsušen teren. Z ognjem se je borilo 25.000 gasilcev, stroški gašenja pa so znašali 120 milijonov dolarjev. Kljub temu je požar, ki je izbruhnil 14. julija, dokončno pogasil šele dež, ki je začel padati 11. septembra. Škoda je bila ogromna, posnetki pa kažejo, da si narava tudi po več kot dveh desetletjih še ni opomogla.

Narava si od požara še ni opomogla.
Narava si od požara še ni opomogla. FOTO: NASA
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trotlziher
27. 07. 2012 12.06
-2
ja pa ja, kot da človek ni del narave. Dajte razčistite si pojem narava, šele po tem komentirajte nekaj modrega. Narava je narava z ali brez nas, kako jo mi potem lahko uničimo??? Uničimo lahko samo nam prijazno okolje, ne pa naravo. Zato pa malo premislite preden komentirate. Naravovarsvo malo morgen, če človeka ni narava še vedno obstaja. Zato pa tudi raznorazne "naravovarstvene" organizacije že po sami definicije ne morejo obstajati.
kure bedne
27. 07. 2012 11.43
+2
Foto-NASA, Foto-NASA, Foto-.NASA. Pa kdo še sploh verjame tej NAS-i.?Isti so kot cerkev in politika, sam bla, bla bla. Vse same retuširane slike/za javnost. Če jih nebi vojska vzela pod svoje okrilje, bi že zdavnaj propadli. Ta svet je eno samo čisto zavajanje.
enasmrklja
27. 07. 2012 08.10
+0
spomnite se obstrelevanja Dubrovnika... tisto leto ni bilo turistov. Čez 2 leti- kako kristalna voda in lepa narava... kakšna mega naravna katastrofa... pa se bo uničevanje ustavilo za kratek čas
guojle
27. 07. 2012 10.07
+0
ultra mega full velka katastrofa mora bit, da nas razredči na ene 2-3miljarde pol bo bol, dokler se ne bomo spet razmnozili
PomarAnc
26. 07. 2012 20.17
+20
Generacija naših (pra)dedkov, (pra)babic se je trudila za lepši svet. Generacija mojih staršev ga je za.je.ba.la. Moja generacija se tega zaveda in opazuje svet, kako tone, pa kaj dosti ne more pomagat, moji otroci (ali pa mogoče že jaz) bodo pa te posledice čutili... :// Ko knjige vrneš v knjižnico, moraš vrniti vsaj tako ohranjene kot si jih dobil, ker niso tvoje. Podobno bi morali ravnati tudi z Zemljo.
tali?ni tom
26. 07. 2012 21.07
+4
lej sam američani najbolj recimo mislijo da je knjiga "zemlja" samo njihova in samo zanje in za enkratno uporabo ! pa seveda tudi drugi , sam najbolj izstopajo ameri in njihov način življenja ! uporabi un zavrzi je njihov moto ! in to velja za pakngo od jogurta do sržav,ljudi,narodov!
guojle
27. 07. 2012 10.06
+3
ko so naše prababice živele je bilo 3miljarde ljudi, ko boš pa ti pradedek bo pa na svetu 17miljard ljudi,.. tko da treba tovarne otrok malo ustavit ane
WikiX
26. 07. 2012 17.04
+12
Odličen prispevek, ker za Slovence je Zemlja nekaj takekga kot bi morali slepci opisati slona, potem ko se ga je lahko vsakdo le enkrat dotaknil. Prvi se je dotaknil rilca in pravi, da je slon bolj ena taka kača, drugi repa in pravi, da je palica, tretji noge in trdi, da je to deblo, četrti uhlja in zdaj misli, da je slon ena taka velika rjuha. Zemlja rabi državljane stveta, vsakdo bi moral vsaj enkrat v življenju potovati po planetu, sicer se lahko marsikomu opravičeno zdi, da vse skupaj nima nobenega smisla.
AlternativeFacts
26. 07. 2012 16.10
+2
Kje je sedaj tisti vseved JanezBB.Bo tole photoshop na delu?Mogoče prikrita agenda NWO-ja?
likvidator
26. 07. 2012 15.50
+1
Kje je zdaj ta krščanski bog, ki je "ustvaril zemljo"? Ali je pozabil nanjo? Je morda prestar in ne vidi več, kaj se dogaja? Tako je, če slab gospodar zanemari kmetijo in potem začne vse propadati.
Magic50
26. 07. 2012 16.09
+13
Kaj ti govoriš take nesmisle? Srečen bodi da lahko živiš in da si zdrav. Postavi se v vlogo gluhega, slepega ali človeka brez okončin. Kmetije ni zanemaril gospodar ampak DELAVCI !!! Le poglej kaj smo storili z našim planetom. Še živeti ne moremo ker se imamo za gospodarje.
AlternativeFacts
26. 07. 2012 16.14
+2
magiic50 - A si se prehladu?Čisto prav je vprašal.Če ti nekdo prodaja kreacionizem,kot sveto kravo,potem v čem je problem?Par posegov pa bomo kot novi a ne?
Magic50
26. 07. 2012 16.19
+9
Ljudje bi morali delati na vrednotah ki so izginile. Poštenost, odkritosrčnost, marljivost...
AlternativeFacts
26. 07. 2012 16.21
+2
magic - kako naj ljudje kaj naredijo,če so/smo pa sami kreacija.Si ti že kje videl,da bi fičo mercedesa popravljal?
slovan2
26. 07. 2012 16.22
+7
Hm mene pa zanima kje je muslimanski bog alah,ce ti ze kristjane omenjaš,al si pa sam pristranski.?
AlternativeFacts
26. 07. 2012 16.30
-2
slovan - Bog je enako Alah,ali če hočeš po angleško God, špansko Dios itd.Tako da ne vem o čem ti to... ~Aláh je arabska beseda (الله, transliteracija: Allāh) za boga
petelin25
26. 07. 2012 17.05
-3
dej pejte spat s temi bogi! bog je en in edini,anunaki!! drgač pa mene ne tle zravn mešat,ker se ne počutm nč krivga,kar se z zemljo tiče!!
derigf
27. 07. 2012 10.38
dej kok ste p stari no da omenjate tko ime od boga kje je pa kam je sou. bog ti je dou mozgane pa uporablji jih ane. ne pa sam sedet za kompom pa komentirat take gluposti
kaja2222
26. 07. 2012 15.43
+8
Nas ne bo več na svetu, ampak kaj bo z našimi otroki, vnuki, pravnuki...... Nič lepega jih ne čaka.
gorencdask
26. 07. 2012 15.19
+51
Šele tedaj, ko bo posekano zadnje drevo, šele tedaj, ko bo zastrupljena zadnja reka, šele tedaj, ko bo ujeta zadnja riba, šele tedaj boste spoznali, da denarja ni mogoče jesti. (vrač Beli Orel, pleme Cree)
t4t5t6
26. 07. 2012 14.33
+10
PA KAJ VSTRAHUJEJO LJUDI.ZADNJA SLIKA JE LEP PRIMER KO SE GOZD ŽE OBNAVLJA KO VIDIMO NOVO MLADO DRVJE.VULKANI SO BILI VEDNO IN BOJO ŠE NAPREJ. GLEDE VODE PA SAJ VEMO NEJE JO JE PREVEČ NEKJE PREMALO IN OBRATNO.... TAKO DA NI PANIKE
Explainator
26. 07. 2012 14.51
+9
tako je..smo se že v osnovni učili, da voda kroži, tako da izgine težko
kukiluki
26. 07. 2012 15.05
+5
Predvidevam, da si eden tistih, ki tudi v kreme za sončenje ne verjame in se namažeš morda le s kakšnim olivnim oljem? Sej si narava bo opomogla enkrat, potem ko jo bomo mi popolnima uničili. Le nas več ne bo!!!
Quatflow
26. 07. 2012 15.11
+3
Problem je ker gozdarji ponekod iztrebijo gozd do milimetra, tam se gozd ne more več obnavljati. Vode pa mogoče res ne bo zmanjkalo, ampak bo brez življenja in onesnažena.
Quatflow
26. 07. 2012 15.13
+3
Da ne govorimo o živalih v njej, ki ne bodo imele pogojev za življenje..
t4t5t6
26. 07. 2012 15.18
-8
JA ČEZ PAR MILJONOV LET..... kukiluki POMOJE PREJ NAS NE BO VEČ, KOT JO BOMO MI UNIČILI DO TAKE MER DA SE NEBO MOGLA OBNAVLJAT.KAR SE VODE TIČE PA OBSTAJAJO OZ. BOJO OBSTAJALI ŽE KAKŠNE ČISTILNE NAPRAVE. TAKO DA NEBOMO ŽEJNI.DA BOŠ LAŽJE SPAL.
Quatflow
26. 07. 2012 15.26
+5
Saj ni problem, da voda ne bo pitna, problem je, ker bo mrtva in brez življenja, predelana, umetna, uničena..Primerjaj pitno vodo iz izvira in vodo v plastenkah.
b77
26. 07. 2012 15.29
+0
ko vidim zvezdico in izjavo da voda kroži me zopet stisne ker vidim da so ljudje butasti ,kot noč!!!
enasmrklja
27. 07. 2012 08.05
vodo jemljete kot nekaj samoumnevnega - pa ni.
LovecNaKomuniste
26. 07. 2012 14.27
+8
To kar so naredil z Aralskim jezerom je za moje pojme največja svinjarija človeštva. Poleg tega, da so jezero (morje) nepremišljeno skoraj popolnoma izsušili, so na otoku Vozrozhdeniya sredi jezera Sovjeti izdelovali biološka orožja. Tam se je rodil Antraks, poustvarili so kugo itd. Po razpadu CCCP in v naglem odhodu rdeče armade s tega območja so vse skupaj prepustili državam naslednicam, ki pa niso znale, oz. niti niso hotele poskrbeti za to biološko bombo. Skratka, kar niso prej Sovjeti onesnažili, so potem dokončno zasvinjali nevzdrževanje objektov, cistern deponij itd. Največja nesreča Aralskega jezera je tudi, da je razdeljen med dve državi in sicer Uzbekistan, ter Kazahstan. Pri čemer Kazahstan vsaj malo kaže težnje po ohranitvi jezera, saj so pred kratkim zajezili jezero na svoji strani, da nebi voda odtekala na Uzbekistansko stran, kjer jim do ohranitve jezera ni prav nič, oz. bi zaradi velike vročine in vode porazdeljene po veliki površini na majhni globini izjemno hitro izhlapela. Z jezom so Kazahstanci sicer zabetonirali usodo jezera vendar tako pač je. Rešili so kar se je rešiti dalo. Vode je namreč tako malo, da se jezero ne more več obnoviti, ker prehitro izhlapeva. Kazahstanci so tudi ustanovili naravni park na območju izsušenega jezera, tako, da tam nadaljne onesnaževanje ni mogoče.
Tomozuki
27. 07. 2012 10.00
blowmeaway1
26. 07. 2012 14.16
+7
ljudje bi se res lahk mal zamislili
mysticforest
26. 07. 2012 13.44
+0
Informirajte se kaj je krivo, da se je Aralsko morje izsušilo. Ni bilo krivo naravno izsuševanje, tenveč nam s(pre)krita napredna tehnika, ki jo oni tam gori sprida uporablajo,... V vse naše voden vire se grejo napajat, potem pa nam v različni agregatni obliki vračajo na zemljo,...
trotlziher
26. 07. 2012 14.09
+4
jp, to je to. Se mi je zdelo čudno zakaj ti mali zeleni vedno s kantami letajo sem in tja. Potem pa nam pošljejo sončni izbruh nazaj. jp to je ziher to. grem tem malim nekaj kant pokrast. hehehe
Tomozuki
27. 07. 2012 10.01
+1
Sej noben ni rekel, da je bilo krivo naravno izsuševanje. Že v članku piše, da je bilo umetno. Sicer pa sem se ful nasmejal pri komentarju trotlziherja :D
xTejax
26. 07. 2012 13.28
+14
Hja, zato pa je treba naravo še bolj uničevati, povsem izkoristiti njene vire... Glavno, da imamo mi še vse, kar je možno, kaj pa ostane za nami - saj ni važno.. To je današnja miselnost, ki se \"goji\" že od dojenčka. ŽAL!. Tisiti, ki je pa videl samo izbruh vulkana - če pogledaš vse in seveda opaziš, je ta \"naravni proces\" še najmanj, kar bi naj bil problem.
trotlziher
26. 07. 2012 13.54
-2
kako ti lahko kaj uničiš v naravi. Fizikalno to ni mogoče. Eko entuzijaste pa skrbi tako ali tako samo okolje v katerem se gibljejo, tvoje okolje jih sigurno ne skrbi. Potem pa je še tu kup fundacij in organizacij, katere to naivnost s pridom izkoriščajo. Zakaj se ne iztrebi naprimer samo lakota???? Že en miljarder je dovolj za to
Špela Ostanek
26. 07. 2012 14.13
+1
zaradi naravne selekcije, še virus HIV je NASA spustila v afriko, za njih je bila še lakota premalo. Me zanima kako bodo pametni amerikanci ukrepali z vse bol nafilano kitajsko in japonsko?
xTejax
26. 07. 2012 14.25
+4
Vsak prispeva malo (hkrati je prepričan, da on že ne vpliva na naravo, okolje...oz. sploh ne razmišlja o tem), skupaj pa nastane veliko. Čisto preprosta logika, ki jo lahko razume vsak.
theGvutra
26. 07. 2012 15.25
Snip84
26. 07. 2012 13.27
-6
ja dragi moji...zemlja se spreminja in NISMO mi za vse krivi. :)
Strok
26. 07. 2012 13.40
+19
za veliko stvari smo krivi prav mi. ne pa za vse. Krčene deževnega goza, je nekaj najbolj groznega, kar počne človeštvo.
Kolani
26. 07. 2012 13.24
-3
Wov kaj ste odkrili, zmelja se spreminja... Kot, da se zadnjih 1000 let ni.
xTejax
26. 07. 2012 13.30
+11
guojle
26. 07. 2012 13.34
+7
res je sam zadnih 1000 ni blo 10miljard govnačev ki bi pro tem pomagali
trotlziher
26. 07. 2012 14.04
-1
xTejax ??? Mi pomagamo pri tem??????? Poglej si pompejce, koliko so pripomogli. Al pa vprašaj ljudi , iz območij po "naravnih katastrofah" koliko so prispevali. En majhen meteor, pa nas ni več, in mi bi naj vplivali na to? Smo kot ena bolha na slonu, pa še ta ne more niti kože predret.
xTejax
26. 07. 2012 14.18
+5
Zaradi take miselnosti, trotlziher, kot jo imaš tudi ti, pa ljudje veliko pomagamo pri tem procesu. Lep dan! :)
T.K
26. 07. 2012 14.28
+2
xTejaX-pomagamo že pomagamo, ampak kaj pa lahko naredimo, naj se v službo ki je oddaljena 20km vozimo s kolesom, da nebomo onesnaževali okolja?
theGvutra
26. 07. 2012 15.27
+4
Haha, teja, ne bit naivna. Človeka je ustvarila narava, in ona nas bo tudi uničila. Ne mislit, da je človek sposoben unučiti planet, star več kot 4 mrd. let
MERDE-AVE-MERDE
26. 07. 2012 13.09
+25
Tudi znanost deluje po nareku kapitala, korporacij.
trotlziher
26. 07. 2012 12.59
+5
Gerge Carlin je na to temo mel kaj povedati, in se ni čisto nič zmotil
Mr. Prdo
26. 07. 2012 12.48
+9
Nevem kakšen cirkus zganjate ker je izbruhnil vulkan pred 32 leti in se sedaj narava sama obnavlja - TO JE POVSEM NARAVEN PROCES.
seba81
26. 07. 2012 12.45
+41
Se srečata dva planeta pa pravi prvi:"Sem dobil neko virozo, se ji reče čelovek". Drugi ga miri:"Ne skrbi, hitro mine"
MERDE-AVE-MERDE
26. 07. 2012 13.08
+3