Tujina

FOTO in VIDEO: Francija žaluje za žrtvami, napoveduje nadaljevanje boja proti IS. Dva napadalca naj bi prečkala Grčijo

Pariz, 14. 11. 2015 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 25 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
517

V Franciji se po terorističnih napadih Islamske države nadaljuje ugotavljanje identitete napadalcev. Po Evropi in drugod po svetu veljajo poostrene varnostne razmere. Napadi odpirajo tudi novo razpravo o beguncih, še posebej po tem, ko bi naj vsaj enega od napadalcev v Grčiji registrirali kot begunca.

Več videovsebin
  • Groza v Franciji: Izredna poročila ob 11.15
    10:21
    Groza v Franciji: Izredna poročila ob 11.15
  • Groza v Franciji: Izredna poročila 12.53
    25:00
    Groza v Franciji: Izredna poročila 12.53
  • Posnetki iz bližine restavracije Le Petit Cambodia tik po napadu
    02:02
    Posnetki iz bližine restavracije Le Petit Cambodia tik po napadu
  • Groza v Franciji: Izredna poročila 14.50
    20:20
    Groza v Franciji: Izredna poročila 14.50
  • Iz 24UR: IS prevzela odgovornost
    00:53
    Iz 24UR: IS prevzela odgovornost
  • Iz 24UR: Pretresljive izpovedi
    01:31
    Iz 24UR: Pretresljive izpovedi
  • Iz 24UR: V Franciji tridnevno žalovanje
    01:50
    Iz 24UR: V Franciji tridnevno žalovanje
  • Iz 24UR: Teroristi Francijo letos napadli petkrat
    02:55
    Iz 24UR: Teroristi Francijo letos napadli petkrat
  • Iz 24UR: Jure Tepina iz Pariza
    02:59
    Iz 24UR: Jure Tepina iz Pariza
  • Iz 24UR: Kje so udarili teroristi?
    01:41
    Iz 24UR: Kje so udarili teroristi?
  • Iz 24UR: Poostrili varnost tudi pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani
    01:52
    Iz 24UR: Poostrili varnost tudi pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani
  • Iz 24UR: Bosanski državljan povezan z napadalci?
    02:20
    Iz 24UR: Bosanski državljan povezan z napadalci?
  • Iz 24UR: Kako se upreti ljudem, ki so za svoj cilj pripravljeni umreti?
    18:03
    Iz 24UR: Kako se upreti ljudem, ki so za svoj cilj pripravljeni umreti?

V terorističnih napadih v petek zvečer v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je po najnovejših uradnih podatkih umrlo 129 ljudi, 352 je bilo ranjenih, med njimi jih je 99 v kritičnem stanju. Od sedmih napadalcev, ki so umrli v napadih, se jih je šest razstrelilo.

Državni tožilec Francois Molins je dejal, da so bili vsi napadalci oboroženi s kalašnikovkami in eksplozivom, njihov cilj pa je bil "maksimalno število žrtev".

Medtem ko so se iz sveta ves dan vrstile obsodbe napadov, so v Franciji veljale izredne razmere, v Belgiji pa so v povezavi z napadi aretirali več ljudi.

Najbolj krvav je bil napad v koncertni dvorani Bataclan, kjer je umrlo okoli 90 ljudi. V tem napadu je sodeloval tudi napadalec, ki so ga identificirali kot 29-letnega Francoza, oblastem znanega že prej zaradi svoje radikalizacije. Bil je že večkrat kaznovan, a nikoli zaradi vpletenosti v džihadistična omrežja.

V bližini trupla enega od napadalcev so našli sirski potni list. Kot je sporočilo grško ministrstvo za zaščito državljanov, je mogoče, da je lastnik potnega lista v začetku oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec. Grške oblasti so ga namreč 3. oktobra kot begunca registrirale na otoku Leros. Zaenkrat ni znano, preko katerih držav je potoval v Francijo, niti to, ali je potni list zares pripadal napadalcu. Kasneje so grške oblasti sporočile, da so kot begunca najverjetneje registrirali še eno osebo, ki jo v povezavi z napadom iščejo francoske oblasti.

V Franciji in drugod po Evropi in po svetu so ljudje polagali cvetje in prižigali sveče v spomin na žrtve, med katerimi je bilo tudi več tujcev. Sveče so prižigali tudi pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Številne pariške znamenitosti, tudi Eiffelov stolp, so še vedno zaprte, v nekaterih drugih državah pa so svoje znamenitosti  osvetlili v barvah francoske zastave. 

V Franciji so razglasili tridnevno žalovanje, v ponedeljek opoldne pa se bodo umrlih spomnili tudi z minuto molka. K minuti molka so Evropejce pozvale tudi evropske institucije.

Tokratni napadi so bili z doslej 129 žrtvami drugi najbolj smrtonosni v Evropi -takoj za napadi 11. marca 2004 v Madridu.

____________________________________________

Dogajanje v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu smo spremljali tudi V ŽIVO:

23.40: V ZDA ocenjujejo, da bi lahko napadi IS v Evropi spremenili potek in razmerje moči v ameriški predsedniški tekmi, kjer je varnostni vidik doslej ostajal nekoliko v ozadju. "Ljudje se bodo bolj zavedali tega, kako pomembno je, da izberejo pravega voditelja," po poročanju Reutersa meni strateg republikancev Ron Bonjean.

23.15: Yasser Louati iz organizacije, ki se v Franciji bori proti islamofobiji, je dejal, da se muslimani bojijo povračilnih ukrepov zaradi terorističnih napadov. Kot je dejal, se ljudje na njih obračajo z vprašanjem, ali naj otroke v ponedeljek pošljejo v šolo ali ne. "Dobivamo poročila o napadih na mošeje, na ljudi, po družbenih omrežjih je polno groženj," je dejal za BBC. Dejal je, da je napadom na Charlie Hebdo sledil napačen odgovor, ki je dal vtis, kot da so muslimani odgovorni za napad, kar je situacijo še poslabšalo.

23.00: Hrvaška NovaTV je poročala, da je bil eden od domnevnih pariških teroristov 8.10 registriran v Opatovcu. Po njihovih podatkih je pot nadaljeval preko Madžarske in Avstrije in ni bil v registru Interpola.

22.25: Grški vladni viri pravijo, da je zelo verjetno Grčijo prečkal tudi drugi osumljenec za napade v Parizu. Že pred tem so sporočili, da naj bi enega od osumljencev oktobra popisali kot begunca.

22.10: V primeru hotela Pullman je na srečo šlo za lažni bombni preplah.

21.50: Policija je v Parizu evakuirala območje okoli Eifflovega stolpa, okrepljene policijske enote so okoli hotela Pullman v sedmem okrožju.

 Francija bo nadaljevala z napadi na IS

20.15: Francoski premier Manuel Valls je napovedal, da bo Francija nadaljevala z napadi na cilje IS v Siriji.

19.50: Francoski tožilec je dejal, da zaenkrat vse kaže, da so napadalci delovali v treh koordiniranih skupinah. Povedal je še, da so imele oblasti o enem od napadalcev dosje zaradi radikalizacije, da pa ni bil nikoli aretiran.

19.40: V Parizu in številnih drugih mestih po vsej Franciji so se nocoj začeli spontani shodi v spomin na žrtve napadov.Na pariškem trgu Place de la Republique se je kljub prepovedi zborovanja po napadih zbralo več deset ljudi, ki so jokali, prižigali sveče in polagali cvetje ob vznožje bronastega spomenika. "To je trg celotne Francije, je kraj, kjer smo se zbirali za Charlieja," je za AFP dejala 24-letna Gabrielle Paoli, ki je ob tem spomnila na množične demonstracije po januarskih napadih na satirični tednik Charlie Hebdo. Oblasti so sicer zborovanja v Parizu in okolici prepovedale do četrtka. O spontanih shodih nocoj poročajo tudi iz Grenobla, kjer se je po ocenah policije zbralo okoli 5000 ljudi, Montpelierju na jugu države (2500 ljudi) ter mest Laval (2000 ljudi) in Nantes (450 udeležencev) na zahodu.

19.30: Francija je v luči povečanja varnostnih ukrepov letalske družbe opozorila, da jim bodo naložili globo, če ne zagotovijo, da imajo vsi potniki, ki jih prevažajo, veljavne dokumente. Natančna kontrola dokumentov bo potrebna tudi pri potnikih iz schengenskega območja. Predvidena kazen za neizpolnjevanje določila je 5000 evrov na potnika. Poziv je sicer prišel tudi v luči vrha o klimatskih spremembah, zaradi česar bo v Francijo prispelo ogromno ljudi.

19.15: Pariški tožilec je sporočil, da so po novih podatkih teroristični napadi vzeli 129 življenj. A ker je veliko hudo poškodovanih, oblasti pričakujejo, da bo mrtvih še več. Ranjenih je bilo sicer 352 ljudi, od tega je 99 ranjenih v kritičnem stanju.

Napadi v Parizu
Napadi v Parizu FOTO: Reuters

Gabriel: Nemčija bo ostala odprta, kot država, v kateri vladata zakon in svoboda, smo vedno ranljivi

18.55: Teroristični napadi v Parizu so v Nemčiji vzpodbudili živahno razpravo o beguncem naklonjeni politiki nemške kanclerke Angele Merkel. Medtem ko številni pozivajo k uvedbi nadzora na mejah, saj "je treba vedeti, kdo prihaja", je nemški podkancler iz vrst socialistov Sigmar Gabriel dejal, da napadi "ne smejo povzročiti trpljenja ljudi, ki prihajajo iz regij, od koder prihaja tudi teror". "Kot država, v kateri vladata zakon in svoboda, smo vedno ranljivi. A moramo ostati odprta družba in odprta država," je še dejal Gabriel, sicer tudi šef stranke SPD - koalicijske partnerice Merklove.

18:20: Na letalu, ki so za na nizozemskem letališču Schiphol izpraznili zaradi grožnje z bombo, niso našli ničesar sumljivega. "Vse grožnje jemljemo resno in odločili smo se, da letalo izpraznimo in ga pregledamo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik policije. Iz letala, ki je bilo tik pred vzletom, so evakuirali potnike, izpraznili so tudi prtljažni prostor. Letalo so nato pregledale posebne policijske enote, še enkrat so pregledali tudi vse potnike in prtljago. Po končanih kontrolah je letalo poletelo proti Franciji.

17.55: Zaenkrat je znano, da naj bi bili med napadalci državljan Francije, Sirije in trije Belgijci, poroča focus.de. V Belgiji so medtem oblasti izvedle več aretacij. Napade v Parizu bi naj izvedla samostojna teroristična celica, ki je prišla iz Sirije.

17.50: Udeleženci današnje konference o Siriji na Dunaju so dosegli dogovor o časovnici za politični proces v Siriji. Še letos naj bi se sešli predstavniki opozicije in sirske vlade, v šestih mesecih naj bi vzpostavili prehodno vlado, v 18 pa organizirali volitve, je po srečanju povedal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Rešitev sirske krize je po besedah nemškega zunanjega ministra tudi predpogoj za učinkovit boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS), ki deluje tudi v Siriji. Sodelujoče države so neenotne predvsem glede vloge sirskega predsednika Bašarja al Asada v tem procesu in kot je povedal ameriški državni sekretar John Kerry, tudi danes niso dosegli dogovora o Asadovi prihodnosti. Medtem kot ZDA zahtevajo, naj Asad v okviru politične tranzicije odstopi, Rusija in Iran trdno podpirata sirsko vlado in vztrajata, da je Asadova usoda odvisna od volje sirskih volivcev.

Sirski potni list napadalca v Parizu naj bi pripadal migrantu, registriranem v Grčiji

17:20: Grška ANT1 poroča, da je grški minister Nikos Toskas dejal, da so potni list, ki je bil najden ob enem od pariških napadalcev, zabeležili na otoku Leros. 13. oktobra naj bi osebo zabeležili kot begunca. Ministrstvo je še sporočilo, da ne vedo, čez katere države je v Francijo potoval lastnik potnega lista.

17.10: Francoski Le Figaro poroča, da belgijska policija izvaja preiskave v bruseljskem okrožju Molenbeek.

17.05: Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je  posvaril pred prenagljenim povezovanjem napadov z begunsko krizo v Evropi. "Rad bi opozoril, da ne smemo prenagljeno napadov povezovati z begunci," je dejal minister po krizni seji vlade v Berlinu. Opozoril je, da so v Nemčiji v preteklih mesecih že zabeležili napade na prosilce za azil in azilne centre.

17.00: Na londonskem letališču Gatwick policija zaslišuje 41-letnega moškega, potem ko so ga zalotili s predmetom, "ki bi naj bil puška".

16.50: Županja Pariza Anne Hidalgo je odprla postajo za psihološko pomoč ljudem po terorističnih napadih.

16.48: Skupina Eagles of Death Metal, ki je sinoči igrala v dvorani Bataclan, kjer je prišlo do enega od napadov, je prekinila turnejo, ki bi sicer morala trajati do decembra.

16.30: Zgodba kot iz filma: med sinočnjimi napadi je bilo v Parizu tudi okoli 1000 prostovoljcev in reševalcev, ki so pomagali ob tragičnem strmoglavljenju letala Germanwings. Tja jih je na ogled prijateljske tekme med Francijo in Nemčijo poslala matična družba Germanwingsa Lufthansa - v zahvalo za njihovo delo, potem ko je pilot v Alpah marca namerno strmoglavil letalo.

16.15: Nizozemske oblasti so prizemljile let za Pariz, potem ko so prejeli grožnjo z bombo. Na letališču Schiphol so kmalu po napadih napovedali poostreno varnost.

Grožnjo so sicer prejeli preko Twitterja in njene verodostojnsti ni bilo mogoče takoj preveriti.

 

16.05: Na možnost terorističnih napadov se pripravljajo tudi v Londonu. Kot je sporočil vodja policije Sir Bernard Hogan-Howe, obstaja. A javnosti je zagotovil, da je mesto varno, varnostni organi pa že dolgo delujejo z dodatno natančnostjo. Povedal je, da je trenutno s potencialnim nasiljem povezanih več sto aktivnih preiskav, dnevno pa izvedejo vsaj eno aretacijo.

16.00: Kot poroča krone.at, so se dunajske oblasti iz varnostnih razlogov odločile odpovedati tradicionalno odprtje božičnega sejma na rotovžu pred mestno hišo.

Napadi v nekaterih državah spreminjajo odnos do tujcev

15.50: Teroristični napadi v Parizu so terjali žrtve tudi med tujci. Belgijsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da sta med žrtvami najmanj dva Belgijca, umrl je tudi Portugalec. Belgija je sicer svojim državljanom odsvetovala potovanja v Francijo. Britanski premier David Cameron pa je danes dejal, da so med žrtvami morda tudi Britanci. Med hudo ranjenimi je tudi 20-letni Avstrijec, ki je bil na koncertu v dvorani Bataclan. Tudi po novih podatkih slovensko zunanje ministrstvo ni bilo obveščeno, da bi bili med žrtvami napadov slovenski državljani.

15.41: Voditeljica skrajne francoske desnice Marine Le Pen je v odzivu dejala, da je treba uničiti islamski fundamentalizem, zapreti mošeje, kjer radikalizirajo ljudi, francoskim teroristom pa vzeti državljanstvo in jih vreči iz države. Dejala je, da mora Francija ponovno prevzeti nadzor nad svojimi mejami in se dokončno odločiti, kdo so prijatelji in kdo sovražniki.  

15.35: Poljska je sporočila, da ne bo več sprejemala beguncev iz evropskega programa za njihovo razporeditev po članicah EU, poroča Guardian, ki se sklicuje na zapis poljskega ministra za evropske zadeve Konrada Szymanskega. Kot je dejal, so napadi povezani z begunskim valom in posredovanjem v Siriji.

15.30: Francoska nogometna zveza je sporočila, da se bodo v torek na prijateljski tekmi kljub petkovim terorističnim napadom v Parizu pomerili reprezentanci Anglije in Francije. Tekma se bo igrala na londonskem stadionu Wembley.

15.10: Francoski časopis Libération poroča, da so poleg sirskega potnega lista, ki je bil ob enem od napadalcev, ob drugem napadalcu našli egiptovski potni list, ob še enem napadalcu pa francoskega. Tega naj bi že identificirali, šlo naj bi za starega znanca policije.

V bolnišnicah 300 ljudi, 80 jih je v kritičnem stanju

14.55: V bolnišnicah v Parizu se zdravi 300 ljudi, 80 od njih jih je v kritičnem stanju. Kot poroča časnik Le Figaro, ki se sklicuje na podatke združenja pariških bolnišnic, še 177 ljudi potrebuje nujno pomoč, 43 pa jih ima manjše poškodbe. 53 ljudi je bolnišnice že zapustilo. Večina prizadetih oseb ima številne poškodbe, zaradi katerih bo potrebno daljše zdravljenje.

14.48: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je zaradi najhujšega napada v Franciji po drugi svetovni vojni lokalne oblasti pooblastil, da po potrebi uvedejo policijsko uro.

14.36: Policisti so s pomočjo prstnih odtisov uspeli identificirati enega od napadalcev, poroča francoska televizija BFMTV. Njegovega imena še niso sporočili javnosti, a šlo naj bi za francoskega državljana, ki je varnostnim organom že znan.

14.30: Francoski zunanji minister Laurent Fabius je napovedal, da bo Francija okrepila varovanje svojih uradnih prostorov v tujini. Ukrep bo veljal za veleposlaništva in druge zgradbe, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Sprejel sem ukrepe na mednarodni ravni, tako da bo vsa naša lastnina, torej veleposlaništva, konzulati, kulturni instituti, šole, bolje varovana" je pojasnil Fabius, ko je na Dunaju predčasno zapustil pogovore o reševanju sirske krize.

14.26: V Parizu je tudi naš novinar Jure Tepina.

14.20: Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so med žrtvami tudi njihovi državljani.

14.10: Francoski policisti so sporočili, da v povezavi z napadi iščejo črn avto znamke Seat, ki ima tuje registrske tablice - GUT 18053 - in aluminijasta platišča s petimi kraki. Ljudi so pozvali, naj se vozilu ne približujejo, poroča BBC.

Lažni alarm v Bagnoletu

14.00: Policija je sporočila, da je šlo v Bagnoletu (vnos spodaj) za lažni alarm. Hrup so povzročale petarde in rakete na poroki.

13.42: Po Twitterju so zaokrožile informacije, da je v Bagnoletu, vzhodnem delu Pariza, slišati eksplozije in strele. Območje preletavajo helikopterji, policija naj bi tam lovila tri napadalce. Ljudi pozivajo, naj ostanejo doma. A pozor, to niso uradne informacije.

13.40: Kraljica Elizabeta II. je Hollandu sporočila, da sta s princem Filipom zaradi dogodkov šokirana in globoko užaloščena. Francoskemu ljudstvu sta izrazila sožalje.

13.34: Tudi Nizozemska je okrepila mejno kontrolo.

13.30: Španija je dvignila stopnjo ocene teroristične ogroženosti na drugo najvišjo.

13.25: Predsednik bavarske deželne vlade Horst Seehofer je sporočil, da so na jugu Nemčije prejšnji teden aretirali moškega, pri katerem so odkrili večje količine orožja. Obstaja sum, da je povezan z napadalci v Parizu, a tega policija še ne more potrditi.

13.15: Blizu trupla enega od samomorilskih napadalcev pri stadionu naj bi našli sirski potni list. AP poroča, da sta to potrdila dva francoska policista. Po navedbah virov je sicer "sirska sled" ena od hipotez, na katerih delajo francoski preiskovalci, ki podatke preverjajo tudi s pomočjo tujih obveščevalnih služb.

Cameron: Pričakujemo lahko žrtve med našimi državljani

13.05: Britanski premier David Cameron je francoskemu narodu na Twitterju sporočil: "Z vami smo! Združeni." Britance je opozoril, naj bodo pripravljeni, da bodo med žrtvami tudi njihovi državljani.

Londonski župan Boris Johnson pa je na tiskovni konferenci, na kateri je Pariz označil za sestrsko mesto, povedal, da so z mislimi pri žrtvah in njihovih družinah. "Na Pariz gledamo z ljubeznijo in spoštovanjem. Dve različni mesti sta združeni v zagovarjanju svojih vrednot – demokratične svobode, tolerantnosti, odprtosti. Napadalci teh vrednot nimajo. Hočejo uničiti tisto, kar nam je drago. Hočejo nas naščuvati drug proti drugemu, širiti strah. A ne bo jim uspelo, porazili jih bomo," je povedal. Dodal je, da je London pripravljen storiti, kar je v njegovi moči, da Parizu pomaga v tem boju.

13.00: Princ Charles je sporočil, da obsoja te "zverinske napade" in je popolnoma zgrožen ob tem, kar se je zgodilo.

Sožalje in podporo v skupnemu boju proti terorizmu je francoskemu predsedniku in narodu izrazil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu.

12.50: Italijanska vlada je sklenila začasno okrepiti mejni nadzor na vsem ozemlju. "Nobena država ni varna pred tveganji teroristične nevarnosti," je po srečanju pri premierju Matteu Renziju dejal notranji minister Angelino Alfano. Še posebej je po njegovi oceni zaradi prisotnosti Vatikana močno ogrožen Rim. Tja je vlada napotila 700 vojakov; še posebej naj bi zastražili letališča, železniške postaje, veleposlaništva, bazilike in pomembne znamenitosti.

'Papež: Ni opravičila, to je nečloveško'

12.48: Papež Frančišek je napade označil kot "neopravičljiva in nehumana dejanja", ki so ga pretresla in ga bolijo. "Ni opravičila za kaj takega, to ni človeško," je dejal in povedal, da moli za žrtve, njihove družine in vse francoske prebivalce.

12.40: Pogovori o varnosti potekajo tudi v Nemčiji, kjer naj bi se notranji minister Thomas de Maiziere sestal s predstavniki varnostnih oblasti. Država je medtem poostrila prisotnost policije na nemško-francoski meji. "Uslužbenci se predvsem osredotočajo na nadzor železniških povezav in letalskega prometa," je povedal tiskovni predstavnik policije. Potnih listov ne preverjajo, budno pa opazujejo, kdo vstopa v letala, je pojasnil. Varnostne ukrepe so poostrili v Berlinu, kjer so postavili barikade pred sedeži francoskih entitet, med drugim pred veleposlaništvom. Pred prostori francoskega veleposlaništva se je sicer zbralo več ljudi, ki polagajo cvetje in prižigajo sveče.

Avstrijska vlada se bo popoldne sestala na izredni seji. Policija na Dunaju je preventivno okrepila varnostne ukrepe, čeprav aktualnih groženj niso zaznali. So pa še dodatno poostrili ukrepe v hotelu Imperial, kjer potekajo pogovori o reševanju sirske krize.

Madžarska pa je dvignila stopnjo ocene teroristične ogroženosti z najnižje stopnje na drugo najnižjo, B. Vladna stranka Fidesz je ob tem odpovedala za nedeljo načrtovani kongres.

po terorističnih napadih v Parizu
po terorističnih napadih v Parizu FOTO: Reuters

12.00: Severni terminal londonskega letališča Gatwick so evakuirali, poroča The Telegraph. "Gre zgolj za preventivni ukrep," je povedala tiskovna predstavnica. Policija je sporočila, da so odkrili sumljiv paket. Moškega, ki naj bi ga odvrgel, so aretirali, paket pa preiskujejo. "Trenutno preiskujemo okoliščine incidenta in je še prezgodaj reči, kaj je v paketu," je dejal detektiv Nick May. "A glede na dogodke v Parizu smo na vse indcidente še bolj pozorni in najbolje je, da zadevo obravnavamo resno," je dodal.

11.45: Islamska država je uradno prevzela odgovornost za teroristične napade. V sporočilu, ki so ga objavili na spletu, so zapisali, da je "osem bratov, ki so nosili pasove z eksplozivom in avtomatske puške" izvedlo "blažen napad na križarsko Francijo". "Naj se Francija in tisti, ki sledijo njeni poti, naučijo, da bodo na vrhu seznama tarč IS in da ne bodo nikoli imuni na smrt," še piše v sporočilu. IS v njem Pariz označuje za "prestolnico prostitucije in nemoralnosti".

Verodostojnosti sporočila na spletu sicer ni moč preveriti.

11.40: V New Yorku se bodo danes zbrali na shodu v podporo Franciji. S seboj bodo prinesli transparente z napisi "New York is Paris" (New York je Pariz).

11.30: Glavni zdravnik v eni od pariških bolnišnic je za Telegraph povedal, da so takšni dogodki, ko so ljudje napadeni "na slepo", za bolniško osebje prava nočna mora. Potrebujejo bolnišnico, kakršne se uporabljajo v državah, ki imajo vojne razmere. "Napad na Charlie Hebdo je bil v primerjavi s tem lahko obvladljiv. Večina žrtev je umrla, nismo imeli toliko poškodovanih," je povedal. Do zdaj so jih v bolnišnici sprejeli najmanj 40.

Irska skupina U2 je odpovedala za danes napovedani koncert v Parizu. Eifflov stolp je zaprt, kako dolgo bo tako ostalo, pa ni jasno. Danes vrat ne bo odprl niti Disneyland, ki stoji na vzhodnem obrobju pariške regije.

11.00: Napade so obsodile tudi vlade v arabskem svetu. "Egipt poudarja svojo podporo v boju proti terorizmu, ki ne pozna meja ali religije," je dejal egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi. Savdsko zunanje ministrstvo se je zavzelo za podvojitev prizadevanj v boju proti terorizmu. Tiskovni predstavnik jordanske vlade je poudaril, da kraljevina stoji Franciji ob strani ob tem "krvavem in zlonamernem dejanju agresije". Kuvajtski emir, šah Sabah al Ahmed al Džabir al Sabah, je Franciji v telegramu izrekel sožalje.

Sirski predsednik Bashar al Asad pa je dejal, da tovrstni pokoli Sirijo pretresajo že pet let. Ocenil je, da je k napadom prispevala zmotna francoska politika. "Vprašanje, ki si ga danes zastavljajo po vsej Franciji, je, ali je bila francoska politika zadnjih pet let pravilna. Odgovor je ne," je prepričan. Ob tem je poudaril, da je Evropo že leta svaril, kaj se bo zgodilo. "Rekli smo, naj ne jemljejo dogajanja v Siriji zlahka. Na žalost evropski uradniki niso poslušali," je dejal in Hollanda pozval k spremembi politike.

Hollande: 'Francija se vedno pobere, tudi če je ranjena'

10.55: Francoski predsednik Francois Hollande je na novinarski konferenci potrdil, da je smrtnih žrtev 127. Dejal je, da za "barbarskimi napadi" stoji Islamska država, bili so načrtovani in skoordinirani od zunaj z notranjo pomočjo, kar mora še potrditi preiskava. "To je vojno dejanje," je dejal. IS je razglasil za "teroristično vojsko". "Ker je bil napad izveden na strahopeten način, na sramoten način, na nasilen način, bo Francija neusmiljena do barbarov IS," je napovedal.

Razglasil je tridnevno žalovanje, v ponedeljek pa bo nagovoril francoski parlament. "Sprejeli smo vse ukrepe za zaščito naših državljanov in ozemlja," je zagotovil. Francoze je pozval k enotnosti in ohranitvi treznih glav. Francija "se vedno pobere, tudi če je ranjena", je bodril sodržavljane.

Hollande na novinarski konferenci.
Hollande na novinarski konferenci. FOTO: Reuters

IS objavila posnetek, ki poziva k novim napadom

10.52: Islamska država je objavila videoposnetek brez datuma. Na njem je sporočila, da Francija "ne bo imela miru", dokler jih bodo bombardirali. "Strah vas bo iti celo na tržnico!" v arabščini reče bradati vojak. Muslimane, ki ne morejo priti v Sirijo, je pozval, naj z napadi nadaljujejo. "Naročili smo vam, da se borite proti nevernikom, kaj torej čakate? Orožje in avtomobili so na voljo in tarče čakajo, da bodo zadete. Celo strup je na voljo, zastrupite vodo ali hrano vsaj enega sovražnika Alaha." Pojasnili so, da gre za odgovor na žalitve islamskega preroka in letalske napade na njihovo območje. Kot pravijo, so Franciji zdaj dokazali, da je glavna tarča, kar bo tudi ostala, če se stvari ne bodo spremenile.

10.50: "Španija je s Francijo, na nas lahko računa. Vsi smo Francija. Ostajamo močni in zedinjeni v boju s terorističnim barbarstvom," je sporočil španski premier Mariano Rajoy.

10.40: Letalska družba British Airways letov v Pariz ni odpovedala, je pa svoje potnike pozvala, naj zaradi poostrenih varnostnih ukrepov na letališčih pričakujejo zamude. Potniki, ki zdaj v Pariz ne želijo potovati, lahko svoj let prestavijo na kakšen dan v prihodnjih dveh tednih ali izberejo kakšno drugo destinacijo.

10:24: Oblasti so Parižane pozvale, naj darujejo kri, ki jo bolnišnice nujno potrebujejo. Ljudje takole stojijo v vrstah:

10.19: Francoski zunanji minister Laurent Fabius je sporočil, da ti napadi zdaj, bolj kot kdajkoli, kažejo potrebo po skupnem boju proti terorizmu.

10.15: "To je napad tudi na nas," je sporočila nemška kanclerka Angela Merkel in napade strogo obsodila. Povedala je, da bo Nemčija storila vse, da bo Franciji pomagala ujeti storilce.

10.05: Sožalje Hollandu in francoskemu narodu je izrekel tudi slovenski politični vrh.

Zaostrovanje varnostnih ukrepov

10.00: Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo na ulice Rima za zagotavljanje varnosti poslalo dodatne policiste. Ti bodo med drugim še posebej pozorno bdeli nad letališčem, železniškimi postajami, veleposlaništvi, bazilikami in pomembnimi spomeniki. "Naše protiteroristične oblasti so v stalnem stiku s francoskimi kolegi. Cilj je izogniti se napadom v Italiji," je povedal italijanski notranji minister Angelino Alfano.

Belgija je okrepila nadzor na mejah, še posebej na meji s Francijo. Prav tako so oblasti pozvale k pozornosti na večjih dogodkih v državi ta konec tedna, vendar pa stopnje pripravljenosti po njihovem ni treba dvigniti. "Na mejah je bil znova vzpostavljen nadzor, še posebej v okviru tesnega sodelovanja s francoskimi oblastmi," je sporočil belgijski center za ocenjevanje groženj OCAM.

K polni pripravljenosti so policiste pozvali tudi na Filipinih, kjer bo v Manili prihodnji teden potekal vrh azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec). Dodatne uniformirane policiste bodo na javne prireditve ta konec tedna poslale tudi oblasti v avstralskih Melbournu in Sydneyju, kjer pa oblasti prav tako ne vidijo potrebe po zviševanju stopnje pripravljenosti.

9.53: Številke se za zdaj še razlikujejo. Agencija Reuters, ki se sklicuje na informacije tožilstva, poroča o 128 mrtvih in 99 ljudeh, ki so v kritičnem stanju. Medtem CNN in nekateri drugi mediji še vedno poročajo o več kot 150 mrtvih.

Žalovanje po napadih:

9.50: V Elizejski palači so se pod vodstvom francoskega predsednika Francoisa Hollanda zbrali člani sveta za nacionalno varnost, ki razpravljajo o ukrepih po terorističnih napadih. Na sestanku je več ministrov francoske vlade, tudi premier Manuel Valls, ter notranji in obrambni minister. Manjka pa zunanji minister Laurent Fabius, ki bo Hollanda nadomestil na zasedanju vrha G20 v Turčiji. Srečanja se udeležujejo tudi najvišji predstavniki varnostnih oblasti v državi.

9.30: Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa nenujna potovanja v Francijo.

9.15: Po ZDA, Rusiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in drugih so danes obsodbe napadov med drugim prišle tudi iz Turčije, Kitajske, Japonske, Brazilije, Argentine in Indije. "Kot država, ki zelo dobro pozna delovanje in posledice terorizma, popolnoma razumemo trpljenje, ki ga trenutno doživlja Francije," je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da je globoko šokiran in dodal, da ostajajo močni in enotni v boju proti terorizmu. "Terorizem ne bo nikoli porazil demokracije," je dodal. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN je sporočil, da tudi Ban Ki Mun najostreje obsoja napade.

Naslovnice francoskih časopisov: 'Groza!'

9.10: Po napadih je zgrožen francoski tisk. "Tokrat gre za vojno," je zapisal francoski dnevnik Le Parisien. V desnosredinskem časniku Le Figaro so na naslovnici zapisali "Vojna v središču Pariza" in objavili fotografije pokola. "V imenu resničnih mučenikov včerajšnjega dne, nedolžnih žrtev, in v imenu republike, bo Francija lahko ostala enotna in stala skupaj," piše v Le Parisienu. "Teroristični barbarizem je prestopil zgodovinsko mejo," je v uvodniku poudaril urednik tega levo usmerjenega dnevnika Laurent Joffrin in pozval Francijo, naj ostane odločna. "Nemogoče je, da teh krvavih dogodkov ne bi povezali s spopadi, ki divjajo na Bližnjem vzhodu. Francija tam sodeluje. To mora nadaljevati, ne da bi trenila z očesom."

Športni dnevnik L'Equipe je na črno obarvani naslovnici objavil le eno besedo: "Groza." Časniki so petkova napada tudi takoj povezali z januarskim napadom na satirično revijo Charlie Hebdo, po katerem se je na družbenih omrežjih v znak solidarnosti razširil slogan Jaz sem Charlie. "Bili smo Charlie. Mi smo Pariz!" piše regionalni dnevnik Republique des Pyrenees.

9.05: Ta konec tedna so v Parizu odpovedane tudi vse športne prireditve in dogodki, poroča Reuters.

9.00: Tudi predsednik republike Borut Pahor je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in francoskemu narodu izrekel izraze globokega sožalja in sočustvovanja. To je sporočil na družbenem omrežju Twitter.

8.40: Francija je zaprla meje, železniški promet znotraj države pa poteka normalno. Zaprte so določene linije metroja, prav tako ne vozijo avtobusi na vseh trasah. Letalska družba American Airlines je sporočila, da ustavlja vse lete v in iz Pariza.

8.30: Po družbenih omrežjih se je razširil simbol za mir, ki ponazarja francoski Eifflov stolp.

8.00: Teroristične napade je obsodil tudi Vatikan, označil jih je za "teroristično norost" in "napad na vse človeštvo" ter pozval k odločnemu in solidarnemu odzivu vseh. "Papež in vsi, ki imamo radi mir, ta dejanja najstrožje obsojamo," je sporočil tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Treba je preprečiti "morilsko sovražnost v vseh njenih oblikah", je pozval.

7.50: Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi napadov odpovedal obisk v Franciji in Italiji. Ob tem je ostro obsodil napade. "V imenu iranskega naroda, ki je bil sam tarča terorizma, najostreje obsojam te zločine proti človečnosti in izrekam sožalje žalujočima francoskemu narodu in vladi," je zapisal v sporočilu.

7.30: Poročanju časnika Le Figaro bodo danes v Parizu zaprte vse javne ustanove - šole, muzeji, knjižnice, telovadnice, bazeni, tržnice. Poleg tega so odpovedali vse prireditve. Šolske in univerzitetne ustanove bodo zaprte v celotni osrednji francoski regiji Ile-de-France.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eden izmed preživelih
Eden izmed preživelih FOTO: Reuters

V Francoski prestolnici so v petek zvečer odjeknili streli in eksplozije. Kot navajajo francoski mediji, je šlo za usklajene napade na najmanj šestih različnih lokacijah. BFM TV navaja, da so odjeknile vsaj tri eksplozije in da je streljanje potekalo na šestih lokacijah: med drugim so se napadi zgodili v restavracijah Le Petit Cambodge (20 rue Alibert), Le Carillon (18 rue Alibert) in La Belle Equipe (92 rue de Charonne), koncertni dvorani Bataclan (50 boulevard Voltaire) in pri nogometnem stadionu Stade de France.

Podrobnosti napadov

Daleč največ žrtev je terjal napad na koncertno dvorano Bataclan, kjer je nastopala ameriška rock skupina Eagles of Death Metal. Štirje v črno oblečeni strelci so vstopili v dvorano in začeli streljati na več sto obiskovalcev koncerta. Po navedbah prič so vzklikali "Alah je velik" in za napad krivili vojaško posredovanje Francije v Siriji. Izražali naj bi tudi podporo IS. Po posredovanju policije naj bi se trije teroristi v dvorani sami razstrelili, enega pa so zadeli policisti, nakar ga je zaradi bombnega jopiča, ki ga je nosil, prav tako razneslo.

Dvorana Bataclan stoji le 200 metrov stran od nekdanjega uredništva tednika Charlie Hebdo, ki so ga teroristi napadli januarja letos.

AFP poroča, da so bili najmanj štirje mrtvi v treh eksplozijah blizu nogometnega stadiona Stade de France, kjer sta prijateljsko tekmo igrali Francija in Nemčija.

Napadena je bila tudi kamboška restavracija nedaleč od stadiona, poleg nje pa še nekaj restavracij in barov v 10. in 11. okrožju v mestu - bar La Belle Equipe, bar Le Charillon, picerija La Casa Nostra.

Hollande razglasil izredne razmere in zaprl meje

Po napadih so mestne oblasti prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. Predsednik Francije Francois Hollande, ki so ga evakuirali s stadiona med tekmo, je razglasil izredne razmere in zaprl meje ter napovedal, da bodo storilce dobili. Na ulice Pariza so v pomoč policistom poslali 1500 vojakov. Odpovedal je udeležbo na vrhu voditeljev držav G20, ki konec tedna poteka v Turčiji, iz sveta pa prihajajo izrazi sožalja in obsodbe nasilja ter obljube pomoči.

PREBERITE ŠE: Govorili smo s Slovencema, ki sta v trenutno v Parizu. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
14. 11. 2015 10.38
+3
Smo se spraševali, zakaj ti mladi begunci moškega spola, ki neovirano prihajajo v Evropo brez dokumentov, ne ostanejo na bojišču. Vidim, da v resnici prihajajo na bojišče v Evropi.
pogan
14. 11. 2015 10.38
+2
zob za zob....
piko112
14. 11. 2015 10.34
+2
Temačni srednji vek se vrača
morituri
14. 11. 2015 10.42
Ne vrača se, mi smo ga pripeljali z mercedesi!
bakiras
14. 11. 2015 10.32
+3
Ne vem zakaj tako začudenje. To se je napovedovalo že dolgo. To je bil tudi namen. Strah, grozo in smrt prinesti v Evropo.
Kapitol
14. 11. 2015 10.32
-3
Samo en način je se ve, samo levčarko ukužena evropa ga vejetno ne bo zmogla. Podobno je bili pred WW2, ko se je že deset let vedelo da se nemčija oborožuje inkaj se bo zgodilo, pa so francozi spali...
srebrnibreg
14. 11. 2015 10.34
+5
Manipulant lažnivi hinavsko pokvarjeni. Je Merklova levičarka ali desničarka? Ona jih je vabila v Evropo ne levica
Mali medo
14. 11. 2015 10.31
+10
upam da Rusi užgejo z celotnim arzenalom
kraljicavesolja
14. 11. 2015 10.30
-6
Eni se sploh ne morte odločit proti komu bi se boril. AL prot muslimanom al Hrvatom al Srbom al Romom al Romunom al Rusom al Amerom. Norci, kar se mene tiče.
Mali medo
14. 11. 2015 10.32
+1
DonDonDan
14. 11. 2015 10.32
+2
Vsi, ki si hočejo lastiti našo zemljo, so naši sovražniki. Pa če je treba tudi Hrvati ali pa Srbi ! Kapiš ! go home !
srebrnibreg
14. 11. 2015 10.36
+1
Torej si ti sedaj srečna, ker so ti *dobri* ljudje pobili toliko nedolžnih?
limonca4
14. 11. 2015 10.40
Nisem proti Hrvatom, Srbom, Romunom, Rusom, črncem, sem proti terorju, ki jih izvajajo eni verniki. Samo tebi, Vesoljka, se ne bo dalo nič dopovedati, ker vedno toleriraš teroristične napade v Evropi.
NoBrainsNoTumor
14. 11. 2015 10.30
+0
Nimas kaj, Amerika jim je cel vzhod zažgala in uvajala demokracijo, zdaj pa se bo razširilo okoli. Ljudje prežeti z večletno vojno in sovraštvom.
-zvitisir-
14. 11. 2015 10.27
+15
v državi takoj uvest stroge VERSKE ZAKONE, priznavat le eno vero - katoliško, vsi ki želijo v Slovenjio se morajo krstit. Prepovedat muslimansko vero v državi, oz imeti stroge obdobne kontrole muslimanov,... Lahko pridete, ampak igrali boste po naših pravilih.
NoBrainsNoTumor
14. 11. 2015 10.30
-3
ja to je rešitev. Tebe za predsednika sveta
GlavniModerator
14. 11. 2015 10.31
+1
to se na zalost ne bo zgodil, dokler so skrajni liberalci na oblasti, bojo kvecjemu prepovedal katolisko kot pa islam...
vertex
14. 11. 2015 10.31
+8
prepovedat vse vere,potem ne bo nobenega fanatika,tu ne bo imel kaj početi
medo90
14. 11. 2015 10.31
+2
bravo točno tako in rute takoj dol!!!!! Še čudež da lahko komentiramo ?
vetlan
14. 11. 2015 10.32
ciciban00
14. 11. 2015 10.34
-1
Niso vsi muslimani teroristi, kot niso vsi krščani omejenci kot ti.
Die einemaister
14. 11. 2015 10.37
+3
katoliško???? PETERLE umiri se prosim, če že uvedemo uvedemo ateistični nikakor pa ne katoliško
vetlan
14. 11. 2015 10.37
GlavniModerator
14. 11. 2015 10.24
+2
a kdo ve, a to so bli zmerni al skrajni teroristi?
Salamandros
14. 11. 2015 10.28
+0
Po vsej verjetnosti skrajni, saj jih je nekdo plačal, da so streljali po
BULDOH
14. 11. 2015 10.23
-1
Teroriste imamo zdaj tudi že v Sloveniji...
Die einemaister
14. 11. 2015 10.23
+3
zahvala za use sranje na svetu gre kavbojcem in njihovim umešavanjem u arabski svet, pa nej mi ne ko zdej pametuje da to ni res,
krutz
14. 11. 2015 10.24
+1
šli do dol tolčt talibane k so delal mir na svoji zemlji zdej pa ta "mir" prhaja gor :)
appollyon
14. 11. 2015 10.32
-4
Na žalost so največ krivi sovjeti oz. rusi, pa če se sprijazneš ali ne! oni so uničili afganistan in dali zagon mudžahedinom. Posledično pa je kriva tudi srbija ki ruse zagovarja pri okupaciji tujih ozemelj!
Die einemaister
14. 11. 2015 10.35
+3
rusi uničili afganistan?????? pa a si ti hodil v OŠ??? samo vprašam
berchetone
14. 11. 2015 10.22
+3
Evropa nazaj usekat in to z vso silo!!
Northwest
14. 11. 2015 10.19
+7
Groza,groza kar na jok mi gre.Upam,da se Europa tokrat zbudi.
nora_ovca
14. 11. 2015 10.17
+10
To so zveri, ne pa ljudje. Vera gor ali dol!
skalar1
14. 11. 2015 10.16
+9
Zakaj teroristi svoje napade usmerjajo na nas navadne državljane? Če berete to teroristi, napadite parlamente, banke,politike, bankirje... oni so krivi za sranje...
vamos99
14. 11. 2015 10.18
-3
Tole kar si napisal je bolano...pa ni važno, če se gre za lopova ali navadnega človeka...malo se zamisli, kako je ljudem trenutno v parizu
vamos99
14. 11. 2015 10.21
+0
tako je vetlan..njim je vseeno, če si lopov ali garač
Salamandros
14. 11. 2015 10.23
+5
Zato, ker so plačani za svoje napada od zelo bogatih šefov, ki prijateljujejo z bankirji, politiki....
iGURT
14. 11. 2015 10.24
+0
skalar1, ko so francozi bombardirali po Libiji, Siriji, ...misliš da je umrl tudi kakšen civilist? ...je ja, in to mnogo njih, nič krivih nič dolžnih. Misliš da so sorodniki prijatelji znanci ubitih jezni? ...so ja. ...Tudi Ti bi bil.
skalar1
14. 11. 2015 10.25
+2
Ja, točno to sem pisal. Nisem pobijal "jaz" pobijali so politiki+bankirji...njim naj se maščujejo, ne "meni"!
appollyon
14. 11. 2015 10.28
-2
iGURT so umirali tudi oteroki in predvsem skrajneži, in koliko vojakov so ti skrajneži ubili v teh napadih?!?
vetlan
14. 11. 2015 10.28
skalar1. nimaš prav. politike voli ljudstvo. torej si posledično kriv
iGURT
14. 11. 2015 10.28
skrajneži so umirali ko so francozi bombardirali po Libiji? Zanimivo..
skalar1
14. 11. 2015 10.36
+1
Em naše vlade nisem volil, s tem, da je bila Busheva vlada v ameriki, ki je napadla Irak, nezakonito postavljena, po tem ko je že bilo objavljeno, da je zmagal Al gore. Sranje so delale ZDA+VB+DE z politiko, ki jo navadni ljudje nismo podpirali. U bistvu je sranje delal kapital po želji še večjih zaslužkov...
iGURT
14. 11. 2015 10.40
ietsspesiaals
14. 11. 2015 10.16
+37
vse ljudi ki so ilegalno prišli v evropo kakor koli jih že imenujemo poslati nazaj do zadnega vse đamije porušt podret nehat gradit prepovedat burke muslimanske pokrivala in muslimansko kulturo nj se pr seb doma rastrelujejo itd. kr jim pč paše
rg24
14. 11. 2015 10.31
Nehat izvažat demokracijo, podpirat njihove glavne financerje in uporabljat samo severno morsko nafto
DonDonDan
14. 11. 2015 10.14
+3
Komaj čakam volitve !!!!!!!!!!
iGURT
14. 11. 2015 10.25
+1
Indigo Pingvin
14. 11. 2015 10.29
Cerar je pogorel. Pa volil sem zanj. Levica nima trenutno nikogar, ki bi jo potegnil ven.Takšne neodločnosti si v sodobni Sloveniji nisem pričakoval ali želel. Pri takih stvareh je potrebno odreagirat hitro. Da ne govorimo, da so vedeli, natančno vedeli, že pred leti, saj so obveščevalni dokumenti jasno govorili o tem.
iGURT
14. 11. 2015 10.33
Salamandros
14. 11. 2015 10.14
+9
Vsi skupaj se moramo predvsem zahvaliti Nobelovemu nagrajencu za mir Obami in preljubi desničarki Merklovi, ki vabi vse muslimane na svetu v EU. Hvala desničarji1 Super ste ahahahaa
appollyon
14. 11. 2015 10.29
-5
Predvsem se moramo zahvaliti komunistom, vključno z rusijo, ko je napdala afganistan, takrat so mudžahedini začeli svoj pohod, ki ga niso izvedli vse od otomanskega cesartva!
Banion
14. 11. 2015 10.13
+28
Terorizem je uničil nekoč cvetoče dežele na Bližnjem vzhodu in sedaj je na vrsti Evropa. V imenu humanosti smo sprejeli begunce v zahvalo smo dobili pobijanje nedolžnih. Zapreti meje na morje poslati vojno mornarico in vse ladje na katerih so ljudje brez dokumentov takoj zapleniti.
marcel124
14. 11. 2015 10.29
+0
In vrniti vse vojake in vse vojske nazaj v Evropo in Ameriko, nimajo kaj delat izven Evrope in Amerike. Vse ima svoj veliki namen. Takšni napadi grejo na roko bolj Zahodu kot tistim ki to počnejo. Sicer pa so Terorizem izumili na Zahodu. Veliki plan je v strahu držat normalne ljudi, dvig neonacionalizma, in proizvodnja orožja in novih vojn ter prodajanje in trženje varnosti. Predobro živimo in imamo mir za nekaj samoumevnega, kar bi v bistvu tudi moral biti. Dokler umirajo ljudje daleč od oči so tudi daleč od srca in dokler umre več ljudi zaradi podhranjenosti kot zaradi vojn se tega ne bomo zavedali. Zavemo se šele takrat ko pride to pred naša vrata in takrat postanemo panični. Vedno se rešujejo posledice in ne vzroki, kar je popolnoma napačno in kradkoročno. Vsaka takšna nedolžna smrt je popolnoma brezvezna.
appollyon
14. 11. 2015 10.33
-1
Marcel res je, postaviti meje, mrtvo stražo, pa vse muslimane poslati od koder so prišli, tiste ki pa so tukaj že mnogo let pa prekrstiti v drugo religijo ali prevzeti ateizem!